iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
25. 9. 2006
18:00 na ČT1

1 2 3 4 5

21 hlasů
19610
zhlédnutí

Kluci v akci

Chodská

Pálenec — Zelné placky — Postřekovské ledvinky — Chodské koláče

22 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Chodské koláče

    2:39 do playlistu

    Chodské koláče
    Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení. V Mrákově a okolních vesnicích se pečou tzv. dolské z dolního Chodska: na nich roztíráme tvarohovou nádivku po celé ploše a na ni pak tence pomocí zdobících pytlíků s jemnou trubičkou zdobíme ornamenty z povidlové a makové nádivky. Domažlické koláče jsou tzv. skládané, které se zdobí z pytlíků s hvězdicově zakončenými trubičkami. Tři náplně (tvarohová, povidlová a maková) se stříkají v pruzích tak, že mezi povidlovou a makovou náplní musí být vždy tvarohová. Koláče mají průměr 25-30 centimetrů. Chodské koláče můžete těsně po upečení zalévat kysanou smetanou rozmíchanou s trochou cukru a rumu. Jsou pak ještě jemnější, vláčnější a lahodnější.

  • Pálenec

    9:26 do playlistu

    Pálenec
    Tento pokrm se připravoval třeba na rozpřástky - ukončení přástek. A co to vlastně přástky byly? Po svátku svatého Martina začínaly přástky a trvaly místy po celý advent až do čtvrté neděle postní - Družební. Každý večer se scházela děvčata s kolovratem a s košíčkem lnu v některém stavení, kde měli velkou světnici. Zde si rozestavila své kolovraty do kruhu a předla len. Filip nazval pálenec hrachovým popcornem, takže si můžete jednoduše připravit zdravé mlsání dnes sice ne k přástkám, ale k televizním obrazovkám.

  • Zelné placky
  • Pálenec 2.část

    14:06 do playlistu

    Pálenec 2.část
    Tento pokrm se připravoval třeba na rozpřástky - ukončení přástek. A co to vlastně přástky byly? Po svátku svatého Martina začínaly přástky a trvaly místy po celý advent až do čtvrté neděle postní - Družební. Každý večer se scházela děvčata s kolovratem a s košíčkem lnu v některém stavení, kde měli velkou světnici. Zde si rozestavila své kolovraty do kruhu a předla len. Filip nazval pálenec hrachovým popcornem, takže si můžete jednoduše připravit zdravé mlsání dnes sice ne k přástkám, ale k televizním obrazovkám.

  • Chodské koláče 2.část

    14:36 do playlistu

    Chodské koláče 2.část
    Tradiční chodské koláče mají dvě podoby, které se od sebe odlišují způsobem zdobení. V Mrákově a okolních vesnicích se pečou tzv. dolské z dolního Chodska: na nich roztíráme tvarohovou nádivku po celé ploše a na ni pak tence pomocí zdobících pytlíků s jemnou trubičkou zdobíme ornamenty z povidlové a makové nádivky. Domažlické koláče jsou tzv. skládané, které se zdobí z pytlíků s hvězdicově zakončenými trubičkami. Tři náplně (tvarohová, povidlová a maková) se stříkají v pruzích tak, že mezi povidlovou a makovou náplní musí být vždy tvarohová. Koláče mají průměr 25-30 centimetrů. Chodské koláče můžete těsně po upečení zalévat kysanou smetanou rozmíchanou s trochou cukru a rumu. Jsou pak ještě jemnější, vláčnější a lahodnější.

  • Postřekovské ledvinky

    18:01 do playlistu

    Postřekovské ledvinky
    Příprava ledvinek je sice trošku náročnější, ovšem krmě, které z nich můžete vykouzlit, za tu zvýšenou námahu stojí. Postřekovské ledvinky se mohou pochlubit jemnou a vybranou chutí.

Přehrát vše

Související