26 minut
Folklorní magazín

20. srpna 2011

Obsah dílu

Rožnovské slavnosti — Výrobci modrotisku — Na rynku v Bystřici

Části dílu

00:27
Rožnovské slavnosti
    Po pětatřicáté se letos konají Rožnovské slavnosti. Nejstarší festival pořádaný Valašským muzeem v přírodě se poprvé pořádal – ač pod jiným jménem – už v roce 1925. Mezinárodní folklorní přehlídka tentokrát nabídne průvod městem, ukázky tradičních řemesel a zvláště pak hudební a taneční představení českých i zahraničních folklorních souborů – tentokrát z Maďarska, Slovenska, Běloruska, Polska, Belgie, Turecka a Venezuely. Tradičně nebudou chybět dětské soubory ani soutěž v mužském valašském tanci odzemku a v obuškovém tanci.
    08:02
    Výrobci modrotisku
      Rodina Jochtova založila svou výrobnu modrotisku ve Strážnici už v roce 1906. Tehdy se přistěhoval do Strážnice barvíř Cyril Joch a se svou ženou zřídili první modrotiskařskou dílnu, ve které společně pracovali. V průběhu války sice živnost upadala, ale hned po ní nastal obrovský růst. Od té doby se živnost dědila z otce na syna, a to až do roku 1949, kdy byla celá dílna znárodněna. I poté však v prostorách dál probíhala výroba modrotisku, a to pod družstvem Tvar – Ústředí uměleckých řemesel, později nazvaném Ústřední lidových uměleckých řemesel. Po celou dobu dál vedl výrobu otec Františka a Sávy Jochových – pan František Joch a po jeho smrti převzal vedení starší syn František.
      17:21
      Na rynku v Bystřici
        Masarykovo náměstí v Bystřici pod Hostýnem se první červencový víkend vrátí ke svému původnímu pojmenování z dob, kdy na plácku před radnicí byla jen udusaná hlína a lidé v záhorských krojích se zde scházeli zejména v době výročních trhů. Festival „Na rynku v Bystřici“ připomíná starobylost místa, ale způsobem veskrze moderním. Mezinárodní přehlídka folklorních souborů se v Bystřici pod Hostýnem koná už po osmé. Nejrůznější kultury, zvyky, tradice a hudbu míchá pod Svatým Hostýnem Valašský soubor písní a tanců Rusava. Festival si za dobu své existence získal pověst profesionální přehlídky s výbornou atmosférou a rodinným prostředím.
        Přehrát celé video
        Stopáž26 minut
        Další díl
        3. září 2011

        Napište nám