iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
19. 5. 2019
08:50 na ČT1

1 2 3 4 5

6 hlasů
42151
zhlédnutí

Polopatě

Recyklace — Slimáci — Rekonstrukce zahrady — Izolace — Zahradní chodník ze starých cihel — Cestujeme s čtyřnohým přítelem — Molekulární gastronomie — Mulčování

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:33 Recyklace má u nás dlouholetou
    tradici.
  • 00:00:36 Určitě si všichni pamatujeme
    z dětských lavic
  • 00:00:39 povinný sběr papíru.
  • 00:00:41 Dnes ovšem recyklace není pouze
    doménou státu a firem.
  • 00:00:45 Recyklovat můžeme i doma.
  • 00:00:47 A to materiály, které máme běžně
    kolem sebe.
  • 00:00:51 Nejenom o recyklaci
    bude dnešní Polopatě.
  • 00:00:54 Vítejte.
  • 00:01:03 Dnes uvidíte:
  • 00:01:05 Většina lidí u nás třídí odpad
    na papír, plasty
  • 00:01:09 a další složky a recykluje ho.
  • 00:01:11 Za chvíli si ukážeme,
    že recyklovat je možné
  • 00:01:14 i stavební materiál
  • 00:01:16 a vyrobit si z něj třeba
    zahradní chodník.
  • 00:01:19 Slimáci jsou morem
    našich zahrádek.
  • 00:01:22 Proto je zapotřebí
    se na jejich příchod připravit
  • 00:01:25 a zajisti si efektivní způsob
    jejich likvidace.
  • 00:01:28 Tak jako máme každý jiné možnosti
    a jiný vkus,
  • 00:01:32 tak odlišně podle toho vypadají
    naše zahrady.
  • 00:01:34 Dnes se podíváme na zahradu
    na malém městě,
  • 00:01:38 kde si její majitelé
    nevěděli rady s její úpravou.
  • 00:01:41 Půda v domě se může stát,
    byť třeba jen na léto,
  • 00:01:44 rozšířením obytného prostoru.
  • 00:01:47 A právě teď je vhodná doba
    pustit se do její rekonstrukce.
  • 00:02:00 Dneska se hodně staví,
    ale taky se dneska hodně bourá.
  • 00:02:04 A z toho bourání jsou hromady
    a hromady suti a odpadu.
  • 00:02:09 Co s tím, Libore?
  • 00:02:11 -Tak záleží na tom,
    jak je na tom kdo finančně.
  • 00:02:15 Buďto se to dá vozit na skládku,
    anebo se to dá vozit
  • 00:02:19 na recyklační skládku.
  • 00:02:20 Samozřejmě, ta recyklační skládka
    vychází líp
  • 00:02:24 pro konečného spotřebitele,
  • 00:02:26 takže předtím než se vůbec
    ten materiál z té stavby přetřídí.
  • 00:02:32 Nebo respektive krovy, krytina,
    okna,
  • 00:02:36 dřevěné doplňky, dveře,
    futra a takovéto věci,
  • 00:02:39 to by se mělo z toho očistit,
    dát stranou,
  • 00:02:41 a zbytek, ten stavební materiál,
    co se týče zdiva a tohleto všechno,
  • 00:02:46 tak se všechno přiveze
    na recyklační skládku.
  • 00:02:49 Na první pohled to vypadá
    asi takhle, ta prvotní hromada.
  • 00:02:53 Z toho se pak dál vytváří
    nějaký materiál k znovupoužití.
  • 00:02:58 -Takže to znamená, že já to sem
    přivezu náklaďákem, svalím to.
  • 00:03:02 Nesmí tam být asi dřevo, sklo,
    to jsme si řekli.
  • 00:03:05 A co se s tím děje dál?
  • 00:03:07 Vy už si to roztřídíte,
    nebo je mojí povinností
  • 00:03:10 dát cihly stranou, beton stranou?
  • 00:03:12 -To určitě není vaší povinností,
    to si zaplatíte,
  • 00:03:15 to, že to za vás někdo udělá.
  • 00:03:18 -Řekněte mi, je něco,
    co se k vám na recyklační skládku
  • 00:03:21 nesmí přivézt?
    Za mnou je třeba asfalt.
  • 00:03:24 Jak to, že tady je?
    -Asfalt se sem může přivést.
  • 00:03:27 Ale, samozřejmě, nesmí se smíchat
    se zdivem, nebo s cihlama,
  • 00:03:31 nebo s hlínou nebo s kamenivem.
  • 00:03:34 A musí zůstat ve formě
    jakoby asfaltu.
  • 00:03:37 Nesmí se, v žádném případě,
    tady objevit eternit.
  • 00:03:41 Střešní krytina, eternit,
    s tím je dneska největší problém.
  • 00:03:44 Ten se vozí na skládku
    prostě úplně jinam
  • 00:03:48 a z něj se nikdy nic nerecykluje
    a nikdy nebude.
  • 00:03:52 -Pojďme si ještě popovídat
    o legislativě takového bourání.
  • 00:03:57 Potřebuju na to povolení?
  • 00:03:59 Mám opravdu nějakou povinnost to,
    co zbyde, zlikvidovat
  • 00:04:02 podle určitých pravidel?
    -Ano, určitě.
  • 00:04:05 Součástí každé demolice
    nebo bourání co se týče,
  • 00:04:09 tak po vás bude chtít stavební úřad
    nebo ten úřad,
  • 00:04:13 který vám to povoloval,
    ve finále nějaké potvrzení,
  • 00:04:16 kam se ten materiál poděl.
  • 00:04:20 Takže dnes už nehrozí,
    že soused má za barákem les,
  • 00:04:23 tam, podíl něj, je špatná cesta,
    tak to tam prostě navozí
  • 00:04:26 a tam to zůstane.
  • 00:04:28 To se dneska už nestává,
    protože k tomu,
  • 00:04:30 aby doložil,
    kam ten materiál opravdu dal,
  • 00:04:33 tak potřebuje nějaký doklad
    o jeho zlikvidování.
  • 00:04:37 -Pojďme si hrát s takovou
    představou.
  • 00:04:38 Přivezl jsem suť, tady jsem ji
    svalil a odjel jsem.
  • 00:04:41 Co se s ní děje?
  • 00:04:43 -Tak to je celkem jednoduchý.
  • 00:04:46 Suť převezeme bagrem prostě tady
    do třídiče,
  • 00:04:51 který má síta určité hrubosti.
  • 00:04:55 Přes jednoduchý pásy se to roztahá
    na tři různý hromady,
  • 00:05:00 podle toho, jak ta frakce má být,
    jak jsou tam vloženy ty síta.
  • 00:05:06 Pak se s tím už pokračuje dál.
  • 00:05:08 To znamená, že ta největší frakce,
    což je třeba
  • 00:05:12 půl cihly až celá cihla,
    tak ta pak jde do drtiče.
  • 00:05:16 V tom drtiči se to
    na požadovanou velikost rozdrtí
  • 00:05:21 a používá se to jakoby dál
    ve stavebnictví.
  • 00:05:24 -Tak máme hromadu cihel
    a teď my je rozdrtíme.
  • 00:05:27 A my je můžeme rozdrtit na,
    jak říkáte,
  • 00:05:30 na různé frakce, podle toho,
    na co je budeme používat?
  • 00:05:33 -My je rozdrtíme na jednu frakci
    a teď jde o to,
  • 00:05:35 jestli tu frakci,
    což je třeba 0,63,
  • 00:05:39 bavíme se v mm,
  • 00:05:42 pak se to využívá dál prostě
    podle toho,
  • 00:05:44 jak, kdo chce jakou frakci.
  • 00:05:47 Takže tady třeba vidíme frakci
    32,63, to je bez toho drcení,
  • 00:05:54 to nám vypadne díky těm sítům
    z toho prvotního třídění.
  • 00:06:00 -No a na co se třeba používá
    suť?
  • 00:06:03 -Budeme tomu říkat recyklát.
    -Už je to recyklát, ano.
  • 00:06:06 -Už je to nějaký výrobek,
    už to prošlo nějakou činností,
  • 00:06:09 takže tento recyklát této frakce
    se používá
  • 00:06:12 třeba když potřebujete udělat
    nějakou provizorní cestu k baráku,
  • 00:06:19 když se dělají základy,
    nebo cokoliv,
  • 00:06:21 aby se tam nejezdilo v blátě.
  • 00:06:23 -Tady máme další hromadu recyklátu,
    to je 0,32.
  • 00:06:27 Tu používáme na co?
  • 00:06:29 -To je taková jemná částice,
    která se dá použít
  • 00:06:31 třeba na obsypávání
    kanalizačních trubek
  • 00:06:33 nebo prostě k zasypávání
    určitých výkopů.
  • 00:06:36 Je to prostě nejjemnější,
    dobře se to hutní
  • 00:06:38 a není v tom takový
    vzduchový prostor
  • 00:06:41 jako třeba v těch větších frakcích.
  • 00:06:44 -Můžu takový recyklát použít
    třeba jako náhražku štěrku?
  • 00:06:48 -Tak jde o to v čem ho chcete
    nahrazovat, ten štěrk,
  • 00:06:51 ale pokud se týče pevnosti,
    tak určitě to nedosahuje
  • 00:06:54 pevnosti štěrku.
  • 00:06:57 Ale když je to čistě
    betonový recyklát,
  • 00:07:00 který se dá taky jakoby získat,
    tak ten se dá použít
  • 00:07:04 jako výplň třeba pod
    základovou desku,
  • 00:07:07 když máte velký rozdíl
    jakoby zásypu,
  • 00:07:10 tak se to dá použít
    na tyto potřeby.
  • 00:07:13 -Kdo vlastně ty recykláty využívá?
  • 00:07:16 Řekli jsme si stavební firmy,
    ale můžu si přijet
  • 00:07:18 třeba i já jako jednotlivec?
  • 00:07:20 -Určitě, můžete přijet,
    není problém.
  • 00:07:23 Když budete vědět,
    co provedete s tím recyklátem,
  • 00:07:27 aby vám to nějakým způsobem
    pomohlo,
  • 00:07:29 tak se tomu nebráníme.
  • 00:07:31 -A je tady chvíle, na kterou čekají
    naši soutěžící z minulého pořadu.
  • 00:07:36 Tři diváci, kteří správně
    odpověděli na soutěžní otázku POLO
  • 00:07:40 a jejichž jména vidíte
    na obrazovce,
  • 00:07:42 získají od společnosti Agro cs
    balíček výrobků
  • 00:07:46 složený z žížalí vody a kristalonů
    pro pěstování rajčat a paprik
  • 00:07:52 v hodnotě 1 tisíc korun.
  • 00:07:58 A tady je správná odpověď
    na soutěžní otázku PATE.
  • 00:08:02 Pět diváků se může těšit
    na čekankový sirup
  • 00:08:05 s vysokým obsahem vlákniny,
    vhodný jako alternativa cukru,
  • 00:08:08 v balení 1,2 kg.
  • 00:08:11 Tuto výhru do soutěže věnovala
    společnost Kaumy.
  • 00:08:15 Všem výhercům blahopřejeme.
  • 00:08:23 Tvrdit, že bude v letošním roce
    málo slimáků,
  • 00:08:26 je hádání z křišťálové koule.
  • 00:08:29 Pečlivý zahrádkář by se měl
    připravit na jejich případný útok.
  • 00:08:33 My vám teď poradíme šetrný,
    a přitom dlouhodobý,
  • 00:08:36 způsob ochrany.
  • 00:08:39 -Mezi nejhorší a každoročně
    očekávané škůdce patří slimáci.
  • 00:08:43 Z nich asi nejznámější
    je plzák španělský.
  • 00:08:46 Je to ten, který škodí
    na našich zahrádkách
  • 00:08:49 už nejméně dobrých 20 let
    a vyznačuje se tím,
  • 00:08:52 že dorůstá do poměrně
    velké velikosti.
  • 00:08:55 Až kolem 12 cm.
  • 00:08:57 A je charakteristický svou
    oranžově-hnědou barvou.
  • 00:09:01 Letošní suchý a opravdu teplý duben
    ukazoval spíš na to,
  • 00:09:05 že letos se vyskytovat nebudou.
  • 00:09:08 Ale jakmile trochu zapršelo
    a oteplilo se,
  • 00:09:11 už je můžeme pod kameny, prkny,
    pod dlaždicemi,
  • 00:09:14 a především ve sklenicích najít.
  • 00:09:16 Jsou zatím malí,
    ale oni dorostou
  • 00:09:19 a svojí žravostí určitě doženou
    velmi rychle svoji délku.
  • 00:09:24 Protože plzáci opravdu nevynechají
    vůbec nic.
  • 00:09:28 Dokáží si pochutnat na sadbě,
    na vzrostlé zelenině, na květinách
  • 00:09:32 a především tedy i na jahodách.
  • 00:09:37 A hlavně je můžeme najít
    i na bramborách.
  • 00:09:39 Pokud nic jiného není,
    dají se i do trávy.
  • 00:09:42 Takže jsou skutečně nesmírně
    žraví.
  • 00:09:45 Obzvlášť, když máme někde v okolí
    zahrádku,
  • 00:09:47 která je neudržovaná,
    nebo kde se neseká tráva,
  • 00:09:50 tak plzáci můžou proniknout
    velmi rychle i k nám
  • 00:09:54 a pak se jich jenom velmi obtížně
    zbavujeme.
  • 00:09:57 Byla vymyšlena celá řada
    lidových metod,
  • 00:09:59 jak se plzáků zbavit.
  • 00:10:01 Ať jsou to pivní pasti,
    rozmisťování kapradí,
  • 00:10:05 které údajně nepřelezou,
  • 00:10:07 umisťování drcených vaječných
    skořápek,
  • 00:10:10 které jsou ostré a plzákům vadí.
  • 00:10:13 Další metodou můžou být otruby,
    sůl,
  • 00:10:16 ale tu bych příliš
    nedoporučovala.
  • 00:10:18 No a takovým základem asi je,
    abychom vůbec zjistili,
  • 00:10:22 jestli plzáky na zahrádce máme,
    a v jakém množství,
  • 00:10:26 je umisťování návnadových prkének.
  • 00:10:28 To umístění a vytvoření je velmi
    jednoduché.
  • 00:10:32 Prostě si vezmeme prkénko,
    pod něj nalijeme vodu tak,
  • 00:10:36 abychom získali poměrně hodně vlhké
    prostředí,
  • 00:10:39 a umístíme pod prkénko listy salátu
    nebo nějaké zbytky jiné zeleniny.
  • 00:10:45 A druhý den se jdeme podívat
    a zkontrolujeme,
  • 00:10:48 jak se ti plzáci pod prkýnkem
    vyskytují.
  • 00:10:53 Pokud se vyskytují, samozřejmě,
    musíme začít s ochranou.
  • 00:10:57 A to určitě hned,
    nebudeme čekat
  • 00:11:00 až slimáci nebo plzáci narostou
    do patřičných velikostí.
  • 00:11:05 -Lidové metody ovšem někdy bývají
    poměrně neúčinné
  • 00:11:08 a tak se možná vyplatí přistoupit
    k pořádné ochraně.
  • 00:11:12 Ta ochrana by se ovšem měla dělat
    přípravky, které jsou biologické,
  • 00:11:17 které jsou přírodní,
    čili nezatěžují životní prostředí,
  • 00:11:21 naší zahradu.
  • 00:11:23 Na této zahrádce,
    kde se dokonce vyskytuje pes,
  • 00:11:25 tak asi bychom nemohli ani žádný
    chemický přípravek použít.
  • 00:11:29 Dá se ovšem použít přípravek na bázi
    fosforečnanu železitého.
  • 00:11:33 Ten obsahuje fosfor a železo,
    což jsou látky,
  • 00:11:36 které se běžně v přírodě vyskytují.
  • 00:11:38 Přípravku ovšem nebudeme dávat
    hromady,
  • 00:11:41 nebudeme to ani nikde vrstvit.
  • 00:11:44 Postačí kávová, čajová lžička
    na 1m2
  • 00:11:48 a rovnoměrně se granulky rozhodí
    po pozemku.
  • 00:11:52 Přípravek jako takový má rád vlhko.
  • 00:11:55 Pokud zaprší, nebo pozemek
    zaléváme, granulky nabobtnají
  • 00:11:59 a o to víc jsou pro slimáky
    vábnější.
  • 00:12:03 Slimák, po pozření těch granulí,
    má pocit sytosti,
  • 00:12:07 zaleze do země a tam uhyne.
  • 00:12:09 Je to dobře, protože nemáme
    po záhonech
  • 00:12:13 oslizlé stopy a mrtvé slimáky.
  • 00:12:16 Přípravek můžeme rozsypávat
    do záhonů,
  • 00:12:20 třeba mezi jahody,
    zeleninu,
  • 00:12:22 a to i tam, kde budeme následně
    sklízet.
  • 00:12:25 Ochranná lhůta přípravku je totiž
    nulová.
  • 00:12:28 Přípravek,
    pokud není deštivé počasí,
  • 00:12:31 se opět scvrkne,
  • 00:12:33 granulky se dostanou
    do původní velikosti.
  • 00:12:36 Na záhonech tak vydrží v řádech
    několika týdnů,
  • 00:12:39 kdy se posléze rozloží
    na fosfor a železo,
  • 00:12:42 takže vlastně jde o přírodní látky,
    které nám navíc poslouží
  • 00:12:45 jako hnojivo.
  • 00:12:48 Mezi chovateli domácích zvířat,
    a také drůbeže,
  • 00:12:50 se často traduje,
    že pokud pozřou tyto granulky,
  • 00:12:54 tak se zvířata mohou otrávit.
  • 00:12:56 To, samozřejmě, není pravda.
  • 00:12:58 Tyto přírodní látky naprosto
    zvířatům neškodí.
  • 00:13:01 Takže pokud zde po zahrádce
    bude pobíhat pejsek mezi granulkami
  • 00:13:05 a náhodně si nějaké zobne,
    vůbec nic se neděje.
  • 00:13:31 -Jsme na zahradě na malém městě,
    kde noví majitelé opravili dům
  • 00:13:35 a nevěděli si rady s pozemkem.
  • 00:13:37 Asi začnu tím, pokud máte
    podobný pozemek,
  • 00:13:40 vždycky myslete na to,
    že stávající vegetace,
  • 00:13:43 která tam je, dobré,
    když zůstane zachována.
  • 00:13:45 A to proto, že je to jediná
    velká hmota,
  • 00:13:48 kterou na zahradě máme
    a která nám dodá
  • 00:13:50 ten charakter té zahrady.
  • 00:13:52 Tady na této zahradě bylo potřeba
    řešit spoustu problematických míst.
  • 00:13:55 Jedním z nich je altánek.
  • 00:13:57 Je tady od původních majitelů
    a velmi ční.
  • 00:13:59 Je dominantou celé zahrady.
  • 00:14:01 A také tento krásný javor.
    Vypadá hezky,
  • 00:14:04 byl v trávě a bylo docela těžké
    okolo něho sekat
  • 00:14:07 a tak se spojil altánek a trávník
    v krásný jeden záhon,
  • 00:14:11 který vlastně celou tu plochu
    propojí a zároveň všechny rostliny,
  • 00:14:15 které jsou okolo altánku zasázené,
    postupně narostou
  • 00:14:18 a on jakoby se ztratí v záplavě
    kvetoucí vegetace.
  • 00:14:21 No a také je jedno nehezké místo
    za altánkem.
  • 00:14:24 A to je dlouhá betonová zeď.
  • 00:14:27 Ta zase bude osázena břečťanem.
  • 00:14:29 Jsou tam nejrůznější velké keře
    a stromy.
  • 00:14:32 Bude tam výrazná borovice,
    kaliny stálezelené, bobkovišně,
  • 00:14:36 fotinie, anebo velké šeříky.
  • 00:14:38 A přímo u zdi bude zasázen
    stálezelný břečťan,
  • 00:14:42 takže postupně se celá ta zeď
    schová ve vegetaci.
  • 00:14:46 Protože tady na různých místech
    byly různě zasázené keře
  • 00:14:50 a byla škoda je likvidovat,
  • 00:14:52 tak se opět všechny ty keře
    různě obklopily vegetací
  • 00:14:56 a nově vzniklými záhony.
  • 00:14:58 Ty záhony jsou pak krásné
    a ono to bude působit
  • 00:15:01 velmi elegantně.
  • 00:15:04 Sice se trochu zredukoval trávník,
    a naopak, ta zahrada působí větší,
  • 00:15:07 a vzniknou tady různá zákoutí,
    přes která se bude moci
  • 00:15:10 procházet nejrůznějšími místy
    této zahrady.
  • 00:15:21 Celá tato zahrada byla rozčleněna
    na několik částí.
  • 00:15:24 Místo na grilování u altánku,
    za tím zeď
  • 00:15:27 okolo které si budou moct hrát
    děti,
  • 00:15:28 kde jsou různé herní prvky.
  • 00:15:30 No a také byla potřeba řešit část
    u zimní zahrady.
  • 00:15:32 To je takový temný kout.
  • 00:15:34 A ze zimní zahrady je vidět
    pouze na nevzhlednou zeď.
  • 00:15:37 Proto okolo té zdi byla vysázena
    stínomilná vegetace,
  • 00:15:40 například rododendrony,
    které krásně kvetou,
  • 00:15:42 a když nekvetou,
    tak vytvoří stálezelenou hmotu.
  • 00:15:45 No a pod ní dlužichy a hosty.
  • 00:15:47 To jsou zase nádherné trvalky,
    které dodají barvu.
  • 00:15:51 Dlužichy jsou červenolisté,
    hosty mají panašované listy,
  • 00:15:54 bílo-zelené, nebo žluto-zelené,
    a potom v létě nádherně vykvetou.
  • 00:16:03 Jsme pod jediným ovocným stromem,
    který na zahradě zůstal.
  • 00:16:07 A byla by škoda, kdybychom
    na tomto maloměstě
  • 00:16:09 nevrátili do této zahrady
    původní ovocné stromy,
  • 00:16:12 které se dají různě do trávníku.
  • 00:16:14 A opět vytvoří stín,
    protože ta zahrada
  • 00:16:16 je celá vypálená.
  • 00:16:18 A také okolo této staré třešně
    vznikla nová ovocná zahrádka,
  • 00:16:21 kde budou moci děti sbírat maliny,
    borůvky, ostružiny, rybíz,
  • 00:16:25 zkrátka všechno.
  • 00:16:27 A zároveň tato ovocná zahrádka
    bude tak trochu skrytá.
  • 00:16:35 Přes tento nově vzniklý záhon
    se bude nášlapy přecházet
  • 00:16:39 do nové ovocné zahrady.
  • 00:16:41 A až ty všechny květiny
    tady narostou,
  • 00:16:44 tak tento ovocný kout bude
    takovým tajemstvím celé zahrady.
  • 00:16:48 Vůbec nebude vidět.
    A o to právě jde.
  • 00:16:50 I vaše zahrada,
    pokud je alespoň trochu velká,
  • 00:16:53 by neměla být jenom placatá,
    kde všude vidíte
  • 00:16:55 z každého místa na celou zahradu.
  • 00:16:58 Ale měly by se vytvářet různé kouty
    a zákoutí,
  • 00:17:01 které dodají zahradě
    krásnou atmosféru.
  • 00:17:07 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnuje
  • 00:17:10 společnost NanoConcept.
  • 00:17:12 Soutěžní otázka zní:
  • 00:17:14 Kde vyvinuli jako první na světě
    stroj
  • 00:17:17 na průmyslovou výrobu nanovláken?
  • 00:17:20 Za A) v USA,
    za B) v Česku.
  • 00:17:24 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru POLO mezera A nebo B
  • 00:17:28 na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:17:32 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:17:35 získají od společnosti NanoConcept
    sadu nanoimpregnací.
  • 00:17:40 Impregnaci textilu a kůže,
    impregnaci betonu a kamene
  • 00:17:44 a odstraňovač vodního kamene
    v hodnotě 1 tisíc korun.
  • 00:17:48 SMS nám posílejte do soboty
    25. května,
  • 00:17:52 do ukončení vysílání
    našeho pořadu.
  • 00:17:54 A jména výherců se pak dozvíte
    při příštím nedělním vysílání
  • 00:17:58 a na naší internetové stránce.
  • 00:18:07 Mnozí jsme odložili na půdu věci,
    kterých jsme se nechtěli
  • 00:18:10 nebo neuměli zbavit.
  • 00:18:12 Udělali jsme to proto,
    že jsme jiné uplatnění
  • 00:18:15 pro prostor pod střechou
    neviděli.
  • 00:18:17 Ale i půda má své využití,
    jen je třeba
  • 00:18:20 se pustit do její úpravy.
  • 00:18:23 -Skladiště nepotřebných věcí
    pod střechou rodinných domů
  • 00:18:26 má svá rizika.
  • 00:18:28 S přicházejícím létem,
    kde teplota na půdě
  • 00:18:31 stoupá i k 60 stupňům Celsia
    se zvyšuje riziko vzniku
  • 00:18:35 a rozšíření požáru.
  • 00:18:39 Takto uskladněné věci na půdě
    mnohdy strop půdy přetěžují.
  • 00:18:42 A také se zvyšuje riziko
    skrytých technických závad,
  • 00:18:47 jako je například zatékání
    nebo napadení krovu
  • 00:18:50 dřevokazným hmyzem a houbami.
  • 00:18:53 Na půdě se snadno můžou zabydlet
    myši a holubi.
  • 00:18:58 Proto je vhodné nepotřebné věci
    z půdy odstranit
  • 00:19:02 a položit zde vhodnou
    protipožární izolaci.
  • 00:19:06 To však lze udělat jen v případě,
    že půdu nechceme dále využívat.
  • 00:19:12 Půda se dá využívat, když vytvoříme
    únosnou konstrukci,
  • 00:19:16 po které se můžeme volně pohybovat
    a můžeme do ní vložit
  • 00:19:19 potřebnou izolaci.
  • 00:19:22 Zde je vhodné začít od podlahy tak,
    abychom zajistili
  • 00:19:26 komfort místnosti pod půdou podlahy
    a mohli jsme se po půdě
  • 00:19:31 volně pohybovat.
  • 00:19:33 Nejvhodnější materiál pro výrobu
    takovéto podlahy
  • 00:19:37 jsou dřevěné konstrukční prvky.
  • 00:19:40 Při jejich volbě je však třeba dbát
    na to,
  • 00:19:43 aby byly dostatečně pevné,
    ale zároveň nepřetěžovaly strop.
  • 00:19:47 Tady máme lehkou, pevnou konstrukci
    vytvořenou z OSB desek,
  • 00:19:55 která dělá základ pro novou
    foukanou podlahu.
  • 00:19:59 Tato podlaha se vytvoří,
    včetně odvětrávacích prvků,
  • 00:20:04 které jsou nezbytné pro to,
    aby izolace dobře fungovala.
  • 00:20:10 Aby vodní páry mohly procházet
    izolací
  • 00:20:14 a nezdržovaly se ani v ní,
    ani ve stropní konstrukci.
  • 00:20:19 Důležité je myslet na vhodnou výšku
    izolace.
  • 00:20:23 Různé domy mají různé potřeby.
  • 00:20:26 Vznikne nový prostor,
    který se vyplní dutinovou izolací.
  • 00:20:31 Takto zaizolovaná foukaná podlaha
    je bez tepelných mostů.
  • 00:20:35 Čili bez prvků, které by byly
    nedokonale odizolovány.
  • 00:20:41 Realizace podlahy probíhá v rámci
    jednoho dne.
  • 00:20:45 Izolace je hotová
    pak za tři hodiny.
  • 00:20:49 Pro foukanou podlahu je třeba
    zvolit materiál,
  • 00:20:52 který má nejen výborné tepelně
    izolační a zvukové vlastnosti,
  • 00:20:58 ale také materiál,
    který odolává vlhkosti,
  • 00:21:01 má dlouhou životnost.
  • 00:21:03 Materiál, na který můžeme dostat
    až 15letou záruku.
  • 00:21:06 Výhody zateplení podlahy na půdě
    jsou v tom,
  • 00:21:09 že v zimě šetříme náklady
    za vytápění,
  • 00:21:14 v létě nás chrání
    před nadměrným horkem
  • 00:21:18 a vytvoří nám také vhodnou
    protipožární bariéru.
  • 00:21:21 Při vhodné izolační vrstvě
    mohou být úspory na vytápění
  • 00:21:26 až 30% ročně.
  • 00:21:30 Investice na domě se vrátí
    za 4 až 5 let.
  • 00:21:34 S vhodnou tloušťkou izolace,
    se zaizolováním konstrukčních prvků
  • 00:21:40 a také s funkčním odvětráním
    by vám měl poradit odborník.
  • 00:21:45 Z těchto informací posoudíte sami,
    jestli to zvládnete
  • 00:21:49 zrealizovat svépomocí.
  • 00:21:52 Pro aplikaci dutinové izolace
    je také potřeba speciální stroj.
  • 00:21:57 Odborník také pomůže s posouzením
    dřevěného krovu.
  • 00:22:01 Pravděpodobně doporučí ochranu
    proti dřevokaznému hmyzu a houbám.
  • 00:22:06 Nově vzniklý prostor už nemusíme
    využít jenom jako skladiště,
  • 00:22:11 můžeme ho využít mnohem nápaditěji.
  • 00:22:13 Například jako dětskou hernu,
    prostor pro posezení s přáteli,
  • 00:22:18 případně domácí posilovnu.
  • 00:22:21 Dutinová izolace nachází uplatnění
    v rovných nebo nízkých střechách.
  • 00:22:25 Zde sice nevyužijete podlahu,
    ale dutinová izolace
  • 00:22:29 zde vytvoří vhodnou
    protipožární bariéru.
  • 00:22:33 Zamezí průchodu tepla
    v zimním období.
  • 00:22:36 A také zabrání průchodu horka
    v letním období
  • 00:22:40 z rozpálené střechy.
  • 00:22:43 Lidé často přemýšlejí,
    co čeho investovat.
  • 00:22:46 A přitom zapomínají na skutečnost,
    že výbornou investiční příležitostí
  • 00:22:51 je zateplení stropu.
  • 00:22:53 Pokud vhodným způsobem
    zateplím strop,
  • 00:22:55 pak výnosnost takovéto investice
    může být i 20% ročně.
  • 00:23:13 -A takhle to přesně, Jirko,
    vypadalo v mém dětství.
  • 00:23:16 Že u těch domů ty staré cihly
    byly takhle poskládané.
  • 00:23:19 A to je krása,
    že to ještě existuje.
  • 00:23:21 Já už jsem slíbil našim diváků,
    my budeme vyrábět
  • 00:23:24 chodníček z cihel.
  • 00:23:26 Ještě než začneme, jak vlastně
    vybrat ty správné cihly?
  • 00:23:30 -Několik problémů na ráz, Filipe.
  • 00:23:32 Protože tahle hromada,
    to jsou cihly z různých bouraček,
  • 00:23:34 z různých vesnic,
    z různých městeček po okolí.
  • 00:23:37 A většinou platilo, že co cihelna,
    to trošku jinej formát,
  • 00:23:40 trošku jiná velikost
    a taky jiná kvalita.
  • 00:23:43 Takže bod číslo jedna -
    vybereme tu správnou velikost.
  • 00:23:47 Já tady mám takovou nějakou míru
    té dobré cihly,
  • 00:23:52 která asi je nejčastější,
    a podle ní to porovnávám.
  • 00:23:54 Takže tady vidíte, že už nám chybí
    2 cm.
  • 00:23:56 -Takže pryč s ní.
    -Takže pryč s ní.
  • 00:23:57 Ona se bude hodit, ale někde jinde
    třeba, nebo na zeď,
  • 00:24:01 to je úplně jedno.
    Takže v první řadě velikost.
  • 00:24:04 Ta je dobrá.
    -Ano.
  • 00:24:06 -A teď zásadní bod, cihla zvonivka,
    ostře vypálená cihla,
  • 00:24:10 to je strašně důležitý.
  • 00:24:12 Protože někdy je to takový
    nalehko vypálený bláto,
  • 00:24:15 a někdy naostro kvalitní
    klinkrovka, cihla zvonivka.
  • 00:24:20 CINKÁNÍ
  • 00:24:23 -Je to ona.
    -Je to ona.
  • 00:24:24 Z těch starých cihel vybírat
    takhle.
  • 00:24:27 -No tak my naměříme
    ty správné cihly,
  • 00:24:29 naložíme na kolečko
    a jdeme dělat...
  • 00:24:31 -Jdeme si připravit základ
    pro ten chodník.
  • 00:24:32 -Tak, jdeme si připravit základ.
  • 00:24:39 No, abych se přiznal,
    čekal jsem spíš štěrk,
  • 00:24:42 ale je tady písek.
    Musím použít jenom písek?
  • 00:24:46 -Ty úpravy jsou, samozřejmě,
    různé a odvislé od toho,
  • 00:24:48 jak ten chodník bude zatížený.
  • 00:24:51 Tady, Filipe, vlastně budeme
    pouze chodit,
  • 00:24:53 maximálně tudy projede
    naložený kolečko.
  • 00:24:55 Žádná technika, žádnej malotraktor,
    nic takového.
  • 00:24:58 Takže my tady můžeme v podstatě
    pokládat tak trošku na sladko.
  • 00:25:02 Výhodou bylo, že tady v tom
    profilu terénu, my jsme ubírali,
  • 00:25:04 protože původní úroveň terénu
    je tam, kde, Filipe, sedíte.
  • 00:25:07 Ten barák vlastně byl zapuštěný
    tak trošku do země.
  • 00:25:11 To znamená, tohle všechno je
    zhutněné.
  • 00:25:13 Nemusím to hutnit,
    nemusím tady přidávat žádný štěrk,
  • 00:25:15 žádný recyklát.
  • 00:25:17 Je to v podstatě pevný podklad,
    který já vyrovnám.
  • 00:25:20 Můžu použít nějakou geotextilii.
  • 00:25:22 Já ji nepoužiju, protože mám
    pro vás připravený takový fígl.
  • 00:25:25 -No a teď písek nezahutňuju
    a pouze skládám cihly.
  • 00:25:28 -V podstatě v tuhle chvíli rozhrnu
    písek a skládám cihly.
  • 00:25:32 Kdybych ty cihly skládal do cesty,
    po které se bude třeba jezdit,
  • 00:25:34 tak bych asi tu cihlu stavěl
    takhle na plocho, na výšku jakoby.
  • 00:25:39 Protože má větší únosnost,
    ta cesta by vázala.
  • 00:25:42 A možná bych ještě použil
    ten suchý betonek pěkně pod.
  • 00:25:46 Tady, protože, přesně,
    budeme po tom pouze chodit,
  • 00:25:49 tak budeme pokládat na plocho.
  • 00:25:51 To znamená, takhle ty buchty sem
    budeme klást.
  • 00:25:53 Teď si můžeme vybrat ze spousty
    vzorů.
  • 00:25:55 V podstatě si tady můžeme hrát.
    Můžeme dělat mozaiky.
  • 00:25:59 To nejjednodušší,
    co tady v podstatě
  • 00:26:01 můžeme udělat je,
  • 00:26:03 že ty cihly složíme
    takhle jednu vedle druhý.
  • 00:26:05 Když mi tam ještě, Filipe,
    nějakou jednu, dvě, tři podáte,
  • 00:26:08 tak vlastně to je takový
    úplně nejobyčejnější vzor.
  • 00:26:12 Vidíte, tady už nám neváže,
    tady už nám lavíruje délka,
  • 00:26:15 takže musíme vybrat jinou cihlu,
    ale nic moc, neváže to,
  • 00:26:18 žádná vazba tady není a,
    samozřejmě, sloužilo by to,
  • 00:26:21 kdyby se to vyspárovalo,
    ale pro oko
  • 00:26:23 to asi moc hezký nebude.
  • 00:26:25 Můžeme zvolit průběžnej parketovej
    vzor, ten určitě znáte.
  • 00:26:28 To je tohle, Filipe.
  • 00:26:30 To už je trošku lepší.
  • 00:26:32 Ale tady na koncích musíte
    řezat půlky.
  • 00:26:36 To je nevýhoda jakéhokoliv skládání
    mozaiky.
  • 00:26:39 Takže krása veliká,
    ale je to docela náročný.
  • 00:26:42 Já jsem, Filipe, zvolil takový
    kompromis.
  • 00:26:45 Aby těch přířezů nebylo tolik,
    aby se to jednoduše skládalo,
  • 00:26:48 zase se to dalo kdykoliv
    jednoduše rozebrat.
  • 00:26:51 Takže je to takový šachovnicový
    vzor po dvojicích, taky ho znáte.
  • 00:26:56 On je docela elegantní.
  • 00:26:58 Když mi podáte ještě pár cihel,
    tak si tady jeden čtverec
  • 00:27:00 můžeme položit.
  • 00:27:03 A teď ten kompromis spočívá
    ještě v tom,
  • 00:27:05 že si musíte správně změřit
    tu cihlu, šířku chodníku,
  • 00:27:08 jak ho zakončíte.
  • 00:27:09 My tady běžíme trošku do ztracena,
    protože tady bude
  • 00:27:12 zaštěrkovaný základ, zavzdušněný,
    zaštěrkovaný.
  • 00:27:15 To znamená, tady nám chybí rantlík,
    ale ten štěrk to ve finále udrží.
  • 00:27:18 A musím si, samozřejmě, spočítat,
    aby to vždycky dalo
  • 00:27:20 buď celou cihlu, nebo půlku cihly.
  • 00:27:23 -No a tak teď nezbývá než podloží
    stáhnout latí
  • 00:27:25 a začít stavět.
    -Přesně tak.
  • 00:27:27 Klasická dlaždičská práce.
    -Tak, zámková dlažba.
  • 00:27:32 Jirko, mám nějakou šanci,
    když mám různě velké ty cihly,
  • 00:27:36 přesto stavět tento chodník?
  • 00:27:38 -Musíme ty spáry rozhodit tak,
    aby nikde nebyly příliš široký
  • 00:27:41 a nikde nebyly žádný.
  • 00:27:42 Aby ty cihly nebyly úplně
    na sraz.
  • 00:27:44 Je to důležitý, aby to hrálo.
  • 00:27:47 Takže pohrát si s tou dlažbou.
  • 00:27:53 -Vy jste mi ale, Jirko,
    slíbil nějaký fígl.
  • 00:27:56 Jaký?
  • 00:27:58 -To souviselo s tou geotextilií,
    proč ji vlastně nepokládám
  • 00:28:01 do toho podloží.
  • 00:28:02 Protože ta dlouhá plocha,
    nebo i velká plocha,
  • 00:28:04 je často fádní.
  • 00:28:06 Je to sice pěkná mozaika,
    ať už ten vzor složíte, jak chcete.
  • 00:28:08 Ale já mám možná takovej malej typ.
    Pěkně dekorativní.
  • 00:28:10 Já bych tady dvě ty cihly
    takhle zase vyndal,
  • 00:28:14 ještě než zaspárujeme tu dlažbu.
  • 00:28:17 Budeme si zase trošku hrát.
  • 00:28:23 Teď to tam prostě, můžeme si vybrat
    jaký směr,
  • 00:28:26 já bych dal asi tenhle.
    -Aha.
  • 00:28:31 -Ještě toho písku víc.
  • 00:28:33 -Ale to je dobrej nápad.
    To se mi líbí.
  • 00:28:35 -Já myslím, že to je hodně dobrej
    nápad.
  • 00:28:42 Takže je to zase taková
    recyklace.
  • 00:28:45 Zase použijeme něco, co by skončilo
    možná někde na skládce
  • 00:28:49 za peníze drahý.
  • 00:28:51 Jsou to zlomený bobrovky,
    v podstatě přeražený.
  • 00:28:53 A my je takhle využijeme.
  • 00:28:56 Pak je ten výsledek dokonalej.
  • 00:28:58 Ten druhej nápad,
    tu druhou mozaiku...
  • 00:29:02 Takhle bych asi,
    do dvou třetin výšky,
  • 00:29:05 ten čtverec vysypal tou zeminou.
  • 00:29:07 Uhladíme si to.
  • 00:29:09 Teď to těmi, Filipe,
    křemennými valouny
  • 00:29:12 tak jako nepravidelně vydláždíme.
  • 00:29:14 Zase je potřeba si to poskládat,
    to kamení,
  • 00:29:16 aby to vyplnilo ten čtverec
    pěkně.
  • 00:29:19 -A mezi to potom budeme dávat
    ty rostlinky.
  • 00:29:21 -Mezi to potom zasadíme
    tu mateřídoušku.
  • 00:29:23 Plazivá mateřídouška má tu výhodu,
    že ona vytvoří
  • 00:29:25 takové kompaktní pevné koláče
    zelené, které snesou pošlapání.
  • 00:29:29 Ona proroste ty oblázky,
  • 00:29:31 často i těmi spárami
    mezi těmi cihlami,
  • 00:29:33 ale vlastně vytvoří to
    takovej ten romantickej ráz.
  • 00:29:37 Ten chodník najednou dostane
    úplně jinou vizáž.
  • 00:29:40 -Mně se to líbí moc tenhle nápad.
  • 00:29:43 -Mně taky.
  • 00:29:45 A právě proto, Filipe,
    vespod není ta geotextilie,
  • 00:29:48 aby vlastně tahle květena
    dokázala prokořenit
  • 00:29:52 až pod ten chodník.
  • 00:29:54 Dosypat, zalít, nebo nechat přejít
    pořádným deštěm.
  • 00:29:59 -Ony potom vlastně vylezou
    ty kameny.
  • 00:30:02 -Ty kameny potom pěkně vylezou ven
    a je to paráda.
  • 00:30:20 -Tak máme dlažbu hotovou.
  • 00:30:22 A jako správnou dlažbu bychom ji
    měli vyspárovat.
  • 00:30:24 Jak a čím?
    -To určitě.
  • 00:30:26 Jako podklad jsme použili písek,
    já bych zase použil písek.
  • 00:30:29 Ten klasickej kopanej
    nebo plavenej,
  • 00:30:31 to je úplně jedno.
  • 00:30:33 Zasypat, zamést a buď můžu zalejt
    nebo počkat na déšť.
  • 00:30:36 Pak ten písek spadne, poklesne,
    tak pak můžu zvolit
  • 00:30:41 dekorativní písek,
    takový ten pěkný bílý.
  • 00:30:45 Ale můžu také zkusit velice jemnou
    kamennou drť.
  • 00:30:48 Opravdu to jemný.
    Vypadá to taky dobře,
  • 00:30:50 ta šedá spára vlastně mezi těmi
    červenými cihlami.
  • 00:30:56 -Recyklaci se dnes ještě
    budeme věnovat.
  • 00:30:58 A teď se podívejte,
    co dalšího
  • 00:30:59 jsme do dnešního dílu připravili.
  • 00:31:01 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:31:05 Cestování někdy bývá pro zvířata
    stresujícím zážitkem.
  • 00:31:07 Pokud svému čtyřnohému kamarádovi
    ale chcete dopřát
  • 00:31:10 například pobyt u moře,
    existují způsoby,
  • 00:31:13 jak mu cestu ulehčit.
  • 00:31:16 Jídlo a chemie.
  • 00:31:18 Zdá se vám to jako špatná
    kombinace?
  • 00:31:20 V podobě molekulární gastronomie
    to může naopak znamenat
  • 00:31:23 nevšední zážitek.
  • 00:31:26 Recyklace se netýká jen
    stavebních materiálů,
  • 00:31:29 ale i organické hmoty ze zahrady.
  • 00:31:31 V závěrečné reportáži se dozvíte
    jak mulčovat.
  • 00:31:41 Už se nemůžete dočkat
    až pojedete na dovolenou?
  • 00:31:44 Váš pes vaše nadšení možná tolik
    nesdílí.
  • 00:31:47 Pro zvířata je cestování
    o něco náročnější než pro nás.
  • 00:31:52 Poradíme vám, jak jim cestu
    zpříjemnit.
  • 00:31:55 -Pokud vyjíždíme se psem
    na dovolenou,
  • 00:31:57 je třeba mít pro něj jisté doklady
    a platné očkování.
  • 00:32:00 To, na co nesmíme zapomenout,
    je vyřídit pejskovi cestovní pas,
  • 00:32:04 který vystaví veterinární lékař.
  • 00:32:07 Veterinář psa také očipuje
    a do pasu zaznamená
  • 00:32:10 platné očkování proti vzteklině,
    které je povinné.
  • 00:32:13 Vždycky je potřeba si zjistit
    předem,
  • 00:32:14 jaká je legislativa státu,
    kam se chystáme.
  • 00:32:17 Například ve Finsku
    nebo ve Velké Británii
  • 00:32:19 je povinnost mít v pase
    veterinářem potvrzené odčervení.
  • 00:32:23 I když to povinnost pro vstup
    do naší oblíbené destinace
  • 00:32:26 být nemusí,
  • 00:32:28 je vhodné pejska před cestou
    ošetřit přípravky na odčervení,
  • 00:32:31 který koupíte v lékárně
    nebo u veterináře.
  • 00:32:33 Doporučené odčervovací schéma
    je každé tři měsíce,
  • 00:32:36 což je častěji než dělá většina
    majitelů.
  • 00:32:39 Při odčervení je vhodné použít
    ochucené odčervovací tablety,
  • 00:32:42 které pes velmi ochotně přijímá
    a my tak máme jistotu,
  • 00:32:45 že snědl vše, co měl.
  • 00:32:47 Důležité je dát dostatečnou dávku.
  • 00:32:49 Proto u 18 kg psa dáme 2 tabletky,
    tedy dávku na 20 kg.
  • 00:32:53 Jedním z velice důležitých kroků,
    a to nejenom při cestování,
  • 00:32:56 je ošetření proti vnějším
    parazitům.
  • 00:32:59 Nejčastější vnější parazité,
    a také přenašeči
  • 00:33:02 nebezpečných nemocí, jsou blechy,
    komáři a klíšťata,
  • 00:33:06 která mohou přenášet
    nebezpečná onemocnění,
  • 00:33:08 jako borelióza
    nebo klíšťová encefalitida.
  • 00:33:11 V době oteplování
    se k nám dostávají druhy parazitů,
  • 00:33:13 kteří se u nás dříve nevyskytovali.
  • 00:33:16 Proto už i na Slovensku
    a na Jižní Moravě
  • 00:33:18 se vyskytuje klíště piják lužní.
  • 00:33:20 Velkým rizikem, při cestování
    do zemí jižní Evropy,
  • 00:33:22 jako je Itálie nebo Chorvatsko,
  • 00:33:25 je onemocnění dirofilarioza neboli
    srdeční a podkožní červivost.
  • 00:33:28 Parazit, který nemoc způsobuje,
    je přenášen prostřednictvím komárů
  • 00:33:32 a po vniknutí do organismu migruje
    tělem hostitele
  • 00:33:35 a usazuje se v tkáních a v srdci,
    kde může přežívat několik let.
  • 00:33:39 Klinické příznaky tohoto onemocnění
    nemusí být výrazné
  • 00:33:43 a majitel je nemusí vždy zachytit
    a s pejskem k veterináři
  • 00:33:45 přijít pozdě a následky
    pak mohou být fatální.
  • 00:33:48 Proti dirofilarioze bychom měli psa
    chránit
  • 00:33:51 i při cestách na Slovensko
    nebo do oblastí Jižní Moravy.
  • 00:33:54 Na ochranu před vnějšími parazity
    jsou k dispozici různé formy.
  • 00:33:57 Pipety, obojky nebo tablety.
  • 00:33:59 Některé přípravky fungují
    na principu,
  • 00:34:01 že se klíště musí přisát, začít sát
    krev, a až poté je usmrceno.
  • 00:34:06 S přisátím klíštěte
    se zvyšuje riziko přenosu
  • 00:34:08 závažných onemocnění.
  • 00:34:10 Některé pipety a obojky
    mají repelentní účinek
  • 00:34:13 a zahubí parazita předtím,
    než se přisaje nebo kousne
  • 00:34:16 a tím pádem snižujeme riziko
    přenosu
  • 00:34:18 nebezpečných onemocnění na minimum.
  • 00:34:21 U repelentních pipet je ochrana
    zajištěna po dobu několika týdnů
  • 00:34:24 i proti komárům a létavému hmyzu.
  • 00:34:27 Pokud se chystáte k moři
    nebo k vodě a pes se bude koupat,
  • 00:34:29 je dobré zvolit
    voděodolný přípravek.
  • 00:34:32 Pokud se přeci jen rozhodnete,
    že psa
  • 00:34:34 s sebou na dovolenou vezmete,
  • 00:34:35 je dobré jet v ranních
    nebo nočních hodinách,
  • 00:34:38 dělat časté přestávky
    a v autě zajistit
  • 00:34:40 příjemnou teplotu, aby se zvíře
    během cesty nepřehřálo.
  • 00:34:43 Nesmíme také zapomínat,
    že pes s námi nemůže jet
  • 00:34:46 jen tak na sedadle,
  • 00:34:48 je potřeba, aby byl zajištěn
    speciálním postrojem,
  • 00:34:51 nebo můžeme k jeho přepravě využít
    speciální transportní boxy a klece,
  • 00:34:54 které jsou v České republice
    běžně dostupné.
  • 00:34:58 -Při cestování se psem je důležité
    myslet i na jeho stravu.
  • 00:35:02 Každý pes má individuální potřeby
    v závislosti na jeho aktivitě,
  • 00:35:05 věku, zdravotním stavu.
  • 00:35:07 V případě dovolené může příjem
    krmiva ovlivňovat
  • 00:35:10 i například teplota prostředí,
    kdy se potřeba krmiva
  • 00:35:13 může zvýšit nebo snížit.
  • 00:35:15 V dnešní době je k dispozici
    celá řada krmiv
  • 00:35:18 a výjimkou nejsou ani krmiva,
    která obsahují
  • 00:35:20 takzvané superpotraviny.
  • 00:35:22 Můžeme se tak setkat v krmivech
    i třeba s obsahem bylin, špenátu,
  • 00:35:26 kolostra a dalších látek,
  • 00:35:28 které ovlivňují imunitu, srst,
    zdraví a celkovou kondici psa.
  • 00:35:33 Pokud pes snáší cestování dobře,
    můžeme ho v klidu
  • 00:35:36 před cestou nakrmit.
  • 00:35:38 Pokud ale trpí cestovní nevolností,
    pak je vhodnější ho nekrmit
  • 00:35:41 a podat mu přípravky
    proti cestovní nevolnosti
  • 00:35:44 na zklidnění.
  • 00:35:46 A co se týká trávení,
    je vhodné před cestou,
  • 00:35:49 během dovolené i po ní,
    podávat vhodná probiotika,
  • 00:35:52 která zabrání nežádoucím projevům,
    jako je například plynatost
  • 00:35:55 nebo průjem.
  • 00:35:57 A působí i jako prevence,
    pokud pes během dovolené
  • 00:35:59 něco nevhodného pozře.
  • 00:36:01 Je vhodné s sebou na dovolenou
    vzít krmivo,
  • 00:36:03 na které je pes zvyklý,
    a to v dostatečném množství.
  • 00:36:06 Během přepravy,
    i během pobytu na dovolené,
  • 00:36:08 je dobré dbát na skladování
    krmiva.
  • 00:36:11 Nemělo by být vystaveno přístupu
    vzduchu a vysokých teplot.
  • 00:36:14 I během pobytu je samozřejmostí
    mít neustálí přístup
  • 00:36:17 k čerstvé pitné vodě.
  • 00:36:20 Psovi dáváme pouze vodu,
    kterou pijeme my sami.
  • 00:36:22 Nenecháváme ho pít
    z neznámých zdrojů.
  • 00:36:24 Pokud pes během pobytu na dovolené
    něco nevhodného pozře,
  • 00:36:27 je potřeba mít s sebou léky
    proti průjmu,
  • 00:36:29 dříve zmiňovaná probiotika
    a také je dobré vědět,
  • 00:36:32 jak se zachovat, pokud chceme u psa
    vyvolat zvracení.
  • 00:36:35 Tak můžeme předejít zdravotním
    komplikacím.
  • 00:36:37 Psovi můžeme podat slanou vodu,
    3% roztok peroxidu vodíku
  • 00:36:41 nebo vodu s hořčicí.
  • 00:36:43 Neměli bychom zapomínat
    také na věci běžné denní potřeby,
  • 00:36:46 na které je pes zvyklý.
  • 00:36:48 To znamená, bereme s sebou
    jeho pelíšek, misky, hračky,
  • 00:36:51 potřeby pro péči o srst.
  • 00:36:54 Pokud se těmito radami
    budete řídit,
  • 00:36:56 dovolenou se psem
    si určitě báječně užijete.
  • 00:37:04 -Možná už jste několikrát slyšeli
    pojem molekulární gastronomie.
  • 00:37:09 A přitom pořád nevíte, co přesně
    si pod tímto pojmem představit.
  • 00:37:13 Podívejte se na následující
    reportáž.
  • 00:37:17 -Molekulární gastronomie je směr,
    který posouvá
  • 00:37:21 přípravu pokrmů a nápojů
    do 21. století.
  • 00:37:23 My si dneska ukážeme
    několik receptů,
  • 00:37:26 jak takové pokrmy a nápoje
    připravit.
  • 00:37:29 Je několik postupů.
  • 00:37:32 Základním principem je buďto
    namíchat koktejl nebo vyrobit pokrm
  • 00:37:35 a potom změnit jeho tvar,
    abychom překvapili hosta.
  • 00:37:37 Ale mě baví spíše ten druhý
    způsob.
  • 00:37:39 Takzvaná dekonstrukce,
    kdy rozebereme na součástky
  • 00:37:42 jednotlivý drink nebo pokrm
    a složíme ho zpátky
  • 00:37:45 stejně jako lego.
  • 00:37:47 Překvapení přichází tehdy,
    kdy host dostává pokrm či nápoj
  • 00:37:50 v jiném tvaru nebo v jiné textuře.
  • 00:37:53 Můžeme vyrobit pěny, kaviár,
    můžeme udělat jinou texturu
  • 00:37:57 pomocí gelifikace, želírování,
  • 00:37:59 ale můžeme také použít
    technické plyny,
  • 00:38:01 jako suchý led nebo kapalný dusík,
    který nám například vyrobí zmrzlinu
  • 00:38:05 z čehokoliv.
  • 00:38:07 První, co si ukážeme, je takzvaná
    gelifikace.
  • 00:38:09 Pomocí želírovacích prostředků
    vytvoříme
  • 00:38:11 například z tekutého nápoje
    něco v pevném skupenství.
  • 00:38:14 Teď si nalijeme do hrnce
    italský bitter,
  • 00:38:18 přisypeme do něj
    želírovací prostředek.
  • 00:38:22 Zahřejeme to na 80 stupňů
    a potom to vlijeme
  • 00:38:24 do připraveného pekáče,
    kde to ztuhne.
  • 00:38:27 Nakrájíme si a vzniknou takzvané
    tagliatelle neboli těstoviny.
  • 00:38:30 Ty nudle potom ozdobíme
    pomerančovým kaviárem.
  • 00:38:33 Zážitek je v tom, že jazyk je velký
    hmatový orgán.
  • 00:38:36 Takže pokud ochutnává
    italský bitter
  • 00:38:39 v podobě pevných nudlí,
    bude to určitě jiný zážitek.
  • 00:38:42 A k tomu prasknou kuličky
    pomerančového kaviáru,
  • 00:38:45 takže je to velmi svěží
    a velmi chutné.
  • 00:38:50 Teď si ukážeme vtipnou snídani.
  • 00:38:52 Volské oko, ale na sladko.
  • 00:38:54 Nejprve si vyrobíme žloutek.
  • 00:38:57 Vyrobíme si ho molekulární reverzní
    sverifikací
  • 00:38:58 z mangového, marakujového
    a pomerančového džusu,
  • 00:39:01 kam přidáme alginát
    a kapeme do clolurové lázně.
  • 00:39:05 V lázni mořská řasa zareaguje
    a zželíruje
  • 00:39:08 a vytvoří nám praskající,
    explodující kouli.
  • 00:39:10 Hotovou kouli opláchneme vodou,
    abychom se zbavili slizu
  • 00:39:14 z alginátu.
  • 00:39:16 Bílek si vyrobíme gelifikací,
    kterou už jsme si ukázali.
  • 00:39:19 Přidáme do kokosového mléka
    nějaký stabilizační
  • 00:39:22 a želírující prostředek.
  • 00:39:24 Prohřejeme v hrnci na 80 stupňů.
  • 00:39:27 Natřeme si pečící papír
    a pomocí polévkové lžíce
  • 00:39:29 uděláme kolečko,
    jako když vytváříme bílek
  • 00:39:33 s volským okem.
  • 00:39:36 Servírujeme netradičně na dlaždici.
  • 00:39:39 A na lívanec, který jsme si
    vytvořili velmi zdravý,
  • 00:39:41 bezlepkový a bezlaktózový.
  • 00:39:44 Volské oko na sladko,
    které servírujeme na dlaždici,
  • 00:39:46 jsme ozvláštnili
    jahodovým a mangovým pyré,
  • 00:39:49 dali jsme lehce máty pro svěžest
    a také čerstvé maliny.
  • 00:39:56 Další technikou
    molekulární gastronomie,
  • 00:39:57 kterou si ukážeme,
    je přeměna skupenství
  • 00:39:59 ve šlehačkové lahvi.
  • 00:40:01 Vytvoříme tak pěnu
    a potom to naservírujeme
  • 00:40:03 na speciální granit ozdobený.
  • 00:40:06 Ten si nazdobíme speciálním prachem
    vytvořeným z lyofilizovaných malin,
  • 00:40:09 a také ovocným pyrém z manga
    a z malin.
  • 00:40:13 Ozdobíme to také dále mátou
    a květy,
  • 00:40:15 aby tam bylo trošku svěžesti.
  • 00:40:18 Tento pokrm je ovšem vyroben
    z krupicové kaše.
  • 00:40:20 Abychom si ji trošku ozvláštnili,
    přidali jsme tequilu,
  • 00:40:23 skořicový sirup
    a lehce něco dovnitř.
  • 00:40:26 Přidali jsme to celé
    do šlehačkové lahve,
  • 00:40:28 přidali dvě bombičky
    rajského plynu,
  • 00:40:30 aby se nám vytvořila
    pěnová textura,
  • 00:40:32 kterou potom nastříkáme
    do kapalného dusíku
  • 00:40:34 a vytvoříme takzvané pusinky.
  • 00:40:37 Při ponoření pusinky
    do kapalného dusíku
  • 00:40:39 se z pěnové textury stane pevná
    a vytvoří se pusinka.
  • 00:40:41 Když si takovou pusinku vložíte
    do pusy,
  • 00:40:46 tak díky teplotě,
    kterou v ústech máte,
  • 00:40:49 tak vytvoří sublimační efekt,
    takže vám půjde pára od pusy,
  • 00:40:51 jako když jste na horách.
  • 00:40:57 Poslední dnešní úpravou,
  • 00:40:58 kterou si z molekulární gastronomie
    ukážeme,
  • 00:41:01 bude výroba sorbetu
    pomocí suchého ledu.
  • 00:41:03 Ukážeme si to na oblíbeném receptu:
    buchtičky se šodó.
  • 00:41:07 Úpravu, jak jinak, uděláme velmi
    netradičně.
  • 00:41:10 Použili jsme italský recept
    na vanilkový krém zabaione,
  • 00:41:13 z kterého buchtičky ze šodó
    vychází,
  • 00:41:16 a připravili jsme si ho
    z kořeněného domácího rumu,
  • 00:41:18 z vanilkového sirupu,
    z aromatizovaného sladkého vína
  • 00:41:21 a z trošky citronové šťávy
    na svěžest.
  • 00:41:25 A přidali jsme do toho vaječňák,
    samozřejmě.
  • 00:41:28 Buchtičky jsem v tomto receptu
    nahradil mikrovlnkovou bábovkou.
  • 00:41:32 Říká se jí také hrnková buchta.
  • 00:41:43 Dalším zdobením bude
    korálová oplatka.
  • 00:41:45 Vyrobíte si ji na pánvi ze směsi
    mouky, oleje, vody a trošku soli.
  • 00:41:51 Jak jste mohli sami vidět,
    recepty molekulární gastronomie
  • 00:41:53 nejsou pro zasycení, jde spíše
    o zážitkovou gastronomii.
  • 00:41:56 Pokud navštívíte nějakou restauraci
    nebo bar,
  • 00:41:59 určitě vyzkoušejte co nejvíce chodů
    a co nejvíce nápojů,
  • 00:42:03 abyste měli pořádný zážitek.
    Dobrou chuť vám přeju.
  • 00:42:06 -Vyhlašujeme soutěž
    o čekankový sirup,
  • 00:42:08 který věnuje společnost Kaumy.
  • 00:42:10 Soutěžní otázka zní:
  • 00:42:13 Obsahuje zdraví prospěšnou vlákninu
    také sušené ovoce
  • 00:42:16 jako fíky, meruňky a švestky?
  • 00:42:18 Za A) ano,
    za B) ne.
  • 00:42:21 Pět diváků, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:42:25 získají od společnosti Kaumy
    čekankový sirup
  • 00:42:28 s vysokým obsahem vlákniny
    a vhodný jako alternativa cukru
  • 00:42:32 v balení 1,2 kg
    a kuchařku plnou receptů.
  • 00:42:36 SMS nám posílejte ve tvaru PATE
    mezera A nebo B
  • 00:42:40 na telefonní číslo: 900 11,
    nejpozději do soboty 25. května,
  • 00:42:46 do ukončení vysílání
    našeho pořadu.
  • 00:42:49 Jména výherců se pak dozvíte
    během našeho příštího
  • 00:42:52 nedělního vysílání
  • 00:42:55 a na internetové stránce
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:43:08 Tak jsme, Jirko, spolu zrecyklovali
    stavební materiály
  • 00:43:12 a teď jsme se přesunuli
    na zahradu.
  • 00:43:14 Co budeme recyklovat tady?
  • 00:43:16 -Já myslím, že recykluje
    každý správný zahradník
  • 00:43:18 a zahrádkář.
    Kompost, to je recyklát.
  • 00:43:22 Ale já bych možná zabrousil
    do trošku jiného tématu -
  • 00:43:25 mulčování.
  • 00:43:27 To je aktuální.
  • 00:43:29 Už to sucho letos o sobě dalo vědět
    a já věřím, že přijde další,
  • 00:43:32 že bude horší.
  • 00:43:34 A ten mulč organickou hmotou
    nám pomůže vlastně ušetřit vláhu
  • 00:43:37 pro stromy, ale i pro rostliny,
    zeleninu, květiny, bylinky.
  • 00:43:41 Takže možná to první,
    co asi napadne každýho,
  • 00:43:44 je využít trávu.
  • 00:43:46 A více míně už to dneska majitelé
    zahrad velice často dělají.
  • 00:43:49 Vlastně ta ukázka toho,
    co vypadne z té rotačky, je tady.
  • 00:43:53 Ale ono je špatně to vzít
    a udělat kolem toho stromu
  • 00:43:56 takovou tu kupu.
    To je špatně.
  • 00:43:58 V okamžiku, kdy nemám takový nějaký
    chránič proti okusu,
  • 00:44:01 ten tady byl nutný, tak ta tráva
    má takovou nepříjemnou vlastnost.
  • 00:44:05 Takhle jemně našmelcovaná
    ze sekačky,
  • 00:44:07 ona se už během několika hodin
    zapaří,
  • 00:44:10 a v podstatě, když strčíte ruku
    do té hromádky,
  • 00:44:12 tak ji často vytáhnete,
    jak to pálí vevnitř.
  • 00:44:15 Ty bakterie se opravdu snaží.
  • 00:44:17 A on ten proces tlení se nelíbí
    ani těm stromům.
  • 00:44:19 Ono to škodí v první řadě kůře,
    kořenovému krčku.
  • 00:44:22 Ale má to ještě jeden takový efekt,
    o kterým se moc neví.
  • 00:44:25 Když je báze toho kořenového krčku
    takhle přihrnutá,
  • 00:44:30 oni zapouštějí vzdušné,
    já bych tom možná řekl
  • 00:44:33 rosné kořeny, což je špatně,
  • 00:44:35 protože vlastně pak ztrácí význam
    ta podnož,
  • 00:44:37 na kterou je ten strom naštěpovaný,
    protože ta odrůda
  • 00:44:40 se stává pravokořennou.
  • 00:44:42 -Tak si to pojďme rovnou ukázat.
    -Myslím, že to není od věci.
  • 00:44:44 -Tak já přivezu kolečko.
    -Ujmete se toho, Filipe?
  • 00:44:46 -No a teď je otázka,
    jestli to kolečko
  • 00:44:49 vysypu celé, nebo ne.
  • 00:44:51 -Já bych to kolečko nevyklápěl,
    ale spíš bych do toho šel rukama.
  • 00:44:56 Udělal spíš tenčí vrstvu.
  • 00:44:58 Můžete, Filipe, proti mně.
    Nebojte se toho.
  • 00:45:01 Ale už cítíte, jak to hřeje.
  • 00:45:03 Je to pár hodin,
    už je to zapařený.
  • 00:45:05 Takže takhle nasypat.
  • 00:45:07 A radši slabší vrstvu,
    nechat ji třeba 2 - 3 dny zaschnout
  • 00:45:13 a pak přidat další vrstvu.
    -Jo takhle.
  • 00:45:15 -Protože, když sem dáte tu kupu,
    i když ji rozhrnete,
  • 00:45:18 je to mocná vrstva,
    ona opravdu začne uvnitř hnít.
  • 00:45:22 A když už je ta vrstva
    takhle udělaná,
  • 00:45:25 tak vlastně od toho kmene.
  • 00:45:28 Tady je výhoda toho,
    že je tu drátěný chránič.
  • 00:45:31 To znamená, ona nám ta díra
    v podstatě už volná zůstala.
  • 00:45:34 Takže jakoby už se vyhneme té práci
    s tím, abychom to dotvarovali.
  • 00:45:38 A vlastně vytvoříme pravidelný
    koláč.
  • 00:45:40 A tím dosypáváním my docílíme toho,
    že ta vrstva se stane
  • 00:45:43 taková pěkně kompaktní.
  • 00:45:46 Ona totiž ta tráva, plevel, vespod
    má stále tendenci
  • 00:45:50 podrůstat, prorůstat.
  • 00:45:52 V okamžiku, kdy použijeme třeba
    vyšší trávu, lupenitou,
  • 00:45:54 nebo třeba i luční trávu,
  • 00:45:56 dneska už málokdo chová ovce
    nebo zvířata,
  • 00:45:59 zase ji můžeme takto zužitkovat,
    tak ta tráva nadzvedává ten mulč.
  • 00:46:02 A, samozřejmě,
    čím víc denního světla
  • 00:46:04 se dovnitř dostane,
    tím víc ta tráva vespod
  • 00:46:06 zase podrůstá,
    takže to vlastně ztrácí význam.
  • 00:46:08 Navíc v okamžiku,
    kdy ty koláče zaschnou,
  • 00:46:10 tak to podfoukne vítr
    a často nám ten mulč
  • 00:46:12 odnese někam po zahradě.
  • 00:46:15 Ale pokračovat, samozřejmě,
    do určité míry.
  • 00:46:17 V okamžiku, kdy je ten koláč
    dostačující
  • 00:46:19 a ta tráva už neprorůstá
    tím koláčem,
  • 00:46:21 tak nemá smysl přidávat
    další mulč.-Ano.
  • 00:46:29 Jsme v okrasné a zeleninové
    zahradě.
  • 00:46:32 Můžu i tady použít travní mulč?
  • 00:46:34 -Moc bych to asi nedělal, Filipe.
  • 00:46:37 Ona ta tráva má takovou jednu
    nepříjemnou vlastnost.
  • 00:46:39 Ne moc dobře vypadá mezi kytkama,
    mezi bylinkama,
  • 00:46:43 i když ten účel splní znamenitě,
    opravdu zadrží spoustu vláhy.
  • 00:46:46 Tady bych asi sázel
    na trošku nějaký jiný materiály,
  • 00:46:49 které vlastně známe všichni
    a docela hojně je používáme.
  • 00:46:53 Zase je to estetická záležitost,
    brání to prorůstání plevelů,
  • 00:46:56 ale hlavně, šetří to tu vláhu.
  • 00:46:59 Takže myslím si,
    že opravdu mulčovat vším,
  • 00:47:02 co máme po ruce,
    je v tuhle chvíli žádoucí.
  • 00:47:05 -Vy jste řekl - různé jiné
    materiály.
  • 00:47:07 Jaké třeba?
  • 00:47:09 -Drcená borová kůra.
  • 00:47:11 Určitě znáte, používáte.
    -Ano.
  • 00:47:13 -Je to vlastně už dneska osvědčený
    materiál.
  • 00:47:14 Je to recyklát.
    Mulč s převahou borové kůry.
  • 00:47:18 Protože třeba smrková,
    ta se rozkládá velice rychle
  • 00:47:20 a zase vytvoří takovou tu mazlavou,
    nepříjemnou hmotu.
  • 00:47:23 Dřevní štěpka.
  • 00:47:25 Doporučuju spíš do okrasné zahrady,
    ne do ovocné.
  • 00:47:29 Pak znám třeba ještě jeden
    úžasný typ.
  • 00:47:31 Filipe, viděl jste někdy mulčování
    borovými šiškami?
  • 00:47:34 -Viděl, Jirko.
  • 00:47:36 Poprvé v životě, u vás.
    -Děkuju.
  • 00:47:39 -A je to krásné.
    A je to dobrý nápad.
  • 00:47:40 Funguje to?
    -Trochu jo, trochu ne.
  • 00:47:43 Má to jednu nevýhodu,
    musíte toho nasypat spoustu,
  • 00:47:45 protože ta šiška pracuje.
  • 00:47:48 Když zasvítí sluníčko,
    ona se zavře.
  • 00:47:50 To znamená, v podstatě rozhrne
    ten mulč
  • 00:47:52 a pustí pod sebe
    to sluneční záření.
  • 00:47:54 Já bych šiškami, borovými šiškami,
    zase smrkové bych nepoužíval,
  • 00:47:57 mulčoval třeba
    v zahradním rašeliništi.
  • 00:48:00 Pod rododendrony, pod keři,
    kde jsou vřesy, vřesovce,
  • 00:48:03 tak tam je to úžasný.
  • 00:48:06 Jinak všechny
    ty organické materiály
  • 00:48:08 mají jednu nevýhodu.
  • 00:48:09 Ony se vlastně postupně ztrácejí.
  • 00:48:12 My ho buď musíme postupně
    doplňovat,
  • 00:48:14 každoročně nejlépe,
  • 00:48:16 chceme-li tam ten mulč zachovat,
    anebo ho třeba jednou za čas
  • 00:48:20 zrušíme a zapravíme ho do půdy.
  • 00:48:22 Třeba hrabičkami nebo rýčem.
  • 00:48:24 Prostě v podstatě ten mulč
    zapravíme jako hnojivo.
  • 00:48:26 Má to jednu nevýhodu ještě v tom,
    že vlastně i ta kůra,
  • 00:48:30 štěpka i sláma, i sláma se používá
    v mulčování,
  • 00:48:34 jsou to takzvané hladové
    materiály.
  • 00:48:36 To znamená, ony nám vyžerou
    z té půdy většinu dusíku.
  • 00:48:39 Proto se doporučuje mulčovat
    kompostovanou borovou kůrou,
  • 00:48:43 nebo i kompostovanou štěpkou.
  • 00:48:45 -Úbytek materiálu tím pádem
    asi nehrozí u kačírku.
  • 00:48:49 Funguje taky jak má?
  • 00:48:51 -Úbytek nehrozí až tolik,
    samozřejmě,
  • 00:48:53 pokud nemáme doma kočku, psa,
    kteří s oblibou vyhrabují,
  • 00:48:56 ale je to stabilita.
  • 00:48:59 Zase, nevýhoda, jakmile to tam
    jednou nasypeme,
  • 00:49:01 tak se toho těžko zbavujeme.
  • 00:49:04 Takže sázet třeba
    do bylinkové zahrádky,
  • 00:49:06 tam, kde mám vytrvalé rostliny,
    vytrvalé květiny,
  • 00:49:09 trvalky v podstatě.
  • 00:49:11 Takže určitě ano,
    je to vytrvalá záležitost
  • 00:49:13 a splní to taky tu úlohu,
    že to brání
  • 00:49:16 tomu odparu vody z půdy.
  • 00:49:19 -Recyklace je téma velmi aktuální.
  • 00:49:21 A jak jsme naznačili,
    nabyde na významu i do budoucna.
  • 00:49:25 Doufám, že jsme vás inspirovali.
  • 00:49:26 A příští týden u Polopatě.
  • 00:49:28 Na shledanou.
  • 00:49:30 Uvidíte, jak vytvořit zahradu
    pro několik generací,
  • 00:49:34 i jak se vypořádat
    s malým prostorem,
  • 00:49:36 na který se má vejít
    spousta prvků.
  • 00:49:39 Lidé odedávna věří, že vlaštovky
    nosí štěstí.
  • 00:49:43 Ukážeme vám, jak jim pomoci
    zahnízdit.
  • 00:49:46 I jak před nimi ochránit fasádu
    domu.
  • 00:49:49 A také vám poradíme,
    jaká jídla byste měli jíst
  • 00:49:52 v letních vedrech.
  • 00:49:53 A to především po fyzické námaze.
  • 00:49:55 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2019

Související