iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
21. 12. 2009
16:30 na ČT1

1 2 3 4 5

55 hlasů
64840
zhlédnutí

Kluci v akci

Vídeňská

Tafelspitz — Přílohy k Tafelspitzu — Vídeňský řízek s bramborovým salátem — Kaiserschmaren

23 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Tafelspitz

    3:39 do playlistu

    Tafelspitz
    Tafelspitz je vídeňská lahůdka pro zasvěcené labužníky. Připravuje se z určité části hovězího masa – tzv. květové špičky. Pro přesnou prezentaci tohoto vybraného pokrmu jsme zvolili místo nejstarší restaurace měšťanského typu na světě. Do Zum Schwarzen Kameel (U černého velblouda) chodili hosté už roku 1618! Tato skvostná restaurace nabízí i prvotřídní lahůdkářství, kam si Vídeňané během dne chodí poklábosit, ochutnat víno a zakousnout výborné chlebíčky

  • Vídeňský řízek s bramborovým salátem

    12:42 do playlistu

    Vídeňský řízek s bramborovým salátem
    Tajemství pravého vídeňského řízku na talíři tkví ve dvou plátcích telecího, dotenka vyklepaného, v trojobalu obaleného a dozlatova vysmaženého masa. Tato skutečnost platí a každý Vídeňan si za ní stojí. Také za tím, že se k řízku podává citron a vynikající vídeňský bramborový salát. Jistí už si nemůžeme být jeho původem, vznikem či konkrétním autorem. Je opředen mnoha historkami. Jednou z nich je verze šéfkuchaře ze starovídeňského hostince Zum Drei Haken (U tří seker) – pekařovi omylem upadl plátek masa do strouhanky a tak si jej osmažil. Léty se recept vylepšil o mouku a vajíčko. Na talíř se servírují vždy dva plátky masa o celkové hmotnosti 180–200 g. Lépe totiž vypadají dva plátky než jeden – ostatně jeden velký dotenka vyklepaný by se ani na ten největší talíř nevešel.

  • Kaiserschmaren

    18:55 do playlistu

    Kaiserschmaren
    Na závěr dezert vpravdě rakouský – císařský trhanec, německy Kaiserschmaren, v některých rodinách známý jako šmorn. Je vzpomínkou na dobu habsburské monarchie a zároveň důkazem, že si historií prověřené receptury Vídeňané hrdě uchovávají. Trhanec byl původně pokrmem sedláků a zemědělců, v 19. století se z něho stala pochoutka měšťanů. Přízvisko „císařský“ si vysloužil pravděpodobně náhodou, v začátcích panování mladého císaře Františka Josefa I. Císařský pár měl svého kuchaře Leopolda, který chtěl oblíbené císařovně nabídnout novou sladkou pochoutku v podobě roztrhané omelety s dušenými švestkami. Sissi, která dbala o svoji linii, talířek odmítla a drahý choť se jej ujal se slovy: „Dá sem zbytky (Schmarren), které náš Poldi zase smíchal“. Existují i další historky, ale tato je roztomilá, proč ji tedy nevěřit.

Přehrát vše

Související