Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Karel Janák — Lidé — Česká televize

režisér

narozen 24. září 1970

Vystudoval Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou na ČVUT Praha a Filmovou a televizní fakultu Akademie múzických umění Praha. Už jeho školní filmy si odnesly řadu cen – Kateřina sama doma (1995) získala Cenu Českého literárního fondu a čestné uznání Festivalu FAMU, Sad (1996) stejné ocenění a navíc Cenu poroty na MFF Eurofilm St. Etienne ve Francii.

Jeho celovečerní televizní debut Vetřelci v Coloradu (2001) získal na nejvýznamnějším specializovaném festivalu v Německu – v Chemnitzu hned tři ocenění: Hlavní cenu dětské poroty, Zvláštní uznání hlavní poroty dospělých a Cenu diváků. Kromě toho se věnuje reklamám a propagačním snímkům.

Jeho filmový debut Snowboarďáci se stal jedním z nejnavštěvovanějších filmů roku 2004. Vojta Kotek a Jiří Mádl, hvězdy Snowborďáků (2004), se objevili i v dalším Janákově filmu Rafťáci (2006). Ve stejném roce a se stejnými hlavními herci natočil Ro(c)k podvraťáků. V roce 2009 natočil film Ať žijí rytíři!, který na začátku roku 2010 jako seriál uvedla Česká televize. V roce 2009 režíroval vánoční komedii s řadou oblíbených herců nazvanou Láska za milion.

Režie pohádky Dvanáct měsíčků je první spoluprací Karla Janáka s Centrem dramatické tvorby TS Ostrava.

Výběrová filmografie

  • Láska za milion (2009)
  • Ať žijí rytíři! (2009)
  • Ro(c)k podvraťáků (2006)
  • Rafťáci (2006)
  • Snowborďáci (2004)
  • Kateřina sama doma (1995)

Odkazy

Fotografie