Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Richard Krajčo — Lidé — Česká televize

herec, hudebník

narozen 1. června 1977

Herec a zpěvák Richard Krajčo pochází z Ostravy. V mládí se aktivně věnoval sportu, zejména fotbalu. Nějakou dobu působil v dorosteneckém výběru tamního Baníku Ostrava. Sportovní nadšení záhy začala vytlačovat hudba, ve které našel Krajčo zalíbení poté, co jej matka přesvědčila, aby se naučil hrát na nějaký hudební nástroj. Richard si vybral kytaru. Během středoškolského studia, kdy se učil elektromechanikem, založil svou první skupinu – The Kryštof. Po úspěšném dokončení střední školy chtěl Richard pokračovat na Vysokou školu báňskou v Ostravě, nakonec zvolil Janáčkovu konzervatoř, obor hudební dramatika. Herectví se ochotnicky věnoval už na střední škole, v amatérském uskupení Crepáci.

Při studiu na univerzitě se živil také jako DJ, díky čemuž se mu na konci 90. let naskytla příležitost moderovat hudební magazín České televize Medúza. Ve stejném období získal Krajčo své první velké herecké angažmá v ostravském divadle Petra Bezruče. Svými následnými výkony, především pak v Shakespearově Hamletovi si vysloužil v roce 2000 ocenění Alfréda Radoka – Talent roku. O tři roky se Krajčo poprvé objevil na scéně Národního divadla, kde vystupuje dodnes.

Paralelně s divadlem sbíral Richard Krajčo na počátku nového tisíciletí také úspěchy v hudební sféře. Jím založená skupina Kryštof vydala své profesionální album v roce 2001. Debutová deska záhy získala pět nominací na ceny Akademie populární hudby. V témže roce mohli diváci vidět Krajča poprvé na televizní obrazovce, v menší roli v seriálu O ztracené lásce.

Výběrová filmografie

  • Znamení koně (2011, seriál)
  • Nemocnice na kraji města – nové osudy (2008, seriál)
  • Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště (2005)
  • Sametoví vrazi (2005)
  • Non plus ultras (2004)
  • Post Coitum (2004)
  • Krysař (2003)
  • Nuda v Brně (2003)
  • Udělení milosti se zamítá (2002)
  • O ztracené lásce (2001, seriál)

Odkazy

Fotografie