iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
7. 5. 2017
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

12 hlasů
36703
zhlédnutí

Kouzelné bylinky

Med, zlato z přírody

Bylinkový čaj s medem. Jeden z nejstarších přírodních léků, které lidstvo zná. Lidé už dávno vypozorovali, že tohle tekuté zlato má antibakteriální účinky.

25 min | další Vzdělávání »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kouzelné bylinky - Med, zlato z přírody

  • 00:00:26 *Co nesmí chybět v žádné
    domácí bylinkové lékárničce?
  • 00:00:29 No přece med!
  • 00:00:31 Med je vlastně taková
    další léčivka
  • 00:00:33 a my si řekneme, co všechno
    tenhle zlatavý zázrak dokáže.
  • 00:00:38 Společně si připravíme jednoduchou
    a výtečnou
  • 00:00:40 medovo-hořčičnou zálivku
    do salátu.
  • 00:00:44 Co obsahuje další včelí produkt,
    takzvaný propolis?
  • 00:00:46 A na co se používá?
  • 00:00:48 Vyrobit si vlastní propolisovou
    tinkturu zvládne opravdu každý.*
  • 00:00:57 *V Čechách a na Moravě bychom
    asi těžko hledali kuchyni,
  • 00:01:00 kde ve spíži nestojí
    sklenice medu.
  • 00:01:03 Tohle tekuté zlato představovalo
    hlavní sladidlo až do 19. století,
  • 00:01:07 kdy se začal vyrábět
    rafinovaný cukr.
  • 00:01:10 Medem se odjakživa sladily kaše,
    nápoje
  • 00:01:13 a samozřejmě se přidával
    do perníčků, aby byly křehčí.
  • 00:01:17 Dnešní gastronomie využívá med
    ve stovkách fantastických variací
  • 00:01:22 a jednu z nich za chvíli uvidíte.*
  • 00:01:24 -Jak se dá med použít
    v současné kuchyni
  • 00:01:26 zaměřené na podporu zdraví,
  • 00:01:28 si dnes budeme povídat
    a také něco dobrého si uvaříme
  • 00:01:31 se Zuzkou Fukovou.
  • 00:01:33 Zuzi, ty už 14 let vedeš
    zeleninový bar.
  • 00:01:35 Jaké jsou vlastně stravovací
    návyky Čechů
  • 00:01:38 a změnilo se to za těch 14 let?
  • 00:01:40 -Tak za těch 14 let
    se to určitě změnilo.
  • 00:01:42 Změnilo se to k lepšímu.
  • 00:01:44 Pozoruju to hlavně na zákaznících,
  • 00:01:47 který se zaměřujou hlavně
    na čerstvost,
  • 00:01:49 na regionální produkty,
    na bylinky,
  • 00:01:52 takže ta situace,
    co byla před těma 14 lety,
  • 00:01:56 je teď úplně jiná,
    je to mnohem lepší.
  • 00:01:58 -Zuzko, med většina z nás zná
    hlavně ve sladkých pokrmech,
  • 00:02:01 ale i u vás v zeleninovém baru
    používáte med?
  • 00:02:04 -Používáme med. Používáme med
    na teplou kuchyni,
  • 00:02:08 ale i na studenou kuchyni.
  • 00:02:09 Na teplou kuchyni používáme med
    na výrobu marinád na maso
  • 00:02:15 a naopak ve studené kuchyni
    používáme med
  • 00:02:18 na výrobu různých zálivek
    na zeleninové saláty.
  • 00:02:22 -Jé, tak to bych si dneska
    ráda udělala salát,
  • 00:02:24 ale s něčím zeleninovým.
    Co navrhuješ?
  • 00:02:27 -Já bych dneska připravila salát
    s medovou zálivkou.
  • 00:02:31 Je to salát z rukoly a polníčku,
  • 00:02:34 kam přidáme ještě hrubozrnnou
    hořčici.
  • 00:02:37 -No a co si dáme k tomu salátu?
  • 00:02:39 -K tomu salátu si připravíme
    luštěninový karbanátek, bezlepkový.
  • 00:02:43 -Asi začneme tím karbanátkem,
    protože to bude delší.
  • 00:02:45 -Tak já bych tě poprosila,
  • 00:02:48 jestli bys mi nakrájela
    půlku cibule.
  • 00:02:50 Já si do misky připravím
    luštěniny.
  • 00:02:53 Dám si lžíci cizrny,
  • 00:02:56 dám si lžíci čočky
    a lžíci červených fazolí.
  • 00:03:03 -Použijeme ještě nějaké bylinky?
  • 00:03:05 -Použijeme. Nakonec přidáme
    čerstvý koriandr a česnek.
  • 00:03:08 Já si ty luštěniny malinko
    pomačkám,
  • 00:03:11 aby ta hmota byla kompaktní.
  • 00:03:14 -Luštěniny je asi dobré
    den předem namočit, a pak uvařit.
  • 00:03:17 -Hm, přes noc, klasicky, ideálně
    12 hodin. A pak vaříme do měkka.
  • 00:03:25 Teď prolisujeme 2 stroužky
    česneku,
  • 00:03:28 přidám špetku pepře,
    opět to promícháme.
  • 00:03:35 Přidám majoránku,
    takovou větší špetku.
  • 00:03:39 Zase to promícháme a poprosím tě,
    jestli mi tam klepneš 1 vajíčko.
  • 00:03:48 Mezitím, než já to zamíchám,
  • 00:03:49 tak mi najemno nakrájíš
    ještě ten koriandr.
  • 00:03:54 Já to ještě předtím zahustím
    kukuřičnou strouhankou,
  • 00:03:57 ta je bezlepková
    a vlastně funguje jako pojivo.
  • 00:04:01 -Spousta lidí si oblíbila
    bezlepkovou stravu,
  • 00:04:04 přestože třeba nemají alergii.
    Proč myslíš? Je lehčí?
  • 00:04:07 -Je určitě lehčí a určitě
    nezatěžuje tolik náš organismus.
  • 00:04:12 Je to lépe stravitelnější.
  • 00:04:15 A teď to osolíme nakonec,
    takovou větší špetku.
  • 00:04:20 A směs na karbanátky máme hotovou.
  • 00:04:27 Můžeme si je ještě takhle malinko,
    aby se nám nelepily na ruce,
  • 00:04:32 posypat tou kukuřičnou
    strouhankou.
  • 00:04:35 Tak, a vytváříme takový
    malý karbanátky, malý placičky.
  • 00:04:48 -Já to odnesu do trouby,
  • 00:04:49 jenom mi řekni,
    jak dlouho se to peče
  • 00:04:50 a na kolik stupňů to mám nastavit?
  • 00:04:53 -Budeme to péct 25 minut
    na 180 stupňů.
  • 00:05:05 *A teď je čas připravit
    jednoduchý zeleninový salát.
  • 00:05:09 Do mísy vsypeme velkou hrst
    polníčku a rukoly.
  • 00:05:14 Oloupanou bílou ředkev
    nakrájíme na malé kousky.
  • 00:05:18 Polníček má vysoký obsah železa.
  • 00:05:20 Posiluje imunitu a podporuje
    soustředění.
  • 00:05:23 Hořká rukola obsahuje spousty
    vitamínu C a betakarotenu.
  • 00:05:27 Bílá ředkev, které se také říká
    daikon, je velice dietní.
  • 00:05:31 Je výborná pro detoxikaci
    organismu
  • 00:05:33 a podpoří vaši léčbu
    při nachlazení.
  • 00:05:38 Do salátu ještě patří cherry
    rajčátka, nakrájená na půlky.*
  • 00:05:56 -Zuzi, a teď to hlavní-
    medová zálivka. Jak se dělá?
  • 00:05:59 -Tak medovou zálivku připravíme
    z medu, hrubozrnné hořčice,
  • 00:06:04 použijeme olivový olej, pepř,
    sůl a citrónovou šťávu.
  • 00:06:09 -Ta zálivka se dá prakticky dát
    na jakýkoliv salát?
  • 00:06:11 -Ideální je na salát,
    který má trošku hořkou chuť,
  • 00:06:14 protože v kombinaci s tím medem,
    který je sladký,
  • 00:06:17 tak je to v podstatě nejlepší asi.
  • 00:06:22 -Používáš med ještě do jiných
    jídel?
  • 00:06:24 Říkali jsme si, že patří
    do sladkých,
  • 00:06:25 dává se třeba do kaší
    nebo do marmelád,
  • 00:06:28 ale třeba tvůj oblíbený recept
    s medem?
  • 00:06:31 -Tak můj oblíbený recept
    je glazírovaná červená řepa,
  • 00:06:34 kam se při pečení tý řepy
    taky používá med.
  • 00:06:38 -Takže to se upeče řepa
    a teprve potom se...
  • 00:06:41 -Udělá se podobná zálivka,
    která se do tý teplý řepy vmíchá.
  • 00:06:45 -Takže se vlastně ani nezničí
    ty účinné látky v medu?
  • 00:06:47 -Ne. Ideální!
    -Tak to jsem zvědavá.
  • 00:06:50 -Takže, na medovou zálivku
    použijeme lžíci medu,
  • 00:06:55 přidáme lžíci hořčice.
  • 00:07:00 Když to připravujeme pro děti,
  • 00:07:03 tak můžeme nějakou jemnější
    použít.
  • 00:07:07 Přidáme olivový olej,
    asi tak 4 lžíce.
  • 00:07:11 -To bude mít takový francouzský
    říz. -Hm.
  • 00:07:15 Trošku pepře. Tak, a vymačkáme
    šťávu z půlky citrónu
  • 00:07:21 a celý dresink vyšleháme,
  • 00:07:25 aby se nám ty ingredience
    všechny propojily.
  • 00:07:28 -Ještě by se mi tady třeba líbily
    vlašské ořechy. Taky by šly, viď?
  • 00:07:31 -Hm. V létě se používají
    i bylinky,
  • 00:07:33 do zálivky můžeme přidat i tymián.
  • 00:07:40 -Já budu pomalinku lít
    a můžeme promíchat.
  • 00:07:44 -No, voní to lehce nasládle,
    medově.
  • 00:07:48 A s tou ředkví, která je taková
    štiplavá, to taky bude zajímavý.
  • 00:07:51 -Taková ideální kombinace.
  • 00:07:53 -Hořká rukola, štiplavá řepa,
    nasládlá rajčátka a med.
  • 00:07:56 Výborný! To se těším!
  • 00:07:58 Takže my prakticky máme hotovo.
  • 00:07:59 Vyndáme karbanátky z trouby
    -a můžeme podávat.
  • 00:08:20 *Naši předkové vypozorovali,
    že med je nejen velice výživný,
  • 00:08:24 ale funguje také jako domácí
    přírodní antibiotikum.
  • 00:08:28 Má totiž schopnost ničit
    choroboplodné zárodky
  • 00:08:31 a podpořit hojení
  • 00:08:32 a obranyschopnost našeho
    organismu.
  • 00:08:36 Včely ovšem dokážou vytvořit
    ještě další zázrak,
  • 00:08:38 látku, které se říká propolis.*
  • 00:08:42 -Každý asi zná pojem propolis,
  • 00:08:43 ale už málokdo si dokáže
    představit, co to vlastně je.
  • 00:08:46 -Propolis, to je hmota,
  • 00:08:47 kterou včely používají k ochraně
    úlu před zevními vlivy,
  • 00:08:50 a mají jím tedy potaženy
    stěny úlu.
  • 00:08:53 -Jaké má složení?
    Jsou to pryskyřice?
  • 00:08:56 -Ano, propolis obsahuje
    pryskyřice, vosky,
  • 00:08:59 vonné silice, balzámy,
  • 00:09:01 dále jsou zde vitamíny skupiny B
    a minerální látky.
  • 00:09:05 -Vitamíny, pryskyřice, to znamená,
  • 00:09:07 že by mohl být prospěšný
    pro naše zdraví?
  • 00:09:09 -Samozřejmě je prospěšný,
  • 00:09:11 zejména ty pryskyřice uvolňují
    éterické složky,
  • 00:09:14 které mají antimikrobiální účinek.
  • 00:09:16 Působí i proti virům,
    proti plísním a proti prvokům.
  • 00:09:20 Zajímavý je jeho účinek
    na zlatého stafylokoka,
  • 00:09:23 jehož přítomnost v těle poznáme
    podle produkce žlutého hnisu,
  • 00:09:26 ať z kůže, nebo ze sliznic,
  • 00:09:28 a ten zlatý stafylokok právě
    velmi často je rezistentní
  • 00:09:31 vůči účinkům všech antibiotik,
  • 00:09:33 takže ten účinek propolisu
    zde je velmi zajímavý,
  • 00:09:38 že na toho zlatého stafylokoka
    působí.
  • 00:09:41 -Je to vlastně taková alternativa
    pro ta už nefungující antibiotika.
  • 00:09:45 Pojďme si udělat propolisovou
    tinkturu.
  • 00:09:47 Ivo, jakou s ní máš zkušenost?
    Na co ji nejčastěji používáš?
  • 00:09:51 -Propolisovou tinkturu používáme
    jednak zevně, na kůži a sliznice,
  • 00:09:55 a další možností využití
    je vnitřně,
  • 00:09:57 při léčbě žaludečních
    a dvanácterníkových vředů.
  • 00:10:00 -Jak se používá?
    -Používá se lžička kávová.
  • 00:10:04 Může se dát třeba
    i do jitrocelového čaje,
  • 00:10:06 který také zároveň napomáhá
    léčení vředů, a vypije se.
  • 00:10:10 A ona ošetří ty sliznice,
    a protože je antibakteriální,
  • 00:10:12 tak působí i na Helicobacter
    pylori.
  • 00:10:15 -Nedráždí ten alkohol třeba,
  • 00:10:16 že ta tinktura je alkoholová,
    na ty vředy?
  • 00:10:19 -Když se to zředí tím čajem,
    tak vůbec ne.
  • 00:10:20 -Vidíš, to je zajímavé.
    Tak pojďme si ji vyrobit!
  • 00:10:23 -Příprava je velmi jednoduchá.
  • 00:10:25 Vezmeme množství propolisu 1:10
    množství alkoholu.
  • 00:10:29 Koncentrace alkoholu se používá
    různá,
  • 00:10:32 čím koncentrovanější alkohol,
  • 00:10:34 tím více účinných látek
    se nám dostane do té tinktury.
  • 00:10:37 Ale ono je dobré, aby byl třeba
    60-80 procentní,
  • 00:10:42 aby tam bylo i trochu vody,
  • 00:10:43 protože potom se tam dostanou
    i látky rozpustné ve vodě.
  • 00:10:47 Vezmeme si propolis
  • 00:10:49 a jenom zalejeme
    osmdesátiprocentním alkoholem.
  • 00:10:52 Nechá se luhovat 10-14 dnů
    za každodenního protřepávání,
  • 00:10:57 a potom se jenom tinktura
    přefiltruje
  • 00:10:59 a je připravena k použití.
  • 00:11:02 -Nechám to luhovat v pokojové
    teplotě a světle?
  • 00:11:05 -Necháme v místnosti při pokojové
    teplotě
  • 00:11:07 a každý den s tinkturou
    protřepáváme.
  • 00:11:12 -Mě jsi překvapila, že propolis
    se může používat i vnitřně.
  • 00:11:14 Já znám spíš jeho vnější použití
  • 00:11:16 a to speciálně třeba na hojení
    dásní při krvácivosti,
  • 00:11:20 při zánětech dásní.
  • 00:11:22 -Ano, tam je velmi účinný.
  • 00:11:24 Působí také anesteticky
    a analgeticky při bolestech,
  • 00:11:27 takže lze použít na ošetření aftů,
    na opary zabírá velmi dobře.
  • 00:11:34 Dále můžeme podpořit hojení ran
    na kůži,
  • 00:11:37 on zároveň i stimuluje
    imunitní systém,
  • 00:11:39 takže to hojení urychlí.
  • 00:11:41 Můžeme si z tinktury potom vyrobit
    i mastičku,
  • 00:11:44 která má o něco delší působení,
  • 00:11:47 takže buď z tinktury,
    anebo z propolisu prášku
  • 00:11:49 můžeme vmíchat do sádla
  • 00:11:50 a máme ještě mast k zevnímu
    použití.
  • 00:11:53 -Je poměrně dost lidí,
  • 00:11:55 kteří jsou alergičtí na včelí
    bodnutí,
  • 00:11:57 je možné, že pak budou alergičtí
    i na propolis?
  • 00:11:59 -Tam ta pravděpodobnost je značná
    a v tom případě je dobré provést
  • 00:12:03 test kožní snášenlivosti
    na propolis.
  • 00:12:07 -To můžu udělat doma?
    -To můžeš udělat doma.
  • 00:12:09 Je to jednoduché, jenom se nanese
    na kůži trochu propolisu
  • 00:12:12 a nechá se působit.
  • 00:12:14 A podle množství puchýřků
    nebo zarudnutí usoudíme,
  • 00:12:17 jestli propolis je pro nás vhodný,
    nebo ne.
  • 00:12:19 -Takže když za 24 hodin neuvidím
    žádnou reakci na kůži, tak asi...
  • 00:12:23 -Tak bez obav ho můžeš používat.
  • 00:12:29 *Bylinkový čaj s medem
    je domácí lék,
  • 00:12:31 kterým většina z nás kurýruje
    například nachlazení,
  • 00:12:35 to je ale pouhý zlomek toho,
  • 00:12:36 na co se med během historie
    používal.
  • 00:12:39 Zápisy na sumerských hliněných
    destičkách starých 3000 let
  • 00:12:43 dokazují, že med tvořil
    30 procent lékařských předpisů.
  • 00:12:47 Staří Egypťané vyráběli
  • 00:12:48 medové masti k ošetření kůže
    a léčbě očních nemocí
  • 00:12:52 a Řekové pili teplé mléko s medem
    na posílení.
  • 00:12:56 Med je s námi prostě odjakživa.*
  • 00:13:00 -Právě proto je trochu smutné,
  • 00:13:01 jak se ke včelám, nositelkám
    tohoto přírodního zázraku,
  • 00:13:04 někdy chováme.
  • 00:13:06 Já si dnes budu povídat
    s doktorkou Adriánou Szemánovou
  • 00:13:09 o složení medu, o jeho zdraví
    prospěšných účincích,
  • 00:13:11 ale také o tom, jaký je rozdíl
  • 00:13:13 mezi klasickým rafinovaným cukrem
    a medem.
  • 00:13:17 Adriáno, vy používáte med
    ve své ordinaci
  • 00:13:18 a máte s ním dobré zkušenosti.
  • 00:13:20 Proč myslíte, že med funguje?
    Jaké vlastně obsahuje látky?
  • 00:13:26 -Med je v podstatě roztok
    jednoduchých cukrů,
  • 00:13:27 který obsahuje 15-18 procent vody,
    což je moc výhodné,
  • 00:13:31 protože nemnoží se v něm
    vlastně bakterie.
  • 00:13:34 A taky když se aplikuje do rány,
    vtahuje tam vlastně lymfu,
  • 00:13:38 která zabezpečuje hojení
    dané rány.
  • 00:13:42 Taky obsahuje hodně aminokyselin,
    hodně enzymů,
  • 00:13:46 a ač se nám zdá být teda sladký,
  • 00:13:49 tak je zajímavé, že má pH
    jen kolem 4-5,
  • 00:13:52 což je značně kyselé teda,
  • 00:13:54 a to taky brání množení
    různých plísní a bakterií
  • 00:13:57 v těchhle hojivých procesech.
  • 00:14:00 -Takže když se doma říznu,
    můžu na to dát med?
  • 00:14:02 -Ano, zcela určitě, ale musíte
    předpokládat, že to bude štípat,
  • 00:14:05 protože má to kyselé pH
    kolem 4-5.
  • 00:14:08 -Hlavně že to bude hojit!
    Na co bych ještě med mohla použít?
  • 00:14:11 -Tak já si vzpomínám
    na své začátky.
  • 00:14:13 Pamatuju si na to úplně živě,
    jako by to bylo včera.
  • 00:14:17 Byla to má jedenáctiletá
    francouzská buldočka,
  • 00:14:20 která podstoupila hrudní operaci
    v důsledku toho,
  • 00:14:23 že se jí zasekla kost v jícnu.
  • 00:14:26 Dva dny po operaci seskočila
    z gauče
  • 00:14:27 a došlo k úplnému rozpadu rány.
  • 00:14:30 Takže jsem aplikovala lokální
    anestetikum,
  • 00:14:33 natahovala tekutý med
    do stříkačky,
  • 00:14:36 a aplikovala ho do té rány.
  • 00:14:37 Samozřejmě založila jsem
    hluboké stehy
  • 00:14:40 a druhý den jsem sundávala obvazy
  • 00:14:42 a byla jsem moc mile překvapená,
    že bylo to zhojený,
  • 00:14:45 jako kdyby se vůbec nic nestalo.
  • 00:14:47 Pak jsem teda až do konce
    léčebného procesu,
  • 00:14:49 do vyndání stehů, pořád aplikovala
    med na ránu.
  • 00:14:54 Samozřejmě podporovala jsem to
  • 00:14:55 ještě podáváním Arnicy montany,
    homeopatika,
  • 00:14:58 no a skutečně za 14 dnů
    byla nádherně zahojená ta incize,
  • 00:15:01 celá ta rána, prostě.
  • 00:15:03 -Krásný! A můžu ho třeba použít
    i na ekzémy,
  • 00:15:06 který jsou na povrchu?
  • 00:15:07 -Určitě. Výborně se hodí
    na všechny změny na kůži,
  • 00:15:11 jak dermatitidy, akné, na bércové
    vředy, na různé abscesy,
  • 00:15:17 akorát u abscesů, u píštěl,
  • 00:15:19 je výborné teda med ještě
    potencovat,
  • 00:15:22 podpořit jeho účinek propolisovou
    tinkturou,
  • 00:15:25 která ještě vlastně zvýší
    účinek toho medu,
  • 00:15:28 protože propolisová tinktura
    obsahuje kolem 100 účinných látek,
  • 00:15:34 kde až dvě třetiny těch účinných
    látek mají antibakteriální,
  • 00:15:37 antimykotický a antiseptický
    účinek.
  • 00:15:41 -Bylo by třeba dobrý
    na mokvavou ránu
  • 00:15:42 dát prvně tu propolisovou
    tinkturu, aby to vysušila,
  • 00:15:45 a pak třeba zvlhčit medem,
    anebo to smíchat dohromady?
  • 00:15:49 -Spíš to smíchat dohromady.
    Tady používám právě tekutý med.
  • 00:15:53 Pokud ho nemáme, tak určitě
    šetrně zahřát med,
  • 00:15:56 aby se ztekutil, aby se nezničila
    účinnost toho medu,
  • 00:15:59 a pontecuju, vlastně posiluji
    jeho účinek
  • 00:16:02 tou propolisovou tinkturou
    v šedesátiprocentním lihu,
  • 00:16:05 s tím, že to míchám
  • 00:16:07 1 díl propolisové tinktury
    k 50 dílům medu.
  • 00:16:10 Nejvýhodnější je nacucnout si to
    do stříkačky, natáhnout,
  • 00:16:13 a lépe se to pak aplikuje,
    samozřejmě.
  • 00:16:16 -A ještě s něčím med kombinujete?
  • 00:16:18 -U popálenin je výhodné taky
    používat propolisovou tinkturu,
  • 00:16:22 ale tady je výhodnější
  • 00:16:24 v akutním stavu aplikovat
    jenom med
  • 00:16:27 a až pak aplikovat, až už to není
    takové akutní,
  • 00:16:30 propolisovou tinkturu,
    ale ve formě mastiček.
  • 00:16:34 -Dal by se med kombinovat
  • 00:16:35 třeba i s homeopatickými léky
    nebo s bylinkami?
  • 00:16:39 -Je to lepší, než použít
    antibiotika.
  • 00:16:40 Když máme nějakou ránu,
  • 00:16:42 tak je potřebné vypláchnout ji
    velkým množstvím pitné vody,
  • 00:16:46 anebo převařené vody, sterilním
    fyziologickým roztokem,
  • 00:16:50 ale stačí i obyčejná
    čistá pitná voda,
  • 00:16:52 abysme se zbavili všech
    mechanických nečistot v té ráně.
  • 00:16:56 Vyčistit to od drobných nečistot
  • 00:16:58 a vyplavíme samozřejmě
    i poškozenou tkáň, která tam je,
  • 00:17:02 a pak vyplníme tento defekt medem.
  • 00:17:07 Ale taky jeho léčivé účinky
    spočívají
  • 00:17:08 i v uklidnění trávicího traktu.
  • 00:17:11 Když jsou nějaké trávicí potíže,
  • 00:17:13 tak si dělají lidi kuličku medu
    se zázvorem
  • 00:17:16 nastrouhaným s pár kapkami
    eukalyptového oleje,
  • 00:17:20 petrželovou natí a tyhle kuličky
    podávají během dne
  • 00:17:24 a krásně to zklidní vlastně
    ten trávicí aparát.
  • 00:17:27 Taky u zvířat s cukrovkou, pokud
    dojde k hypoglykemické kómě,
  • 00:17:32 anebo ještě ne až k tomu,
    ale k hypoglykemickému šoku,
  • 00:17:36 tak se potírají dásně toho zvířete
    tím medem vlastně.
  • 00:17:45 *V květnu začíná období, kdy pilný
    bylinkář neví, co dřív.
  • 00:17:48 Máme pro vás tip. Na přelomu dubna
    a května
  • 00:17:51 máte ještě šanci nasbírat kořeny,
    pokud jste to zatím nestihli.
  • 00:17:56 A protože v příštích týdnech
    se příroda bude opravdu činit,
  • 00:17:59 doporučujeme udělat si plán sběru
    těch léčivek,
  • 00:18:02 které chcete uložit
    do své domácí lékárničky.*
  • 00:18:15 -Dnes vyrážíme na bylinky
  • 00:18:17 do chráněné krajinné oblasti
    Blanský les,
  • 00:18:19 speciálně do Vyšenských kopců,
  • 00:18:20 takže nebudeme nic trhat,
    ani vykopávat.
  • 00:18:23 Ale ukážeme si bylinky typické
    pro začátek května
  • 00:18:26 a něco málo si řekneme
    i o jejich využití.
  • 00:18:30 Vlhká místa hrany potoků
    má ráda bylinka,
  • 00:18:32 které se říká řeřišnice hořká.
  • 00:18:34 Ona opravdu jemně nahořkle chutná,
    trošku jako ředkvičky.
  • 00:18:38 Hořčiny, které obsahuje,
    podporují naše trávení.
  • 00:18:42 Obecně se o ní říká, že čistí krev
    a povzbuzuje organismus.
  • 00:18:49 Je výtečná do jarních salátů.
  • 00:18:52 *Řeřišnici se lidově říká
    žabí květ.
  • 00:18:55 Šťáva z listů se používala na akné
    a také při chudokrevnosti.
  • 00:18:59 Podle některých bylinářů řeřišnice
    snižuje hladinu cukru v krvi.*
  • 00:19:05 -Ideální dobou pro sběr kořenů
    je podzim nebo brzké jaro,
  • 00:19:08 ale občas se stane, že musíme
    počkat, než vyraší první lístky,
  • 00:19:12 abysme vůbec kořen
    a bylinku našli,
  • 00:19:14 a to je i případ našeho kostivalu.
  • 00:19:16 Poznáte ho podle typického listu,
    který je lehce plstnatý
  • 00:19:20 a jeho květy jsou fialové.
  • 00:19:22 U kostivalu se sbírá převážně
    kořen.
  • 00:19:25 V lidovém léčitelství se opravdu
    používal
  • 00:19:27 hlavně na podporu pohybového
    aparátu,
  • 00:19:30 takzvaně hojil kosti.
  • 00:19:32 A pokud si pro sběr kořenů
    vyberete den, jako my,
  • 00:19:35 to znamená novoluní,
    posílíte ještě jeho sílu.
  • 00:19:41 *Kostival, neboli černý kořen,
    sbírají bylináři už od středověku.
  • 00:19:45 V našem pořadu jsme vyráběli
    kostivalovou tinkturu
  • 00:19:48 vhodnou na pohmožděniny
    a otoky kloubů,
  • 00:19:50 bylinka se ale také používá
    do obkladů na křečové žíly
  • 00:19:54 a čaj z kořene prý pomáhá
    při chronickém kašli.*
  • 00:20:03 -Kousíček od kostivalu
    nacházím lopuch,
  • 00:20:05 protože má taky rád
    humózní vlhkou půdu.
  • 00:20:08 Existuje více lopuchů-
    větší, menší, plstnatý.
  • 00:20:11 Dobrá zpráva pro bylináře je,
  • 00:20:13 že všechny obsahujou stejné
    účinné látky.
  • 00:20:17 Sbírá se hlavně kořen lopuchu
  • 00:20:18 a ten patří mezi takzvané
    krev čistící bylinky.
  • 00:20:21 V dnešním bylinářství se lopuch
    využívá
  • 00:20:23 hlavně při kožních problémech
    a pro zkvalitnění vlasů.
  • 00:20:28 *Lidové léčitelství doporučuje
    silný odvar z lopuchu
  • 00:20:30 několikrát týdně vtírat do pokožky
    hlavy a tím posílit růst vlasů.
  • 00:20:35 Mladé rozmačkané listy lopuchu
    se používají na kožní problémy.
  • 00:20:39 Ještě účinnější je ale šťáva
    z kořene,
  • 00:20:42 ta má hojivé účinky
    na různé ekzémy a rány.
  • 00:20:45 Podle známého bylináře Zentricha
  • 00:20:47 lopuch také povzbuzuje látkovou
    výměnu
  • 00:20:50 a pomáhá snižovat hladinu cukru
    v krvi.*
  • 00:20:59 -Na této louce bylinky rostou
    opravdu na každém kroku.
  • 00:21:02 Ušla jsem jenom pár metrů
  • 00:21:03 a narazila jsem na kostival,
    lopuch, pampelišku, kopřivu,
  • 00:21:06 divokou mátu, bršlici
  • 00:21:08 a přede mnou je kontryhel
    žlutozelený.
  • 00:21:11 Kontryhel má protizánětlivé
    účinky, podobně jako jitrocel,
  • 00:21:14 ale patří do skupiny takzvaně
    ženských bylin,
  • 00:21:17 to znamená, že harmonizuje funkci
    ženských orgánů.
  • 00:21:22 *Čaj z kontryhele se tradičně
    užívá
  • 00:21:24 při poruchách menstruačního cyklu,
    období přechodu
  • 00:21:27 a doporučuje se i maminkám
    po porodu.
  • 00:21:31 Kontryhel také napomáhá
    dobrému spánku
  • 00:21:33 a celkové regeneraci organismu.
  • 00:21:35 Čerstvé lístky kontryhele
  • 00:21:37 můžete vyzkoušet i do salátu
    nebo do polévky.*
  • 00:21:55 *Přírodní zahrada je místem,
  • 00:21:56 kde se dobře daří společenství
    rostlin a živočichů.
  • 00:22:00 Patří mezi ně opylovači- čmeláci,
    motýli, včely a další hmyz.
  • 00:22:05 Čmeláci jsou pro budoucí úrodu
    velice důležití,
  • 00:22:08 na rozdíl od včel totiž vylétají
    opylovat rostliny
  • 00:22:10 i za chladného a nepříznivého
    počasí.
  • 00:22:15 Simona má na své přírodní zahradě
    v Českém Krumlově několik úlů,
  • 00:22:19 kde chová včely medonosné.
  • 00:22:21 Ty sbírají nektar z ovocných
    stromů
  • 00:22:23 a kvetoucích bylinkových záhonů.
  • 00:22:27 Odměnou je med, který má v sobě
    sílu a chuť bylinek.
  • 00:22:31 Simona med používá hlavně
    do bylinných čajů,
  • 00:22:33 aby umocnila jejich léčivé účinky.
  • 00:22:36 Jedna malá rada: Čaj, do kterého
    med přidáváme,
  • 00:22:39 by neměl mít teplotu vyšší,
    než 40 stupňů,
  • 00:22:42 abychom zachovali cenné
    a zdraví prospěšné látky,
  • 00:22:45 které tento včelí produkt
    obsahuje.
  • 00:22:51 Chov včel má ale ještě
    jednu důležitější stránku,
  • 00:22:55 než je produkce medu,
  • 00:22:57 80 procent rostlin totiž potřebuje
    opylovače. Co to znamená?
  • 00:23:01 Existuje výrok, který je
    připisován Albertu Einsteinovi.
  • 00:23:05 "Když včely zmizí, pak lidstvu
    zbývají jen 4 roky života.
  • 00:23:10 Už nebudou žádné včely,
    žádné opylení,
  • 00:23:12 žádné rostliny a žádní lidé."
  • 00:23:24 Význam včel a medu dokládá
  • 00:23:26 i nejznámější citát
    z naší české mytologie.
  • 00:23:30 Vzpomeňte si na praotce Čecha
    a jeho výrok na hoře Říp:
  • 00:23:33 "To je ta země zaslíbená,
    mlékem a strdím oplývající."
  • 00:23:37 A to záhadné slovo strdí
    znamená ve staročeštině med,
  • 00:23:41 anebo plástve s medem.
  • 00:23:43 A tak chraňme včely, aby naše země
    oplývala dobrou úrodou
  • 00:23:47 a my si mohli medem
    trochu osladit život.*
  • 00:24:45 *Královnou květin je růže.
  • 00:24:47 Víte ale, že bylináři využívali
    po staletí
  • 00:24:50 i její léčivé schopnosti?
  • 00:24:52 Šípkovou růži určitě poznáte.
  • 00:24:54 Jak ale vypadá růže damašská
    nebo stolistá?
  • 00:24:58 Podíváme se do rozária v Chotěšově
  • 00:25:00 a zeptáme se odborníka
    na pěstování růží,
  • 00:25:03 jak o tyhle voňavé poklady
    pečovat.
  • 00:25:06 A přineseme návod, jak si vyrobit
    domácí růžovou kosmetiku.*
  • 00:25:12 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2017