38 minut

18. března 2013

Obsah dílu

Neznámí vlastníci solárních firem — Bouřlivá politika v obci Černolice — Nové nejasnosti v případu Petra Stráníka

Části dílu

01:23
Neznámí vlastníci solárních firem
    Do konce loňského roku dostaly tuzemské solární elektrárny dotace ve výši 44 miliard korun. A podle ministra životního prostředí pošleme v následujících dvaceti letech solárním podnikatelům přes účty za elektřinu až 1000 miliard, tedy bilion korun. Přitom nevíme, komu ty peníze posíláme: Mnozí majitelé těchto firem se dají najít jen obtížně nebo dokonce vůbec. Buď proto, že firmy mají anonymní akcie, anebo sídlo v zahraničí. Reportéři ČT teď exkluzivně zjistili, kolik firem je anonymních a kolik trhu tyhle firmy neznámých majitelů ovládají. O solární elektrárny se zajímali Michael Fiala a David Havlík.
    14:21
    Bouřlivá politika v obci Černolice
      Okolo schvalování územních plánů bývá v mnoha obcích pořádně rušno. Postup starosty Antonína Zdeborského ve středočeských Černolicích se ale podle odborníků vymkl kontrole. Na protest proti jeho postupu se v zastupitelstvu vzdali mandátu všichni jeho oponenti. Starosta měl podle zákona podat návrh na vypsání předčasných voleb, poradil si však jinak. Nominoval do zastupitelstva náhradníka ze své vlastní strany, která tak oproti volbám získala mandát navíc. O bouřlivé politice v obci Černolice natáčela Jana Neumannová.
      25:51
      Nové nejasnosti v případu Petra Stráníka
        Loni v prosinci jsme vysílali reportáž o podivné sebevraždě Petra Stráníka. Toho našli pověšeného jeho rodiče na podzim roku 2010. Policie případ od začátku posuzovala jako jasnou sebevraždu, přestože už od kauzy manželů Stodolových platí, že každá sebevražda se má vyšetřovat jako vražda. Navíc je tu spousta otazníků, které by mohly naznačovat cizí zavinění. Potvrzují to i zjištění řady znalců. Vedle těch, které oslovili rodiče mrtvého muže, naposledy také soudní lékař, kterého jsme s případem seznámili my. K případu se vrátila reportérka Kateřina Hrochová.
        Přehrát celé video
        Stopáž38 minut
        Další díl
        25. března 2013

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám