16 minut

8. února 2013

Obsah dílu

Zpětné zrcátko — Splněné přání: Operní pěvkyně — Miniparlament: Rozstřel — Vítěz Miniparlamentu: Dramatická výchova — Pozvánka: Dívka roku — Karlínský a Žižkovský masopust

Části dílu

00:35
Zpětné zrcátko
    Ve zpětném zrcátku se ohlédneme na událostmi uplynulého týdne. Děti z celého Česka využili prázdniny k prohlídce Ledové Prahy. Pololetní víkend vyvrcholil koncertem „Děti dětem“. Vystoupili na něm talentovaní mladí muzikanti a tanečníci, ale i známá zpěvačka Tereza Černochová. Masopustní průvody se letos zařadily do evropského ochranného programu UNESCO. Britští archeologové našli hrob s kostrou krále Richarda III., který padl před pěti sty lety. Podle čínského kalendáře se letopočet láme teprve tento víkend. V neděli 10. února slaví Číňané, Vietnamci, nebo třeba Korejci příchod roku Hada – tedy roku smíření. A o víkendu začnou půlce z vás další prázdniny, tentokrát jarní. Tak si je užijte ve zdraví!
    02:24
    Splněné přání: Operní pěvkyně
      Dvanáctiletá Julie má sen – stát se operní pěvkyní. Náš kolega Zbyněk Kňourek ji nejprve vzal do Stavovského divadla, kde se mohla operní pěvkyně Marie Fajtové ptát na všechno, co ji zajímalo. Potom si ji poslechl sbormistr opery Národního divadla Martin Buchta. A my se podíváme, jak to všechno dopadlo
      07:50
      Miniparlament: Rozstřel
        V Miniparlamentu se občas stane, že k rozhodnutí, kdo z kvarteta poslanců zvítězí, nestačí hlasy soutěžících, ani hlasy diváků ve studiu. Pak je vše na vědomostním rozstřelu. Tentokrát mezi Evou z Vlašimi a Alžbětou z Veselí nad Moravou.
        09:14
        Vítěz Miniparlamentu: Dramatická výchova
          Alžběta šla do Miniparlamentu s nápadem, aby se v různých předmětech ve škole používaly prvky dramatické výchovy, že by to dětem pomohlo zlepšit komunikační dovednosti. A za pomoci naší kolegyně Sabiny Janovicové se ve Veselí nad Moravou vydala na průzkum, jak by se její myšlenka dala uskutečnit v praxi.
          12:54
          Pozvánka
            Dívka roku
            Děvčata ve věku od 13 do 15 let si mohou vyzkoušet soutěž podobnou jako je Miss. V klání o Dívku roku zvítězí ta nejkrásnější a hlavně nejchytřejší a nejtalentovanější z vás. Základní kola se konají právě v těchto dnech – podrobnosti najdete na http://www.divkaroku.cz/.
            Karlínský a Žižkovský masopust
            Ve zprávičkách už byla řeč o masopustních slavnostech. Zaujaly vás zabijačkové hody a tradiční maškarní průvody? Pražský dům dětí a mládeže vás zve v sobotu devátého února na Karlínské náměstí. Čeká vás hudba, pohádkové divadelní představení a samozřejmě i průvod masek. Ve stejný den se koná dětské masopustní odpoledne taky i na pražském Žižkově – v sále paláce Akropolis. Žižkovský masopust pak vrcholí až v úterý dvanáctého února odpoledne – průvodem a koncertem
            13:57
            Soutěž
              Téma další otázky se týká Splněného přání. Víte, kdo složil operu Carmen, do jejíhož zákulisí se podívala v Národním divadle Julie?
              A) Wolfgang Amadeus Mozart
              B) Bedřich Smetana
              C) Georges Bizet
              SMS ve tvaru ZP mezera A nebo B nebo C zašlete na číslo 906 11 09.
              Technicky zajišťuje Advanced Telecom Services, s.r.o. (ATS), cena jedné SMS 9 Kč.
              A také tentokrát odměníme první tři z vás, kteří nám pošlou správnou odpověď tričky Zpráviček. Jména výherců stejně jako reportáže ze zajímavých událostí uvidíte zase příští pátek v podvečer. A taky budeme vařit. Mějte se hezky. Ahoj!
              Přehrát celé video
              Stopáž16 minut
              Další díl
              15. února 2013

              Přehled dílů

               

              Zprávičky na sociálních sítích

              Napište nám