iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
21. 10. 2018
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

35 hlasů
73727
zhlédnutí

Herbář

Originální bylinková show pro váš zdravější život

25 min | další Zábava »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Herbář VI

  • 00:00:31 *Když se příroda na jaře probudí
  • 00:00:34 a konečně rozkvetou byliny
    a ty přilákají první hmyz,
  • 00:00:40 a když z květů se začnou tvořit
    plody
  • 00:00:44 a jediné, co tomu pomáhá,
    jsou ruce, čistá voda a slunce,
  • 00:00:50 tak teprve pak může začít Herbář.*
  • 00:00:53 Tak jdeme na to!
  • 00:00:56 *Ahoj! Mě už asi znáte.
    Já jsem Kateřina
  • 00:00:59 a v minulých 5 sériích
    jsem vám představila na 150 bylin
  • 00:01:02 a jak s nimi zacházeli
    naši předkové.*
  • 00:01:06 Tyhle švestky jsou pro Masaryka.
  • 00:01:08 *To je teď navždy takový
    náš společný botanický základ.
  • 00:01:11 Ale život jde dál
    a nový recepty prostě nezastavíš.
  • 00:01:14 -Je to fakt super!
    -Je to super! -Výborná.
  • 00:01:17 *Je to super. To hlavní zůstalo -
    bylinky, koření a skvělý jídlo,
  • 00:01:21 protože všichni si přeci přejeme
    zdravé suroviny, zdravé recepty,
  • 00:01:26 a abychom zdraví zůstali i my.
  • 00:01:29 A o tom to letos je - ze zahrady
    přímo na talíř.*
  • 00:01:32 Tohle je Herbář!
  • 00:01:34 *Dnes si upečeme vítěznou
    tvarohovou bábovku s goji.*
  • 00:01:38 Jé, a tam jsou vidět
    ty vanilkový zrníčka.
  • 00:01:40 -Je jich tam spoustu, že jo?
  • 00:01:42 *A bude skvělá domácí tortilla.*
  • 00:01:44 Jeden z nejlepších receptů
    z minulý knížky!
  • 00:01:46 *A připravíme si nejoblíbenější
    jídlo tatíčka Masaryka.*
  • 00:01:50 To je vrchol.
  • 00:01:53 *Ale nejdřív pojďme na zahradu!*
  • 00:01:55 Puťa! Puťa!
  • 00:02:00 Pojďte! Na! Puťa! Puťa!
  • 00:02:06 My tady máme se slepicema takovej
    výměnnej obchod-
  • 00:02:08 zbytky z kuchyně za vajíčka.
  • 00:02:12 Prostě žádnej odpad.
  • 00:02:18 Dneska je krásnej pozdní
    květnovej den
  • 00:02:20 a já jsem vám chtěla ukázat
    moji bylinkovou lékárnu,
  • 00:02:23 která tady vyrostla úplně sama.
  • 00:02:26 Tohle je kout zahrady,
    kterej vůbec nesekám.
  • 00:02:29 Občas sem pustím slepice,
    aby to tady trochu pohnojily,
  • 00:02:32 ale jinak tady vyrostlo takový
    společenství bylin a rostlin,
  • 00:02:36 který využíváme docela hojně
    s rodinou.
  • 00:02:42 *Taková naše divoká bylinková
    lékárna. Tohle je heřmánek,
  • 00:02:46 list kopřivy
  • 00:02:47 a to další není konopí,
    ale srdečník.
  • 00:02:51 Petrklíč a orlíček po babičce,
  • 00:02:55 ten už tu roste minimálně 50 let.
  • 00:02:58 Tohle je bodlák pcháč
  • 00:03:01 a jitrocel, krásně kvete, co?*
  • 00:03:04 Tak tohle je řebříček.
  • 00:03:06 Je před květem, takže listy můžete
    použít do polívky,
  • 00:03:10 nebo do salátu, nebo jenom tak.
  • 00:03:14 A květy se používají při výrobě
    alkoholickejch nápojů.
  • 00:03:17 A támhle je lopuch.
  • 00:03:19 Krásně prosvícený listy lopuchu
    sbíráme do koupele, sušíme je.
  • 00:03:22 Používáme je na problémy s ekzémem,
  • 00:03:24 ale samozřejmě z lopuchu se sbírá
    i kořen.
  • 00:03:27 A tady pod hrušní roste
    bršlice kozí noha.
  • 00:03:32 Pavel Váňa vždycky říkal,
  • 00:03:34 že nejlepší je bršlice takhle
    zjara na chlebu s máslem.
  • 00:03:40 Tahleta bylinka, co tak krásně
    modře kvete,
  • 00:03:46 to je rozrazil rezekvítek.
  • 00:03:49 Není sice léčivá, ale pojí se s ní
    taková pranostika, taková moudrost,
  • 00:03:57 že když se utrhne, tak bude bouřka.
  • 00:04:02 *Tahle jarní nádhera se stane
    úplně sama.
  • 00:04:05 Já nemusím dělat vůbec nic.
  • 00:04:09 Á, hluchavka! Jako malý děti
  • 00:04:10 jsme ji asi všichni sosali,
    jak mravenci.*
  • 00:04:15 Hluchavkovej čaj, ten prostě
    nesmí chybět v zimě u nás doma.
  • 00:04:19 Sedmikrásky taky. To jsou ty nižší
    bylinný patra, jo?
  • 00:04:23 To všechno překrývají ty vysoký
    kopřivy, lopuchy,
  • 00:04:26 ale tady dole jsou byliny,
    který třeba ani vůbec neznám.
  • 00:04:33 Každej rok objevuju něco novýho,
  • 00:04:34 tady z těch zelenejch lístečků,
    kvítečků.
  • 00:04:39 A to je hrozně pěkný.
  • 00:04:41 Já jsem vám nechtěla tady jenom
    navrstvit další byliny ze zahrady,
  • 00:04:46 chtěla jsem vám jenom ukázat,
    že když dáte tý přírodě prostor,
  • 00:04:50 tak ona vám to zdraví nabídne sama.
  • 00:04:52 Vy nemusíte vlastně nic dělat,
    jenom jí dáte nějaký území,
  • 00:04:56 o který se prostě nestaráte,
    necháte ho bejt.
  • 00:05:00 No, a pak máte bylin hromadu
  • 00:05:04 a zelená lékárna je jenom vaše.
  • 00:05:11 *A ten klid!
  • 00:05:15 Tohle je kvetoucí saturejka
    a ostropestřec mariánský.
  • 00:05:21 A pelyněk.*
  • 00:05:26 Tohle je skvělá tvarohová bábovka
    z goji
  • 00:05:30 podle receptu od Markéty Pavleje.
  • 00:05:32 Určitě si ji musíte udělat.
  • 00:05:39 -Dneska jsem si pro vás připravila
    recept na bábovku,
  • 00:05:41 která je vlastně úplně výjimečná
    asi tím, že vznikla na blogu.
  • 00:05:46 A to tak, že jsem před mnoha lety
    vyzvala svoje čtenáře,
  • 00:05:49 možná právě někoho z vás,
  • 00:05:50 aby mi posílali svoje
    nejoblíbenější recepty.
  • 00:05:53 A pak jsem ty recepty testovala,
    strašně dlouho.
  • 00:05:55 Možná půl roku jsem pekla
    fakt dennodenně bábovky
  • 00:05:57 a dávala je ochutnávat.
  • 00:06:00 A z těchhle všech receptů,
    který jste mi naposílali,
  • 00:06:02 jsem vybrala zhruba kolem 12,
    který jsou úplně nejlepší,
  • 00:06:05 a tahle tvarohová bábovka
    si myslím,
  • 00:06:07 že je úplně v těch 3 možná
    na tom vrchu.
  • 00:06:10 Takže dneska si ji upečeme.
  • 00:06:12 Myslím si, že hodně z vás
    na začátku,
  • 00:06:14 když se učí péct, nebo možná
    už nějakou zkušenost má,
  • 00:06:16 dělají hlavně chyby v tom,
    že maj možná málo připravený věci.
  • 00:06:20 Takže vždycky začněte tím,
    že si připravíte formu,
  • 00:06:23 vymažete tukem, vysypete moukou,
    rozehřejte troubu,
  • 00:06:26 tak, abyste pak mohli rovnou
  • 00:06:27 hotový těsto dát okamžitě
    do trouby.
  • 00:06:29 Já používám tuk ve spreji, je to
    mnohem praktičtější a jednodušší.
  • 00:06:32 Je to dělaný z kvalitních tuků,
    který se nepřepalujou.
  • 00:06:36 Ale formu si i tak vysypejte
    moukou, je to vždycky lepší.
  • 00:06:40 Vždycky si dejte pozor,
    aby tam nebyly přebytky mouky,
  • 00:06:42 který potom dělají takovou
    jakoby nedokonalost v tom tvaru.
  • 00:06:45 Tak, první krok je, že si
    připravíte takovou našlehanou hmotu
  • 00:06:50 z másla, žloutků a cukru.
  • 00:06:54 Budete potřebovat 200 gramů cukru
  • 00:06:57 do mixovací nádoby. 160 gramů
    másla, které je ovšem změklé.
  • 00:07:01 A ještě 4 žloutky.
  • 00:07:04 Oddělíte si žloutky od bílků.
  • 00:07:06 Žloutky se budou za chvilku šlehat
    s tím cukrem a s máslem
  • 00:07:09 a bílky později vyšleháte na sníh.
  • 00:07:12 Tak, a teď ještě budete potřebovat
    vanilku a trochu rumu.
  • 00:07:15 A vlastně ještě citrónovou kůru,
    abych nezapomněla.
  • 00:07:18 Můžete použít vanilkový lusk,
  • 00:07:20 nebo se prodávají takový ty
    mletý vanilky,
  • 00:07:22 to znamená vlastně celej ten lusk
    usušenej
  • 00:07:24 a namletej na úplnej prášek.
  • 00:07:27 Super.
  • 00:07:30 Rumu já myslím, že tak 2-3 lžíce,
    já to tak dám vždycky od oka.
  • 00:07:35 A rum se dává prostě obecně
    do pečení už dlouho,
  • 00:07:37 protože prostě je voňavej.
    Určitě vaše babičky to taky dělaly.
  • 00:07:41 Už jsme se tady o tom určitě bavili
    mnohokrát,
  • 00:07:43 ale dejte si vždycky pozor,
  • 00:07:44 abyste nepoužívali chemicky
    ošetřený citróny.
  • 00:07:47 *Strouhejte jen to žlutý.*
  • 00:07:50 -A je to tam. A já, než začnu
    mixovat,
  • 00:07:51 tak si ještě odvážím mouku
  • 00:07:52 a promíchám ji s práškem do pečiva
    a se sodou.
  • 00:07:55 Tak, 200 gramů polohrubý mouky,
  • 00:07:57 teď ještě potřebujete půl lžičky
    jedlý sody,
  • 00:08:01 nebo sody na pečení, jak chcete,
  • 00:08:03 a 2 lžičky prášku do pečiva
    z vinnýho kamene.
  • 00:08:08 Trošku si to promíchejte,
    metličkou třeba,
  • 00:08:10 aby se vlastně rovnoměrně
    rozprostřel
  • 00:08:12 všechen ten prášek do pečiva
    i ta soda.
  • 00:08:14 V momentě, kdy dáte tu sodu
  • 00:08:15 a smícháte ji potom s tou druhou
    hmotou, která už je vlhká,
  • 00:08:19 tak ona začne pracovat, to znamená,
    to těsto začne už jakoby nabývat.
  • 00:08:22 A pokud nejste připravený
    a trouba neběží,
  • 00:08:24 tak vlastně zbytečně potom bábovka
    může bejt trošku sražená.
  • 00:08:29 *Mokré ingredience promíchejte
    a z bílků si vyšlehejte sníh.*
  • 00:08:33 -Sem ještě teďko vmícháte tvaroh.
  • 00:08:35 *500 gramů. Je ho tam hodně,
    ale o tom ten recept je.*
  • 00:08:38 -Tak, tady máme sníh,
  • 00:08:41 který opatrně vmícháte do těsta
    tak, aby se vám nesrazil,
  • 00:08:45 aby vám vlastně nespadnul.
  • 00:08:48 Tak, takhle by mělo vypadat
    to těsto
  • 00:08:50 a dejte si pozor, abyste ho
    nepřemíchávali moc dlouho,
  • 00:08:52 abyste zbytečně právě nepřišli
    o tu kyprost.
  • 00:08:54 Tak, tohle jsou goji semínka,
  • 00:08:57 a v podstatě jsou hrozně moc
    podobný našim šípkům
  • 00:08:59 i tím složením, protože obsahují
    strašně moc vitamínu C.
  • 00:09:02 A mají takovou jemně nasládlou
    chuť,
  • 00:09:04 takže v tý bábovce potom budou
    trošku připomínat i rozinky,
  • 00:09:06 ale budou krásně červený,
    na rozdíl od rozinek.
  • 00:09:09 Dáme těsto do formy. Už nesmíme
    moc otálet a rychle do trouby.
  • 00:09:26 A pečte tak 55 minut.
  • 00:09:34 *A ta forma z vesmíru?
    Bábovka vypadá naprosto skvěle!*
  • 00:09:42 Hele, já si ji vezmu takhle
    prostě do ruky, -Určitě.
  • 00:09:45 -úplně normálně, protože to bude
    velice rychlý.
  • 00:09:47 Jé, a tam jsou vidět ty vanilkový
    zrníčka.
  • 00:09:50 -Je jich tam spoustu, že jo?
    -Počkej, a jaká je?
  • 00:09:52 -Ta oranžová krásná barva.
    -No.
  • 00:09:54 Jak to, že je to takhle vláčný?
    Co jsi tam dala?
  • 00:09:56 -To je ten tvaroh. Nebo víš co?
  • 00:09:58 Podívej se na recept!
    Podívej se do Herbáře.
  • 00:10:00 -Tak jo, tak já se budu dívat
    na Herbář.
  • 00:10:02 Já si to pustím na iVysílání.
  • 00:10:05 *A takový malý doporučení na závěr:
  • 00:10:07 Když pečete doma, pečte
    z celozrnných a kvalitních muk,
  • 00:10:12 stejně jako pan Kroulík z Třibřich
    na Chrudimsku. Tak hurá na výlet!*
  • 00:10:19 Tady se vyrábí oceňované chleby-
  • 00:10:21 kvasový, bochník cibulový
    a žitný chléb s pohankou.
  • 00:10:27 *A tenhle chleba se peče
    v Pardubickém kraji
  • 00:10:29 kousek od Chrudimi.*
  • 00:10:31 -Dobrý den. Já vás vítám v naší
    DOBRÉ pekárně v Třibřichách.
  • 00:10:34 Rozhodli jsme se tady péct
    poctivý chleba po starém způsobu,
  • 00:10:38 to znamená z klasického kvasu.
  • 00:10:41 Dáváme mu to, co by ten chleba
    měl opravdu dostat.
  • 00:10:45 Těch typů chleba, který pečem,
    je zhruba 5-6,
  • 00:10:49 a množství kolísá mezi
    100-300 chleby.
  • 00:10:53 *Je to všechno ruční řemeslná
    práce
  • 00:10:55 a podle vlastních receptur pečou
  • 00:10:57 třeba cibulový chléb se sušenými
    rajčaty nebo žitný s pohankou.*
  • 00:11:01 -Můžu si takhle zkusit ten grif?
    -Určitě.
  • 00:11:06 -No, to je fakt vtipný!
  • 00:11:07 Si to zkuste schválně doma, jo?
    Jo takhle!
  • 00:11:12 A čím je speciální tenhleten
    chleba?
  • 00:11:14 -Není v tom žádná jiná mouka,
    než žitná.
  • 00:11:17 Jediný, co jsme do toho ještě
    přidávali,
  • 00:11:19 byla pohanka a lněný semínka.
  • 00:11:22 -A proč jste se rozhodl péct
    zrovna ze žita?
  • 00:11:26 -Protože si myslím, že dobrej
    žitnej chleba
  • 00:11:29 se úplně snadno koupit nedá.
  • 00:11:32 Myslím, že je speciální tím,
  • 00:11:34 že je z klasickýho
    strojstupně-živýho kvasu,
  • 00:11:37 ne žádný stabilizovaný kvasy,
    ne žádný kvasnice,
  • 00:11:42 ale poctivej klasickej kvásek.
  • 00:11:45 Ten si tady taky vyrábíme.
    -Jé, ten je ale krásnej!
  • 00:11:48 Počkejte, já si chci čuchnout!
    To je vždycky zážitek.
  • 00:11:54 Ty jo, to je super! A jak dlouho
    to kyne, takovej chlebík?
  • 00:11:58 -Tohle tak možná 2 hodiny.
    -Tak to si počkáme. -Tak jo.
  • 00:12:03 To tajemství dobrýho chleba
    je na něj nespěchat,
  • 00:12:07 přizpůsobovat tu technologii
    potřebám toho chleba a ne obráceně.
  • 00:12:13 -A právě žitný chléb s pohankou
    i cibulový bochník
  • 00:12:15 získaly od ministerstva zemědělství
  • 00:12:17 ocenění Regionální potravina
    Pardubického kraje.
  • 00:12:21 -Pro nás je vlastně logický
    ty suroviny brát tady z okolí,
  • 00:12:24 už jenom proto, že vlastně si to
    všechno vozíme sami.
  • 00:12:29 *Lokálnost, čerstvost
    a individuální přístup, to se cení!
  • 00:12:33 A tady už se vyrábí kvasový
    cibulový bochník.
  • 00:12:36 -Cibuláky máme upečený.
    Když si k němu dáte ucho,
  • 00:12:41 tak uslyšíte, jak ta kůrka
    krásně zpívá, krásně to křupe.
  • 00:12:47 A to, že ho máme upečenej,
    poznáme, že nám krásně duní.
  • 00:12:54 -Tohle je chleba roku.
    Tohle je Regionální potravina.
  • 00:12:58 Tohle je Herbář a tady slunce
    nikdy nezapadá.
  • 00:13:17 Já si změním dekoraci,
    budem dělat tortillu.
  • 00:13:20 Teda já budu dělat tortillu.
    Chápete, ne?
  • 00:13:28 Tohle jídlo si vaříme doma
    hodně často,
  • 00:13:30 protože ho máme strašně rádi
  • 00:13:32 a je to perfektní vegetariánskej
    recept.
  • 00:13:34 Je to jídlo jednoduchý,
    ale má více ingrediencí,
  • 00:13:37 takže si nejdřív zadělejte na rýži,
    to znamená, že si ji uvařte.
  • 00:13:41 Můžete mít jakoukoliv máte rádi.
    Já mám ráda tuhletu barevnou.
  • 00:13:45 Další ingrediencí v tortille
    je salátek.
  • 00:13:48 Miluju koriandr, to už ale
    všichni víte,
  • 00:13:50 to už jsem říkala asi
    sto padesátkrát,
  • 00:13:53 takže doufám, že už ho máte
    taky rádi.
  • 00:13:55 Teď přijdou na řadu rajčata,
    já mám tady domácí.
  • 00:13:58 Mám i takovouhle krásnou
    třešničkovou specialitu,
  • 00:14:01 tak ty tam taky dám.
  • 00:14:04 *A tohle jsou janovská rajčata,
  • 00:14:06 soudková mini, chuťově skvělá,
  • 00:14:09 a černá rajčata můžete dát do suga.
  • 00:14:13 Letos byl prostě rajčatovej rok.*
  • 00:14:16 A jen tak hala bala pokrájím
    to rajče.
  • 00:14:18 Nemusíte se snažit o nějakej
    estetickej výraz,
  • 00:14:22 jde o tu šťávu, o to maso,
    o ty semínka.
  • 00:14:28 A nakonec tam dám tyhle speciální
    rajčata:
  • 00:14:30 Atomic Grape - atomové hrozny.
  • 00:14:33 Kolik barev tam je!
    A chuťově jsou naprosto skvělý.
  • 00:14:37 Úplně sladký rajčata.
  • 00:14:40 *Mimochodem, na Facebooku najdete
    článek o všech odrůdách,
  • 00:14:43 který jsem letos vypěstovala.*
  • 00:14:46 Jo, a než udělám ten salát,
  • 00:14:47 prosím vás, můžete mi nakrájet
    tu okurku?
  • 00:14:50 Jako najemno, na takový kostičky
    jenom, jo? Děkuju!
  • 00:14:54 Teď si to zakápnu limetkou,
  • 00:14:56 můžete použít i citrón.
  • 00:14:59 Teď už stačí jenom zakápnout
    olivovým olejem, osolíme,
  • 00:15:03 taky jen tak zlehka, promícháme
    a necháme odležet.
  • 00:15:09 A teď konečně přišel čas
    na fazolovou pastu.
  • 00:15:12 Já používám červený fazole,
    konzervovaný.
  • 00:15:15 Jsou totiž hodně měkký
    a krásně se mi rozmixujou.
  • 00:15:19 Teďko tam dám tak 1 konzervu.
    Přidám olivovej olej, pár lžic.
  • 00:15:28 Zasolím, koriandr. Ano, to je
    prostě bylina tohodle receptu,
  • 00:15:32 proto ho mám taky tak ráda.
  • 00:15:35 A v tomhle případě do tý pasty
    nasypu mletý koriandrový semínko,
  • 00:15:39 tak 1 lžičku.
  • 00:15:42 Dochutím pepřem. Nakonec do pasty
    přidám šťávu z půlky citrónu,
  • 00:15:47 nebo limetky.
  • 00:15:52 Pasta je hotová.
  • 00:15:53 Teď ji ochutnám, jestli nepotřebuje
    dochutit.
  • 00:15:57 Hm, myslím, že jsem to trefila
    úplně přesně. Mňam!
  • 00:16:03 Snoubí se tam ta limetka s tím
    koriandrem. Je to vynikající.
  • 00:16:08 A teď to hlavní - tortilla!
  • 00:16:10 Tortillu si samozřejmě můžete
    koupit v obchodě.
  • 00:16:11 Je to trvanlivý pečivo,
    takže obsahuje nějaký ty éčka.
  • 00:16:14 Můžete si ji koupit dokonce
    i v bio kvalitě, což je zase drahý,
  • 00:16:17 ale není vůbec žádnej problém
    udělat si tortillu domácí.
  • 00:16:21 Budete potřebovat 450 gramů
    polohrubý pšeničný mouky,
  • 00:16:25 lžičku soli, lžičku prášku
    do pečiva, olej.
  • 00:16:30 6 lžic rostlinnýho oleje,
    já dávám ráda olivovej.
  • 00:16:35 Už ho mám prostě rozdělanej,
    už s ním vařím.
  • 00:16:40 Tak, 1, 2, 3, 4, 5, 6.
    To by bylo.
  • 00:16:50 A nakonec do tý moučný směsi
    přidám 250 mililitrů teplý vody.
  • 00:16:57 A tvořím těsto.
  • 00:16:59 Ale než ho budu mít hotový
    a než do něj půjdu rukama,
  • 00:17:01 tak si rozpálím pánev,
  • 00:17:03 protože na tortilly musíte mít
    opravdu pánev horkou.
  • 00:17:08 A nechte ji jen tak na sucho
    rozpálit.
  • 00:17:11 To je strašně příjemná práce.
  • 00:17:13 To těsto je hlaďoučký a teplý.
  • 00:17:17 Jestli se vám těsto lepí, nebo je
    naopak hodně hutný a drolí se,
  • 00:17:23 tak přidejte buďto vodu
    do toho hutnýho
  • 00:17:26 a do toho lepivýho přidejte
    naopak zase mouku.
  • 00:17:31 Tak, a já už dělám tortilly,
    už se bude pomalu servírovat.
  • 00:17:34 Mám to tady všechno přichystaný.
  • 00:17:37 Pánev musí bejt totálně rozpálená,
    fakt hodně,
  • 00:17:40 aby se vám na tom těstě vytvořily
    bubliny.
  • 00:17:48 Tortilly se úžasně nafukujou.
  • 00:17:50 Podívejte se! To dělá ta horká
    pánev a ten kypřící prášek uvnitř.
  • 00:17:55 Úžasnej proces! Takže tortilly
    jsou o tom,
  • 00:17:57 že si nejdřív připravíte všechny
    ingredience,
  • 00:18:00 pak si připravíte i tuhletu
    teplou tortillu,
  • 00:18:02 a všechno to potom společně
    zabalíte a sníte najednou.
  • 00:18:05 Není to nic těžkýho,
    je to celkem snadný.
  • 00:18:08 Všechny ingredience jsou dostupný
    a skvělý.
  • 00:18:12 Tak, hele, dívej se na tu bublinu!
    Ta je obrovská!
  • 00:18:15 Tak, a jdeme jíst!
    Jdeme servírovat!
  • 00:18:18 Fazolovou pastu a tu si potřu
    hezky na tu tortillu.
  • 00:18:24 Pak si tam nasypte rýži.
  • 00:18:27 Tady si naberu trochu salátu
    a naservíruju na rýži.
  • 00:18:31 Avokádo, ozdobím, tak.
  • 00:18:35 A poslední ingrediencí je smetana,
    klasická zakysanka.
  • 00:18:39 Tak, ještě si tam můžete šoupnout
    navrch koriandr.
  • 00:18:42 Zakápneme limetkou.
  • 00:18:43 Koriandr,limetka, rýže, fazole,
    to je Herbář!
  • 00:18:49 Opatrně zabalíme. Super!
  • 00:18:54 A mám hotovo.
  • 00:18:56 Nic tak snadnýho, dobrýho,
    lehkýho
  • 00:18:58 vám v Herbáři už asi nikdy
    neuvařím. Asi ne.
  • 00:19:04 *Tenhle recept je prostě skvělej
    tip na party.
  • 00:19:06 Všechno si pěkně připravíte dopředu
    a návštěva si už naloží sama.
  • 00:19:10 Mňam!*
  • 00:19:17 Mňam! Jeden z nejlepších receptů
    z minulý knížky.
  • 00:19:26 *Já se moc omlouvám za ty
    dvě "mňam",
  • 00:19:28 ale bylo to fakt...mňam.*
  • 00:19:40 Červen. Tohle je Herbář-
    máky v poli!
  • 00:19:45 Pěkná krajina, co?
  • 00:19:50 To mi to sbírání bylin půjde samo.
  • 00:19:55 Vždyť to říkám! Bez, kopřivy,
    lopuch, řebříček...
  • 00:20:06 Takhle se projít mezi poli,
    to je paráda.
  • 00:20:11 Ale s tím sběrem těch bylin
    to nebude tak jednoduchý.
  • 00:20:16 Já, když jezdím okolo, a vídám,
  • 00:20:18 kolik tady jezdí traktorů
    a postřikujou ty pole,
  • 00:20:22 tak si nejsem jistá, jestli ty
    byliny u tý cesty budou bezpečný.
  • 00:20:29 Asi bude lepší vydat se na sběr
    někam, kde to je fakt čistý,
  • 00:20:33 anebo na vlastní zahradu.
  • 00:20:36 Takže támhlety 2 bezy tady
    nechám na okrasu
  • 00:20:40 a květy si nasbírám na statku.
  • 00:20:43 *Byliny prostě na polích
    nesbírejte.*
  • 00:20:46 -Tenhle bezovej sad tady roste
    už skoro 40 let.
  • 00:20:49 Je to takový naše rodinný zlato,
  • 00:20:53 je to prostě zásobárna
    našeho zdraví.
  • 00:20:55 Sbíráme květy, sbíráme plody
    a vaříme ty šťávy.
  • 00:21:00 No, to, už jste v Herbáři viděli.
  • 00:21:02 A co jsme vlastně všechno
    z těch květů a plodů zpracovali?
  • 00:21:08 *Vařili jsme už skoro všechno
  • 00:21:10 a většina surovin v Herbáři
    byla z domácí zahrady.
  • 00:21:13 A to doporučuju i vám.
  • 00:21:14 Byliny si můžete pěstovat třeba
    i doma na balkóně nebo za oknem.
  • 00:21:19 A pro ty, kdo svoji zahrádku
    ještě nemají,
  • 00:21:23 jsou tu naštěstí pěstitelé,
  • 00:21:24 kteří byliny pěstují v čisté
    krajině za nás. A pro nás.*
  • 00:21:31 -Vítám vás na naší bio farmě
    v Bozeticích.
  • 00:21:35 Nacházíme se v přírodním parku
    Orlice.
  • 00:21:39 Tichá Orlice támhle, jak jsou
    ty stromy, tak tam teče.
  • 00:21:45 Bylinky sbíráme měsíček, chrpu,
    sléz, mátu, šalvěj, meduňku,
  • 00:21:54 růže okvětí a slunečnice,
    taky okvětí.
  • 00:22:04 Nasbíráme toho zhruba tak kolem
    2-3 metráků v sušeným stavu,
  • 00:22:09 to znamená, že když natrháte
    1 kilo měsíčku,
  • 00:22:11 tak z toho máte asi 10 deka
    suchýho.
  • 00:22:14 *Uf, makačka!*
  • 00:22:16 -Rozdíl mezi bio kvalitou
    a normálním je to,
  • 00:22:18 jako od našich babiček.
  • 00:22:20 *Poctivé, domácí, s úctou k půdě.
    Bio je vlastně normální.
  • 00:22:24 A to, co je dnes považováno
    za normální, moc normální není.*
  • 00:22:29 -Největší radost mně to dělá,
    když to kvete,
  • 00:22:30 když to zasejem, roste to
    a zákazníci k nám jezděj.
  • 00:22:35 *To mně taky, když to kvete.
    To mně taky.*
  • 00:22:58 Budou Jídla ze skanzenu.
  • 00:23:01 ZNÍ ČESKÁ HYMNA
  • 00:23:08 Příští týden nevysíláme,
  • 00:23:10 protože jsou oslavy 100 let
    naší republiky.
  • 00:23:12 A o naši republiku se nejvíce
    zasadil Tomáš Garrigue Masaryk.
  • 00:23:16 A hádejte, jaký asi nejoblíbenější
    jídlo měl náš tatíček Masaryk?
  • 00:23:22 On jed skoro všecko, co mu přinesli
    na talíř,
  • 00:23:24 ale co si rád přidal, tak skromně,
    tak to byly švestkový knedlíky.
  • 00:23:30 A ty vám tady právě vařím.
  • 00:23:33 *A na ně budete potřebovat
    500 gramů moučných brambor,
  • 00:23:36 150 gramů hrubé mouky, 1 vejce,
    1 žloutek, špetku soli
  • 00:23:40 a 10-15 vypeckovaných
  • 00:23:43 nebo nevypeckovaných švestek,
    jak chcete.*
  • 00:23:46 Švestkový knedlíky patří
    mezi typický český jídla,
  • 00:23:49 i když teda pocházejí z Moravy.
  • 00:23:51 Mezi český jídla určitě nepatří
    svíčková nebo vepřo-knedlo-zelo,
  • 00:23:55 to až v pozdější době.
  • 00:23:57 Ale tady vždycky rostly švestky,
    brambory a mák.
  • 00:24:00 Typickej skanzenovej recept,
  • 00:24:03 asi proto ho měl náš první
    československej prezident rád.
  • 00:24:07 Nandám si 2 knedlíčky,
    protože pak si přidám,
  • 00:24:11 zasypu si je mákem, moučkovým
    cukrem... No tak to je vrchol!
  • 00:24:19 A rozpuštěný máslo, to musí bejt.
  • 00:24:24 A jestli chcete bejt opravdu
    úplně totálně tradiční,
  • 00:24:27 tak si na to nastrouháte perník.
  • 00:24:30 A žádnej cukr, jasný?
  • 00:24:36 Už mě netočte, jo?
  • 00:24:37 Prosím vás, režie,
    pusťte tam něco důstojnějšího!
  • 00:24:41 ZNÍ ČESKÁ HYMNA
  • 00:24:55 Skryté titulky: Vlasta Malíková
    Česká televize 2018