iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
11. 11. 2018
17:25 na ČT1

1 2 3 4 5

24 hlasů
44299
zhlédnutí

Herbář

Originální bylinková show pro váš zdravější život

25 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VI

  • 00:00:31 *Tenhle začátek mě letos baví.
    Takže:
  • 00:00:34 Když se příroda na jaře probudí,
  • 00:00:38 když konečně rozkvetou první byliny
    a ty přilákají první hmyz,
  • 00:00:42 a když z květů se začnou tvořit
    plody
  • 00:00:45 a jediné, co tomu pomáhá,
    jsou ruce, čistá voda a slunce,
  • 00:00:50 tak teprve pak může začít Herbář.*
  • 00:00:53 Tak jdeme na to!
  • 00:00:56 *Letos popáté. Byliny, zdraví, já
    a nový recepty, třeba na*
  • 00:01:01 -luštěninovou polívku
    dvakrát úplně jinak.
  • 00:01:04 -Tohle je tvarohová bábovka s goji.
  • 00:01:06 *A jak vám chutnala tortilla
    a brownie?*
  • 00:01:09 -Nevypadá to nádherně? Je to rychlý,
    zdravý a takhle krásný.
  • 00:01:13 *A to jsme teprve v půlce!
  • 00:01:15 Ale to hlavní zůstává - byliny,
    koření a skvělý jídlo.
  • 00:01:19 Protože všichni si přece přejeme
    zdravé suroviny, zdravé recepty
  • 00:01:23 a abychom zdraví zůstali i my.
  • 00:01:27 A právě o tom to letos je.
  • 00:01:29 Ze zahrady přímo na talíř.*
  • 00:01:33 -Tohle je Herbář.
  • 00:01:35 *A dneska si z mé nové kuchařky
    upečeme pohankový dort.*
  • 00:01:38 -To bude super!
    *A ozdobím ho Kytkama od potoka.
  • 00:01:42 A zbytek dílu bude patřit fašírkám.
    A ne jen tak ledajakým. Mňam!*
  • 00:01:48 Vynikající!
  • 00:01:51 *Ale jinak budeme dost cestovat.
    Tak vzhůru na zahradu!
  • 00:01:54 Tahle leží kousek za Prahou.*
  • 00:01:57 -Tohleto jsou Kytky od potoka,
    ten věnec taky.
  • 00:02:00 A támhleto jsou Míla s Olgou,
  • 00:02:02 to jsou taky takový holky
    od potoka z Velkých Přílep.
  • 00:02:05 A tady za mnou, to je jejich pole
    plný květin.
  • 00:02:09 A taky mi slíbily, že mi přijdou
    na statek nějaký ty květiny uvázat.
  • 00:02:13 Tak se dívejte!
  • 00:02:15 Už můžu?
    -Jo.
  • 00:02:18 -Tak já jdu taky nějaký ty kytky
    pomoct sklidit.
  • 00:02:26 A kdy jste se, Mílo, rozhodla,
    že začnete s kytkama?
  • 00:02:30 -Asi před 4 lety.
  • 00:02:33 Já jsem přemýšlela, co vlastně
    s tímhle polem,
  • 00:02:35 protože leželo tak možná 15 let
    ladem.
  • 00:02:38 A napadlo mě, že to můje bejt
    jako hezký,
  • 00:02:40 že se mi nikdy nelíbily moc kytky,
    který se prodávaj v květinářství.
  • 00:02:45 -A kolik jste jich schopný
    vlastně vyprodukovat?
  • 00:02:47 -Máme jich tady tak 100 druhů
  • 00:02:49 a z tohodle našeho relativně
    malýho políčka
  • 00:02:53 dokážeme sklidit kolem
    30-40000 květin ročně.
  • 00:03:00 *V kytici by byl krásnej
    třeba tenhle lilek nebo fenykl.*
  • 00:03:03 -Vy tady máte čirok, jo?
  • 00:03:05 To je úžasný, co se všechno dá
    dát do kytice!
  • 00:03:11 Mrkev kvetoucí, bazalku jsme viděli,
    tohleto je tabák.
  • 00:03:17 *Prostě český květinářství,
  • 00:03:19 který se nebojí lučního kvítí
    i zeleniny v kyticích.*
  • 00:03:21 A vaše filosofie teda?
    Na čem se zakládá?
  • 00:03:24 -Chceme ukazovat ostatním,
    že se to dá dělat,
  • 00:03:27 že můžou mít ve váze kytky,
  • 00:03:30 který jsou vypěstovaný v podstatě
    za humny,
  • 00:03:33 a že vydrží i dýl
    a jsou voňavý a krásný a zajímavý.
  • 00:03:39 A chceme ukazovat i ostatním lidem,
    že se dá hospodařit,
  • 00:03:42 že můžou vzít svoji půdu
    a obdělávat ji a mít z toho radost
  • 00:03:46 a uživit se tím.
  • 00:03:50 *A letos nám holky ozdobily
    celý Herbář českýma kytkama.*
  • 00:03:56 -My se snažíme hodně mluvit o tom,
    že pěstujeme bez chemie,
  • 00:03:59 že je pro nás důležitá půda.
  • 00:04:02 V Čechách byla obrovská tradice
    vlastně pěstování květin.
  • 00:04:06 Od těch 50. let to šlo dolů, dolů
  • 00:04:08 a v 90. letech, když se začaly
    dovážet levný kytky z Holandska,
  • 00:04:13 tak většina tady těch zahradnictví,
    který to dělaly postaru,
  • 00:04:17 tak skončila.
  • 00:04:19 A vlastně dneska se zdá,
    že jsme jako před novou vlnou.
  • 00:04:25 Myslím si, že vlastně vzniká
    takový nový hnutí Za české květiny.
  • 00:04:33 *Nový hnutí Za český květiny,
    český zdravý potraviny
  • 00:04:36 a za nový přístup k životu.*
  • 00:04:40 Tohle jsou Kytky od potoka,
  • 00:04:43 tohle je Herbář.
    To jste asi poznali.
  • 00:04:52 *Takhle krásný kytky patřej na dort,
    protože tohle je*
  • 00:04:56 úplně úžasnej pohankovej dort
    z mý nový kuchařky.
  • 00:04:59 Bez rafinovanýho cukru,
    ale přesto sladkej.
  • 00:05:02 Pohankovej, bez lepku,
    ale bude chutnat určitě všem.
  • 00:05:06 Chcete vědět, jak se dělá?
    Tak se dívejte!
  • 00:05:12 Na další recept si musíte ušlehat
    6 vajec do pěny a pomlít,
  • 00:05:17 když máte doma jenom zrno pohanky,
    tak pomlít pohanku na mouku.
  • 00:05:23 *Pohanková mouka je přirozeně
    bezlepková
  • 00:05:25 a skvělá úplně pro vechny,
    hlavně pro zdraví našich cév.*
  • 00:05:35 Hotovo! Teď si připravíme koření.
  • 00:05:38 Takže, budu potřebovat hřebíček,
    drcenej.
  • 00:05:41 Takhle si udělám kupičku hřebíčku,
  • 00:05:44 a protože člověk doma většinou
    nemá mletej hřebíček, ale celej,
  • 00:05:48 tak stačí ten hřebíček
    jenom obyčejně pokrájet.
  • 00:05:55 Když už máte hotovej ten hřebíček,
  • 00:05:57 tak si nastrouhejte na to prkýnko
    rovnou kůru z jednoho citrónu.
  • 00:06:03 Tak, to bysme měli. Citrónová kůra,
    hřebíček a dejte to k těm vejcím.
  • 00:06:09 A přidám špetku novýho koření.
  • 00:06:12 A teď ty šlehaný vejce s kořením
    a s citrónovou kůrou osladím.
  • 00:06:17 A na 6 vajec přijde 6 lžic medu.
  • 00:06:23 No, a můžeme to zase vyšlehat.
  • 00:06:30 Já si tady jenom odvážím mouku, jo?
    175 gramů pohankový potřebuju.
  • 00:06:38 A teď si tu mouku postupně vmíchám
    do těch vyšlehanejch vajec
  • 00:06:44 s medem a s kořením.
  • 00:06:47 To těsto nádherně voní.
  • 00:06:49 Tohle bude klasickej bezlepkovej
    piškot.
  • 00:06:51 A teď už stačí jenom těsto přelít
    do máslem vymazaný kulatý formy.
  • 00:06:59 To vypadá nádherně!
  • 00:07:02 Samá bublinka. To je skvělý.
  • 00:07:05 A tenhle bezlepkovej piškotovej
    základ na pohankovej dort
  • 00:07:08 teď dejte do trouby na 175 stupňů
    a pečte zhruba 30 minut.
  • 00:07:20 Takhle krásně se upekl korpus
    na pohankovej dort.
  • 00:07:24 Nádherně voní. A teď se ho pokusím
    rozříznout.
  • 00:07:28 Ty jo, to jde jak po másle!
    Úplně nadýchaný krásný těsto.
  • 00:07:32 Tak, a teď ho na 3 části
    hezky proříznu,
  • 00:07:35 abych ho mohla promazat krémem.
  • 00:07:41 Super!
  • 00:07:44 Tohle na tom pečení miluju.
  • 00:07:45 To jsou výzvy, to je to
    dobrodružství.
  • 00:07:48 Tuto vrstvu jenom sesunu.
  • 00:07:51 Tak, a můžu si připravit krém.
  • 00:07:55 250 gramů mascarpone,
    250 gramů měkkýho tvarohu.
  • 00:08:02 No to bude strašně dobrý!
  • 00:08:04 Mascarpone a tvaroh si můžete
    dosladit kapkou javorovýho sirupu.
  • 00:08:09 Stačí opravdu málo, protože to těsto
    je sladký docela dost.
  • 00:08:13 Ty jo, voní to úplně skvěle!
  • 00:08:21 Tak, a teď tu třetinu korpusu
    si takhle promáznu krémem. Super.
  • 00:08:27 A můžeme dát sezónní ovoce,
    jaký máte.
  • 00:08:34 Můžete dát černej rybíz, červenej
    rybíz, ostružiny, maliny, jahody.
  • 00:08:42 A může bejt i mražený, to ovoce.
  • 00:08:47 A takhle krásně položím. Cha-cha.
  • 00:08:52 Zase namáznu další vrstvu.
  • 00:08:56 A zaklopíme.
  • 00:09:00 A teď už stačí ten dort potřít
    zbylým krémem,
  • 00:09:08 i takhle hezky ze strany.
  • 00:09:13 Tak tohle je můj pohankovej dort.
    Naprosto luxusní záležitost.
  • 00:09:19 Zdravý mlsání plný ovoce, rutinu,
    kterej obsahuje pohanka,
  • 00:09:27 a hlavně je prostě strašně dobrej.
  • 00:09:31 A já si ten dort dozdobím
    ještě jedlejma květama.
  • 00:09:34 *Já nemám co dodat.
    Tak, muziko, hrej!*
  • 00:09:53 A máme tady další lekci
    v zavařování a konzervování.
  • 00:09:56 Chmelíček, nakládanej mladej chmel,
    jeho výhonky ve vinným octu.
  • 00:10:00 Hmm, zajímavý!
  • 00:10:02 Jarní hustopečské mandle.
  • 00:10:04 V Hustopečích už jsem taky byla,
    zrovna když mandle kvetly,
  • 00:10:07 někdy na jaře.
  • 00:10:09 A Svatojánské ořechy. A ty se sbíraj
    kdy? Na svatýho Jána.
  • 00:10:14 Kde a jak se tohle všechno vyrábí
    si ukážeme teď,
  • 00:10:17 protože vyrážíme na Moravu.
  • 00:10:20 *Tu my milujeme, protože je bohatá
    na krásu přírody, plody
  • 00:10:24 a ceněné výrobce potravin.
    A tohle bude další z nich.*
  • 00:10:29 -Jmenujeme se Chuť Moravy
  • 00:10:31 a Chuť Moravy proto, že jsme
    z Moravy.
  • 00:10:34 Děláme moravské delikatesy,
    zabýváme se i moravským vínem.
  • 00:10:37 Naší vlajkovou lodí je delikatesa
    Svatojánské ořechy,
  • 00:10:41 se kterou jsme vlastně letos
    získali
  • 00:10:42 ocenění Regionální potravina
    Jihomoravského kraje,
  • 00:10:45 a jsou to vlastně nakládané
    nezralé vlašské ořechy.
  • 00:10:48 A Svatojánské se jmenují proto,
  • 00:10:51 protože ideální konzistence
    těch ořechů, kdy se sbírají,
  • 00:10:54 je někdy kolem svatého Jána,
    což je zhruba v půlce června.
  • 00:10:57 *Čas slunovratu kolem svátku
    Jana Křtitele
  • 00:10:59 byl pro naše předky magický
  • 00:11:01 a dal základ mnoha kouzelným
    receptům a rituálům.*
  • 00:11:04 -Inspiraci na Svatojánské ořechy
  • 00:11:06 jsme získali ze staré kuchařky
    z roku 1926,
  • 00:11:08 která se jmenuje Nakládání,
    zavařování
  • 00:11:10 a používání všeho ovoce i zeleniny.
  • 00:11:13 A ty zelené ořechy vlastně po tom,
    co se sbírají,
  • 00:11:15 tak se musí propíchnout,
    potom se namočí do vody
  • 00:11:18 a po dobu několika týdnů
    se vlastně mění denně voda,
  • 00:11:21 aby se propláchla zevnitř ta hořkost
  • 00:11:23 a vlastně taková ta nepříjemná chuť
    v těch ořeších.
  • 00:11:26 No, a v té finální fázi
    se vlastně potom proslazují
  • 00:11:30 a kandují se na jakoby požadovanou
    cukernatost,
  • 00:11:32 až ty ořechy jsou vlastně
    jakoby v tom optimálním stavu
  • 00:11:36 a přidává se koření
    a zavařují se do sklenic.
  • 00:11:40 *Úplně herbářovej recept!
    Potravina z regionu jako vyšitá.*
  • 00:11:45 -Tak další produkt, Svatojánský
    krém, v podstatě základem je
  • 00:11:50 pasta z těch svatojánských ořechů
    najemno namletá,
  • 00:11:53 do které my přidáváme vlašské ořechy
    zkaramelizované a hořkou čokoládu.
  • 00:11:58 Je to taková jako potom snídaňová
    pomazánka
  • 00:12:00 na croissant, na pečivo, na toust.
  • 00:12:04 *Mňam, to chci taky umět!*
  • 00:12:05 -V tom, co děláme, nám jde především
    o to, podpořit tady ten kraj,
  • 00:12:09 ve kterým vlastně žijeme,
    kde jsme vyrůstali
  • 00:12:11 a kde v podstatě ty věci tvoříme.
  • 00:12:14 Snažíme se ty suroviny všechny
    jakoby sehnat tady, na místě,
  • 00:12:19 nevozit je odnikud.
  • 00:12:20 Prostě chceme, aby ten kraj
    díky tomu
  • 00:12:23 i potom vlastně získal
    na nějaké popularitě.
  • 00:12:27 -Moc zajímavý chutě.
    Zdravím do Modřic, do Brna.
  • 00:12:30 Tam jsem jezdila, když jsem byla
    ještě dítě.
  • 00:12:35 *A na Moravě zůstáváme. Čeká nás
    nejlepší výlet letošního Herbáře.*
  • 00:12:40 Zdravím vás ze Slovácka,
    konkrétně z Moravské Nové Vsi.
  • 00:12:44 A já jsem se sem přijela podívat
    na ženy,
  • 00:12:46 které nosí tradiční oděv
    i v běžném životě.
  • 00:12:50 Tady tradice pořád žije.
  • 00:12:53 *Na Moravě kroje milují.
    Tohle je Kyjovský rok.
  • 00:12:56 Ale je rozdíl mezi tím,
    když máte kroj jen na oslavu
  • 00:12:58 a krojem, který nosíte každý den.
  • 00:13:02 To už se jen tak nevidí.*
  • 00:13:04 Tady žije paní Švirgová. Haló!
  • 00:13:06 -Ano, tady su. Dobrý den.
    Vítajte u nás a pote dál.
  • 00:13:11 -Děkuju.
  • 00:13:12 *Pojďte! Pojďte do pohádky.
  • 00:13:14 A víchernice, pro ty, kdo neví,
    je něco jako parádnice.*
  • 00:13:17 To je vaše kuchyň?
    -Ano. Tady vařím
  • 00:13:20 a dneska jsem vám udělala k obědu
    fazulovú polévku a praménky.
  • 00:13:25 To sa zakusuje k tej fazolnici.
  • 00:13:27 -A můžu si zakousnout teď? Ochutnat?
    -Ano.
  • 00:13:29 -Není vám to povědomý?
  • 00:13:32 -Eště sa dělajú aj pleténky,
    to sa potom tři splétajú jak cup.
  • 00:13:37 -A ukázala byste mi ještě
    vaši skříň?
  • 00:13:39 -Se šatama?
    -Hm.
  • 00:13:41 -No to až uvidíte! Tam je hader!
  • 00:13:46 Tady mám šátky a zástěry.
    -Aha.
  • 00:13:49 -Tento šátek mám moc ráda.
    -Tohle jste ručně malovala?
  • 00:13:54 -Toto je můj nejmilejší, tento vzor.
  • 00:13:58 Tak, no.
    -Jako obrázek.
  • 00:14:02 -Tak. Pasuje vám to, opravdu.
  • 00:14:06 -Krásný. Děkuju.
  • 00:14:09 To všechno vynosíte?
    -Všecko vynosím, ale něco aj ne.
  • 00:14:13 -Vy jste parádnice!
    Vy jste parádnice!
  • 00:14:16 -Protože mám teho opravdu hodně.
  • 00:14:18 Celý život nosím kroj. A řeknu vám,
    že já opravdu do škole,
  • 00:14:23 až do vyjítí škole,
    jsem nosila kroj.
  • 00:14:26 A to teda všeci, co v tem chodili,
  • 00:14:29 hlavně do kostela v nedělu
    a na svátky.
  • 00:14:33 No, a ve všední den
    už aj to poruším,
  • 00:14:36 ale mám to strašně ráda.
    Nedám na to dopustit.
  • 00:14:42 *Paní Švirgová vyučuje tradiční
    moravskou malbu
  • 00:14:44 a s kroji jezdí až do Ameriky.
  • 00:14:48 A tady přijíždí paní Filipovičová.
    Miluje špionážní romány.*
  • 00:14:53 No, a tady jste vy?
  • 00:14:54 -Ano, to su já,
    když mi bylo 15 roků.
  • 00:14:57 Bratranec byl u nás z Holešova
    dojetý, tak mě fotografoval.
  • 00:15:01 -Všechny ženy si ten kroj
    šily samy?
  • 00:15:03 -On ten Singer tady vyhlásil,
  • 00:15:04 aby moh prodávat ty Singerovky
    svoje, ty šicí mašiny,
  • 00:15:07 a ty ženy sa tam učily vyšívat.
  • 00:15:10 -Koukám, že na tý sukni
    jsou takovýhle sklady,
  • 00:15:12 který tam skoro nejsou vidět.
    Proč to tam je?
  • 00:15:15 -To je tam proto, aby byla ta sukňa
    trochu taká natrčaná, víte,
  • 00:15:18 aby to nebylo také splihlé.
  • 00:15:20 -Aha.
    -To je tam schválně ušité.
  • 00:15:22 -A pak tady máme tu krajku,
    ta je důležitá asi, že jo?
  • 00:15:26 To vždycky je zdobení.
  • 00:15:27 -To samozřejmě. To nastrojí,
    víte, ty šaty ta krajka.
  • 00:15:30 -A ten šátek?
    Ten je vyšívaný ručně?
  • 00:15:32 -To je ruční vyšívání. To naša
    maminka vyšívala, nebožka.
  • 00:15:36 To je všecko za první ještě
    republiky,
  • 00:15:38 protože tenkrát sa dostaly
    ty bavlnky.
  • 00:15:40 Včíl ty bavlnky nejsou,
    ani ten tibét není, nic.
  • 00:15:44 -A jak to bylo pohodlný?
  • 00:15:46 Takhle žít v kroji, to asi musí
    bejt docela náročný, ne?
  • 00:15:50 -No, tak bylo. Však v létě,
    když jsme šli do pola,
  • 00:15:52 tak jsme měli jenom také
    lahké oblečení.
  • 00:15:54 Byly jsme na to zvyklé, no.
  • 00:15:57 Nám nenapadlo, že bysme mohly
    něco jinšího nosit.
  • 00:16:00 Když jsme chodili v krojách,
  • 00:16:01 tak nová móda na nás žádná nedošla,
    víte?
  • 00:16:03 To jenom na ty paničky jenom,
    jak jste vy.
  • 00:16:05 Na také paničky došla móda,
    na nás ne.
  • 00:16:08 Už nás chodí velice málo,
    protože už pomřely lebo sú nemocné,
  • 00:16:12 tak nechoďá do kostela.
  • 00:16:13 Tady jich je ale jenom 5, já nevím,
    nebo 6 nebo tak, už je nás málo.
  • 00:16:18 *Jenom 5? Tak rychle, kdo je další?*
  • 00:16:22 -Já sú Bohumila Hřebačková,
    rozená Králová. Je mně 94 roků.
  • 00:16:28 Já jsem chodila v městskejch šatech
    až myslím v 70 rokách.
  • 00:16:34 Já vám řeknu, pěkně udělaný kroj,
  • 00:16:37 tak to sa mosíte podívat tak,
    jak je to v tej dědině,
  • 00:16:41 ale když třeba, nechcu urazit,
  • 00:16:42 ale když třeba to vidíte někdy
    v tej televizi,
  • 00:16:46 alebo aj v tých filmech,
    oni to tak zpotvořá,
  • 00:16:50 že ta herečka je škaredá v tém,
    aj kdyby byla krasavica největší.
  • 00:17:00 Když jim to vyhovujú,
    aby v tém chodili
  • 00:17:02 a když sa v tém cíťá dobře,
    tak nechť to nosá,
  • 00:17:06 svět pokračuje a nikdo sa nebude
    rovnat nám.
  • 00:17:10 Možná, že určité ty skupiny
    lebo ty kraje kúsek to nevydržá,
  • 00:17:17 ale nemože, to nejde.
  • 00:17:20 To všecko chce vývoj,
    to sa nedá nic dělat.
  • 00:17:24 *A až jednou tyhle úžasné ženy
    nebudou,
  • 00:17:26 tak nám zbydou jenom krásné
    slavnosti.
  • 00:17:29 Jednou za rok, jedou za 4 roky...
    Nebo že by ne?*
  • 00:17:34 -My jsme Jihomoravská komunitní
    nadace
  • 00:17:36 a jedním z našich nejdůležitějších
    programů je živý folklór.
  • 00:17:40 A právě proto s našimi dobrovolníky
    a nadšenci
  • 00:17:44 chodíme jednou za rok okopávat
    naše pole
  • 00:17:46 a to v těch krojích, v tom oblečení,
  • 00:17:49 v kterém ho kdysi okopávaly
    naše babičky.
  • 00:17:52 -Že je to prostě sranda.
  • 00:17:57 -Tak, děcka, makat!
    -Jdeme!
  • 00:18:00 -Jdeme makat.
  • 00:18:01 -No nic, já jedu na statek,
    taky něco okopat.
  • 00:18:05 A já bych si dala něco k jídlu.
  • 00:18:08 -Čerešničky, čerešničky, čerešně,
    vy jste sa mně osypaly na cestě,
  • 00:18:16 kdo vás najde, ten vás posbírá,
    já jsem měla včera večer frajíra.
  • 00:18:27 *Frajíra, hm? Tak to se bude
    hodit sekaná!*
  • 00:18:32 A je tady moje, doufám, že i vaše,
    oblíbená rubrika Jídla ze skanzenu,
  • 00:18:35 kde vám vařím jídla našich předků,
  • 00:18:38 které vám žádná jiná kuchařská show
    neuvaří.
  • 00:18:45 My si dneska ukážeme, jak naši
    předci dělali fašírku,
  • 00:18:49 prostě sekanou.
  • 00:18:51 Tak sekanou umí asi uvařit každej,
  • 00:18:54 už to asi každej taky někdy
    v životě dělal,
  • 00:18:56 ale co je pro mě podstatný,
    mít hodně dobrý maso.
  • 00:19:00 To znamená, že si nakupuju třeba
    hovězí v bio kvalitě,
  • 00:19:03 není to v dnešní době už tak
    drahý od toho konvenčního masa,
  • 00:19:07 to můžete koupit skoro v každým
    obchoďáku,
  • 00:19:10 a co se týká vepřovýho masa,
    tak to mám buďto od farmáře,
  • 00:19:16 anebo si prostě někdy taky tady
    v chlívku chováme
  • 00:19:20 svoje vlastní prasátko.
  • 00:19:22 Tak tohle je třeba kousek
    z našeho prasete.
  • 00:19:26 Na tuhletu fašírku budete potřebovat
  • 00:19:28 půl kila předního mletýho
    hovězího masa
  • 00:19:32 a půl kila vepřovýho boku.
  • 00:19:38 Maso si vždycky radši namelu
    sama doma.
  • 00:19:41 Když máte stroj po babičce,
    tak to jde úplně samo.
  • 00:19:44 Masa je hromada, skvěle namletý
    v babiččině stroji,
  • 00:19:47 a protože ho je tolik, tak vám
    ukážu hned 2 recepty na fašírku.
  • 00:19:51 Udělám jednu klasickou bylinkovou
    fašírku a jednu s hrachem.
  • 00:19:56 Maso bysme měli a teď si připravíme
    ostatní suroviny,
  • 00:19:59 který budeme potřebovat.
  • 00:20:01 Cibulku si osmažte na sádle,
    to je teď podle posledních výzkumů
  • 00:20:04 na předních místech žebříčku
    superpotravin,
  • 00:20:08 takže si ho užijte,
    dokud se to zase nezmění.
  • 00:20:12 A než se to dosmaží, tak si tady
    do mísy připravím
  • 00:20:15 klasickou starou housku nakrájenou
    na kostky,
  • 00:20:19 v receptu se doporučuje 2 dny
    stará houska.
  • 00:20:24 A zaleju ji mlíkem, aby změkla.
  • 00:20:26 Ta nám to mletý maso ještě zahustí.
  • 00:20:28 Česnek,
  • 00:20:30 přidám rovnou majoránku.
  • 00:20:32 Majoránku mám samozřejmě sušenou
    tady ze zahrady,
  • 00:20:35 anebo si ji taky prostě kupuju, jo?
  • 00:20:36 Normálně jdu do krámu
    a koupím si majoránku.
  • 00:20:39 To se taky stává.
  • 00:20:40 Cibulka je hotová.
  • 00:20:44 Tak, a teď to důležitý, co nevím,
  • 00:20:45 z jakýho důvodu vymizelo prostě
    ze sekaný, a to jsou byliny.
  • 00:20:51 Takže, přátelé, já tady mám
    petrželku, to je klasika.
  • 00:20:56 *Petržel, aby frajír vydržel.
  • 00:20:58 Jako na tu sekanou aby si počkal.*
  • 00:21:01 Pak tady mám majoránku,
    tymián, krásně kvete.
  • 00:21:07 *To je skvělý, co? A jak ho včelky
    milujou! Hmmm.
  • 00:21:11 A můžete použít i saturejku.*
  • 00:21:13 Další bylina - estragon.
  • 00:21:17 *Estragon neboli pelyněk pomáhá
    na zažívání, i broukům.*
  • 00:21:22 Libeček. Bože můj, libeček,
  • 00:21:25 to je prostě taková babičkovská
    bylina!
  • 00:21:27 Tu na záhonku musíte mít!
  • 00:21:31 *Já vám to říkala, letos budou
    byliny opravdu zblízka.*
  • 00:21:36 Tak jdem na to!
  • 00:21:38 Musíme to všecko nakrájet, nasekat,
    prostě zfašírovat.
  • 00:21:41 S tymiánem je to jednoduchý,
    ten stačí takhle odrhnout,
  • 00:21:44 můžete i s kvítkama.
    Nedávejte tam ty tlustý stonky.
  • 00:21:47 S tím pelyňkem estragonem
    je to to samý, takhle to sdrhnu.
  • 00:21:54 Libeček, teď tu majoránku,
    a teď tu petrželku.
  • 00:21:58 Tak to je naprostá klasika.
  • 00:22:02 Co nám tam chybí? To namletý
    zfašírovaný maso,
  • 00:22:05 nebo si můžete udělat třeba
    jenom krůtí,
  • 00:22:08 krůtí sekanou.
  • 00:22:11 Ale vždycky je dobrý tam mít
    trošku toho tučnýho masa.
  • 00:22:14 A vejce, osol to, opepři to.
  • 00:22:19 Teď bysme měli hotovou
    první fašírku, bylinkovou,
  • 00:22:23 takovou klasickou.
  • 00:22:26 A připravíme si tu druhou
    z Přerovska.
  • 00:22:33 Takže si uvařte 200 gramů hrachu.
  • 00:22:35 Ten hrách můžete přidat rovnou
    k masu a umlít ho,
  • 00:22:39 ale stačí ho takhle pomačkat.
  • 00:22:40 Ony v něm zůstanou ty zelený kuličky
    a bude zdobit tu šišku.
  • 00:22:44 Pak si přidejte cibulku, česnek,
    předkrájená slanina,
  • 00:22:48 zbytek toho namletýho masa
    a bylinky.
  • 00:22:52 Když si budete dělat
    tyhlety bylinkový fašírky,
  • 00:22:55 tak se třeba projděte po zahradě
  • 00:22:56 a můžete k těm bylinkám klasickejm
    kuchyňskejm přidat i ty divoký.
  • 00:23:01 A poslední věc: vejce.
  • 00:23:05 A rukama do toho!
  • 00:23:07 Líp se to promíchá, bude to lepší.
  • 00:23:09 To by bylo. A jdeme dělat šišky
  • 00:23:12 rovnou na ten plech.
  • 00:23:16 A špíček pod tu šištičku,
    ať se to hezky vypeče.
  • 00:23:21 A druhá.
  • 00:23:24 *Přerovská fašírka hotová
    a ještě ta originální.*
  • 00:23:28 Pekáček mám vymazanej sádlem
    a takhle si ho vyložím.
  • 00:23:32 Tohle je fašírka z bohatýho statku,
    jo?
  • 00:23:36 Vezmu si půlku toho těsta,
    udělám si tam takový hnízdo,
  • 00:23:42 takovou brázdu,
    jako když sázíte brambory,
  • 00:23:46 a do tý brázdy nasázím vejce.
  • 00:23:51 Mám tady uvařený klasický slepičí
    vejce, ale i křepelčí.
  • 00:23:55 Takhle, a teď to přikrejete
    druhým kusem toho masa.
  • 00:24:01 *A na závěr maso zakryjte slaninou.*
  • 00:24:04 A může se slavit.
  • 00:24:06 Tak, až budete píct tuhletu formu
    s fašírkou,
  • 00:24:10 tak si ji postavte do velkýho pekáče
    a zalejte ji horkou vodou,
  • 00:24:15 aby dosahovala tak do třetiny
    týhletý formy.
  • 00:24:18 A pak to pečte na 190 stupňů
    zhruba hodinu.
  • 00:24:23 A to samý se týká tohodle pekáče,
  • 00:24:26 kterej pečte na 190 stupňů
    zhruba hodinu.
  • 00:24:29 Ale ten už nemusíte dávat
    do tý vody. Tak.
  • 00:24:32 *Upečeno, hotovo a šup s tím
    na stůl!
  • 00:24:38 Chvilka napětí...
  • 00:24:41 Á, to vajíčko vypadá naprosto
    luxusně
  • 00:24:43 a ta slaninka jak se za tím táhne,
    hmmm...
  • 00:24:48 A hrášek, ten tam krásně křupe.*
  • 00:24:55 Vynikající!
  • 00:24:58 Dělejte si fašírku
    a koukejte se na nový Herbář!
  • 00:25:05 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2018