iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
30. 11. 2019
22:05 na ČT24

1 2 3 4 5

1 hlas
5525
zhlédnutí

Archiv ČT24

Sladké pochoutky

Přináší střihové dokumenty k aktuálním i nadčasovým tématům. Vychází z Československých filmových týdeníků z let 1945–1989 a z archivu zpravodajství České televize.

25 min | další Publicistika »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Archiv ČT24

  • 00:00:01 ARCHIV ČT24
  • 00:00:19 -Továrna na čokoládu Orion v Praze
    chystá vánoční kolekce.
  • 00:00:23 Dobře se podívejte, kolik dobrot
    přijde do jedné krabice.
  • 00:00:26 Přejeme vám dobrou chuť,
  • 00:00:28 až je budete na Tři krále
    česat ze stromečku.
  • 00:00:32 Jen jestli to tak dlouho vydržíte.
  • 00:00:41 -Malá šachová partie.
  • 00:00:43 O šachistech se ví,
    že je to lid zvláštní a osobitý.
  • 00:00:47 Ale tyto šachisty
  • 00:00:48 zavedla hráčská vášeň
    poněkud příliš daleko.
  • 00:00:51 Oni to také nebyli
    obyčejní šachisté,
  • 00:00:53 ale moravští cukráři,
  • 00:00:55 kteří letos oslavují 60 let trvání
    Cukrářského společenstva v Brně
  • 00:00:59 a uspořádali si na oslavu
  • 00:01:01 velkou výstavu
    svého sladkého umění.
  • 00:01:03 Všechno, co zde vidíte,
  • 00:01:05 je z čokolády
    a z cukrářského těsta.
  • 00:01:12 Moravská keramika?
    Omyl. Také čokoláda.
  • 00:01:17 Záhony květin?
  • 00:01:18 Ano, ale z čokolády
    a ve vázách z čokolády.
  • 00:01:28 Výklad lahůdkářského krámu.
    A to všechno z nejsladších hmot.
  • 00:01:35 Na výstavě bylo všechno
    a všechno bylo paděláno.
  • 00:01:38 Ničím si člověk nemohl být jist.
  • 00:01:41 Slečna dostala
    krásnou ozdobu na šaty
  • 00:01:43 a zkusila,
    zda to také není podvod.
  • 00:01:46 Měla štěstí, byl.
  • 00:01:51 -Jsme v národním podniku Zora,
    továrna na cukrovinky v Olomouci.
  • 00:01:55 Je to jeden z podniků,
  • 00:01:57 na něž je náš znárodněný průmysl
    právem hrdý.
  • 00:02:02 Několik čísel. Podnik zaměstnává
    více než 800 zaměstnanců.
  • 00:02:06 Vyrábí denně dva až tři vagony
    různých cukrovinek,
  • 00:02:10 zpracovává 32 % veškerého vývozu
    našich cukrovinek do ciziny.
  • 00:02:14 Tento vývoz činil za minulý rok
    65 vagonů,
  • 00:02:18 které šly do celého světa,
  • 00:02:20 nevyjímaje ani Ameriku
    a zemi čokolády Švýcarsko.
  • 00:02:24 Pro domácí spotřebu vyrobí továrna
  • 00:02:26 dva až tři vagony
    cukrovinek měsíčně.
  • 00:02:32 Národní podnik Zora dokazuje,
  • 00:02:34 že naše znárodněné podniky
    mohou prosperovat
  • 00:02:37 a že také prosperují.
  • 00:02:41 -Kdo si v létě rád nepochutná
    na zmrzlině.
  • 00:02:44 Ale nová zmrzlina, kterou vyrábějí
    Pražské mlékárny, závod Vysočany,
  • 00:02:49 to není obyčejná vodová zmrzlina.
  • 00:02:51 Jmenuje se Polárka
  • 00:02:54 a vyrábí se z másla,
    mléka a cukru.
  • 00:02:57 Však je také nejen dobrá,
    ale i výživná.
  • 00:03:01 Výroba této výživné pochoutky
    je složitá
  • 00:03:04 a vyžaduje speciálních strojů.
  • 00:03:06 V Sovětském svazu i v Americe
    si bez takového výživného
  • 00:03:10 mraženého krému
    ani nedovedou představit oběd.
  • 00:03:14 Obohacuje totiž jídelní lístek,
    osvěžuje
  • 00:03:18 a současně doplňuje
    normální potravu
  • 00:03:20 mléčnými bílkovinami.
  • 00:03:33 Dobrá snaha se setkala
    s porozuměním.
  • 00:03:36 Polárka potvrdila moudrost,
    že láska vede žaludkem
  • 00:03:40 a získává denně nové ctitele.
  • 00:03:43 A tady vám ukážeme,
    že ochranná známka Polárky
  • 00:03:47 není také jen tak vymyšlená.
  • 00:03:49 Polárka chutná nejen na obrázku,
    nýbrž i ve skutečnosti,
  • 00:03:52 jak to vidíme na originálu
    ochranné známky v pražské zoo.
  • 00:03:58 -V Severočeských čokoládovnách
    v Děčíně pracují převážně ženy.
  • 00:04:02 Sladkým výrobkům
    je tu věnována největší pozornost.
  • 00:04:06 Zejména teď, v předvánoční době,
    mají všichni napilno.
  • 00:04:10 Ovšem vydatně jim pomáhají stroje.
  • 00:04:23 Výroba v hygienicky
    čistém prostředí
  • 00:04:26 je dokonale zmechanizována.
  • 00:04:39 Téměř na všech pracovištích
    najdeme
  • 00:04:41 vzorný pracovní kolektiv žen.
  • 00:04:47 Kolem stroje,
  • 00:04:49 který čokoládovou polevou zvyšuje
    lahodnou chuť celé řady výrobků,
  • 00:04:53 je ovzduší prosyceno
    příjemnou vůní.
  • 00:05:00 Nejmodernější stroj
    na výrobu čokolády
  • 00:05:03 kontroluje prosvěcováním
    všechny výrobky.
  • 00:05:09 Tento stroj vyrobí a zabalí
    stovky balíčků čokolády denně.
  • 00:05:20 Všechna oddělení závodu
    pracují nyní
  • 00:05:23 hlavně na výrobě cukrovinek
    pro vánoční kolekce.
  • 00:05:28 Až budete strojit vánoční stromek
    a ochutnávat sladké dobroty,
  • 00:05:32 vzpomeňte na práci zaměstnanců
    Severočeských čokoládoven
  • 00:05:35 v Děčíně, kteří se snaží vyrábět
    stále lépe a lépe.
  • 00:05:42 -Ve všech světadílech už ochutnali
  • 00:05:44 sladké výrobky
    bratislavského závodu Stollwerck.
  • 00:05:47 Toto dražé, které začali vyrábět
    ve druhé pětiletce,
  • 00:05:51 je určeno pro Německou
    demokratickou republiku.
  • 00:06:07 Pro domácí spotřebu
    se kromě už tradičních karamelek
  • 00:06:11 nejvíce vyrábějí
    Bratislavské řezy,
  • 00:06:14 které jsou specialitou závodu.
  • 00:06:32 Slovenské kvalitní cukrovinky
    značky Stollwerck
  • 00:06:35 jsou proslaveny nejen doma,
    ale i po celém světě.
  • 00:06:41 -Perník,
    který tak chutná této holčičce,
  • 00:06:44 je starý skoro jako ona.
  • 00:06:46 Tak dlouho totiž dříve zrálo
    perníkové těsto.
  • 00:06:50 Dnešní moderní
    potravinářská chemie
  • 00:06:52 ovšem zkrátila zrání těsta
    jen na několik dní.
  • 00:06:57 Průmyslová škola mlynářská
    v Pardubicích
  • 00:07:00 má dokonale zařízené dílny.
  • 00:07:02 Ve škole je
    i malý školní mlýn,
  • 00:07:04 který je vybaven
    nejmodernějšími stroji.
  • 00:07:08 K vyučování tu patří i pečení
    perníku podle prastarých receptů.
  • 00:07:13 Ani tvarem
    se neliší od perníčků,
  • 00:07:15 které se prodávaly
    na jarmarcích v 18. století.
  • 00:07:18 Vždyť 200 až 300 let staré formy
  • 00:07:20 si žáci vypůjčili
    z pardubického muzea.
  • 00:07:25 (slovensky)
    Z pohádek znáte měšec zlaťáků.
  • 00:07:28 A když je jich víc,
    je to zlatý poklad.
  • 00:07:34 Ale toto už nemá s pohádkou
    nic společného.
  • 00:07:37 Jsme v chomutovské čokoládovně
    Diana.
  • 00:08:01 Na medailích jsme si povšimli
    sportovních motivů.
  • 00:08:05 Jsou to medaile samozřejmě
    i pro vítěze,
  • 00:08:07 ale především pro návštěvníky
    letošní spartakiády.
  • 00:08:13 -Přesný recept, správně rozmíchané
    těsto a nezapomenout na rozinky.
  • 00:08:17 Pak už potřebujeme
    jen šikovné ruce a dobrou pec.
  • 00:08:21 V pražské velkopekárně Michli
    mají všechno,
  • 00:08:23 ale tak jednoduché to není.
  • 00:08:26 Hospodyňky doma
    už vánočky skoro nepečou.
  • 00:08:29 A proto se každý rok musí zvyšovat
    jejich výroba.
  • 00:08:32 Letos jich michelští pekaři
    připraví více než 82 tisíc.
  • 00:08:40 -Vánoce,
    vůně cukroví zaplňuje každý kout.
  • 00:08:45 V Beskydech se však
    kromě tradičních druhů cukroví
  • 00:08:48 pečou i lopaťáky,
    koláče velké jako kola u vozu.
  • 00:08:51 Jejich zvláštností
    kromě značné velikosti
  • 00:08:54 je i netradiční pečení.
  • 00:08:56 Nepečou se na plechu,
  • 00:08:58 ale na tenkých
    papírových kotoučcích.
  • 00:09:01 Lopaťáky mohou být hruškové,
    makové, tvarohové i ořechové.
  • 00:09:06 Jedny jsou lepší než druhé.
  • 00:09:08 Zvláště pak speciálně zdobený
    lopaťák vánoční.
  • 00:09:17 -Podívejte se s námi
    do jedné z dílen,
  • 00:09:19 kde se vyrábí
    proslulý pardubický perník.
  • 00:09:22 I dnes je poptávka
    po perníkových srdcích,
  • 00:09:25 chaloupkách, či jiných figurkách
    tak velká,
  • 00:09:28 že ji výrobci
    zatím nestačí pokrýt.
  • 00:09:30 A není divu, vždyť tohle přece
    není jen chutný voňavý perník,
  • 00:09:33 ale dokonalé výtvarné dílo,
  • 00:09:35 vyžadující zručnost,
    tvůrčí fantazii, zkrátka talent.
  • 00:09:38 A ten Elen Školové
    už od jejích dětských let nechybí,
  • 00:09:41 naopak, z kreslení mívala
    vždycky výbornou,
  • 00:09:43 a proto snila
    o povolání malířky porcelánu.
  • 00:09:46 Leč osud byl skoupější,
  • 00:09:48 a tak už 14 let uplatňuje Elen
    Školová své výtvarné schopnosti
  • 00:09:51 zdobením perníku pro potěšení dětí
    i dospělých, a tedy i pro vaše,
  • 00:09:56 jestliže si tento jedlý suvenýr
    z Pardubic někdy přivezete.
  • 00:10:02 -Okresní pionýrská rada
    v Rakovníku
  • 00:10:04 pořádá v Jesenici táborovou školu.
  • 00:10:08 Přes 20 instruktorů
    a oddílových vedoucích
  • 00:10:11 se během tohoto týdne zdokonalí
    v mnoha oborech.
  • 00:10:14 A to nejen teoreticky,
    ale i prakticky.
  • 00:10:18 Co se zde naučí, uplatní
    při své práci oddílových vedoucích
  • 00:10:22 nebo v létě
    na pionýrských táborech.
  • 00:10:25 Dnes probíhala instruktáž
  • 00:10:28 v pečení a zdobení
    perníkových výrobků.
  • 00:10:34 -Mana, Nanuk, Jumbo,
    rodinné balení
  • 00:10:36 dvoubarevného mraženého krému Duo
    nebo polárkový dort Rondo.
  • 00:10:40 Jen při té představě
    se nám sbíhají sliny.
  • 00:10:42 Tyto pochoutky dodává na náš stůl
  • 00:10:45 nový mlékárenský závod Laktosu
    v Praze-Kyjích.
  • 00:10:47 Jejich vysoce výkonné plnicí
    a balicí linky,
  • 00:10:50 které jsou řízeny počítačem,
  • 00:10:52 mají kapacitu 75 až 80 tisíc kusů
    za hodinu.
  • 00:10:55 V letních měsících stoupá
    spotřeba mraženého zboží,
  • 00:10:58 a tak od května,
    kdy byly ukončeny zkoušky,
  • 00:11:01 pracují v Kyjích na dvě směny.
  • 00:11:02 Jen za červen tu vyrobili
    6,5 milionu kusů
  • 00:11:05 těchto žádaných
    mražených pochoutek.
  • 00:11:15 -Hlasy Křemílka a Vochomůrky
    a jejich podoby z medového těsta
  • 00:11:18 společně s dalšími
    pohádkovými hrdiny
  • 00:11:21 patří k nejobdivovanějším
    exponátům
  • 00:11:23 na výstavě medového pečiva
    v Kladně.
  • 00:11:25 Členové místní organizace
    Svazu včelařů tu dokazují,
  • 00:11:29 co všechno se dá
    z medového těsta udělat.
  • 00:11:31 A tak tu na návštěvníky dýchne
    vánoční nebo velikonoční nálada.
  • 00:11:35 Ti nejmladší mohou zase obdivovat
    tradiční pouťové perníky,
  • 00:11:39 které už dnes z poutí
    téměř vymizely.
  • 00:11:43 -Vyřešit
    tuhle žvýkačkovou přesmyčku
  • 00:11:46 nebylo pro cukráře z velimského
    závodu Pražských čokoládoven
  • 00:11:49 žádným složitým hlavolamem.
  • 00:11:51 Pestrobarevný obdélníkový vzorník
    se totiž v této podobě zasloužil
  • 00:11:55 o vůbec první exportní dodávku
    tohoto potravinářského produktu
  • 00:11:59 v historii závodu.
  • 00:12:01 Dvě tuny žvýkaček se značkou Velim
    ochutnávají právě teď v Kuvajtu.
  • 00:12:05 A zájem o kooperaci, který
    ve velimské čokoládovně projevili
  • 00:12:09 světoví výrobci tohoto zboží,
  • 00:12:11 potvrzuje, že výhodným devizovým
    artiklem se může stát i žvýkačka.
  • 00:12:18 -Nejen pardubický,
    ale i domažlický perník
  • 00:12:20 má svoji tradici.
  • 00:12:22 A na Chodsku se dokonce tvrdí,
  • 00:12:24 že ten zdejší má delší tradici
    a nemenší kvalitu.
  • 00:12:27 Jinak by ani nemohl být
  • 00:12:29 jedním z tradičně
    nejprodávanějších artiklů
  • 00:12:32 nedávných chodských slavností.
  • 00:12:34 A protože chutná po celý rok,
  • 00:12:36 mají domažličtí cukráři
    stále plné ruce práce.
  • 00:12:39 Vždyť vyrobit na 20 tisíc
    těchto bohatě zdobených kusů
  • 00:12:42 perníkových specialit
    není vůbec žádná maličkost.
  • 00:12:48 -Typická vůně máslového těsta
    a rozinek je neomylnou předzvěstí,
  • 00:12:51 že už je tu opět čas, kdy ožívají
    nejkrásnější lidové tradice.
  • 00:12:55 V Podbeskydí k nim patří pečivo.
  • 00:12:57 Proto bylo ve stařičké pekárně
    ve Frýdlantě nad Ostravicí živo
  • 00:13:01 od pátku až do neděle
    a pec ani na chvíli nevychladla.
  • 00:13:04 V úterý pak nebude
    ve více než 5000 rodinách chybět
  • 00:13:08 pověstný posel přicházejících
    Vánoc, pravý beskydský bandur.
  • 00:13:16 -Zatímco kalendář ukazuje
    teprve srpen,
  • 00:13:18 v modřanském závodě Orion Praha
    už na nás dýchají vánoční svátky.
  • 00:13:23 Studentky ze Střední
    ekonomické školy Čalovo
  • 00:13:26 z okresu Dunajská Streda
  • 00:13:27 pomáhají v rámci letní aktivity
    při balení vánočního zboží.
  • 00:13:31 Modřanský závod se opět vrací
    k oblíbeným kolekcím.
  • 00:13:34 Ta letošní dostala název
    Modrá hvězda.
  • 00:13:37 Ty však nejsou jedinou novinkou
    v Orionu.
  • 00:13:39 Po žádaných tyčinkách Deli,
    které se dnes dodávají na trh
  • 00:13:43 v rozinkovém, čokoládovém
    a oříškovém provedení,
  • 00:13:45 budeme moct již v září ochutnat
    tyčinku Gloria.
  • 00:13:48 A jak jsme se dnes
    v Modřanech dozvěděli,
  • 00:13:50 do konce roku se můžeme těšit
    na další nové sladké pochoutky.
  • 00:13:56 -Nedávno byl tento dům
    na spadnutí.
  • 00:13:59 Léta se mu každý vyhýbal,
  • 00:14:01 v jeho komíně se prý
    zabydlel čert,
  • 00:14:03 kterým si původní majitel
    vyzdobil zeď.
  • 00:14:05 Nakonec však právě on,
    lépe řečeno pec,
  • 00:14:07 do které komín ústil,
    pomohl ke slávě chalupě,
  • 00:14:10 ve které je dnes restaurace
    novojičínské jednoty.
  • 00:14:13 Ve staré peci si totiž
    zdejší kuchařka jednou zkusila
  • 00:14:16 upéct koláče,
    jaké dělávala její babička.
  • 00:14:19 Výsledek zanesla k ochutnání
    představenstvu družstva
  • 00:14:22 a pak už to šlo ráz na ráz.
  • 00:14:24 Čerťácké lopaťáky,
  • 00:14:26 jak se těmto tvarohovým, makovým
    a hruškovým dobrotám říká,
  • 00:14:29 se objevily v nabídce
  • 00:14:31 a do restaurace,
    která je na Kunínské samotě,
  • 00:14:33 přilákaly hosty ze širokého okolí.
  • 00:14:36 Na Novojičínsku
    dnes už lopaťáky nesmějí chybět
  • 00:14:39 ani na žádné svatbě.
  • 00:14:41 A poptávka po nich stále roste,
  • 00:14:43 ostatně jako po dalších
    domácích výrobcích,
  • 00:14:45 jejichž nabídku chce Jednota Nový
    Jičín na Čerťáku dále rozšiřovat
  • 00:14:49 a zkvalitňovat tak,
    aby uspokojila každého.
  • 00:14:52 A byl by prý v tom čert,
    kdyby se to nepovedlo.
  • 00:14:57 -Aby mohla Zdena Moravcová
    z Pardubic
  • 00:14:59 právě tohle perníkové těsto
    dobře rozválet a tvarovat,
  • 00:15:03 musela jej zadělat před 14 dny.
  • 00:15:05 Nu a pak už nám předvedla,
    co všechno z něj dovede vykouzlit.
  • 00:15:09 Není perníkářkou z povolání.
  • 00:15:11 Byla to
    vedle zcela jiného zaměstnání
  • 00:15:13 už od mládí jen její velká záliba.
  • 00:15:16 Teď je v důchodu,
  • 00:15:18 a tak má pro své neobyčejné umění
    a tvořivost dostatek času.
  • 00:15:21 Dokázala z medového perníku
    napéct a ozdobit
  • 00:15:24 už víc než stovku různých druhů
    figurek, chaloupek
  • 00:15:26 a jiných předmětů.
  • 00:15:28 Obdivovali je například
    návštěvníci
  • 00:15:30 východočeského skanzenu
    na Veselém kopci u Hlinska.
  • 00:15:33 Tyhle připravila Zdena Moravcová
    coby členka Českého svazu včelařů
  • 00:15:37 do tomboly 8. včelařského plesu
    v Pardubicích.
  • 00:15:40 Pěkné, že?
    Výherce určitě velmi potěšily.
  • 00:15:46 -Těžko uvěřit,
    ale tyto lákavé zákusky
  • 00:15:49 jsou skutečně určeny
    pro diabetiky.
  • 00:15:51 Zatím tři druhy připravují
    přímo v cukrárně v Perlové ulici.
  • 00:15:54 Další dodává
    vývojová a výzkumná dílna
  • 00:15:57 Pražských cukráren a sodovkáren.
  • 00:15:59 Zatím tu prodají
    200 dia kusů denně,
  • 00:16:02 ale jsou schopni pokrýt
    i vyšší poptávku.
  • 00:16:04 Vždyť normálně sladkých zákusků
    se tu zkonzumuje až 5000 kusů.
  • 00:16:08 A mezi nimi jsou i ty,
    které vyrábějí učňové,
  • 00:16:11 ale i zcela nové
    průzkumové výrobky.
  • 00:16:14 Jedenáctičlennému kolektivu
    nedávno zrekonstruované prodejny
  • 00:16:18 nápady opravdu nechybějí.
  • 00:16:20 Svědčí o tom právě
    diabetická část obchodu,
  • 00:16:22 která je svého druhu
    v Praze první.
  • 00:16:27 -600 gramů mouky, půlka másla
    a za třicetník droždí,
  • 00:16:30 10 deka cukru, žloutek,
    mléko, sůl.
  • 00:16:33 Takový recept na vánočku nabídne
    každá kuchařská kniha,
  • 00:16:36 ale jak praví František Nepil,
    to nestačí.
  • 00:16:39 Na to je ještě zapotřebí
    prastarý vál
  • 00:16:41 provoněný seschlým těstem
    posledních tří generací,
  • 00:16:44 a koření aby bylo nastaveno
    stem a jednou vůní
  • 00:16:46 ze stěn almárek a šuplat.
  • 00:16:48 Nevím, jestli Ladislav Kuboš
    ze Šenova na Frýdeckomístecku
  • 00:16:52 tento spisovatelův názor
    na pečení zná,
  • 00:16:54 pravda však je, že vánočkám,
  • 00:16:56 které peče se svou dcerou ve staré
    pekárničce pro celou vesnici,
  • 00:16:59 nikdo neodolá.
  • 00:17:01 Šenovské hospodyňky už dokonce
    i vánoční cukroví
  • 00:17:03 odmítají péct bez jeho dohledu.
  • 00:17:05 A to je co říct, vždyť tady ho
    na štědrovečerním stole musí být
  • 00:17:08 aspoň sedmnáctero druhů
  • 00:17:10 a může se povést jen tomu,
    kdo se cukrářem snad už narodil.
  • 00:17:14 Samozřejmě že otec a dcera
    Kubošovi
  • 00:17:16 by cukroví pro stovky zájemců
    sami nezvládli,
  • 00:17:18 a tak pomohl národní výbor.
  • 00:17:20 Starou pekárnu
    na vlastní náklady zrenovoval
  • 00:17:22 a dal každému možnost přinést si
    vlastní suroviny
  • 00:17:25 a změnit se v učenlivé kuchtíky
    plnící mistrovy příkazy.
  • 00:17:28 Poprvé se v Šenově takto peklo
    před třemi roky
  • 00:17:31 a zájemců bylo jen pár,
    letos tu už nebylo k hnutí.
  • 00:17:37 -V těchto dnech zahájila
    svůj první víkendový provoz
  • 00:17:40 také Italská cukrárna
    ve Vodičkově ulici.
  • 00:17:42 Jde tedy o další provozovnu
    v centru města,
  • 00:17:45 jejíž pracovníci
    jsou ochotni poskytovat služby
  • 00:17:48 i o volných dnech.
  • 00:17:50 Vybrat si zde můžete
    ze sedmi druhů ovocných zmrzlin
  • 00:17:53 a nejméně dvaceti pohárů,
    z nichž některé lákají
  • 00:17:55 již samotnými exotickými názvy,
  • 00:17:57 jako například Amoreto, Monsa
    nebo Oria.
  • 00:18:00 Během května by zdejší sortiment
    měla obohatit novinka,
  • 00:18:03 připravovaná zmrzlina kivi.
  • 00:18:05 Takže Italská cukrárna,
    kterou můžete
  • 00:18:07 v sobotu navštívit od 10 do 16
    a v neděli od 12 do 18 hodin,
  • 00:18:11 má od nynějška otevřeno
    bez zavíracího dne.
  • 00:18:17 -Linecké koláčky, třené růžičky,
    cukroví vaflové, máčené,
  • 00:18:21 vanilkové rohlíčky a další druhy
    se v doprovodu silné vánoční vůně
  • 00:18:25 rodí v této docela malé provozovně
    Západočeských pekáren a cukráren
  • 00:18:29 na plzeňské třídě Marie Škardové.
  • 00:18:31 Po celý listopad a samozřejmě
    zejména teď v prosinci
  • 00:18:34 tady tyto dvě desítky lidí
    denně zadělávají
  • 00:18:36 těsto například z 500 vajec
    či 95 kilogramů cukru.
  • 00:18:40 Denně spotřebují
    i přes 40 kilogramů čokolády.
  • 00:18:42 Pro Plzeňany
    i obyvatele přilehlých okresů
  • 00:18:45 tady letos připraví
    neuvěřitelných 30 tun,
  • 00:18:48 tedy tři plné železniční vagony
    čajového pečiva,
  • 00:18:51 převážně v půlkilových kolekcích.
  • 00:18:53 Až na konci tohoto týdne skončí,
  • 00:18:55 budou tyto záběry patřit
    mezi historické.
  • 00:18:57 V novém roce se totiž provoz
    přestěhuje
  • 00:19:00 do nové
    plně automatizované cukrárny,
  • 00:19:02 kterou vám v Aktualitách
    samozřejmě také představíme.
  • 00:19:06 -Dělit se o zisk budeme napůl,
  • 00:19:08 řekl těsně před otevřením výrobcům
    zástupce Potravin.
  • 00:19:11 Kupující ale zajímalo to,
    co nová prodejna nabídne.
  • 00:19:14 Zatím tu bylo všechno, co Lipo,
    Deli a Diana
  • 00:19:17 úspěšně exportují na cizí trhy,
    tedy způsob
  • 00:19:20 jak zákazníky konkrétně seznámit
    s domácím zbožím,
  • 00:19:23 které se běžnou cestou dostává
    na pulty jen obtížně.
  • 00:19:26 A také potvrdit, že přímá,
  • 00:19:28 a tedy i krátká cesta
    k zákazníkovi
  • 00:19:31 znamená i u trvanlivých pochoutek
    daleko vyšší kvalitu.
  • 00:19:34 Postupně by ale nová
    patronátní prodejna Čokoládoven
  • 00:19:38 v Ústí nad Labem
    měla plnit to hlavní,
  • 00:19:41 průzkum zájmu o nové výrobky
  • 00:19:43 severočeských podniků
    tohoto resortu.
  • 00:19:50 -Domácí švestkové, meruňkové
    či chodské koláče,
  • 00:19:53 horácké koblihy, martinské
    rohlíčky, bábovky a preclíky.
  • 00:19:56 Nejenže to lákavě zní,
    ale i chutná.
  • 00:19:59 Třebíčské restaurace a jídelny
  • 00:20:01 už mají v tomto směru
    skutečně renomé.
  • 00:20:04 Takže si teď mohly dovolit
    zřídit prodejnu
  • 00:20:06 specializovanou
    právě na jemné pečivo.
  • 00:20:09 Půvabný voňavý obchůdek nabízí
    zboží skutečně čerstvé,
  • 00:20:13 ještě teplé z pece v zázemí.
  • 00:20:15 To je podnikavost nejen
    pro restaurace, ale i zákazníky
  • 00:20:19 určitě zajímavá a příjemná.
  • 00:20:21 Ovšem domníváme se,
    že stejně jako lákavé sladkosti
  • 00:20:24 by mělo být dostupné i pečivo
  • 00:20:27 prospívající našemu zdraví
    nepochybně více.
  • 00:20:30 Tím spíše nás zaujalo
    varovné zamyšlení lékaře
  • 00:20:33 otištěné v těchto dnech
  • 00:20:35 v třebíčských okresních novinách
    Jiskra.
  • 00:20:37 Uvádí, že Třebíčské pekárny
    zastavují výrobu
  • 00:20:40 vynikajícího chleba Vysočina
    s kukuřičnou vlákninou
  • 00:20:43 a tmavého kyjevského,
    prý je zájem zákazníků malý
  • 00:20:47 a na propagaci tohoto zboží
    údajně nejsou prostředky.
  • 00:20:53 -Více než 1200 tun kolekcí
    a čokoládových figurek
  • 00:20:57 určených pro vánoční svátky
  • 00:20:59 dodají letos z olomoucké Zory
    na náš trh.
  • 00:21:01 Oproti minulým letům
    jsou vánoční kolekce pestřejší
  • 00:21:04 a váží od půl kila do 2 kilogramů.
  • 00:21:07 Jako letošní novinka přichází
    ze Zory Olomouc
  • 00:21:10 čokoládové figurky, které uvnitř
    obsahují tajemství pro děti.
  • 00:21:14 Podobné jsme doposud dováželi
    jen ze zahraničí.
  • 00:21:17 O čokoládové figurky,
    vánoční sety a kolekce
  • 00:21:20 je velký zájem
    také u zahraničních odběratelů,
  • 00:21:23 takže 80 tun tohoto zboží
  • 00:21:25 udělá koncem roku radost dětem
    v 11 zemích světa,
  • 00:21:28 mimo jiné v Kanadě, Austrálii,
    Japonsku a dalších státech.
  • 00:21:34 -330 kg těžký cukrářský model
    Voituretty vyrobený v poměru 1:1
  • 00:21:38 se stal ve Škodovce jednoznačně
    nejlákavější atrakcí dne.
  • 00:21:42 Prvního nakrojení se kolem tlačící
    zvědavé děti nemohly dočkat.
  • 00:21:46 A těchto nedočkavců
  • 00:21:48 během rozdávání kousku
    piškotové dobroty přibývalo.
  • 00:21:51 Tlačenice místy dokonce přerůstala
    v boj o tácek.
  • 00:21:54 Dospělí naopak cukráře zahrnovali
    řadou dotazů,
  • 00:21:57 z čeho a jak byla piškotová
    Laurinka vyrobena.
  • 00:22:00 Do kuchyně tohoto tajemství
    jsme nahlédli samozřejmě také.
  • 00:22:04 Použito na ni bylo 1600 vajec,
    90 kg marcipánové hmoty,
  • 00:22:08 70 kg cukru
    a po 50 kilogramech tuku a mouky.
  • 00:22:12 Bez cukru a tuku byl tedy pouze
    vlastní nosný rám a kola.
  • 00:22:16 Výroba této originální atrakce
  • 00:22:18 trvala týmu pěti televizních
    cukrářů celých 30 hodin.
  • 00:22:24 -Nelze se jí předávkovat
  • 00:22:26 a srdeční kolaps
    nehrozí ani kardiakům.
  • 00:22:29 Tabletka je totiž vyrobena
  • 00:22:30 z té nejkvalitnější
    marcipánové hmoty.
  • 00:22:33 -Stojí 350, ještě víc.
    A najednou je tady za 15 korun.
  • 00:22:36 Tak mě to překvapilo.
  • 00:22:39 Pro fór je to znamenité.
  • 00:22:41 -Určitě to dám příteli,
    ze srandy.
  • 00:22:43 -Že by to mohlo fungovat
    jako takové placebo.
  • 00:22:46 Že třeba nepotřebuje
    tu skutečnou Viagru
  • 00:22:49 a že by tím partnerka
    jemně mohla upozornit,
  • 00:22:51 že třeba všechno není v pořádku.
  • 00:22:53 -Sladká atrapa pravé Viagry
    se na Moravu dováží
  • 00:22:56 ve dvacetigramovém balení.
  • 00:22:58 Prodejna už proto občas funguje
  • 00:23:00 jako improvizovaná
    sexuologická poradna,
  • 00:23:02 vypráví majitelka
    Gabriela Nováková
  • 00:23:04 a pro příklad vzpomíná
    zkušenost jistého podnikatele.
  • 00:23:07 -Jel na nějakou delší cestu,
    byl velmi hladový,
  • 00:23:10 vzal si marcipánovou Viagru,
    kterou dostal,
  • 00:23:13 no a zvedal se mu žaludek,
    takže to bylo o patro výš.
  • 00:23:16 Určitě se něco zvedá.
  • 00:23:18 -V cukrárně na marcipánovou
    tabletku stojí frontu muži i ženy.
  • 00:23:21 Závidět proto může
    i kterákoli olomoucká lékárna.
  • 00:23:24 -Tento týden
    jsme zatím neprodali ani jednu,
  • 00:23:27 asi jde na odbyt více
    ta marcipánová,
  • 00:23:29 kterou prodávají v cukrárně
    a je levnější.
  • 00:23:34 -Zástupci pekařských firem
    ze sedmi zemí
  • 00:23:36 téměř rok analyzovali
    evropské trhy,
  • 00:23:38 zejména kupní sílu
    a spotřebu cukrářských výrobků.
  • 00:23:41 Současně vytipovali
    národní druhy pečiva,
  • 00:23:44 které mohou být
    pro spotřebitele zajímavé.
  • 00:23:46 -My jsme dali dohromady
    všechny výrobky,
  • 00:23:49 které umí dělat
    sedm evropských zemí.
  • 00:23:52 Takže my máme neomezené možnosti.
  • 00:23:55 -V průběhu jihočeského setkání
    více než dvacítka pekařů
  • 00:23:58 vyráběla a testovala chleby
    a cukrářské speciality.
  • 00:24:01 Chuť obvyklých druhů se snažili
    vylepšit zvláštními přísadami.
  • 00:24:05 -Cílem této akce je dát dohromady
    znalosti pekařů a cukrářů
  • 00:24:08 ve státech střední
    a východní Evropy
  • 00:24:10 a společně pak připravit výrobky
    pro evropský trh.
  • 00:24:13 I specifické produkty
    si najdou cestu
  • 00:24:15 ke konzervativnímu spotřebiteli.
  • 00:24:17 -Ročně každý Středoevropan
    spotřebuje průměrně
  • 00:24:19 108 kg pekařských a cukrářských
    produktů, z toho asi 50 kg chleba.
  • 00:24:26 -Hořká, mléčná, bílá,
    čokoláda, na kterou si vzpomenete.
  • 00:24:29 Výstava ale představuje
    tuto pochoutku také jako lék.
  • 00:24:32 Málokdo ví, že obsahuje složky,
    které působí proti kašli.
  • 00:24:35 Ve formě zábalu pak zvlhčuje
    a vyživuje pokožku.
  • 00:24:38 -Mělo by to příjemně chladit,
    nemělo by to pálit, štípat.
  • 00:24:44 -Uvidíte tady kakaový bob,
    vlastně to prapůvodní k čokoládě.
  • 00:24:48 Můžete tady vidět porcelán,
    do čeho se čokoláda lila,
  • 00:24:52 z čeho se pila,
    a obaly z 50. a 60. let.
  • 00:24:56 -Horký čokoládový nápoj
  • 00:24:58 začali jako první vařit Mayové
    ve 4. století, uctívali tak bohy.
  • 00:25:02 Tehdejší nápoj se ale dnešní
    představě o čokoládě moc nepodobá.
  • 00:25:05 -Oni do toho přidávali chilli,
    cibuli, pepř.
  • 00:25:10 -Aztékové později povýšili
    čokoládové boby na platidlo.
  • 00:25:13 -Sloužily jako žold vojákům
    v armádě.
  • 00:25:15 Děti se vždycky usmívají,
    když jim říkám,
  • 00:25:18 že za 16 kakaových bobů
    jste si mohli koupit králíka
  • 00:25:22 a za 100 kakaových bobů otroka.
  • 00:25:24 -Čokoláda má ale také
    stinné stránky,
  • 00:25:26 v dobách minulých
    stála za mnoha vraždami.
  • 00:25:29 Je totiž ideální
    k maskování chuti jedu.
  • 00:25:32 Skryté titulky: Alena Kardová,
    Česká televize 2019

Související