16 minut

1. března 2013

Obsah dílu

Zpětné zrcátko — Víte proč… reproduktor hraje? — Miniparlament: Zahraniční školy — Zprávičky od vás: Skatepark v Jilemnici — Pozvánka

Části dílu

00:50
Zpětné zrcátko
    Na úvod si připomeneme zajímavosti uplynulého týdne. Už jste slyšely tu novinku, že od konce srpna budete mít vy děti vlastní kanál v České televizi? Jmenuje se Déčko a začne vysílat poslední den letních prázdnin. A nebude v něm chybět ani denní zpravodajství pro děti. Sen se splnil malé Američance, která ze 4 tisíc dětí získala hlavní roli ve filmu Divoká stvoření jižních krajin. A tento týden se stala nejmladší herečkou, nominovanou na prestižní filmovou cenu Oscar. Grand festival smíchu – divadelní přehlídka pro malé i velké diváky se koná už po 13. v Pardubicích. V programu ekoškola, který organizuje sdružení Tereza, získala titul Základní škola v Chyškách na Písecku. Náprstkovo muzeum připravilo zajímavou výstavu o tvorbě Karla Maye.
    03:00
    Víte proč… reproduktor hraje?
      Tématem dnešního seriálu Víte proč je reproduktor. Víte proč z něho vychází zvuk? Michal s Klárou nám to za pomoci Martina Vlacha vysvětlí. Víc o seriálu se dozvíte na speciálním webu Matfyzu, který vidíte v titulku. A na závěr pro Vás máme připraven zase pokus k řešení, za který ti nejrychlejší z vás dostanou ceny z Matfyzu. Připravila pro vás Marcela Avramopulu.
      Více se dozvíte na speciálních stránkách Matematicko-fyzikální fakulty.
      07:20
      Miniparlament: Zahraniční školy
        V Miniparlamentu máme zatím za sebou dva různě přijaté návrhy a oba vzbudily váš zájem – diskuse k tomu poslednímu, aby se děti ve školách učily víc o zvířatech, sklidil několik pochvalných emailů, hlasování na webu Zpráviček však bylo spíš proti.
        Každopádně dnešní návrh má ještě šanci být tím, o kterém si autorka může natočit reportáž do Zpráviček. Přichází s ním dvanáctiletá Michaela, která chce, aby české základní školy co nejvíc spolupracovaly se zahraničními školami.
        11:45
        Zprávičky od vás: Skatepark v Jilemnici
          Skateboardistům v Jilemnici a okolí se splnil sen. Před čtrnácti dny tam totiž otevřeli dlouho očekávaný skatepark. A my se do něj vyrazíme podívat. Připravil školní štáb Gymnázia Jilemnice.
          Více na www.gymjil.cz a www.ct24.cz/diginaves
          12:40
          Pozvánka
            Tentokrát pro vás máme pozvánku na další zajímavé akce pro děti, možná vás zaujme cyklotrial v Olomouci.
            Pražská komorní filharmonie připravila na sobotu 2. března od 10 hodin v Dvořákově síni Rudolfina zajímavý koncert vážné hudby. Najít si cestu ke skladatelům období romantismu, jako jsou Antonín Dvořák, Bedřich Smetana nebo Franz Schubert, pomohou dětem členové Divadla D21 a zvláštními hosty budou herci Bára Hrzánová a Radek Holub.
            Odložte lyže, snowboardy a přijďte provětrat svoje kola nebo se aspoň podívat. Biketrial klub Olomouc zve na druhý ročník zimních halových závodů, které se konají v sobotu 2. března 2013 v Olomouci v hale na pevnůstce. Pro dětské závodníky pořadatelé připravili tratě čtyř obtížností, odpoledne budou soutěžit hobby jezdci a starší závodníci. Nebudou chybět ceny an
            13:54
            Soutěž
              Nová otázka se vztahuje k tématu Miniparlamentu a určitě vám s ní případně pomohou vaši rodiče. Víte, jaký cizí jazyk se u nás musely povinně učit všechny děti na základních školách před rokem 1989?
              A) ruštinu
              B) angličtinu
              C) španělštinu
              SMS ve tvaru ZP mezera A nebo B nebo C zašlete na číslo 906 11 09.
              Technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s.r.o. (ATS), cena jedné SMS 9 Kč.
              Přehrát celé video
              Stopáž15 minut
              Další díl
              8. března 2013

              Zprávičky na sociálních sítích

              Napište nám