Zeleninová jídla

Okurková omáčka

Podle Helenky Vrábkové.

sklenice kyselých okurek (ne řezy, ale celé větší okurky)
dvě cibule
2–3 lžíce másla
vývar nebo bujon
sůl
pepř
cukr
hladkou mouku
uvařené brambory jako přílohu

Cibuli nakrájíme na kostičky. Nakládané okurky zbavíme slupky pomocí škrabky. Slupky nevyhazujeme, protože nám vytvoří základ téhle unikátní domácí omáčky.

Cibuli osmahneme na másle. Oloupané okurky si nakrájíme na malé kousky. Jakmile cibule zezlátne, zaprášíme ji moukou a za stálého míchání lehce opražíme. Přidáme slupky z kyselých okurek a chvíli mícháme. Poté zalijeme trochou vývaru či bujonu tak, aby okurky byly potopené. Opepříme. Vaříme asi 15 minut, občas promícháme, podle potřeby přiléváme vývar či bujon.

Hotovou omáčku rozmixujeme dohladka. Kdo se chce přidržet tradic našich babiček, může omáčku samozřejmě propasírovat přes cedník. Poté do omáčky přidáme nakrájené okurky a necháme prohřát. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme s vařenými bramborami.

Další recepty Celý díl