iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
29. 6. 2019
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

8 hlasů
23511
zhlédnutí

Kluci v akci

Vzpomínky a Afriku II.

Sendvič s hovězí klobásou a chakalaka omáčkou — Jehněčí kotlety s grilovanými batáty — Drůbeží játra peri-peri s domácím chlebem pečeným na grilu

25 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:20 Milí diváci, my jsme se rozhodli,
  • 00:00:23 že si uděláme
    takový speciální díl dneska,
  • 00:00:25 protože jak máme to extrémní sucho
    v České republice...
  • 00:00:29 -Jak říkáš.
    -Což je vidět, že jo?
  • 00:00:31 Tak jsme si říkali, že bychom si
    udělali takový africký grilování.
  • 00:00:35 To znamená,
    že jsme si pozvali Andrého.
  • 00:00:37 Ten už tady s náma byl.
    Připravovali jsme ty pokrmy
  • 00:00:40 ze sušeného masa, protože když
    je to sucho, tak se suší, že jo?
  • 00:00:44 -Přesně tak.
    -Jihoafrický grilování. -Ano.
  • 00:00:46 A teď pozor! Bude jihoafrický
    grilování, protože já jsem zjistil,
  • 00:00:50 vlastně i díky tobě,
    že Jihoafričani jsou opravdu
  • 00:00:54 nejlepší v tom grilování.
    -To jsme.-Kam se hrabou Američani
  • 00:00:58 a Australani. Prostě Jižní Afrika.
    -Budeme říkat jedni z nejlepších.
  • 00:01:02 -Ano. -Jo? -Tak Austrálie,
    Jižní Afrika s braai
  • 00:01:07 a pak Američani s barbecue.
    Takže to je úplně...
  • 00:01:11 -Všechny země mají něco jiného.
    -Abychom si to vysvětlili.
  • 00:01:16 -My máme grilování.
    -Ano.
  • 00:01:18 -Američani mají barbecue.
    -Barbecue.
  • 00:01:21 -A vy máte praai? -Braai.
    -Ok. -Ne praai, ale braai.
  • 00:01:24 Praai je něco jinýho.
  • 00:01:27 Tak to je dobrý. Ale výsledek je
    takovej, že jsou všichni spokojený.
  • 00:01:30 -To stoprocentně.
    -Hele, to by bylo fantastický.
  • 00:01:33 Kdyby to tak bylo, kdyby byli
    všichni spokojení, tak by to bylo
  • 00:01:36 fantastický na celém světě,
    ale oni jsou někteří nespokojení.
  • 00:01:40 Já myslím, jako že jsou spokojení,
    jestli dělají grilování, barbecue
  • 00:01:43 anebo to braai, rozumíš? -Rozumím.
    A já bych se tě teda zeptal,
  • 00:01:46 než začneme
    a pustíme se do těch detailů:
  • 00:01:49 Co si dneska ugrilujeme?
  • 00:01:51 Tak dneska začneme
    tady s játrama peri-peri,
  • 00:01:56 což je u nás
    prostě jeden z nejlepších
  • 00:01:58 jako takových
    starterů jakoby na grilu.
  • 00:02:01 -El clasico?
    -El clasico.
  • 00:02:04 A peri-peri patří k nám
    jako tam v Jižní Africe.
  • 00:02:08 Ty játra pálivý,
    perfektní jako start.
  • 00:02:12 -Pak budeme ještě...
    -Promiň.
  • 00:02:14 Já jsem si teď vzpomněl
    na film Básníci.
  • 00:02:18 Říkají se "ta" játra.
  • 00:02:21 Ale to nevadí,
    Ty mluvíš fantasticky.
  • 00:02:25 -My tady 14 let kazíme češtinu.
    -Ne, tohle je jenom z toho filmu,
  • 00:02:29 jak mu tam říká:
    Mirečku, říká se ta játra.
  • 00:02:32 -Jo, jo, dobře.
    -Pak budeme dělat boerewors,
  • 00:02:35 což je naše tradiční klobása.
    A pak máme ještě braai brookies,
  • 00:02:40 což je taky takovej toastíkovej...
  • 00:02:44 Jak se to říká? Takovej
    toastovej chleba na grilu.
  • 00:02:50 Pak ještě mám... Co tam máme?
    Jo, ty jehněčí kotletky.
  • 00:02:54 No tak paráda!
    Kluci, to vypadá jako krásnej den.
  • 00:02:56 -Já se člověče úplně...
    -Ty nepiješ, ty držíš dietu.
  • 00:02:59 -Já držím dietu. -Na zdraví!
    -Na zdraví! -Kluci, na zdraví!
  • 00:03:02 A my jdeme na ta játra.
  • 00:03:07 -My tady máme játra ze zebry.
    -Jo.
  • 00:03:10 To je vtip, nebojte.
  • 00:03:12 Protože kdybychom měli játra
    ze zebry, což asi předpokládám,
  • 00:03:15 že se u vás v Jižní Africe
    dá normálně použít... -Ano.
  • 00:03:18 Ale my tady máme krůtí játra,
    protože po zebru bychom museli
  • 00:03:22 do zoologický a to by se nelíbilo.
    -To by se nikdo nelíbilo.
  • 00:03:25 Tak. No a tys říkal,
    že to je vlastně peri-peri.
  • 00:03:28 Co budeme na to všechno potřebovat?
  • 00:03:31 -Tak, máme chilli. -Ano.
    -Flakes, chilli flakes.
  • 00:03:36 A takhle se zeptám:
    My tady máme chilli,
  • 00:03:39 to jsou takový ty
    vlastně takový ty lupínky,
  • 00:03:41 tak budeme to drtit,
    nebo to rovnou používáme takhle?
  • 00:03:44 -Budeme tyhle jako nechat velký.
    -Ano.
  • 00:03:47 -Pak budeme drtit tady římský kmín.
    -Ano.
  • 00:03:51 -Takže já si přidám
    rovnou do hmoždíře. -Ano.
  • 00:03:54 -Koriandr.
    -Taky drtíme.
  • 00:03:57 Koriandr, prosím vás, ta semínka,
    nejsou to ty lístečky,
  • 00:04:01 protože já jsem pochopil, vy to
    máte něco jako u nás s paprikou.
  • 00:04:05 -No, semínko.
    -Ne ty lístečky jako v Thajsku?
  • 00:04:08 -Ne, ne.-Dobře. Takže tam máme
    koriandr. A co dál teda?
  • 00:04:12 Tady máme vlastně
    ty věci na tu marinádu, že jo?
  • 00:04:15 Tady máme ještě ten peri-peri
  • 00:04:17 a ten si jako nebudeme drtit,
    ale budeme rovnou tam.
  • 00:04:20 Takže to je sekce mísa rovnou.
    A bobkový list?
  • 00:04:23 Bobkový list můžeme
    jako jeden aspoň drtit.
  • 00:04:27 -Jo?
    -Budeme rovnou strouhat zázvor.
  • 00:04:31 To přidáme taky tam do toho koření
    a lehce to jako společně drtíme.
  • 00:04:40 Teďka zázvor.
  • 00:04:43 Nastrouháme.
  • 00:04:48 A ten zázvor teda přidáváme
    k tomu koření a drtíme.
  • 00:04:54 Musím říct, že to máte hodně
    aromatický, že se toho nebojíte.
  • 00:04:56 -Extrémně. Vůbec.
    -My teda přidáme do toho olej.
  • 00:05:00 A vinný ocet.
  • 00:05:03 -Trochu červeného vína.
    -Trošku červeného vína.
  • 00:05:07 Tak! Takhle dobrý?
  • 00:05:12 -Já to ještě opepřím.
    -Pepř.
  • 00:05:15 Osolíme to.
  • 00:05:20 -Tak.
    -Yes.
  • 00:05:22 Ještě do toho přistrouhám česnek
    a ještě to zamícháme.
  • 00:05:26 A máme už tam všechno,
    nebo ještě něco?
  • 00:05:30 -Citron ještě přidáme.
    -Ještě citron?
  • 00:05:32 -Tak jestli tě můžu poprosit?
    -Ano. -Jestli rozkrojíš.
  • 00:05:34 Já to takhle ochutnám jenom.
  • 00:05:40 -Ta chuť, ty jo.
    -Ta vůně úplně.
  • 00:05:44 -Ty jo, to je normálně...
    -To je úplně fresh marináda.
  • 00:05:49 Tak hele, já myslím,
    že to máme hotový.
  • 00:05:52 -Krása. -Chceš ochutnat?
    -Určitě. -Ochutnej.
  • 00:05:55 Ty to řídíš, rozumíš?
  • 00:06:00 Tam není nic špatného.
    To nemůže být špatný.
  • 00:06:03 -Mňamka.
    -Supr. -Úplná mňamka.
  • 00:06:05 -Teďka ta játra?
    -Mně tečou sliny.
  • 00:06:09 -Ta játra přidáme do toho.
    -Všechno dobře společně promícháme.
  • 00:06:14 Necháme v lednici marinovat,
  • 00:06:18 přidáme teďko
    ještě ten zbytek, bobkový list.
  • 00:06:23 -Jak dlouho necháváme ležet?
    -Tak hodinku, dvě.
  • 00:06:27 To je takový akorát optimální,
    aby ta játra dostala ten chuť.
  • 00:06:35 Supr, ty jo!
  • 00:06:40 My jsme tady u grilu, máme tady
    játra a ostatní ingredience
  • 00:06:43 a ještě tady máme
    takovejhle fantastickej chleba.
  • 00:06:46 -K tomu je zase nějakej
    příběh určitě. -Přesně.
  • 00:06:49 Tady jsme se jako...
    Tady vezmeme mouku, vodu, sůl,
  • 00:06:54 bylinky, co se najdou v buši.
    A právě tam, když udělám oheň,
  • 00:06:59 když potom, když jsme tam jako
    něco ulovili přes zimní čas,
  • 00:07:03 jako lovecká sezóna, tak uděláme
    přímo na grilu takovéhle chleby.
  • 00:07:07 To znamená, že vy si
    s sebou do buše vozíte mouku?
  • 00:07:10 -No, aspoň. -Kecáš.
    -Fakt. -Fakt, jo?
  • 00:07:13 -Ano. Rooster bread se tomu říká.
    -Aha. Rooster. Rooster bread.
  • 00:07:19 Dobře. A tenhle gril
    taky táhnete na koni?
  • 00:07:21 Ne, to ne.
  • 00:07:23 Dobrý. Tak my jdeme na ty játra,
    na ta játra.
  • 00:07:26 -Ta játra.
    -To znamená olivový olej.
  • 00:07:31 Je dobrý, když máte
    takovejhle fantastickej gril,
  • 00:07:34 máte možnost si na něj dát
    takhle pánev litinovou.
  • 00:07:37 Ta se hezky rozpálí a můžete
    v podstatě na tom pracovat
  • 00:07:39 jako na normálním sporáku.
  • 00:07:42 -Cibulky.
    -Červená cibule.
  • 00:07:44 To je krásně rozpálený.
  • 00:07:47 Díky.
  • 00:07:52 -Tak co? Máslo už můžu?
    -Máslíčko tam hodíme.
  • 00:07:57 No a teď ty naše játra.
  • 00:08:00 Prosím vás, játra
    jsme vyndali z té naší marinády,
  • 00:08:03 tu jsme si dali na stranu, protože
    chceme, aby se to hezky opeklo.
  • 00:08:07 -Je to tak? -Jo.
    -Takže my máme chvilku času.
  • 00:08:09 Je potřeba játra
    hezky ze všech stran opéct.
  • 00:08:16 Máme to opečeno tak,
    jak potřebujeme.
  • 00:08:18 Ano. Přidáme marinády zbytek.
  • 00:08:20 Tady máme tu naši lahodu,
    tak já to tam takhle dám.
  • 00:08:27 No jo! Kdybyste to cítili,
    jak to tady krásně voní.
  • 00:08:32 -To je neuvěřitelné. -Ten zázvor
    s česnekem, všechno to koření,
  • 00:08:35 římský kmín, fantazie.
    -Citron.
  • 00:08:39 Ta citronová šťáva
    to hezky osvěží všechno.
  • 00:08:42 -Můžu?
    -Hupneme to tam.
  • 00:08:47 Krása. Teď to necháme jenom
    takhle dusit pěkně pomaličku,
  • 00:08:55 ať se ta rajčata jenom spojí.
    -A je to.
  • 00:08:58 -A je to. -No tak supr.
    Takže my to máme téměř hotový,
  • 00:09:01 přesuneme se ke stolu
    a budeme vydávat.
  • 00:09:06 -Kluci, to je nádherný.
    -To voní, co?
  • 00:09:09 -Neochutnávej to takhle, to musíš
    mít celý. -Já to ochutnám.
  • 00:09:12 -Já nemůžu už. -Tak já rozkrojím
    takhle ten náš chleba, jo?
  • 00:09:16 -Rooster bread, jo?
    -Rooster bread.
  • 00:09:21 To je příloha.
    To je, jako když máš 5 knedlíků.
  • 00:09:24 Jo, jo.
  • 00:09:25 Já myslel, že to bude
    takovej hamburger jako.
  • 00:09:28 No to nebude, protože
    máme velkej ten chleba, víš?
  • 00:09:30 Nespal se!
  • 00:09:33 Já tady ještě natrhám
    bazalku a koriandr čerstvej.
  • 00:09:36 To je krásný, kluci.
  • 00:09:40 Takhle si to natrhám.
  • 00:09:42 Dostaneš 30 deka jater, hele.
  • 00:09:45 Pak o tobě 4 dny nebudeme vědět.
  • 00:09:48 -To je, co? -No nádherný.
    -To je lahůdka!
  • 00:09:51 -Je šikovnej. -A jaký jsou nejlepší
    játra, jak to takhle máte,
  • 00:09:54 když jdete na lov? Řekni nám to.
  • 00:09:57 No, tak třeba z kudu
    anebo třeba ze springboku
  • 00:10:02 anebo taky uděláme
    třeba čerstvé srdce,
  • 00:10:05 nakrájíme jako na steak jakoby
  • 00:10:07 a uděláme taky na grilu.
  • 00:10:11 -Výborný to je, kluci.
    -To je, viď?
  • 00:10:13 -André, ty jsi šikulka.
    -Krása.
  • 00:10:15 No počkej jako.
    My jsme to dělali spolu.
  • 00:10:18 -Hezky jsi mu pomohl.
    -Že jo? Dík. -Dobrá práce.
  • 00:11:14 Máme tu další chod. Co to bude?
  • 00:11:16 Tohle to bude chakalaka sauce.
  • 00:11:20 To zní divoce - chakalaka sauce.
  • 00:11:22 To spíš vypadá
    jako nějakej jihoafrickej tanec.
  • 00:11:24 Chakalaka sauce vznikl u nás
    z těch miners. Jako ti...
  • 00:11:31 -Horníci.
    -Horníci.
  • 00:11:33 Jak oni se po práci vrátili
    z těch dolů,
  • 00:11:37 tak kupovali dohromady
    nějakou zeleninu, chilli a...
  • 00:11:43 -Klobásu nějakou, koukám tady.
    -Tohle to je naše boerewors.
  • 00:11:45 To je ono. To je boerewors,
    naše tradiční klobása, takže...
  • 00:11:50 -A z čeho to je? -Tohle zrovna
    jsem udělal ze 100 procent hovězí.
  • 00:11:55 To je z krku a je tam výrazně,
    koriandr v základu.
  • 00:12:00 Jako semínka drcená koriandru.
  • 00:12:04 A to je naše
    tradiční klobása na grilu.
  • 00:12:06 Dobře. Takže klobása přijde na
    gril, jestli tomu dobře rozumím,
  • 00:12:09 ale my si uděláme tu omáčku.
    -Mezitím uděláme omáčku.
  • 00:12:13 Tak ty budeš vyprávět ten příběh
    o tom chakalaka sauce.
  • 00:12:15 Mně se hrozně líbí ten název.
    Je takovej sympatickej.
  • 00:12:17 Jak to mám krájet,
    co mám krájet, čím mám začít?
  • 00:12:20 -Začneme tady s cibulemi.
    -Ok, tak já budu krájet.
  • 00:12:23 A ještě mi teda, prosím tě, řekni,
    ten sauce teda je lidový jídlo,
  • 00:12:29 nebo jídlo jako...
    -Určitě, určitě.
  • 00:12:31 Hlavně jako oni po práci se vrátí
    a vaří si spolu,
  • 00:12:37 nakupují si spolu,
    protože jako cenově
  • 00:12:40 ty věci pro ně nejsou dostupný.
    Jako lepší nakupovat spolu
  • 00:12:45 a vařit spolu a jíst spolu.
    -Takže máme nakrájenou cibuli.
  • 00:12:48 -Yes.
    -A čím budeme pokračovat?
  • 00:12:52 -Budeme ještě tady strouhat mrkev.
    -Strouhat, nebo krájet?
  • 00:12:56 -Strouhat je lepší.
    -A hrubý, jemný?
  • 00:12:59 Uděláme půl na půl.
  • 00:13:03 Takže mrkev na hrubo,
    mrkev na jemno, jo?
  • 00:13:06 Papriky na kostičky.
  • 00:13:11 Jdu na to, počkej.
  • 00:13:14 Musíš mi dát trošku prostor.
    Já jsem taky jenom člověk.
  • 00:13:17 Takže žlutá paprika, jo?
  • 00:13:24 -Kostičky?
    -Jo.
  • 00:13:29 Hele a má to bejt nějak
    hodně pálivý, jsi říkal.
  • 00:13:32 Ano, ano, ano.
    Jako celkově u nás jako ty omáčky,
  • 00:13:37 když už, tak máme to rádi
    takové pálivější.
  • 00:13:42 Zajímavou chuťově, voňavě,
    takže nějakej ostrej.
  • 00:13:47 -Ostrej základ jako?
    -Ostrej základ určitě.
  • 00:13:50 Hlavně nějaký pěkný chilli
    anebo nějaký...
  • 00:13:53 A když vy máte takhle to barbecue,
    nebo teda jak se to u váš říká?
  • 00:13:56 -Jsem to zapomněl. -Braai.
    -Braai! Když vy máte braai,
  • 00:14:00 tak co k tomu pijete?
    Co se tam u vás pije?
  • 00:14:04 -No, u nás...
    -Pije se tam vůbec?
  • 00:14:07 Dost. U nás se pije nejvíc teda,
  • 00:14:10 nebo hodně nejoblíbenější jako
    drink je tam brandy s kolou.
  • 00:14:13 -Brandy s kolou?
    -Brandy s kolou. -Aha.
  • 00:14:16 -Takové to je...
    -To musí dost bolet hlava, ne?
  • 00:14:18 My tomu říkáme karate water.
  • 00:14:21 Dobře. A kdybych chtěl pít
    jako člověk, tak si dám co?
  • 00:14:23 Tak určitě víno, pivko.
    Máme tři piva tam.
  • 00:14:28 Jako mně už teda nechutná
    jako naše pivo tam.
  • 00:14:32 -A naše pivo tady?
    -Já jsem úplně zamilovanej.
  • 00:14:36 Hm, tak jo.
    To je teda taková ostrá omáčka.
  • 00:14:40 Takže máme všechno nakrájený.
    Ta červená cibule taky,
  • 00:14:44 nebo to tady máme jenom tak,
    jako abychom to měli krásný.
  • 00:14:47 -Hm. Můžeme tam dát půlku.
    -Jo? -Jo.
  • 00:14:50 Když to máme takhle všechno
    nakrájený, tak čím začneme?
  • 00:14:53 Budeme si tady
    restovat cibuli dozlatova
  • 00:14:57 a pak jenom přidáme
    postupně ten zbytek omáčky.
  • 00:15:03 -Tak to zapni a jdeme do toho.
    -Jdeme na to.
  • 00:15:09 -Takže česnek přidáme?
    -Nakrájenej česnek přidáme.
  • 00:15:14 Někde jsme tady měli zázvor.
    Přistrouháme si zázvor.
  • 00:15:21 Tak! Když tam takhle máme,
    už nám to nádherně voní.
  • 00:15:25 Přidáme ten zázvor. Co dál?
  • 00:15:28 -Kari. Přidáme kari.
    -A protlak? Nebo nejdřív kari?
  • 00:15:32 -Nejdřív kari, dej ho tam celej.
    -A?
  • 00:15:37 A pak necháme to orestovat.
  • 00:15:40 Zpěnit spíš tak jenom.
    A pak ještě přidám potom ty rajčata
  • 00:15:45 a ten zbytek.
    -Dobře. Takže my krátce restujeme.
  • 00:15:49 Teď už můžu, asi to stačí krátce
    to kari, můžu ty drcený rajčata,
  • 00:15:53 ten protlak ne?
    -Dáme ho teďko před.
  • 00:15:57 Takže když tam máme protlak
    a přidáme zeleninu.
  • 00:16:01 Ten zbytek, ano.
  • 00:16:05 Co dál?
    Já to ještě asi osolím, viď?
  • 00:16:07 -Osolíme.
    -My jsme nesolili vůbec.
  • 00:16:11 -Dáme pepř?
    -Určitě dáme trochu pepř.
  • 00:16:15 A máš tady tymián.
    Ten tam taky přijde?
  • 00:16:18 -Ten dáme až nakonec.
    -Dobře.
  • 00:16:21 Tak a můžeme ty drcený rajčata,
    nebo ještě se restuje ta zelenina?
  • 00:16:26 Dáme půlku teďko a pak
    zase nakonec dáme ten zbytek.
  • 00:16:31 Yes!
  • 00:16:34 Teď se to nechá jako ještě dusit,
    nebo co bude?
  • 00:16:38 -Teď budeme jako trochu ztlumit.
    -Jasně.
  • 00:16:41 -A chce to trochu jako...
    -Jako prohřát, jo?
  • 00:16:45 -Tak. -To je v zásadě celý.
    A úplně teda na finále.
  • 00:16:48 Na finále, když sundáme
    to chakalaka z plamenu,
  • 00:16:53 tak přidáme fazolky.
    -A jsme hotoví? -A jsme hotoví.
  • 00:16:57 -Super. A tady to půjde na gril?
    -To jdeme až na gril.
  • 00:17:00 Super, takže my to necháme chvilku
    dusit a budeme grilovat
  • 00:17:03 a přidávat fazole. A pak
    už se těším, budeme ochutnávat.
  • 00:17:09 -Hop tam s tím.
    -Hop tam s tím!
  • 00:17:11 Ať se to griluje,
    pak si můžeme povídat.
  • 00:17:14 -Hodím ho tam.-Ty jo!
    A to se griluje takhle celý?
  • 00:17:17 -Celý.-A pak se to krájí teprve
    až ogrilovaný.
  • 00:17:20 Hele, máte to vymyšlený. A na čem
    tak jako nejčastěji grilujete?
  • 00:17:24 Na dřevo, tvrdé dřevo.
    Jako náš africký buk.
  • 00:17:28 -To my tady nemáme.
    -Ne, ne. On je tvrdej dřeva.
  • 00:17:33 To ti potom udělá
    krásný žhavý, tvrdý uhlí.
  • 00:17:38 Tady jako je základ používat
    brikety nebo dřevěný uhlí.
  • 00:17:43 -Aby to hezky vonělo.
    -Tak.
  • 00:17:46 Takže my grilujeme. Tam asi
    je potřeba to upéct dozlatova,
  • 00:17:49 žádný speciální pečení to nebude.
    -10-15 minut a bude to hotový.
  • 00:17:52 -10-15 minut? -Ano. -Super!
    Takže 10-15 minut a budeme jíst.
  • 00:17:59 Kluci, co to tady máte
    za jihoafrickou čalamádu, ty jo?
  • 00:18:02 Hele, to je jako supr sauce.
    To je fakt vynikající.
  • 00:18:06 Takhle: Ona je to jakoby omáčka,
    příloha, je to taková...
  • 00:18:10 -All in one,
    neboli všechno v jednom. -Tak.
  • 00:18:13 Dá se používat třeba jako teďko,
  • 00:18:16 budeme to používat
    jako na ten boerewors,
  • 00:18:20 ale dá se třeba jako ráno k snídani
    kdyby tam něco zbylo,
  • 00:18:23 tak na toast a je to prostě.
  • 00:18:25 To bude na finále
    takovej jako menší sendvič.
  • 00:18:28 Jo takhle! Dáš tam tady to kolo
    a příklopíš, aha.
  • 00:18:31 -Já jsem připravenej.
    -Tak jdeme na to.
  • 00:18:33 -Jak se to podává?
    -Tak.
  • 00:18:42 Takže nakonec to bude
    největší hot dog na světě.
  • 00:18:46 Je to takovej skoro.
  • 00:18:48 Jak jsem řekl,
    všechno jíme dohromady.
  • 00:18:52 -Slušnej výkon.
    -Já jsem si vzal blbec příbor.
  • 00:18:57 -To nebudeš potřebovat.
    -Že jo?
  • 00:18:59 -Asi dáváš jenom jeden kousek
    na porci, ne? -Přesně.
  • 00:19:02 Ještě by se to dalo
    teoreticky jako takhle.
  • 00:19:06 Čtyřpatrák.
  • 00:19:08 Tak hele, Filipe, dej si.
    Ty jsi na tyhle dobroty.
  • 00:19:12 -Já držím tu dietu.
    -Já to takhle ochutnám, jo?
  • 00:19:14 -Já to chci taky ochutnat.
    -To, co tady z toho vypadlo.
  • 00:19:17 -Ukaž.
    -Já si taky dám.
  • 00:19:22 -Co?
    -Výborný jako vždycky.
  • 00:19:24 -Já si myslím...
    -Kdo umí, umí.
  • 00:19:28 -Já si dám do ruky.
    -Ty si dáš do ruky? -Přesně tak.
  • 00:19:31 Tak dobrou chuť.
    A vy určitě vyzkoušejte.
  • 00:20:15 Máme tu finále, poslední pokrm.
    Co to bude?
  • 00:20:18 -Jehňátka. -Jehněčí je
    jako vaše jako nějaká specialita?
  • 00:20:22 -Absolutní favorit.
    -Největší věc?
  • 00:20:25 Jo, jo, jo. To patří jako,
    jak jsme měli tu boerewors,
  • 00:20:29 tak prostě jehňátko,
    jehněčí maso...
  • 00:20:33 -Delikatesa? -Delikatesa.
    -Dobře, tak jdeme na to.
  • 00:20:36 Já rozkrájím maso. Ty jsi říkal,
    že by to měly být vyšší kotlety.
  • 00:20:39 -Uděláme takový vyšší.
    Ale to základní,
  • 00:20:42 samozřejmě mimo kvalitního masa
    je ta tvoje marináda.
  • 00:20:45 Já ti dáme prostor, začni marinádou
    a já si to tady budu krájet.
  • 00:20:49 Super. Tymián, limetka, česnek,
    koriandr, sůl, pepř.
  • 00:20:55 Tak koriandr je jasnej u vás.
    To se dává vždycky.
  • 00:20:58 Tak.
  • 00:21:00 Vy vlastně to koření máte takový
    hodně exotický, bych řekl jako.
  • 00:21:03 Voňavý, lehce ostrý.
  • 00:21:12 -Pepřík.
    -Pepř.
  • 00:21:14 -Můžeme asi rovnou sůl, viď?
    -Sůl.
  • 00:21:18 Jo.
  • 00:21:23 A úplně na finále,
    viď, když je to rozdrcený...
  • 00:21:26 Začněte tím česnekem a limetkou
    společně s tím čerstvým tymiánem,
  • 00:21:29 když je to rozdrcený,
    tak to sypký koření.
  • 00:21:32 A úplně na finále olej, aby nám
    z toho vznikla ta marináda.
  • 00:21:37 Nice!
  • 00:21:40 Takže půjdeme s tím sem
    a hezky prohodíme to maso...
  • 00:21:43 -Do toho. -Tak já tam hodím
    takovou první řadu.
  • 00:22:01 Na finále
    to všechno pěkně promícháme.
  • 00:22:04 Krásně to voní už teď. Asi by bylo
    ideální to nechat odležet.
  • 00:22:08 Určitě. Přes noc. Nebo kdybys
    viděl, že večer přijedou hosti,
  • 00:22:12 tak ráno už to naložit, rychle před
    prací, anebo ráno, když vstáváš,
  • 00:22:16 když je to o víkendu. -Jasně.
    -Aspoň ten den nebo přes noc.
  • 00:22:21 Super. Takže my to necháme
    odležet a půjdeme s tím na gril.
  • 00:22:26 -Máme namočený chipsy dřevěný?
    -Hodíme tam chipsy.
  • 00:22:30 -Aby to vonělo, viď, pěkně?
    -Aby to trochu zavonělo.
  • 00:22:33 -Jaký jsou?
    -Tyhle jsou zrovna hickory wood.
  • 00:22:38 Hm, supr.
  • 00:22:41 Teď tam hodím rošt.
  • 00:22:45 -Hopá!
    -Tak čím začneme? Masem?
  • 00:22:47 -Masem.
    -Tak prosím, je to tvoje.
  • 00:22:49 Děkuju, pane.
  • 00:22:52 Jako dneska to je ideální počasí.
    Ještě ráno to nevypadalo.
  • 00:22:57 Přidáme ještě batáty.
    Ty teda stačí jenom tak ovonět, jo?
  • 00:23:01 -Ovonět, zakouřit.
    -Máme předvařený, bych doplnil.
  • 00:23:05 Já to dám takhle okolo.
    Teď už asi, André, stačí,
  • 00:23:10 ať si každý opeče a ovoní brambory,
    nebo batáty, jak chce. -Ano.
  • 00:23:14 Je to tak? Souhlasíš. Takže
    upečeme tak, jak má každý rád.
  • 00:23:18 A nám už nezbývá nic jinýho
    než si zavolat Ondřeje,
  • 00:23:21 servírovat a ochutnávat.
  • 00:23:25 -Kluci, to je moc pěkný tohle to.
    -Hele, jednoduchý, pěkný.
  • 00:23:29 Myslím si, že to je o dobrým mase.
    A takový, dá se říct,
  • 00:23:33 velice jednoduchý,
    ale hodně voňavý jako v marinádě.
  • 00:23:37 -Je tu super upečený.
    -To je takový lízátko.
  • 00:23:41 Ano. On to tady André říkal,
    že to je lamb lollipop.
  • 00:23:46 -Sůl. -Takže já si myslím,
    že v Čechách
  • 00:23:50 úplně nejoblíbenější
    jehněčí kotletky bohužel
  • 00:23:53 na to grilování asi nejsou.
    Je to škoda,
  • 00:23:56 protože jsou fantastický.
    Určitě vyzkoušejte.
  • 00:23:59 No a určitě vyzkoušejte
    některý z našich,
  • 00:24:01 respektive
    z těch tvých receptů dnešních.
  • 00:24:05 A bohužel jsme zase jeden recept
    s tebou nestihli.
  • 00:24:07 To je jak naschvál, že vždycky
    to znamená - no tak příště.
  • 00:24:10 Přijde znova, že jo? Příště bych
    si dal jihoafrický snacky třeba.
  • 00:24:15 -To bychom mohli udělat.
    -Promysli to.
  • 00:24:17 -Takové rychlovky, jednohubky.
    -Supr. Děkujeme.
  • 00:24:21 -Takže, pane!
    -Na zdraví!
  • 00:24:49 Skryté titulky: Jaroslav Švagr
    Česká televize 2019