iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
18. 11. 2018
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

25 hlasů
54477
zhlédnutí

Herbář

Originální bylinková show pro váš zdravější život

25 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VI

  • 00:00:31 *Tenhle začátek mě letos baví.
    Takže:
  • 00:00:33 Když se příroda na jaře probudí,
  • 00:00:37 když konečně rozkvetou první byliny
    a ty přilákají první hmyz,
  • 00:00:42 a když z květů se začnou tvořit
    plody
  • 00:00:45 a jediné, co tomu pomáhá,
    jsou ruce, čistá voda a slunce,
  • 00:00:50 tak teprve pak může začít Herbář.*
    Tak jdeme na to!
  • 00:00:56 *Šestý díl je tady. Byliny, zdraví,
    já a nový recepty, třeba na*
  • 00:01:01 -luštěninovou polívku
    dvakrát úplně jinak.
  • 00:01:04 -Tohle je tvarohová bábovka z goji.
  • 00:01:06 *A jak vám chutnala tortilla
    a brownie?*
  • 00:01:09 -Nevypadá to nádherně? Je to
    rychlý, zdravý a takhle krásný.
  • 00:01:14 *A to jsme teprve v půlce!
  • 00:01:15 Ale to hlavní zůstává - byliny,
    koření a skvělý jídlo.
  • 00:01:19 Protože všichni si přeci přejeme
    zdravé suroviny, zdravé recepty
  • 00:01:23 a abychom zdraví zůstali i my.
  • 00:01:27 A právě o tom to letos je.
    Ze zahrady přímo na talíř.*
  • 00:01:33 -Tohle je Herbář.
  • 00:01:35 *A dnes si upečeme luxusní
    jablkovou šarlotku.*
  • 00:01:39 Nevoní až k vám?
  • 00:01:41 *A taky luxusní vepřovou panenku
  • 00:01:42 s hruškou a šalvějovými křupinkami.
    -Měli byste to vyzkoušet.
  • 00:01:47 -Máte houby, jako já?
    Tak to je dobře.
  • 00:01:50 *A jestli máte houby, jako já,
  • 00:01:51 tak si uvaříme luxusní krkonošské
    kyselo.
  • 00:01:54 Ale nejdřív se podíváme do sadu.
  • 00:01:56 Tenhle s původními odrůdami
    sázeli ještě za Masaryka.*
  • 00:02:01 Miluju starý zapomenutý ovocný sady
  • 00:02:03 a jeden jsem úplně náhodou
    objevila,
  • 00:02:04 když jsem byla běhat ve vedlejší
    vesnici.
  • 00:02:06 Tak jsem se nejbližších sousedů
    ptala,
  • 00:02:08 jestli si tam nemůžu natrhat
    nějaký jablka, a oni svolili.
  • 00:02:11 Tak já bych vám teď chtěla ukázat
    ten svůj objevenej sad.
  • 00:02:16 Pojďte! Je to jenom kousek.
  • 00:02:19 *A takových sadů jsou v celé
    naší krásné zemi stovky,
  • 00:02:22 odkaz našich předků s nejlepšími
    lokálními jablky. Zadarmo!*
  • 00:02:32 Vidíte, jak je ten sad totálně
    neudržovanej, samá kopřiva?
  • 00:02:37 Paní majitelka mi říkala,
  • 00:02:38 že tenhle sad zakládal její děda
    už někdy na začátku 20. století.
  • 00:02:42 *Ale ona už na něj nemá sílu.*
  • 00:02:44 Podívejte se, co tady padá za kusy!
    To jsou obří jablka.
  • 00:02:48 Vždyť by to shnilo! Pojďte to
    všechno sesbírat z tý přírody,
  • 00:02:52 vždyť je to strašná škoda!
  • 00:02:54 Tohleto jsou naprosto čistý jablka,
    nestříkaný.
  • 00:02:58 Ale támhle vidím malináče.
  • 00:03:01 Ty už se poznaj, jsou to takový
    hodně červený jabka.
  • 00:03:05 Tak si pro ně jdu.
  • 00:03:13 Tak takovejhle je ten malináč.
  • 00:03:16 Už tady visí asi dlouho,
    je trošku popraskanej.
  • 00:03:23 Hm, má fakt výraznou chuť.
  • 00:03:27 Tady v tom sadu jsou všechny jabka
    aromatický. Každý je jiný.
  • 00:03:34 Vidíte to? I takhle krásný
    můžou bejt jabka nestříkaný,
  • 00:03:37 úplně bez poskvrnky.
  • 00:03:40 Král Edward, zelený jabko,
    šťavnatý.
  • 00:03:44 Tyhle malý jsou buďto matčino
    nebo panenský, to musím zjistit.
  • 00:03:48 Ale skvělý jsou všechny.
  • 00:03:50 Takže hurá na lov do sadu!
  • 00:03:56 Hm, já jdu sbírat.
  • 00:04:00 A jdeme péct, samozřejmě s jabkama.
  • 00:04:03 Čeká nás jablečná šarlotka.
  • 00:04:09 Tak kde jsem ještě netrhala?
  • 00:04:12 Támhle.
  • 00:04:14 Támhle!
  • 00:04:18 *Podporujte a vysazujte původní
    odrůdy!
  • 00:04:21 Napište si do vyhledavače
    heslo "na ovoce"
  • 00:04:23 a najděte si podobné sady
    ve vašem okolí.*
  • 00:04:27 Ta různorodost je fascinující.
  • 00:04:30 Podívejte se, jak jsou krásný!
    A každý je jiný.
  • 00:04:32 Tak si s nima něco uvaříme.
  • 00:04:34 Miluju jablečný dezerty
  • 00:04:36 a jablečná šarlotka je jedním
    z nich.
  • 00:04:39 *Snadný, lehký, zdravý.
    To je Herbář.*
  • 00:04:44 Když jsem psala kapitolu Ovoce
    do svý knížky,
  • 00:04:46 tak jsem vlastně zjistila,
  • 00:04:47 že jabka jsou jedním
    z nejšpinavějšího ovoce,
  • 00:04:50 který vůbec můžete mít,
    vedle hroznovýho vína a jahod.
  • 00:04:54 Jabka jsou bohužel strašně
    moc stříkaný,
  • 00:04:57 proto vám doporučuju kupovat si
    hlavně ty český,
  • 00:04:59 protože jsou stříkaný míň,
    než ty dovozový.
  • 00:05:03 A nejlepší bude, když si svoje
    jabka prostě vypěstujete sami,
  • 00:05:07 anebo si jako já prostě
    najdete nějakej starej sad,
  • 00:05:10 zeptáte se, jestli si tam ty jabka
    můžete natrhat a máte to.
  • 00:05:14 Takže si ty svoje jabka
    nakrájejte na malý kostky,
  • 00:05:17 asi tak 2x2 centimetry.
  • 00:05:20 Aby vám nezhnědly, můžete si je
    koupat v citrónový vodě.
  • 00:05:24 Pokrájený jabka dejte do formy,
  • 00:05:26 kterou můžete mít vymazanou
    nebo ne,
  • 00:05:28 podle toho, jestli je přilnavá,
    nebo ne.
  • 00:05:30 Já si tam vždycky dolů dávám
    ještě pečící papír.
  • 00:05:33 Super! Takhle tady máte nasypaný
    jablíčka. To bylo rychlý, ne?
  • 00:05:40 Teď si vezmete rozinky a můžete si
    promíchat jabka s rozinkama.
  • 00:05:46 Rozinky si dejte na stranu,
  • 00:05:48 protože je budeme dávat ještě
    do těsta.
  • 00:05:50 A teď těsto, kterým budeme
    ty jablka zalívat.
  • 00:05:53 Budete potřebovat 3 vejce,
    tohleto jsou vajíčka domácí,
  • 00:05:57 a vyšleháte si je s cukrem.
  • 00:05:59 Do tohodle receptu jsem vybrala
    cukr březovej.
  • 00:06:02 Je o třetinu míň kalorickej,
    než obyčejnej cukr,
  • 00:06:05 a přitom sladí stejně.
  • 00:06:07 A má ještě jednu takovou
    zvláštnost,
  • 00:06:10 že působí zdravě na zuby,
  • 00:06:13 prostě je chrání proti zubnímu
    kazu.
  • 00:06:17 Ale je to prostě pořád sladidlo,
    takže šetřit.
  • 00:06:21 Tak a vyšleháme to do pěny.
  • 00:06:23 Mně se fakt strašně líbí
    tahleta sladká pěna,
  • 00:06:27 do který teď přidám 1 lžičku
    vanilkovýho extraktu.
  • 00:06:35 Můžete použít samozřejmě
    i vanilkovej lusk,
  • 00:06:37 nebo vanilkovej prášek.
  • 00:06:43 Hm, vodka s vanilkou. Dobrý!
  • 00:06:48 Budete potom potřebovat štávu
    z 1 citrónu,
  • 00:06:50 já už ji tady mám připravenou.
  • 00:06:54 Teď tam dáme máslo, tak 130 gramů
    změklýho másla.
  • 00:06:57 Já vůbec nevím,
  • 00:06:59 jaký jsou předpovědi vývoje
    cen másla na Vánoce, jo,
  • 00:07:01 takže když bude drahý máslo,
    tak ho tam dejte trošku míň.
  • 00:07:08 A přidáme mouku. Já doporučuju
    celozrnnou,
  • 00:07:10 bude jí asi tak 125-130 gramů.
  • 00:07:13 Je mnohem výživnější, obsahuje
    mnohem víc minerálů a vitamínů,
  • 00:07:16 je prostě semletá z celýho zrna.
  • 00:07:19 Mouky sníme opravdu strašně
    velký množství,
  • 00:07:21 v průměru je to ročně
    asi 110 kilogramů na hlavu,
  • 00:07:25 takže když si peču doma, tak chci
    opravdu tu největší kvalitu.
  • 00:07:30 A přidám špetku kypřícího prášku.
  • 00:07:33 A na závěr lžička skořice,
    ta to krásně ovoní.
  • 00:07:43 A těsto pouze takhle jednoduše
    nalejem na ty jabka.
  • 00:07:50 A pečte na 180 stupňů
    zhruba hodinu.
  • 00:07:55 Prostě to hlídejte.
  • 00:08:01 Jablečná šarlotka. Nevoní až k vám?
    Podívejte se, jak je krásná!
  • 00:08:07 Takovej obyčejnej koláč,
    jednoduchej,
  • 00:08:09 ale když v něm máte dobrý jabka,
    jako je třeba tohle,
  • 00:08:13 tak to fakt stojí za to.
  • 00:08:18 Mňam!
  • 00:08:20 *Dezert máme hotový. V tomhle díle
    si připravíme ještě vepřové,
  • 00:08:24 tak by to chtělo pivo.
    V tom jsme my Češi rekordmani.*
  • 00:08:32 -Česká pivní scéna, jak je známo,
    je opravdu velká,
  • 00:08:34 ale není nijak pestrá.
  • 00:08:36 *A co takhle dát si nějakou
    specialitku typu Ale,
  • 00:08:40 svrchně kvašené pivo
    nebo pivo s příchutí ovoce?*
  • 00:08:44 -Ale k tomu potřebujem i zákazníka,
    kterej se nebojí ochutnat.
  • 00:08:46 *No tak to já se rozhodně nebojím!
    Vítejte v severních Čechách.*
  • 00:08:51 Mé jméno je Michal Sás.
  • 00:08:52 Jsem ředitel pivovaru Permon
    v Sokolově,
  • 00:08:54 který jsme založili v roce 2006
    jako rodinný pivovar
  • 00:08:56 v nedaleké obci Lomnice, ze které
    taky samozřejmě pocházíme.
  • 00:09:00 Původní technologie prvního
    pivovaru
  • 00:09:02 byla s denním výstavem 100 litrů.
  • 00:09:04 Tento pivovar byl, dá se říct,
    taková hračka pro naši rodinu.
  • 00:09:08 My jsme vařili pouze
    české pivní styly,
  • 00:09:11 to znamená světlé výčepní pivo,
    světlý ležák
  • 00:09:13 a občas, když se povedlo,
    tak polotmavý ležák.
  • 00:09:17 *Pak ale objevili kouzlo svrchně
    kvašených piv - pšeničná,
  • 00:09:20 Ale, IPA, Stout a další
    specialitky.*
  • 00:09:24 V roce 2009 jsme navštívili
    Spojený státy,
  • 00:09:27 kde byl v Denveru nádhernej
    kraftovej pivní festival.
  • 00:09:30 Ta pivní scéna, která tam
    v té době nebyla v plenkách,
  • 00:09:33 ale byla v plném rozjezdu,
    nás hrozně nadchla.
  • 00:09:37 Tady tu kraftovou neboli česky
    řemeslnou pivní scénu
  • 00:09:39 jsme se snažili přenést sem,
    do České republiky.
  • 00:09:43 *Svrchně kvašená piva vznikají
  • 00:09:45 při teplotách okolo 15-20 stupňů
    Celsia
  • 00:09:48 s využitím kvasinek z rodu
    Saccharomyces.
  • 00:09:51 Ty vyrobí na hladině jakousi
    krustu,
  • 00:09:53 podobnou tomu, co udělají
    pekařské kvasnice.
  • 00:09:56 Piva pak mají laicky řečeno
    takovou plnější chuť.*
  • 00:10:01 -V současné době vaříme dejme tomu
    15 až 18 různých druhů piv.
  • 00:10:05 I v létě je úžasný,
  • 00:10:07 že se do piv přidávaj různý přísady
    infuzně, čerstvý ovoce.
  • 00:10:10 Přes tu sezónu letní samozřejmě,
    která je nejvyšší,
  • 00:10:13 tak jsme se přehoupli teď do září,
  • 00:10:15 kdy jsme začli vařit dýňovej
    Pumpkin Ale.
  • 00:10:19 *Tak to by mě, jako dýňovou
    královnu, opravdu zajímalo.
  • 00:10:22 Dýňové pivo?
  • 00:10:37 Musí krásně vonět
    a má hezkou barvu.*
  • 00:10:41 -Samozřejmě neupouštíme od český
    klasiky světlý ležák
  • 00:10:43 a světlé výčepní pivo.
  • 00:10:45 *A ten vyhrál ocenění Regionální
    potravina Karlovarského kraje.*
  • 00:10:49 -My, jako místní pivovar,
    si vážíme ocenění,
  • 00:10:51 který jsme za tenhle rok,
    za rok 2018, dostali,
  • 00:10:54 to je Regionální potravina.
  • 00:10:56 Dostali jsme to konkrétně
    za světlý ležák dvanáctku.
  • 00:11:00 Význam to pro nás má obrovský,
  • 00:11:02 protože je složitý se trošku
    prosadit tady s místním pivem
  • 00:11:05 a každý takovýhle ocenění
  • 00:11:07 má opravdu pro toho zákazníka
    nějakou váhu.
  • 00:11:19 *Ocenění Regionální potravina
  • 00:11:21 uděluje ministerstvo zemědělství
    České republiky.
  • 00:11:25 Tak dej Bůh štěstí!*
  • 00:11:30 Malej moment! Hned to začne,
    to vaření,
  • 00:11:34 ale já si tady potřebuju ostříhat
    šalvěj,
  • 00:11:37 protože tu budu potřebovat
    na vepřový.
  • 00:11:43 Teď si totiž upečeme vepřový
    s šalvějí, sýrem a hruškou.
  • 00:11:49 *Luxusní pochoutka, jedna
    z nejlepších v letošním Herbáři.*
  • 00:11:54 Je to strašně jednoduchej recept
    a hrozně dobrej,
  • 00:11:56 protože je plnej bylin
    a taky dobrýho masa.
  • 00:12:00 Já tady mám přeštický prase,
    panenku z prasete.
  • 00:12:04 Je to kvalitní maso,
  • 00:12:06 a když si budete chtít udělat
    takovýhle jídlo,
  • 00:12:09 aby bylo hodně dobrý,
  • 00:12:10 tak vám doporučuju fakt si vybrat
    hodně dobrý vepřový maso.
  • 00:12:15 To maso, protože ho budeme plnit,
  • 00:12:17 tak si ho musíte naříznout tak,
    aby vám vznikla roláda.
  • 00:12:20 Nakrojíte si ho takhle ze strany
  • 00:12:23 a pomalu to maso rozbalujte
    a nařezávejte.
  • 00:12:28 Tenhleten trik mě samozřejmě naučila
    moje food stylistka, jo,
  • 00:12:31 nemyslete si, že to bylo tak jako:
    Káťa odpřirozena umí s masem.
  • 00:12:37 Ale všechno se dá naučit.
  • 00:12:39 Když to zvládne, prosím vás,
    herečka, tak to zvládnete taky.
  • 00:12:42 Takže se vám z toho špalku
    vlastně stane takovej plát masa.
  • 00:12:47 Takhle si ho stačí rukou
    jenom pobít.
  • 00:12:49 Ono to maso je měkoučký,
    takže nepotřebujete žádnou paličku.
  • 00:12:54 To je taky docela důležitý,
  • 00:12:56 podle toho se pozná dobrý maso,
    že hezky voní,
  • 00:13:00 když ty zvířata byly samozřejmě
    dobře krmený.
  • 00:13:04 *Ty moje krmí konopím na jedné
    farmě na Vysočině.
  • 00:13:07 Prasata tam žijí v přirozené
    symbióze,
  • 00:13:09 většinou venku, pospolu,
    v generacích.
  • 00:13:12 Ryjí si a žijí svobodně.
  • 00:13:15 Příští díl se sem vrátíme.*
  • 00:13:18 Tak samozřejmě se to odráží
    na tý kvalitě toho masa
  • 00:13:23 a na tý vůni.
  • 00:13:26 Dovnitř, přátelé, přijde samozřejmě
    špetka soli.
  • 00:13:31 A teď hrušku, a tu si nastrouhejte
    na tenký plátky,
  • 00:13:34 a pak půjde dobře zabalit.
  • 00:13:36 A ty hrušky si takhle hezky
    rozprostřete
  • 00:13:40 na tu spodní hranu toho masa.
  • 00:13:43 Ještě si vyberte tu stranu masa,
  • 00:13:45 která se vám třeba úplně
    nepovedla nakrojit,
  • 00:13:47 tak ty hezky zabalíte dovnitř
    a nebudou vidět.
  • 00:13:51 A teď tam dáme cibuli.
  • 00:13:52 Já mám tady červenou cibuli,
    tu taky nastrouhejte.
  • 00:13:55 A takovýhle plátky cibule
    tam zabalte taky.
  • 00:13:59 Ježíš, to bude tak strašně dobrý!
  • 00:14:01 Jak krásně to vypadá,
    tak dobře to pak chutná.
  • 00:14:05 Fetu tam hezky rozdrobím.
  • 00:14:07 Samozřejmě můžete použít sýr,
    kterej máte rádi.
  • 00:14:11 Je to jednoduchej recept,
    málo ingrediencí,
  • 00:14:14 ale ta chuť výsledná!
  • 00:14:17 Mňam! Už se na to strašně těším.
  • 00:14:21 A ještě úplně, než to zabalím,
  • 00:14:23 tak to zakápnu lehce olivovým
    olejem.
  • 00:14:26 Super. A balíme!
  • 00:14:35 Takže máme vlastně takhle krásně
    zpátky plněnou panenku, jo?
  • 00:14:40 Tady je vidět ještě, jak z ní kouká
    cibule, hruška a sýr.
  • 00:14:46 Ale samozřejmě teď na řadu
    přijdou byliny,
  • 00:14:48 který takhle hezky naaranžujete
    k tomu masu.
  • 00:14:52 Tymián a šalvěj, protože ty se
    k vepřovýmu masu perfektně hoděj.
  • 00:14:57 *Tymián pochází ze Středomoří
  • 00:14:59 a na rozdíl od naší mateřídoušky
    dřevnatí.
  • 00:15:01 A je to jedna z nejsilněji
    působících
  • 00:15:03 rostlinných antiseptických drog.
  • 00:15:08 A tohle už je šalvěj lékařská,
    nejběžnější ze 700 druhů šalvějí.*
  • 00:15:14 Protože je šalvěj hodně výrazná,
    aromatická bylina,
  • 00:15:17 tak ji vlastně dávám jenom
    takhle ke straně toho masa,
  • 00:15:20 takhle celou snítku.
  • 00:15:22 Jestli si to chcete tou šalvějí
    obalit celý, můžete,
  • 00:15:25 ale moc to nedoporučuju,
    je to fakt síla.
  • 00:15:31 Na tý špičce to trošku jakoby
    víc utáhnu
  • 00:15:34 a zase si to objedu zpátky.
  • 00:15:39 A když máte hotovo, tak s tím
    rovnou do pekáče
  • 00:15:43 do trouby na 200 stupňů.
  • 00:15:45 Zhruba tak 20-25 minut
    se to bude péct,
  • 00:15:48 podlejte to trošku vodou.
  • 00:15:49 Ale já si to tady dám do pečenky,
  • 00:15:52 protože jsem na chalupě,
    třeba jako zrovna vy.
  • 00:15:57 Tak, a vložím to tam.
  • 00:16:01 Zakápneme olejem olivovým
    ještě znovu,
  • 00:16:06 trošku podlejeme vodou,
    ať se hezky dusí.
  • 00:16:14 Hotovo!
  • 00:16:17 A je to!
    Jednoduchý a bude to strašně dobrý.
  • 00:16:23 Já jsem si tady zatím připravila
    šalvějový máslo.
  • 00:16:26 Vezmete si prostě kostičku
    malou másla, třeba 20 gramů,
  • 00:16:29 pár lístků šalvěje
    a prostě to smažíte.
  • 00:16:33 Pozor, aby se to nespálilo!
  • 00:16:36 Á, Markét přichází.
    -Ahoj.
  • 00:16:38 -Přišla jsi na masíčko ochutnat?
  • 00:16:40 -To se nedá, to...
    -prošvihnout jsi chtěla říct, viď?
  • 00:16:44 -Ano. Přesně.
    -Vidíte, jak se doplňujem?
  • 00:16:46 Tak to jdem nakrájet?
  • 00:16:48 -Tak provázek necháme?
    Zkusíme to prostě...
  • 00:16:50 -Takhle normálně vobyč.
    -Abych ti to nepokazila, ty jo.
  • 00:16:52 -To nepokazíš. Hele, já ti tam
    takhle dám ještě...
  • 00:16:54 -No, děkuju.
    -Podívej se, jak to máš hezký.
  • 00:17:07 Ještě hodím ty chipsy.
  • 00:17:11 -Hmmm...
  • 00:17:14 -Tak chutná?
    -Chipsy šalvějový jsou skvělý
  • 00:17:16 a ten sýr mě v tom hrozně baví,
    s tou hruškou.
  • 00:17:19 Takže já doporučuju,
    i když jsem to nevařila,
  • 00:17:21 ale můžu to tady aspoň
    tím spíš vychválit.
  • 00:17:24 A měli byste to vyzkoušet.
  • 00:17:27 -Byliny, maso, ovoce, zelenina,
    já a Markéta, to je Herbář.
  • 00:17:35 *I tento recept najdete
    v mé nové knížce.
  • 00:17:37 Dobrou chuť a hurá na výlet
  • 00:17:39 za původní českou odrůdou
    tohoto dílu.
  • 00:17:44 Jedeme za českým kmínem.
  • 00:17:46 Tohle jsou pole pod Železnými
    horami u vesnice Maleč,
  • 00:17:49 kde má pěstování kmínu
    svou dlouholetou tradici.*
  • 00:17:55 -V Malči se kmín pěstuje
    intenzivně od 70. let 20. století,
  • 00:18:00 v oblasti pod Železnými horami
    až po Čáslavsko
  • 00:18:02 se pěstoval již na konci
    19. století.
  • 00:18:05 *Mimochodem, prapůvodně se kmín
    sbíral v lučních porostech.
  • 00:18:09 V průběhu let byly vyšlechtěny
    krajové odrůdy
  • 00:18:11 a nakonec vznikl český kmín.*
  • 00:18:14 -Český kmín je specifický
    svou vůní a chutí
  • 00:18:17 a díky tomu získal v roce 2008
  • 00:18:19 chráněné označení původu
    "český kmín".
  • 00:18:22 V současné době je na evropském
    katalogu zapsáno 11 odrůd,
  • 00:18:25 z toho 4 jsou české.
  • 00:18:28 *Tři z nich vyšlechtil otec
    českého kmínu František Procházka,
  • 00:18:31 v roce 1978 odrůdu Rekord,
    potom Prochan a Kepron.
  • 00:18:35 Na jeho práci navázali manželé
    Kameníkovi z Keřkova.*
  • 00:18:39 -Naše činnost tady začala
    před více jak 40 lety,
  • 00:18:42 nejdříve ve šlechtění brambor.
  • 00:18:45 *Keřkovské rohlíčky - nejlepší
    na bramborový salát.*
  • 00:18:48 -Moje konkrétní šlechtění
    u toho kmínu probíhá tak,
  • 00:18:51 že vycházím vždycky, nebo hledám
    toho nejvýkonnějšího jedince.
  • 00:18:56 A je to vlastně metoda výběru.
  • 00:18:59 Takže spoléhám vlastně na váhy,
    oči, ruce
  • 00:19:03 a hledám prostě mechanicky
    toho nejlepšího jedince.
  • 00:19:08 To šlechtění kmínu dělám vlastně
    po staru,
  • 00:19:12 tu metodu víceméně jsem si
    vymyslela sama, ten postup,
  • 00:19:16 a nepoužívám žádné genetické
    modifikace
  • 00:19:20 nebo zasazení moderních metod
    do toho.
  • 00:19:25 Není vyzkoušeno na lidským
    organismu,
  • 00:19:27 jak by reagoval na tu změnu
    genetickou,
  • 00:19:30 protože my jsme zvyklí
    na jiné složení těch rostlin.
  • 00:19:34 *Odrůda má svůj život a musí se
    samozřejmě přešlechťovat.
  • 00:19:37 Vyšlechtit nový kmín trvá
    zhruba 13-15 let.*
  • 00:19:41 -V České republice je spotřeba
    kmínu okolo 2500 tun.
  • 00:19:44 V současné době se pěstuje zhruba
    na 4000 hektarech.
  • 00:19:48 Český kmín se používá jako koření,
  • 00:19:50 používá se v pekárenství
    nebo v masném průmyslu
  • 00:19:54 a dále se používá i ve farmacii,
  • 00:19:56 případně se dá v současné době
    už sehnat i olej lisovaný z kmínu.
  • 00:20:01 Bohužel se v minulosti zapomnělo
    na naši tradiční lihovinu,
  • 00:20:05 kterou je kmínka.
  • 00:20:08 *A aby se nezapomnělo na náš kmín,
    na to je tu spolek Český kmín.*
  • 00:20:13 -Spolek Český kmín si klade za cíl,
  • 00:20:15 aby zůstalo jeho pěstování
    v České republice tradicí
  • 00:20:18 a dál se v něm pokračovalo.
  • 00:20:21 *Tak ať se daří!
    To byl kmín ze Železných hor.
  • 00:20:25 A co starého si pokmínujeme
    u nás v Podkrkonoší? Čau, Sněžko!*
  • 00:20:30 Máte houby? Tak jestli máte houby
    jako já,
  • 00:20:33 tak to je nejlepší čas udělat si
    nějaký to jídlo ze skanzenu.
  • 00:20:37 No v takový tý rubrice,
    co tady máme v Herbáři,
  • 00:20:41 i v tom novým Herbáři.
    To je taková ta rubrika,
  • 00:20:43 jak tam vařím ty jídla
    našich předků,
  • 00:20:46 které vám žádná jiná kuchařská show
    neuvaří.
  • 00:20:49 No a jednou takovou mojí oblíbenou
    předkyní je i Charlotta Masaryková
  • 00:20:56 a ta měla ráda kyselo
  • 00:20:59 a Čechy a houby.
  • 00:21:07 Kyselo pochází z Krkonoš,
  • 00:21:09 a jestli jezdíte na hory, tak už
    jste ho možná někdy jedli,
  • 00:21:12 ale nevíte, jak se vlastně vaří,
    z čeho se připravuje.
  • 00:21:16 Základem týhle polívky je totiž
    kvásek
  • 00:21:19 a ten si vyrobíte tak,
    že si zalejete vlažnou vodou mísu,
  • 00:21:23 v který jste zadělávali kváskovej
    chleba
  • 00:21:26 a zbylo vám tam trochu těsta,
    může být i klidně takhle zaschnutý.
  • 00:21:32 Tady máte vlažnou vodu, já si tam
    naleju tak 100 mililitrů.
  • 00:21:39 Tak, a do příštího dne nechám
    ten kvásek pracovat.
  • 00:21:48 Ještě tam přidám mouku
    a to žitnou mouku.
  • 00:21:51 Bude jí 50 gramů.
  • 00:21:57 Takhle si nastartujete novej kvásek
  • 00:22:02 a připravíte si základ
    pro tuhle krkonošskou polívku.
  • 00:22:07 Já už samozřejmě kvásek mám
    hotovej, tady už mám ten základ.
  • 00:22:14 Taaak. Hm, ten je kyselej!
  • 00:22:21 Ten kvásek by vám měl chutnat.
  • 00:22:22 Měl by mít kyselou chuť,
    měl by vám chutnat.
  • 00:22:25 A jestli někdo říká,
    že se do kysela dává ocet,
  • 00:22:27 tak to teda fakt nemá pravdu.
  • 00:22:30 Takhle se kyselo opravdu nedělá,
    to je hřích.
  • 00:22:33 Do pravýho krkonošskýho kysela
    patřej krkonošský houby.
  • 00:22:37 Máte houby, jako já?
    Tak to je dobře.
  • 00:22:40 A jestli máte houby na Šumavě,
    tak to vůbec nevadí.
  • 00:22:44 Takže houby, sušený houby.
    Vezměte si hrst
  • 00:22:47 a hrst těch hub si prostě namočte
    do vody a nechte je nasát.
  • 00:22:58 Teď budete potřebovat litr vody.
  • 00:23:02 To je jednoduchý vaření!
  • 00:23:05 A tu si ohřejete a dáte do ní
    lžičku soli a lžičku českýho kmínu.
  • 00:23:14 To je tradiční česká odrůda
    český kmín,
  • 00:23:18 v Evropské unii registrovaná.
  • 00:23:22 Jo, a ten nápis, z toho si
    nic nedělejte,
  • 00:23:24 to je ještě krabička ze Sudet.
  • 00:23:26 Jo, počkat, já jsem tam dala
    toho kmínu víc! To nevadí.
  • 00:23:32 A teď přijdou na řadu brambory.
  • 00:23:33 Jestli máte nový brambory,
    můžete je dát i ve slupce.
  • 00:23:36 Jestli už jsou houby dobře
    nacucaný,
  • 00:23:40 tak si jich tam dejte podle chuti,
    kolik máte rádi.
  • 00:23:45 A nezapomeňte na ten kvásek!
  • 00:24:05 Jé, už! Ježíšmarja! Sakriš!
  • 00:24:12 No, tak hotovo.
  • 00:24:22 Se nedivím, že to byl oblíbenej
    recept Charlotty Masarykový.
  • 00:24:29 Hmm, a jestli máte houby,
  • 00:24:31 tak si dělejte tohle kyselo,
    abyste neměli houby.
  • 00:24:38 Jsem strašně vtipná
    a hrozně dobrá kuchařka.
  • 00:24:42 Tak jo. Papa příští týden.
  • 00:24:50 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2018