38 minut

4. října 2010

Obsah dílu

Výnosná živnost – boj proti korupci — Stíhání manažerů zkrachovalé Union Banky — Vytunelovaný fond zaplatí i stát

Části dílu

01:14
Výnosná živnost – boj proti korupci
    Boj proti korupci může být výnosná živnost. To pochopili představitelé firmy E-institut, která za absolvování internetového rychlokurzu uděluje úřadům nálepky s nápisem Úřad bez korupce. Každý, kdo takovou nálepku na dveřích úřadu uvidí, tak by měl spíš zpozornět. Nejen proto, že mezi prvními čistými úřady byla Jančíkova radnice na Praze 5, ale především kvůli směšné úrovni kurzu. Navíc firma E-institut se zamotala do závažného podezření, že se sama podílela na korupčním chování úředníka ministerstva průmyslu a obchodu. Na firmu E-institut se zaměřil reportér Lukáš Landa.
    11:33
    Stíhání manažerů zkrachovalé Union Banky
      Vrchní státní zastupitelství v Olomouci se opět zviditelnilo. Poté, co nepodalo odvolání proti zprošťujícímu rozsudku v kauze ostravských uhlobaronů, teď zastavilo podobně důležitou věc. Jde o stíhání manažerů zkrachovalé Union Banky v čele s bývalým generálním ředitelem Radovanem Vávrou. Stejně jako v prvním případě neváhalo prosadit své rozhodnutí i přes nesouhlas dozorujícího státního zástupce z Ostravy. A stejně jako v prvním případě toto rozhodnutí vyvolává řadu závažných pochyb a nemalé napětí v resortu, kterému šéfuje nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká. Stíhání manažerů Union Banky sledoval reportér Dalibor Bártek.
      24:50
      Vytunelovaný fond zaplatí i stát
        Alim Karmov je ruský investor, který v devadesátých letech nalákal tisíce podílníků na pohádkové zisky. Po dvou letech učinil veřejné pokání ve velkém ruském stylu: přiznal, že své klienty podváděl a sám sebe označil za zvíře. Klientům jeho sebelítost nestačila a začali se o peníze soudit. Obvodní soud některým z nich teď odškodnění přiznal. Podle nepravomocného rozsudku by však peníze neměl vyplácet podvodník Karmov, ale český stát. Proč? Po tom pátral reportér David Havlík.
        Přehrát celé video
        Stopáž36 minut
        Další díl
        11. října 2010

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám