Pálenec
Tento pokrm se připravoval třeba na rozpřástky - ukončení přástek. A co to vlastně přástky byly? Po svátku svatého Martina začínaly přástky a trvaly místy po celý advent až do čtvrté neděle postní - Družební. Každý večer se scházela děvčata s kolovratem a s košíčkem lnu v některém stavení, kde měli velkou světnici. Zde si rozestavila své kolovraty do kruhu a předla len.
Filip nazval pálenec hrachovým popcornem, takže si můžete jednoduše připravit zdravé mlsání dnes sice ne k přástkám, ale k televizním obrazovkám.
4 porce
250–300 g suchého hrachu
100 g másla
moučkový cukr
sůl
pepř
1. Hrách zalijeme vlažnou vodou a necháme 24 hodin namočený, aby dobře nabobtnal.
2. V pekáčku nebo zapékací míse rozpustíme máslo, promícháme s okapaným hrachem, osolíme, opepříme a v troubě pečeme do měkka – cca 40 minut při 180 °C.
3. Po upečení poprášíme moučkovým cukrem.
Ohodnoťte tento recept: