iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
5. 9. 2009
13:45 na ČT1

1 2 3 4 5

18 hlasů
8347
zhlédnutí

Dobrá rada nad zlato

Skalkový zvonek — Keramické nože — Potočnice lékařská — Vchod do sklepa — Macerát z listů hrušně — Grilované kotlety

26 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Dobrá rada nad zlato

  • 00:00:06 140 70 Praha 4,
    heslo "Dobrá rada".
  • 00:00:24 Krásný a příjemný zářijový den,
    milý televizní přátelé.
  • 00:00:28 Vítám vás po dvouměsíční přestávce.
  • 00:00:31 Doufám, že jste si bohatě
    užili sluníčka.
  • 00:00:34 A načerpali nových sil.
    Pokud ne, neztrácejte naději.
  • 00:00:41 Lidové moudro říká:
    "Září víno vaří
  • 00:00:44 a co nedovaří, říjen dopeče."
  • 00:00:50 A co jsme si pro vás
    na dnešek připravili?
  • 00:00:53 Našim hostem bude paní Tytková,
  • 00:00:56 která nás seznámí
    se zajímavou novinkou.
  • 00:01:00 Na 6 léčivek nás upozorní
    bylinář pan Váňa.
  • 00:01:05 Toužíte mít tajnou skrýš?
    Jak na to, předvede pan Běhounek.
  • 00:01:12 U nejmodernějšího grilu
    se setkáme s panem Pštrosem.
  • 00:01:17 Grilovat budeme vepřovou
    a hovězí kotletu.
  • 00:01:21 Jako vždy nebudou chybět informace
    o našich soutěžích.
  • 00:01:27 Začínáme školou květin.
  • 00:01:30 Dnes jsme přijali pozvání
    od pana Krejčíře.
  • 00:01:39 U pana Krejčíře jsem se dozvěděla,
    že tohle je zajímavý typ do skalky.
  • 00:01:49 Mně se ty kytičky strašně líbí.
    Tak co s nimi?
  • 00:01:53 Jedná se o skalkový zvonek.
    Je to nová plnokvětá odrůda.
  • 00:01:57 Bez problému snáší naše
    klimatické podmínky.
  • 00:02:01 Vysazujeme ji do skalek.
    Je to rostlina nižšího vzrůstu.
  • 00:02:05 -Dorůstá maximálně okolo 15 cm.
    -Takže ona ještě vyroste?
  • 00:02:10 Je to normálně vyšší
    než v květináčku,
  • 00:02:12 ve kterém to teď je.
  • 00:02:14 Na zimu doporučuji tu rostlinu
    překrýt chvojím
  • 00:02:18 -jako mini růžičky a vřesovce.
    -To, co člověk dělá před zimou.
  • 00:02:25 Aby sníh neležel
    přímo na té rostlině.
  • 00:02:29 -Je to krásná nenáročná květinka.
    -Ano.
  • 00:02:33 Zaboduje ve skalce.
  • 00:02:44 Ve studiu vítám paní Tytkovou,
  • 00:02:48 která nás seznámí s novým typem
    kuchyňských nožů.
  • 00:02:52 Já se chci zeptat; to i toto
    je skutečně keramika?
  • 00:02:58 Přesně tak.
  • 00:02:59 Všechny tyto výrobky,
    které tady můžete vidět,
  • 00:03:02 jsou vyrobeny z keramiky
    a plastová nebo dřevěná rukojeť.
  • 00:03:08 -Mohu to zkusit?
    -Ano.
  • 00:03:10 Abych divákům ukázala,
    jak se s tím krásně krájí.
  • 00:03:15 Ani nevynaložím žádnou sílu
    a podívejte se, to je krása.
  • 00:03:23 Krásné tenké plátky
    si můžete krájet.
  • 00:03:26 Jakou to má výhodu
    oproti těm kovovým?
  • 00:03:29 Diváci ocení využití těchto
    keramických produktů v kuchyni
  • 00:03:34 při krájení různých potravin
    i zeleniny.
  • 00:03:39 Keramika je materiál,
    který je odolný vůči otupění,
  • 00:03:45 -tedy ztrátě ostrosti.
    -Tedy více vydrží než ty kovové.
  • 00:03:51 Přesně tak.
  • 00:03:53 Délka životnosti je asi 10x delší
    než u klasických ocelových nožů.
  • 00:03:58 Ještě se chci zeptat na vitamíny.
  • 00:04:01 Určitě řada diváků a klientů ocení
    zachování vitamínů v potravinách.
  • 00:04:12 Nedochází k uvolnění mikročástic
    z kovových produktů.
  • 00:04:17 Dochází ke 100procentnímu zachování
    vitamínů, bílkovin a enzymů.
  • 00:04:23 -A musí se brousit nebo nemusí?
    -Prakticky se brousit nemusí.
  • 00:04:30 Při dlouhodobém užívání
    podle intenzity užívání
  • 00:04:35 keramické nože mohou ztrácet
    na své ostrosti.
  • 00:04:39 Potom je možné si tento nůž
    nechat nabrousit.
  • 00:04:44 Provádí se to nikoli jako
    při broušení kovových nožů,
  • 00:04:49 ale pouze u výrobce
    a pouze přes diamantový brousek.
  • 00:04:56 -Tedy sami ne?
    -Sami nemůžeme nůž nabrousit.
  • 00:05:00 A na co pozor,
    abychom ten nůž neztupili?
  • 00:05:04 Tento materiál, že je odolnější,
    tvrdší než ocel,
  • 00:05:10 tak výrobce doporučuje ke krájení
    dřevěné nebo plastové prkénko.
  • 00:05:21 Musíme se vyvarovat tvrdých
    materiálů jako je sklo,
  • 00:05:26 keramika nebo kámen.
  • 00:05:35 Ještě jednu otázku,
    která mě zajímá.
  • 00:05:38 Když si tenhle nůž povezu
    do zahraničí letadlem?
  • 00:05:44 Na to výrobce nezapomněl, protože
    letištní kontroly jsou přísné.
  • 00:05:50 Ale jak to zjistí?
  • 00:05:53 Výhoda je to,
    že čepel je keramická.
  • 00:05:57 Na první pohled by se mohlo zdát,
    že si nůž můžete převézt.
  • 00:06:02 Výrobce ale umístil do rukojeti
    každého nože kovový plíšek,
  • 00:06:07 aby detektor rozeznal,
    že je tam nějaký kovový předmět.
  • 00:06:13 Čili vitamíny jsou zachovány,
    je to nádherně ostré.
  • 00:06:18 Tady máme ještě škrabky.
  • 00:06:21 Ty jsou také vyrobeny
    z keramické čepele.
  • 00:06:25 -Takže si to můžeme ukázat.
    -Jo to můžeme. Já to ukážu.
  • 00:06:31 To je nádherný.
  • 00:06:34 Mohu doporučit škrabku,
    kterou můžete otáčet podle toho,
  • 00:06:39 -jestli jste levák nebo pravák.
    -Já jsem levačka.
  • 00:06:45 To jsem si všimla.
  • 00:06:51 To je bezvadný.
  • 00:06:53 Když to vezme pravák do ruky
    a otočí, tak...
  • 00:06:56 Může si to otočit
    a takhle krásně nastavit.
  • 00:07:06 Tady máme taky škrabku,
    nebo co to je?
  • 00:07:09 -Tady máme struhadýlko.
    -Já to zkusím.
  • 00:07:14 Já bych doporučila spíš tu okurku.
    Je to vhodnější.
  • 00:07:19 Mne to takhle baví.
  • 00:07:22 Já to zkusím,
    aby to diváci viděli.
  • 00:07:30 Struhadlo, které teď držíte,
  • 00:07:32 tak má možnost nastavení
    tloušťky plátků.
  • 00:07:36 Nastavuje se to tady
    točivým pohybem.
  • 00:07:42 Od 0,5 mm po 3 mm.
  • 00:07:46 -Tohle to nemá?
    -Nikoliv.
  • 00:07:48 Tímto struhadlem můžeme strouhat
    potraviny na nudličky.
  • 00:07:54 Můžeme si to ukázat.
    Já bych to nastavila na 2 mm.
  • 00:08:08 -To je ideální pro přípravu salátu.
    -Já jsem nadšená.
  • 00:08:17 Teď si můžeme ukázat nudličky.
  • 00:08:26 Tak takhle krásně do salátu
    na tenké nudličky.
  • 00:08:33 Ukažte mi to.
    No to je do číny.
  • 00:08:39 Jak jsem se koukala,
    já to mohu jenom doporučit.
  • 00:08:50 V jednom v našem pořadu jsme
    upozornili na léčivé účinky
  • 00:08:55 méně známé byliny
    potočnice lékařské.
  • 00:08:59 Ozvala se nám paní Veberová z Brna,
    která má bohaté zkušenosti.
  • 00:09:06 V dopise píše, co všechno
    už úspěšně vyzkoušela.
  • 00:09:11 Především, že je to jediná bylina,
    která vytváří jód.
  • 00:09:17 Je důležitá pro děti postižené
    nedostatečností štítné žlázy.
  • 00:09:24 Že se dá pěstovat též na zahrádce.
    Ještě přidává zajímavý recept.
  • 00:09:30 Čerstvá potočnice jemně nakrájená,
    tvaroh, trošičku másla, kmín a sůl
  • 00:09:38 a máme výbornou
    a zdravou pomazánku.
  • 00:09:42 Děkujeme, paní Veberová.
  • 00:09:44 Za dobrou radu a za Váš zájem
    posílám malou pozornost.
  • 00:09:49 Máme tu další nápad
    od pana Běhounka.
  • 00:09:55 Jeho fantazie je skutečně
    bez hranic.
  • 00:10:01 Dnes nám ukáže pan Běhounek
    takový bezpečnostní zázrak.
  • 00:10:08 -Vy jste na návštěvě u svého...
    -Ano, u pana majitele.
  • 00:10:14 Chtěl bych mu touto cestou
    poděkovat, že vám umožnil natáčení.
  • 00:10:19 Řekneme si tohleto.
    Je to vchod do sklepa.
  • 00:10:23 -Kde?
    -Tady v tom prostoru.
  • 00:10:25 Ono to není vidět.
    Je to zamaskovaný.
  • 00:10:29 Takový byl požadavek:
    udělat vchod do sklepa,
  • 00:10:32 -aby šel bezpečně zajistit.
    -Aby se tam dávaly věci.
  • 00:10:36 Aby tam šly uložit věci na zimu,
    elektrické nářadí, televize...
  • 00:10:41 Prostě cenné věci.
  • 00:10:43 Myslím si, že se to povedlo.
    Je to dobře zamaskovaný.
  • 00:10:47 -Já pořád nevím kde.
    -Já to předvedu.
  • 00:10:50 Dám pryč ty věci,
    což je součást dekorace.
  • 00:10:56 Já to stejně nevidím.
    Teď už jo, trošku.
  • 00:11:00 Ten sklep se otvírá tak,
    že je tam okenní záskočka,
  • 00:11:04 kterou si potom ukážeme.
  • 00:11:06 Já kdybych si řekla,
    co to tady je,
  • 00:11:10 tak bych nevěděla,
    jak to otevřít.
  • 00:11:13 -To byste neotevřela.
    -To nejde?
  • 00:11:16 -Tak to je ten fígl?
    -To je ten fígl.
  • 00:11:20 Pracuje to tak,
    že je tam okenní záskočka,
  • 00:11:23 od které vede lanko pod podlahou
    a někde je to ukončené šlapkou.
  • 00:11:28 Teď jde o to, když někdo spěchá,
    žádný se tu neubydlí.
  • 00:11:33 -Nevšimne si toho.
    -A kde to ten majitel má?
  • 00:11:38 To musíme říct,
    ať někdo šlápne na šlapku,
  • 00:11:42 -a už se nám to otevírá.
    -To jsem se ale lekla.
  • 00:11:48 Ještě je dobré říct,
    že je tam dané protizávaží.
  • 00:11:54 To je proto,
    abychom se nemuseli shýbat.
  • 00:11:59 A taky proto, že když se to otevře,
    tak to musí něco nadzvednout,
  • 00:12:04 aby se to zase nezavřelo.
    Proto je tam to protizávaží.
  • 00:12:08 A když chceme zavřít sklep,
    uvolníme tady pojistku
  • 00:12:13 -a ono se to samo zavře.
    -To je výborný.
  • 00:12:18 A je to.
    Zase to není vidět.
  • 00:12:21 To je ale nápad.
  • 00:12:22 Hlavně neřekneme kde jsme
    a u koho jsme.
  • 00:12:26 To je tajný.
  • 00:12:29 Ale můžete si to na chatě
    taky zkusit, kdo má sklep.
  • 00:12:35 V minulosti když se hovořilo
    o léčivých bylinách,
  • 00:12:39 byly za tím většinou
    venkovské ženy.
  • 00:12:42 Dnes jako by tuto funkci léčitelů
    převzali muži.
  • 00:12:46 Za jedním z nich se vypravíme.
  • 00:12:56 Bylinář pan Váňa nás teď zasvětí
    do tajů léčivek.
  • 00:13:01 Tohle jsem poznala,
    to je hrušeň.
  • 00:13:04 -Z toho se taky dělá čaj?
    -Z toho se taky dělá čaj.
  • 00:13:09 Dělá se studený macerát při zánětu
    močových cest.
  • 00:13:13 Čili hruška na záněty
    močových cest.
  • 00:13:16 A to se jenom spaří?
  • 00:13:18 Ne, to se zalije studenou vodou
    a nechá se to 8 hodin louhovat.
  • 00:13:22 Potom se to mírně ohřeje
    a vypije.
  • 00:13:25 Je to jednoduchý a laciný
    prostředek.
  • 00:13:29 -Každý má hrušku na zahrádce.
    -Tohle nevím, co je.
  • 00:13:36 To je svízel kovářská.
    Svízele jsou všechny stejně účinné.
  • 00:13:42 Používá se hlavně
    při ledvinových kamenech.
  • 00:13:45 -A zase stejným stylem?
    -Ne, to se dělá spařováním.
  • 00:13:50 Polévková lžíce sušené drogy
    se spaří do 1/4 litru vařící vody
  • 00:13:56 a 20 minut louhovat.
    3x denně konzumovat.
  • 00:13:59 -Tak tohle musím usušit?
    -Ano.
  • 00:14:02 -Tak to je svízel.
    -To je pravda.
  • 00:14:06 A tohle?
  • 00:14:07 Hloh se používá
    při cévních chorobách,
  • 00:14:11 zejména při vysokém krevním tlaku.
  • 00:14:14 A to buď květy,
    když nestihneme květy,
  • 00:14:17 tak můžeme stihnout listy.
    Na podzim můžeme stihnout bobule.
  • 00:14:21 -A zase jste neřekl...
    -Spařuje se.
  • 00:14:24 Takže je to rychlý.
  • 00:14:26 Tuhle malou znám,
    ale nevím, jak se jmenuje.
  • 00:14:29 Jmenuje se popenec břečťanolistý.
    Slovenský název je zádušník.
  • 00:14:35 Ukazuje to, že se používá
    při záduše, čili při astmatu.
  • 00:14:40 -A zase spařujeme?
    -Spařujeme.
  • 00:14:44 Tohle je mochna stříbrná.
  • 00:14:46 To vidíte, že ty spodní lístky
    jsou stříbrné
  • 00:14:51 a vrchní jsou dozelena.
  • 00:14:53 Roste na suchých místech
    a používá se odvar.
  • 00:14:57 Polívková lžíce se vaří 5 minut,
    20 minut louhovat.
  • 00:15:01 Při žlučníku
    a průjmových onemocněních.
  • 00:15:05 Tohleto otrhám?
  • 00:15:07 Celý se to otrhá,
    takhle to nastříhám,
  • 00:15:10 a potom se vaří 5 minut.
  • 00:15:13 A tohleto?
    No vy jste studnice moudrosti.
  • 00:15:17 To je kokoška pastuší tobolka.
    Děláme z toho nálev.
  • 00:15:21 Je to silná droga.
  • 00:15:24 Dá se používat zejména
    při gynekologickém krvácení.
  • 00:15:29 Tedy u žen,
    které mají tento problém.
  • 00:15:33 Dělá se zase: polévková lžíce
    spaří se 1/4 litrem vařící vody
  • 00:15:38 a 20 minut louhovat.
  • 00:15:43 Tohleto, to vím.
  • 00:15:45 To je jahodník a ostružiník a ještě
    k tomu můžeme přidat maliník.
  • 00:15:51 -To by mohlo být dobrý.
    -To je moc dobrý čaj.
  • 00:15:58 Všechno to natrháme,
    rozložíme to na ručník,
  • 00:16:03 necháme to mírně zavadnout,
    potom to postříkáme vodou,
  • 00:16:08 jako když žehlíme
    a srolujeme to jako štrůdl.
  • 00:16:11 Necháme to 3 dny zapařit,
    potom to rozbalíme, usušíme
  • 00:16:15 a máme úžasně dobrý čaj.
  • 00:16:18 Já bych to ještě jednou
    pro diváky zopakovala.
  • 00:16:21 Takhle natrháme listy,
    dáme to na utěrku,
  • 00:16:26 necháme to chvilku zavadnout,
    potom to rozložíme,
  • 00:16:32 pokropíme jako prádlo
    a zase zabalit
  • 00:16:36 a necháme 3 dny pařit
    na stinném místě, ne na slunci.
  • 00:16:42 Potom rozbalíme, usušíme
    a máme vynikající čaj.
  • 00:16:48 Můžeme se chlubit,
    že máme čaj z jižní Afriky.
  • 00:16:54 Děkuji vám, zatím, zatím!
  • 00:16:56 Nápady posílejte na adresu:
    Česká televize, Kavčí Hory,
  • 00:16:59 140 70 Praha 4,
    heslo "Dobrá rada"
  • 00:17:03 Připravil jsem si dnes pro vás
    jednoduché věci.
  • 00:17:08 Vepřová kotleta, která se marinuje
    kolem listů.
  • 00:17:13 -Jak dlouho?
    -Může to být přes noc.
  • 00:17:17 -Třeba i 2 hod. před grilováním.
    -Co jste tam dal?
  • 00:17:21 Potřebujeme:
  • 00:17:31 -A posolil?
    -Ne, nesolil jsem.
  • 00:17:38 Když někdo nechce vepřový,
    tak je pěkné na grilu dělat hovězí.
  • 00:17:44 Je to hovězí kotleta.
  • 00:17:47 Je třeba si zajít za řezníkem
    a říct mu,
  • 00:17:51 aby vám udělal hovězí kotletu.
  • 00:17:54 Jako je vepřová kotleta,
    tak je hovězí kotleta.
  • 00:17:58 Tam jste dal co?
  • 00:18:11 K vepřovému se hodí jablíčka.
    Udělal jsem jablečný křen.
  • 00:18:19 K tomu jsme udělali petrželové
    nebo bylinkové máslo
  • 00:18:25 nebo citronovočesnekové.
  • 00:18:31 Tohle je pro vegetariány
    nebo příloha.
  • 00:18:35 Lehce se to předvaří.
  • 00:18:37 V takovéto nádobě se to
    udělá i zasyrova.
  • 00:18:42 Potřebujeme:
  • 00:18:47 Zalévám to: rozdělám si sýr,
    smetanu, bylinky, sůl a pepř.
  • 00:18:51 Aby se nám to zatáhlo,
    tak tam dám vejce.
  • 00:18:56 A zamíchat.
  • 00:19:01 Nejprve tam dáme zeleninu
    jako přílohu,
  • 00:19:05 nebo třeba pro vegetariány.
    Zalijeme to hned?
  • 00:19:09 Zalijeme to hned.
  • 00:19:37 Teď už to jenom zavřeme.
  • 00:19:42 Já bych vám rád něco ještě řekl.
  • 00:19:45 Když se to maso položí na gril,
    tak je podmínka,
  • 00:19:50 aby gril byl rozžhavený.
  • 00:19:53 Potom se každé maso přilepí
    a samo se pustí.
  • 00:19:57 Rada je taková:
    když se to tam hodí,
  • 00:20:01 musí se chvíli počkat.
  • 00:20:03 Když se to začne hned otáčet,
    jak má někdo ve zvyku,
  • 00:20:07 -tak je to potrhaný.
    -Až to tedy půjde.
  • 00:20:13 Recepty najdete na internetových
    stránkách ČT www.ceskatelevize.cz
  • 00:20:21 Já to ještě potřu marinádou.
  • 00:20:34 Já myslím, že už to bude hotové.
  • 00:20:37 Ježíši, to je pěkný.
    Tak já si vezmu tohle.
  • 00:20:42 Opatrně, je to horký!
  • 00:20:43 Je to hodně horký,
    ale poctivýho nepálí.
  • 00:20:46 To vypadá krásně.
  • 00:20:56 -Já myslím, že to je.
    -Je to krásný.
  • 00:21:02 Na to si dáme
    to česnekovocitronové máslo.
  • 00:21:09 -A ještě abychom nezapomněli...
    -Dědovu vejmrdu.
  • 00:21:38 Recepty najdete na internetových
    stránkách ČT www.ceskatelevize.cz
  • 00:21:43 Než se pustíme do soutěží,
    mám tady jeden zajímavý dopis.
  • 00:21:47 Napsala jej paní Zdeňka Martincová
    z Ústí nad Labem.
  • 00:21:52 Píše: "Vážená paní Bohdalová,
    pravidelně sleduji váš pořad
  • 00:21:57 Dobrá rada nad zlato.
  • 00:21:59 Opět bych ráda přispěla
    dobrým nápadem.
  • 00:22:03 Do synovy rodiny se narodila
    vnučka,
  • 00:22:06 pro kterou rodiče kupují
    dětskou výživu,
  • 00:22:10 což je v takové šikovné
    uzavírací krabici.
  • 00:22:13 Začala jsem ji polepovat
    klacíky od nanuků
  • 00:22:17 a ozdobila ubrouskovou technikou.
  • 00:22:21 Nyní slouží jako zásobník
    na igelitové sáčky.
  • 00:22:26 Jsou pěkně pohromadě a po ruce.
  • 00:22:29 Totéž jsem vyzkoušela i s krabičkou
    od papírových kapesníků.
  • 00:22:34 Obojí posílám na ukázku
    pro inspiraci.
  • 00:22:39 Děkujeme za dopis a krabičky,
    paní Martincová.
  • 00:22:43 Dáreček je na cestě.
  • 00:22:46 Už se věnujeme soutěžím.
  • 00:22:48 Doba dovolených přinesla
    do naší soutěže
  • 00:22:52 "Rodinné tajemství aneb recepty,
    které nikde nenajdete",
  • 00:22:56 nejednu zajímavou pochoutku.
    Tady je jedna z nich.
  • 00:23:00 Poslala ji paní Procházková
    z Ústí nad Labem.
  • 00:23:05 Posílá recept na předkrm
    i na večeři.
  • 00:23:08 Tady je postup.
  • 00:23:11 "Uvaříme vejce natvrdo.
    Jedno na osobu.
  • 00:23:15 Žloutek utřeme s trochou vody
    nebo s hovězím vývarem.
  • 00:23:20 Přidáme dosti okyselenou vodu,
    a umícháme si omáčku, asi 1/8 l.
  • 00:23:25 Bílek rozkrájíme nadrobno
    a přidáme dosti pažitky.
  • 00:23:30 Toto dáme na uvařené hovězí maso."
    Ale dovětek je zajímavý.
  • 00:23:36 "Znám to od své prababičky,"
    píše paní Procházková,
  • 00:23:41 které je 89 let.
  • 00:23:45 Tak to bude jeden
    z nejstarších receptů.
  • 00:23:49 Samozřejmě, paní Procházková,
  • 00:23:52 že tento recept
    zařadíme do soutěže.
  • 00:23:57 A budeme pokračovat
    kvizovou soutěží.
  • 00:24:01 Tady zadání nebylo.
  • 00:24:03 Tak vám nabídnu hádanku
    z dnešního pořadu.
  • 00:24:07 Pokud jste bedlivě sledovali,
    jistě vám neuniklo,
  • 00:24:11 co nám radil bylinář pan Váňa.
  • 00:24:14 Já se tedy ptám: "Květy i listy
    a na podzim i bobule hlohu
  • 00:24:19 působí blahodárně na:
  • 00:24:33 Nezapomeňte, že odpověď musíte
    zaslat do pátku 11. září 2009
  • 00:24:38 na adresu:
  • 00:24:58 Nebo přes internet na adresu:
  • 00:25:05 Ceny pro vás opět připraví
    náš sponzor časopis Receptář.
  • 00:25:11 To je pro dnešek všechno.
  • 00:25:13 Za 14 dní se s vámi těší
    na shledanou vaše Jiřina.
  • 00:25:17 Titulky: Méhešová Iva,
    Česká televize, 2009