Andrea Sedláčková

režisérka a scenáristka

narozena 1967

Andrea Sedláčková studovala scenáristiku na FAMU. V roce 1989 emigrovala do Francie a v Paříži navštěvovala prestižní filmovou školu FEMIS (dříve IDHEC), kde studovala režii a střih. Žije střídavě v Paříži a v Praze. Ve Francii pracuje úspěšně jako střihačka celovečerních filmů, mj. dramatu Veselé Vánoce (Joyeux Noël, v České republice pod názvem Šťastné a veselé), nominovaného na Oscara pro nejlepší zahraniční film. Jako jediná Češka nominaci na Césara, francouzského Oscara.

Pro  Českou televizi natočila od roku 1991 řadu dokumentárních filmů (Lidé, kteří nás také soudí, Poslanecké tance, Rychlé starty), několik bakalářských povídek a podle vlastního scénáře hraný film Ze života pubescentky, který měl na obrazovkách premiéru 26. března 2000, kdy ho díky mimořádně vysoké sledovanosti vidělo 1 547 000 diváků.

Jako režisérka celovečerního hraného filmu pro kina debutovala na podzim roku 2000 snímkem Oběti a vrazi s Ivanou Chýlkovou a Karlem Rodenem v hlavních rolích. Film byl mimo jiné uveden i v soutěži na MFF v Moskvě.

Ve spolupráci se společností Negativ natočila koprodukční celovečerní snímek Fair Play, který se dostal jako jediný film za Českou republiku do širšího výběru nominací na ceny Evropské filmové akademie a za Českou republiku byl vyslán do nominací na Oscary.

Výběrová filmografie:

Režie (námět a scénář) dokumentárních filmů

  • Kdo je Václav Malý? (1998, 27 minut, ČT)
  • Rychlé starty (1998, 56 minut, Film a sociologie pro ČT)
  • Poslanecké tance (1997, 58 minut, ČT)
  • Lidé, kteří nás také soudí (1996, 58 minut, ČT)
  • Po schodech paměti (1995, 40 minut, ČT)
  • Co jste dělali v listopadu? (1994, 56 minut, ČT)
  • Noc vlajek (1993, 15 minut, Femis)
  • Země exilu (1993, 26 minut, Femis)
  • Malé historky ze socialistického realismu (1992, 26 minut, Femis)
  • Squat (1991, 15 minut, Femis)

Scénář

  • Bráškové – adaptace knihy Ivana Vyskočila, režie Jan Prokop (1991, 80 minut, ČT)

Scénáře a režie hraných filmů

  • Rytmus v patách (2009, televizní film, 97 minut)
  • Opravdová láska (2007, televizní film, 79 minut)
  • Můj otec a ostatní muži (2003, televizní film, 86 minut, ČT)
  • Musím tě svést (2001, celovečerní film, 85 minut, ČT a Proart)
  • Oběti a vrazi (2000, celovečerní film, 87 minut, Proart)
  • Ze života pubescentky (2000, televizní film 86 min ČT)

Odkazy

Fotografie