iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
6. 10. 2019
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

13 hlasů
49349
zhlédnutí

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli

Zelenina

Zelenina je zdravá a naše babičky to dobře věděly.

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - Zelenina

  • 00:00:30 *Dnes na nás čekají zeleninové
    dobroty
  • 00:00:32 podle tradičních receptů.
  • 00:00:33 Uvaříme si okurkovou omáčku,
    uděláme pravý šopský salát
  • 00:00:37 a ochutnáme sekanou
    s červenou řepou.
  • 00:00:39 Navštívíme farmu, kde rostou
    spousty rajčat,
  • 00:00:42 a podělíme se o tipy
    na jejich pěstování.*
  • 00:00:56 *Tereza a Petr se vydali
  • 00:00:57 do Nového Bydžova
    na Královéhradecku.
  • 00:00:59 Hospodaří tu mladý farmářský pár
    Zuzana a Vojtěch.
  • 00:01:03 Na svých pozemcích pěstují
    zeleninu v ekologickém režimu.
  • 00:01:06 Pracují převážně ručně,
  • 00:01:08 dodržují staré zahradnické
    postupy
  • 00:01:10 a k nim přidávají vlastní
    zkušenosti.*
  • 00:01:13 -Vojto, řekni mi, jaká životní
    cesta tě přivedla k tomu,
  • 00:01:16 že jsi společně se Zuzkou
    začal pěstovat bio zeleninu?
  • 00:01:19 -Chtěli jsme bejt soběstačný,
  • 00:01:21 nekupovat konvenční dovozový
    zeleniny,
  • 00:01:25 a postupně jsme zeleninu
    začali prodávat,
  • 00:01:28 tak se dá říct, že vlastně jako
    se tím už živíme.
  • 00:01:31 -A jaký je to základní pravidlo
    nebo princip,
  • 00:01:33 kterým se řídíš jako eko hospodář?
  • 00:01:36 -Základem bych řekl,
    že je zdravá živá půda,
  • 00:01:40 nepřítomnost chemikálií
    a důležitý je si té půdy vážit,
  • 00:01:46 neničit životní prostředí
    a lidský zdraví vlastně.
  • 00:01:50 -A čím třeba hnojíte?
  • 00:01:52 -Hnojíme pouze kompostem
    a koňským hnojem,
  • 00:01:55 ale de facto nejdůležitější věc
  • 00:01:57 je střídání travnaté plochy
    s ornou půdou
  • 00:02:01 a střídání vůbec vlastně
    těch zelenin na tom poli
  • 00:02:06 a na té orné půdě.
  • 00:02:07 -A jak si v bio zemědělství
    poradíš s různými škůdci,
  • 00:02:10 nebo třeba s plevelem?
  • 00:02:12 -Proti plevelu chemicky bojovat
  • 00:02:14 určitě nejde v ekologickým
    režimu,
  • 00:02:16 takže de facto ruční pletí.
    Dá se říct, že každá zelenina
  • 00:02:20 se minimálně jedenkrát
    musí vyplet,
  • 00:02:24 to znamená v řádku mezi
    plodinami,
  • 00:02:29 anebo u těch vzrůstnějších
    druhů zelenin?
  • 00:02:32 cuket, patisonů, rajčat
  • 00:02:35 klidně použijeme nejrychlejší
    plečku, což je křovinořez.
  • 00:02:39 -Vojto, a kontroluje vás
    tady někdo,
  • 00:02:41 jestli opravdu dodržujete
  • 00:02:42 principy toho ekologického
    hospodářství?
  • 00:02:44 -Kontroluje nás 1 ze 3
    kontrolních organizací
  • 00:02:47 minimálně jedenkrát ročně.
  • 00:03:07 -Zuzko, ty jsi mi říkala,
  • 00:03:08 že tohle je cibule z jarního
    výsevu.
  • 00:03:10 Jak se o ni staráte,
    aby vám třeba nezplesnivěla?
  • 00:03:13 -Tak první část, která vlastně
    probíhá po sklizni,
  • 00:03:16 to samé je i u česneku,
  • 00:03:18 že se nechá ta cibule ležet
    na sluníčku, dejme tomu 3 dny.
  • 00:03:21 Tím pádem se krásně
    vydesinfikuje, zatáhne,
  • 00:03:23 a pak se přesouvá do tady
    toho prostoru,
  • 00:03:25 kde nám krásně vyvětrá
    a jakoby se uleží, vydejchá se.
  • 00:03:28 -A co když přijdou první mrazíky?
    -Cibule se očistí,
  • 00:03:32 v průběhu už třeba příštího týdne
    by se to mělo udělat správně.
  • 00:03:35 Dáme ji do beden a uskladníme
    v komoře, kde nemrzne.
  • 00:03:46 -A jak je to s tím česnekem?
  • 00:03:47 Já vidím, že ho tady máte
    taky už nasušený
  • 00:03:50 takhle v těch svazcích.
    K čemu je to dobré?
  • 00:03:52 -Je to dobré zejména k tomu,
  • 00:03:54 že ta síla toho česneku
    stále po té sklizni
  • 00:03:57 zůstává tady v těch stvolech.
  • 00:03:59 Takže jde o to, aby ty živiny
    šly krásně do té cibule
  • 00:04:01 a tam se nám uchovaly.
  • 00:04:03 -A můžu si třeba takhle ten
    svazek pověsit doma v kuchyni?
  • 00:04:06 -Já bych to příliš nedoporučovala
    kvůli párám z vaření.
  • 00:04:09 Volila bych radši v interiéru
    špajz nebo něco podobného,
  • 00:04:13 kde není přístup světla
    a není tam tak vysoká vlhkost.
  • 00:04:16 -Takže hlavně do sucha?
    -Ano.
  • 00:04:24 -Když se dívám, co nám tady
    dneska, Alenko,
  • 00:04:27 leží na stole za ingredience,
    tak jsem z toho trochu jelen.
  • 00:04:30 Máme tady cibuli, brambory,
    kyselý okurky,
  • 00:04:33 pepř, sůl, máslo, mouku, vývar.
  • 00:04:36 Tak to vypadá, že jsi mě
    odhadla dneska,
  • 00:04:38 že potřebuju vyprošťovák.
  • 00:04:40 Ten se teda nikdy neztratí.
    Anebo tady něco chybí.
  • 00:04:44 -Chybí. Chybí. Ale víš, co tady
    chybí? -Ne.
  • 00:04:47 -Jestlipak znáš onu slavnou
    pohádku
  • 00:04:50 Princezna se zlatou hvězdou
    na čele?
  • 00:04:53 -Tak jasně, to je klasika!
    -Tak! A co se tam udělovalo?
  • 00:04:57 -Tam se uděloval nějakej
    Řád zlaté vařečky.
  • 00:05:00 ?Správně! A já ho pro tebe mám,
  • 00:05:03 protože ty jsi takovej můj
    vrchní míchač. Podívej se!
  • 00:05:07 A když se ti dneska bude dařit,
    tak ti ten řád propůjčím.
  • 00:05:13 Ale ne navždy!
  • 00:05:15 -Když se mi dařit nebude,
    tak mi ho zase odebereš?
  • 00:05:19 -Bude odejmut! Takže, dává se
    na srdce. ?Nemám si kleknout?
  • 00:05:22 -Můžeš stát, že jsi to ty.
  • 00:05:27 -Jé, tak to moc děkuju,
    Helenko. Toho si vážím.
  • 00:05:29 Ale to určitě není to jediný,
    co nám tady chybí,
  • 00:05:31 to přece nevysvětluje ten recept!
    Tak co je to za recept?
  • 00:05:35 -No, tenhle recept
    je staročeská okurková omáčka.
  • 00:05:39 Je z kyselých okurek,
  • 00:05:40 dneska ji skutečně málokdo vaří,
    málokdo ji zná.
  • 00:05:44 Je jednoduchá, levná, rychlá,
    lahodná
  • 00:05:48 a skutečně to, co tu máme
    na stole,
  • 00:05:51 je všechno, co k ní potřebujeme.
  • 00:05:54 Začneme tím, že poprosím tě,
    Péťo, oloupej 1 cibuli
  • 00:05:58 a nakrájej ji na kostičky.
  • 00:06:01 Tady máme máslo. Můžeme použít
    máslo nebo sádlo, to je jedno,
  • 00:06:06 asi tak 2 malinké naběračky.
  • 00:06:09 Hodíš mi tu cibuli sem,
    já zapnu vařič.
  • 00:06:12 Tak, a až se nám ta cibulka
    osmaží do růžova,
  • 00:06:16 tak my potom na ni hodíme
    slupky z těch okurek.
  • 00:06:26 *Cibuli nakrájíme na kostičky.
  • 00:06:28 Nakládané okurky zbavíme slupky
    pomocí škrabky.
  • 00:06:31 Slupky nevyhazujeme,
  • 00:06:32 protože nám vytvoří základ
    téhle unikátní domácí omáčky.
  • 00:06:37 Cibuli osmahneme na másle
  • 00:06:39 a oloupané okurky nakrájíme
    na malé kousky.*
  • 00:06:57 -Okurky jsem dokrájel,
    tak je tam hodím, ne?
  • 00:07:00 -Kdepak! Nejdřív já.
  • 00:07:03 Máme tady mouku, musíme udělat
    jíšku na té cibulce.
  • 00:07:07 Takže dávám asi tak 3 lžíce,
    možná 4,
  • 00:07:10 ale dám jenom 3, uvidíme.
  • 00:07:13 Tak, a já trošku zamíchám
    s tou cibulí a jíškou,
  • 00:07:17 aby se nám ta mouka opražila.
    -Kdy tam dáme ty okurky?
  • 00:07:21 -Ty okurky tam, Péťo,
    dáme až úplně nakonec,
  • 00:07:24 až bude omáčka hotová.
  • 00:07:25 Ty tam jenom dáme prohřát,
    takže zatím ne,
  • 00:07:28 ale na tu mouku mi teď můžeš
    hodit tyhlety slupky. ?Jo.
  • 00:07:45 -A teď já vezmu tady vývar,
    nalejeme ho,
  • 00:07:52 no, a teď to už jenom opepřím.
  • 00:07:55 Pepř má ráda, jiné koření
    nedáváme.
  • 00:08:00 No a budeme vařit asi tak
    15 minut.
  • 00:08:14 *Hotovou omáčku rozmixujeme
    dohladka.
  • 00:08:16 Kdo se chce přidržet tradic
    našich babiček,
  • 00:08:19 může omáčku samozřejmě
    propasírovat přes cedník.
  • 00:08:22 Poté do omáčky přidáme nakrájené
    okurky a necháme prohřát.*
  • 00:08:31 -Helenko, já si ještě vyjasním
    jednu věc.
  • 00:08:33 Určitě se shodneme,
    že obstojně krájím cibuli,
  • 00:08:36 loupám okurky, slušně míchám,
    to nemůžu říct,
  • 00:08:40 ale přeci jenom ten šéf
    seš tady ty.
  • 00:08:42 Tak já zapůjčený řád vracím,
    dekoruji tě a gratuluji.
  • 00:08:47 -Já ti děkuji, Péťo. Bylo mi ctí,
    jako vždy, s tebou vařit.
  • 00:08:51 -Nápodobně. Můžeme už ochutnat?
    -Určitě. Vezmi si lžíci!
  • 00:08:55 A protože ti předkové,
  • 00:08:58 někdo to měl radši kyselejší,
    jako dneska, někdo sladší,
  • 00:09:01 tak si to můžeš potom i přisladit.
    Tak, prosím!
  • 00:09:04 -Prosím. To bude jistě nezvyklá
    chuť.
  • 00:09:08 Hm, nepletl jsem se.
  • 00:09:11 Je to vynikající, trošku nezvyklý
    a mně to takhle vyhovuje.
  • 00:09:15 Je to kyselejší.
    -Tak to necháme?
  • 00:09:17 -Já bych to nechal.
    Je to moc dobrý.
  • 00:09:20 -Dobře. Dobře. Takže už můžeme
    servírovat? -Ano.
  • 00:09:22 -Oni to jedli jenom
    s vařenými brambory
  • 00:09:25 a nalévali si omáčku
    a jedli to lžící.
  • 00:09:51 -Zuzko, my se tady prodíráme
    keři rajčátek,
  • 00:09:54 který pěstujete v bio režimu.
  • 00:09:55 Jaký všechny odrůdy
    tady na farmě máte?
  • 00:09:58 -Tak v současné době pěstujeme
    15 druhů rajčat,
  • 00:10:02 z toho zde vidíme odrůdu Bejbino,
  • 00:10:04 která je velmi výnosná
    a odolná proti plísni,
  • 00:10:07 takový můj oblíbenec.
  • 00:10:09 -A jsou sladký!
    -Ano, jsou chuťově vynikající.
  • 00:10:12 -Jak budou Bejbina veliký,
    až vyrostou?
  • 00:10:14 -Zůstanou takhle zhruba veliká.
  • 00:10:16 Je to koktejlové rajče,
    takové střední.
  • 00:10:18 -A co tady ty prckové
    po levé straně?
  • 00:10:20 -Tady nalevo vidíme odrůdu Mandat,
  • 00:10:22 to je soudečkové rajče
    typu cherry,
  • 00:10:25 a mají vynikající chuť.
  • 00:10:27 -K čemu se hodí tahle rajčata?
    -Určitě jsou nejlepší do salátů.
  • 00:10:31 Bejbino se například hodí
    i pro zpracování,
  • 00:10:33 třeba jsou z něj výborné kečupy,
    anebo i na vaření.
  • 00:10:37 -A jaké další odrůdy tady máte?
  • 00:10:39 -Máme další odrůdy na poli,
    například třeba větší rajčata,
  • 00:10:42 která se používají hlavně třeba
    do hamburgerů nebo na zpracování.
  • 00:10:46 Výborná odrůda je třeba
    German strawberry,
  • 00:10:49 takové obrovské krásné rajče,
    nebo Yellowstone.
  • 00:10:53 -To co jsi zmínila,
    to všechno zní tak exoticky.
  • 00:10:56 Řekni mi, je tady nějaká
    ryze česká odrůda,
  • 00:10:58 kterou si třeba oblíbili
    zahrádkáři?
  • 00:11:01 -Taková klasická zahrádkářská
    odrůda je odrůda Start,
  • 00:11:04 která je velice oblíbená.
  • 00:11:06 Má takovou tu klasickou
    rajčatovou chuť,
  • 00:11:08 lidi ji mají velice rádi.
  • 00:11:13 -Zuzko, a řekni mi, jak je třeba
  • 00:11:15 o takovou rostlinku rajčete
    pečovat?
  • 00:11:17 -Tak u rajčete je jedna
    z nejdůležitějších věcí
  • 00:11:19 vyštipování.
    -Co to je?
  • 00:11:21 -Odstraňování postranních výhonů
    z paždí listů,
  • 00:11:24 jelikož nám jde zejména o to,
  • 00:11:26 aby rostlinka rostla nahoru
    a ne do stran,
  • 00:11:28 tudíž získala vzdušnost
    a byla odolnější proti plísním.
  • 00:11:31 -A řekni mi, kdy musíš vyštipovat?
    Kdy začínáš?
  • 00:11:34 -Začínáme tak týden po výsadbě.
  • 00:11:36 Provádí se to zhruba jednou
    za týden
  • 00:11:39 a v průběhu sezóny tak jednou
    za 14 dnů, dle potřeby.
  • 00:11:43 -A máš tady nějakou rostlinu,
    která by potřebovala vyštípat?
  • 00:11:46 -Ano, tady je takový krásný adept.
    -Já si to ráda vyzkouším.
  • 00:11:49 -Určitě. Tato práce spočívá v tom,
  • 00:11:52 odstranit veškeré postranní
    výhony.
  • 00:11:54 To znamená, že začneme třeba
    seshora.
  • 00:11:56 -A jak poznám, který je postranní?
    -Podíváš se do paždí listů.
  • 00:12:00 Z toho paždí listů vždycky
    vyrůstá takový menší výhonek,
  • 00:12:03 kterej takhle jednoduše
    vyštípneme nehtem.
  • 00:12:06 Tenhle je takový maličkatý,
    ten také.
  • 00:12:09 -A tenhle můžu?
    -Určitě.
  • 00:12:11 -Takže ho vyštípnu?
    -Ano.
  • 00:12:26 -A co by se stalo,
    kdybysem nevyštipovala,
  • 00:12:28 kdybych prostě nechala
    tu rostlinku růst, jak je?
  • 00:12:31 -Stalo by se to, že z té rostlinky
    by se stal keřík.
  • 00:12:33 Rostl by do strany,
    byl by příliš hustý
  • 00:12:35 a pravděpodobně by zahynul
    předčasně na plíseň.
  • 00:12:38 -A taky by byla menší výnosnost.
    -Určitě. Určitě.
  • 00:12:41 A pak ještě nezapomeň
    na ty spodní výhonky.
  • 00:12:45 Tak, výborně. A tak by vlastně
    ta rostlinka měla vypadat.
  • 00:12:59 *Pro další recept se vrátíme
    v čase
  • 00:13:01 a vydáme se hodně daleko.
  • 00:13:03 Loni v létě jsme navštívili
    naše české krajany
  • 00:13:06 žijící v několika vesnicích
    v rumunském Banátu
  • 00:13:09 na hranicích Srbska, Maďarska
    a Rumunska.
  • 00:13:11 Místní obyvatelé se snaží
    být soběstační
  • 00:13:14 a ke každému domku patří
    zeleninová zahrada.
  • 00:13:17 Na jídelníčku se tak pravidelně
    objevuje
  • 00:13:19 místní verze proslulého
    šopského salátu.*
  • 00:13:23 -Štefi, my jsme zrovna přijeli
    sem do Banátu do Svaté Heleny
  • 00:13:27 a zastihli jsme vás při přípravě
    jednoho známého receptu.
  • 00:13:31 Tak co tady děláme?
    Prozraďte mi to!
  • 00:13:34 -Co tady děláme?
    Bude z toho asi šopský salát.
  • 00:13:38 -Šopský salát?
    -No.
  • 00:13:39 -A víte, proč se mu říká šopský?
    Kde ten název vzali? -To nevím.
  • 00:13:42 -Já to taky nevím, ale to nevadí.
  • 00:13:44 -To jsem se dozvěděla od někoho
    z vás z Čech,
  • 00:13:47 my jsme tomu říkali
    zeleninový salát.
  • 00:13:50 -Kdo vás ten recept naučil?
  • 00:13:52 -Maminka mě dala do města,
    do Moldavy,
  • 00:13:55 tam byly mladý rodiny,
    kde chodili i lidi do práce.
  • 00:13:59 Tak jsme chodili těm mladejm
    párům hlídat děcka.
  • 00:14:05 Prvně nás volali,
    abysme byli doma s děckama,
  • 00:14:08 ale pak mě paní naučila vařit.
  • 00:14:10 Říkala: "Do hrnka dej tolik vody,
    půl hrnka,
  • 00:14:15 přidej tam takovou zeleninu,
    takovou..."
  • 00:14:18 -Ano, proto jsme tady.
  • 00:14:20 A co teda patří do toho
    vašeho šopskýho salátu?
  • 00:14:23 Pojďme si to říct!
  • 00:14:24 Máme tady rajčata...
  • 00:14:26 -No všecka zelenina možná,
    kterou má hospodyně.
  • 00:14:28 Všecko možný tam je dobrý.
  • 00:14:30 -Prvně tam dáme cibuli.
    -Dobře.
  • 00:14:33 -Pak tam nakrájíme okurky,
    pak tam nakrájíme papriku.
  • 00:14:49 *Šopský salát patří mezi
    typická balkánská jídla.
  • 00:14:52 Název mu dali Šopové,
  • 00:14:54 kteří žijí v okolí bulharské
    Sofie.
  • 00:14:57 Do šopského salátu tradičně patří
    ještě rajčata
  • 00:14:59 a nastrouhaný domácí sýr.
  • 00:15:01 Salát se dochucuje octem, solí,
    olejem
  • 00:15:04 a přidává se do něj i populární
    kořenící směs čubrica.
  • 00:15:08 Paní Štefka má ale svou
    vlastní vychytávku.*
  • 00:15:12 -Štefi, tu slaninu k tomu
    mám přikusovat,
  • 00:15:15 nebo to mám hodit taky
    do toho salátu?
  • 00:15:17 -Ne, to si vemeš kousek slaniny
    a za tím si vemeš salát.
  • 00:15:21 Je to dost kyselý?
    -Je to výborný, slaninka taky.
  • 00:15:24 -Já jsem to neochutnala.
  • 00:15:25 -No tak to ochutnejte!
    Co vám brání?
  • 00:15:27 -Já nemusím.
    -Jak to, že ne?
  • 00:15:29 Je to výborný! To je výborný!
    -Nevidíte, jak jsem vypasená?!
  • 00:15:32 -To nevidím teda. Jste holka...
    Za nití byste se mohla převlíkat.
  • 00:15:35 -Já mám stovku!
  • 00:15:51 -Zuzko, ty jsi povídala,
  • 00:15:52 že pro tebe je nejdůležitější to,
    v jakém stavu je půda.
  • 00:15:55 Co to teda znamená v praxi?
    Jak se o ni staráte?
  • 00:15:59 -Tak v praxi to pro nás znamená
    tu půdu co nejvíce šetřit.
  • 00:16:03 To znamená, že naše pole
    je rozdělený do 4 částí,
  • 00:16:06 z čehož na 2 se pěstuje zelenina
    a na zbylých dvou,
  • 00:16:09 ty vlastně slouží jako travní
    plocha,
  • 00:16:12 na které se pasou koně a kozy.
  • 00:16:15 Výhoda je v tom, že ji zároveň
    také hnojí,
  • 00:16:18 takže tam dostáváme ty živiny.
  • 00:16:20 A po 3 letech se to vlastně otočí,
    ten systém.
  • 00:16:23 Travní plocha se zoře,
    tam se nasází zelenina,
  • 00:16:27 a pole se oseje travní směsí.
  • 00:16:31 -Co všechno na vašich pozemcích
    pěstujete?
  • 00:16:33 -Na našich pozemcích se snažíme
    pěstovat
  • 00:16:36 široký sortiment zeleniny.
    Nejvíc asi dominují rajčata,
  • 00:16:41 pak různé druhy bylinek, papriky,
    kořenovou zeleninu, brambory,
  • 00:16:47 no zkrátka se snažíme dělat
    všechno.
  • 00:16:50 -To je určitě spousta práce,
  • 00:16:51 tak v kolika lidech se o to
    staráte, mě zajímá?
  • 00:16:54 -Pracujeme tady jenom já a Vojta
  • 00:16:57 a na práce sezónní, když je
    potřeba nějaká nárazová práce,
  • 00:17:01 třeba to vyštipování rajčat,
    máme 3 brigádníky.
  • 00:17:05 Každý nám podle potřeby
    dochází vypomoct.
  • 00:17:08 -A nejste u toho moc, jak se říká,
    uvázaní?
  • 00:17:10 Můžete si dovolit odjet třeba
    během roku na dovolenou někdy?
  • 00:17:13 -Ano, určitě ta svoboda
    není taková,
  • 00:17:17 ale nicméně dá se to vždycky
    nějak zařídit.
  • 00:17:19 Aspoň ten týden se vždycky
    vyšetří.
  • 00:17:40 -Vojtěchu, děvčata nám ukazovala,
    jak se dělá vyštipování,
  • 00:17:44 ty mi ukážeš, jak se dělá
    omotávání rajčat.
  • 00:17:47 Proč se to vůbec dělá?
  • 00:17:49 -Tak je to vlastně systém
    opory rajčete,
  • 00:17:52 rajče pěstované na provázcích.
  • 00:17:55 A u rajčat potřebujeme, abychom
    měli vzdušný porost,
  • 00:17:58 abysme tady měli přístup
    k plodům,
  • 00:18:01 přístup k práci toho vyštipování,
  • 00:18:05 abysme věděli prostě, co na tom
    rajčeti dělat
  • 00:18:08 a co je nejdůležitější,
  • 00:18:10 aby se to rajče nám nezlomilo
    v důsledku narůstání plodů.
  • 00:18:14 Takže děláme to, že to rajče
    omotáváme okolo provázku.
  • 00:18:19 Tak já začnu. Takhle prostě se
    snažíme vyhnout listům,
  • 00:18:24 snažíme se vyhnout plodům.
  • 00:18:31 -Vojtěchu, je důležité,
  • 00:18:32 v jakém směru rajče kolem
    provázku omotáváme?
  • 00:18:35 -Na začátku vlastně není,
    na začátku se člověk rozhodne,
  • 00:18:38 kterým směrem rajče okolo
    provázku omotává,
  • 00:18:41 a potom samozřejmě, když se
    pokračuje v tom omotávání,
  • 00:18:44 třeba po týdnu, tak kdybysme
    jej omotávali obráceně,
  • 00:18:50 tak to samozřejmě vymotáme,
    rozpleteme.
  • 00:19:00 -Vy tady používáte provázek.
  • 00:19:02 Někdo používá třeba klacek
    nebo spirály, nejsou lepší?
  • 00:19:06 -Nebo kovový nějaký roxor.
  • 00:19:09 My máme zkušenost takovou,
    že na začátku si uděláme oporu,
  • 00:19:13 tady vlastně ve fóliáku
    je ta opora už připravená.
  • 00:19:16 Člověk jenom přijde k rajčeti,
    omotá a jede dál. A spirály...
  • 00:19:22 My pěstujem okolo 3000 rajčat
  • 00:19:24 a pořebovali bysme okolo
    3000 spirál.
  • 00:19:27 A máme takovou zkušenost,
  • 00:19:29 že když je to rajče větší,
    má víc plodů,
  • 00:19:31 tak že se potom vyvrací,
    a takhle de facto můžeme mít
  • 00:19:35 jakoukoli hmotnost té rostliny
    na těch provázcích.
  • 00:19:40 -Vojto, je lepší pěstovat
    rajčata venku,
  • 00:19:43 nebo je mít někde pod stříškou?
  • 00:19:46 -No, u rajčat je nejdůležitější
    hledisko výskyt plísně rajčete.
  • 00:19:53 Ta plíseň nám často ukončuje
    vegetaci
  • 00:19:57 a může nám způsobit velké ztráty
    a ukončení vegetace
  • 00:20:02 třeba už na konci srpna
    při deštivém počasí.
  • 00:20:05 Takže z tohoto důvodu je nejlepší
    rajčata pěstovat
  • 00:20:09 pod stříškou ve fóliáku,
    akorát je hodně důležité
  • 00:20:13 mít ten fóliák profukovatelný,
    aby tam byl pohyb vzduchu
  • 00:20:17 kvůli opylení rajčat
    a kvůli rychlému vysychání.
  • 00:20:21 Může bejt problém třeba
    ve skleníku,
  • 00:20:23 kdy se snažíme větrat,
    ale třeba jenom horními okny,
  • 00:20:26 kdy prostě ta voda tam stejně,
    ta vlhkost, zůstává
  • 00:20:29 a ta plíseň se tam stejně
    vyskytuje.
  • 00:20:31 Takže prostě nejlépe mít skleník,
    fóliák
  • 00:20:34 buďto zvednutou tu hlavní
    plachtu o půl metru,
  • 00:20:38 takže to tam krásně profukuje,
  • 00:20:40 anebo aspoň ty čela, zadní,
    přední mít sundaná.
  • 00:20:49 -Tak jsem vám to nasekal.
  • 00:20:51 Mimochodem, děvčata,
    co bude dneska dobrýho?
  • 00:20:53 -Když jsi sekal, tak sekaná.
    -Jé! -A s červenou řepou.
  • 00:20:57 -Jéé! Tak k tomu mám odpor
    už od školní jídelny na základce.
  • 00:21:01 -Ale, prosím tě! Já mám náhodou
    červenou řepu ráda.
  • 00:21:04 A navíc nemusí bejt červená,
    ale třeba červenobílá anebo žlutá.
  • 00:21:07 -Přesně! A až to dneska upečeme,
  • 00:21:09 on ani nepozná, že v tom
    ta řepa je.
  • 00:21:12 -To jsem zvědav!
  • 00:21:14 -Tak se do toho pustíme!
    -Určitě.
  • 00:21:20 Já bych tě, Terezko, poprosila,
    máme tady řepy, 2 nastrouhej,
  • 00:21:25 a já tady do toho mletého masa
    dám 2 vajíčka, celá.
  • 00:21:42 Tak, tady máme tymián,
    takže tam dáme trošku tymiánu.
  • 00:21:46 Ne až tak moc, jenom takovou
    špičku.
  • 00:21:57 -My jsme tu červenou řepu
    jako malý
  • 00:21:59 vždycky používaly jako rtěnku,
    my jsme si ji dávaly jako růž.
  • 00:22:02 -No, my taky. A borůvky jsme
    taky takhle dělávaly.
  • 00:22:06 -Máš nějaký tip, jak si třeba
    vyčistit ruce potom?
  • 00:22:09 -Určitě. Červená řepa, ta slyší
    na citrón a na sodu.
  • 00:22:14 Tak, teď tam dám strouhanku.
    Ne moc, ale tak asi 2 lžíce.
  • 00:22:20 Záleží taky na šťavnatosti řepy.
  • 00:22:23 Když je řepa čerstvá,
    má víc šťávy,
  • 00:22:25 i když je vařená, a když je potom
    třeba z loňské sklizně,
  • 00:22:29 tak té šťávy je míň.
  • 00:22:32 -Tak co myslíš? Bude to stačit?
    -Já myslím, že by mohlo.
  • 00:22:35 A ruce jsou nejlepší nástroj.
    Budeš míchat rukama?
  • 00:22:39 -Míchat?
    -Tak to tam dej.
  • 00:22:49 Tak, promíchej to opravdu pořádně
  • 00:22:52 a já mezitím, protože budeme
    dělat 2 šištičky sekané,
  • 00:22:56 tady mám vajíčko, které rozšlehám.
  • 00:23:04 Tady je výhoda, že nemusíme
    dělat jenom sekanou,
  • 00:23:07 ale třeba i čevabčiči
    nebo karbanátky.
  • 00:23:11 A když z toho uděláme karbanátky
    na pečicím papíru,
  • 00:23:14 tak to vypadá jako hamburger
  • 00:23:17 a děti si myslí, že mají
    hamburger v housce.
  • 00:23:21 -Myslíš dobrý?
    -Můžeme přidat vajíčko.
  • 00:23:24 -No já ho tam nebudu přidávat.
    To budeme mazat, na potření.
  • 00:23:27 -Takže můžu dělat šišky?
  • 00:23:30 -Můžeš udělat šišky.
    Namoč si ruce.
  • 00:23:52 Já bych tyhle dvě, když jsou
    poloviční, než z kila masa,
  • 00:23:56 pekla asi tak půl hodiny
    při 200 C.
  • 00:23:59 Pekáček máme vymazaný sádlem
    proto, aby se nám nepřilepily.
  • 00:24:02 Kdo nebude chtít vymazat sádlem,
    může si dát jenom pečicí papír.
  • 00:24:07 Tak, ještě tady.
  • 00:24:09 No a můžeme s tím do trouby.
  • 00:24:11 -Snad to Petr dobře roztopil.
  • 00:24:26 -Ještě polínko?
  • 00:24:27 -Já myslím, že's to roztopil
    dokonale.
  • 00:24:54 *Naši předkové po tisíce let
    utvářeli svou krajinu.
  • 00:24:57 Vydáme se na pouť po stopách
    ovčího stáda
  • 00:25:00 na magickém kopci Radobýlu.
  • 00:25:02 V Krušných horách objevíme
    zaniklé osady i staré vápenky
  • 00:25:05 a připravíme si 2 unikátní
    recepty ze starých kuchařek.*
  • 00:25:09 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2019