iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
19. 9. 2005
18:00 na ČT1

1 2 3 4 5

21 hlasů
13329
zhlédnutí

Kluci v akci

Houbařská

Houbový tatarák — Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory — Domácí vanilkové suflé

23 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Kluci v akci

  • 00:00:23 Ty jo, člověče, tady mají košíky,
    nepojedeme na houby?
  • 00:00:26 Můžeme jet na houby.
    Já mám kamaráda,
  • 00:00:27 ten má krásnou chatu v lese.
    Je majitel vydry, vlka a kuny
  • 00:00:32 a jedno z těch zvířat umí hledat
    a sbírat houby v lese.
  • 00:00:34 -Fakt jo? -Tak koupíme košík.
    -Tak jdeme.
  • 00:00:37 -Dobrý den! -Dobrý den,
    čím vám mohu posloužit?
  • 00:00:40 Potřebovali bychom
    nějaký košík na houby.
  • 00:00:43 Košík, na houby dokonce?
    Sezóna už je v plném proudu,
  • 00:00:46 ale tady máme ještě poslední.
    Takový typicky houbařský.
  • 00:00:51 -Jo, ten je pěknej.
    -Tenhle?
  • 00:00:53 Jo, ten je super, perfektní.
    My stejně najdeme houby,
  • 00:00:58 ale to nevadí.
    -Ale najdete, najdete.
  • 00:01:03 Dobrý den, vítám vás.
  • 00:01:05 Tak jsme se přijeli podívat
    na ten váš zvěřinec.
  • 00:01:08 -Já myslel,že jste přišli na houby.
    -Na houby taky. Prý máte i vlka?
  • 00:01:11 -Vlky. -Vlky dokonce.
    -Vlka jsem taky měl.
  • 00:01:14 Já bych tam nechodil...
  • 00:01:16 HUDBA
  • 00:01:58 Když najdeme nějaký houby,
    tak udělám neotřepanej recept.
  • 00:02:02 Ten nikdo nezná.
    Nebo málo lidí ho zná.
  • 00:02:05 Udělám houbový tatarák,
    k tomu udělám bylinkovou palačinku
  • 00:02:10 a doplním to listovým salátem.
  • 00:02:12 Když budu mít možnost a čas,
    tak k tomu udělám ještě dressing.
  • 00:02:17 Jako hlavák bych mohl, člověče,
    udělat jehněčí na houbách,
  • 00:02:22 k tomu nějaký brambory
    a vinnou redukci, co ty na to?
  • 00:02:25 Já už myslel, že nenajdeme
    houby, a my našli houby.
  • 00:02:33 -Krásně voněj. -To bude tím,
    že jsou z lesa, člověče.
  • 00:02:36 Madlo, podívej! Madlo,
    co tomu říkáš ty jako holka?
  • 00:02:43 Není to ono, viď?
    Lepší je řízek.
  • 00:02:45 Jako dezert si uděláme suflé.
    Dáme tam lesní maliny, borůvky,
  • 00:02:50 ostružiny. Bude to perfektní tečka
    za těmi houbovými delikatesami.
  • 00:02:55 -Co myslíš, Filipe?
    -Miluju to!
  • 00:03:03 -Tady máš ještě další houby.
    -Ty jsem právě hledal,tyhle lepší.
  • 00:03:06 -Pěkný, člověče, praváky.
    -No ne!
  • 00:03:11 Pěkný.
    A víš, co říkal Chaloupek?
  • 00:03:14 Že ty nekrásnější houby
    jsou nejjedovatější.
  • 00:03:17 -To je jako se ženskejma...
    -Přesně.
  • 00:03:20 Tohle našla ta vydra, tohle našla
    liška a tohle našel vlk.
  • 00:03:25 -Co tam bylo ještě za zvířata?
    -Srnky.
  • 00:03:27 -Tohle našla srnka.
    Tohle našel Ondra. -Díky.
  • 00:03:31 Když si přineseme houby z lesa,
    tak je co nejhbitěji zpracujeme
  • 00:03:35 a očistíme. Odstraníme nečistoty,
    které vidíme.
  • 00:03:39 To čištění ale nemusíme zas
    až tak úplně super přehánět,
  • 00:03:43 protože nějakej kus jehličí
    nebo nějakýho lístku nám neuškodí.
  • 00:03:47 Na tatarák si nakrájíme
    houby na drobné kostičky.
  • 00:03:54 Na tatarák jsou nejlepší
    křemenáče,pravé hřiby
  • 00:03:58 a takové ty tvrdší houby, abychom
    v tom ty kostičky měli vidět.
  • 00:04:03 Můžeme klidně použít třeba půl
    na půl čerstvé houby se sušenými.
  • 00:04:07 Sušené houby mají výraznější chuť.
  • 00:04:13 -Tak co?
    -Dobrý, akorát mi jdeš do rány.
  • 00:04:16 -Chceš to osmažit, jo?
    -Jasně. -OK.
  • 00:04:18 Udělej to na másle, tady.
    Já zatím nakrájím cibulku.
  • 00:04:22 Člověče, to by mě zajímalo,
    jak je to vlastně s těma houbama.
  • 00:04:27 Jestli to je rostlina,
    nebo živočich?
  • 00:04:30 -Houby jsou oboje. -Oboje?
    -To je i prase i mrkev.
  • 00:04:34 -Nekecej!
    -No jasně!
  • 00:04:35 Tak to by mě zajímalo,
    co s tím ta Kořínková dělá,
  • 00:04:38 samá dělená strava...
  • 00:04:40 Houby, ty mají úplně
    speciální republiku.
  • 00:04:45 Já mám houby rád kvůli tomu,
    že mají úplně specifickou chuť.
  • 00:04:48 Třeba ten tatarák,
    ten je úplně ideální.
  • 00:04:56 -Takže hele. Zprudka, jo?
    -Zprudka a krátce,
  • 00:04:59 aby ty houby nebyly úplně rozbitý.
  • 00:05:01 Proto jsem právě říkal,
    že je dobrý užít ty tvrdší houby,
  • 00:05:04 aby bylo pěkně vidět ty kostičky,
    když to potom zamícháme.
  • 00:05:07 -Jo, jo.
    -Já přihodím cibulku.
  • 00:05:10 Nejlepší je jarní cibule,protože
    nám v tom pěkně zahraje to zelený.
  • 00:05:14 Hele, Ondro, můžeme to ochutit.
    A jelikož do toho budeme dávat
  • 00:05:16 římskej kmín a ty děláš
    v arabský restauraci,
  • 00:05:19 tak bys mohl divákům říct,
    jaký je rozdíl mezi římským
  • 00:05:22 a kmínem, který se u nás dává
    na Šumavu.
  • 00:05:25 -Jo, myslíš takový ten český, jo?
    -Přesně tak.
  • 00:05:28 Je to v podstatě jednoduchý.
  • 00:05:30 Co se týče tvaru,
    tak jsou si hodně podobný.
  • 00:05:33 Akorát že ten římský kmín
    je takový jakoby delší.
  • 00:05:36 Ale chuťově je každý úplně jiný.
    A rostlina, ze které to je,
  • 00:05:40 je taky úplně jiná.
  • 00:05:42 Římský kmín je hodně aromatický,
    proto s ním musíme opatrně.
  • 00:05:44 Ale jinak zpracování a prodej
    je úplně stejný.
  • 00:05:49 My tady máme teď celý.
  • 00:06:09 -Já to ochutnám.
    -Ochutnej to.
  • 00:06:12 -Nepřehnals to?
    -Hm, dobrý.
  • 00:06:15 Tady je miska. Dáme do misky,
    vychladit pěkně.
  • 00:06:20 V té rozpálené pánvi nám to
    jen tak rychle nevychladne.
  • 00:06:24 -Voní to dobře.
    -Já myslím, že to je v pohodě.
  • 00:06:26 Necháme to chvíli odstát
    a pak to dáme do lednice.
  • 00:06:28 Takových hub, viď,
    a taková troška.
  • 00:06:30 Už se na to těším. Já jdu
    udělat palačinky s bylinkami.
  • 00:06:34 Velká creperie,
    rozjedeme to tady.
  • 00:06:36 -A ty jdi umýt salát a udělej
    mi vinegr, prosím tě. -OK.
  • 00:06:39 Natrháme si pěkně saláty.
  • 00:06:42 Nesmíme se s tím nijak párat.
  • 00:06:45 Důležité je to natrhat a nekrájet,
    protože když to nakrájíme,
  • 00:06:48 tak přeřežeme ta vlákna a vyteče
    nám z toho všechna ta kyselina,
  • 00:06:53 nebo ty šťávy, které v tom jsou,
    a už to nebude dobrý.
  • 00:06:56 Jediný salát,
    který se dá krájet,
  • 00:06:58 je ledový salát.
    Takový ten kulatý tvrdý.
  • 00:07:02 A připravíme si dressing,
  • 00:07:05 na který budeme potřebovat
    limetovou šťávu,
  • 00:07:08 takže si pěkně vymačkáme limetu.
  • 00:07:11 Na toto množství stačí tak jedna.
  • 00:07:14 Potom to opepříme.
  • 00:07:16 Nejlepší je bílý pepř.
  • 00:07:20 Protože je to
    taková studená kuchyně
  • 00:07:23 a většinou se preferuje
    do studené kuchyně používat
  • 00:07:25 spíš jenom bílý pepř,
    ne černý.
  • 00:07:28 I když já si myslím,
    že někdy to je úplně jedno.
  • 00:07:34 Osolíme.
  • 00:07:36 S tou solí to nemusíme přehánět.
    Teď vezmeme olej.
  • 00:07:40 Teď už použijeme extra vergine.
    Ten potřebujeme,aby to bylo dobrý.
  • 00:07:47 Vezmeme si metličku.
  • 00:07:50 Našleháme.
  • 00:07:53 Krásně se nám to spojí.
    Zhoustne to.
  • 00:07:57 Bude to výborný.
  • 00:08:06 Voní to bezvadně a hlavně
    ta konzistence je perfektní.
  • 00:08:09 No a teď už to jenom přelijeme.
  • 00:08:21 Natrháme si trošku bazalky.
  • 00:08:27 Nasekáme najemno.
  • 00:08:31 Když nemáme bazalku, můžeme klidně
    použít i jiné bylinky.
  • 00:08:34 Jako třeba oregano, petrželová nať
    nebo co máme doma zeleného.
  • 00:08:40 Bazalka je nejlepší z toho důvodu,
    že je nejvýraznější.
  • 00:08:43 Tak já použiju bazalku.
  • 00:08:46 Do misky vyklepneme vejce.
  • 00:08:55 Dobře rozšleháme.
  • 00:09:04 Přidáme mléko.
  • 00:09:10 Teď můžeme přidat bazalku.
  • 00:09:15 Přidáváme mouku.
  • 00:09:18 Přidáme jí asi tolik,
    aby nám vzniklo hladké těstíčko.
  • 00:09:22 Nebo si můžeme odvážit.
  • 00:09:24 Ale palačinky se dají udělat
    od oka úplně v klidu.
  • 00:09:28 Ta konzistence se dá
    krásně odhadnout.
  • 00:09:35 Dobré je, přidat si
    do těsta trošku oleje.
  • 00:09:38 Protože pak se nám
    palačinky nelepí.
  • 00:09:43 Lehce osolíme.
  • 00:09:46 Přidáme pepř.
  • 00:09:48 Můžeme klidně přidat barevný,
    vůbec to nevadí.
  • 00:09:51 Pěkně nám to v tom zahraje.
    Dobře promícháme.
  • 00:10:53 Jako hlavní jídlo si dnes
    připravíme jehněčí kotletky
  • 00:10:56 na houbách se zeleninou
    a k tomu si uděláme
  • 00:10:59 šťouchané brambory
    s tímto nádherným dobromyslem.
  • 00:11:02 Začneme těma bramborama, ty jsme
    si uvařili klasicky ve vodě.
  • 00:11:08 Přesypu si je takhle do mísy.
  • 00:11:14 Nasekali jsme si dobromysl.
  • 00:11:16 Většina lidí to tedy zná
    asi pod názvem oregano,
  • 00:11:19 ale mně se tohle líbí víc.
    Hodíme to pěkně do brambor.
  • 00:11:25 Potom k tomu přilijeme šlehačku.
  • 00:11:29 Na tohle množství stačí tak deci,
    ale chce to opravdu
  • 00:11:31 takovou tu dobrou šlehačku,
    tu 30procentní.
  • 00:11:34 Vezmeme pepř.
  • 00:11:39 Nesmíme zapomenout osolit.
    Stačí jemně,
  • 00:11:42 protože jsme to už uvařili
    ve slané vodě.
  • 00:11:46 No a jelikož tady bydlím jenom
    chvíli a ještě jsem si nekoupil
  • 00:11:48 šťouchadlo,
    tak musím použít metlu.
  • 00:11:50 Pěkně to rozšťoucháme.
  • 00:11:53 Kdo by to chtěl jemnější, tak
    do toho může přidat ještě máslo.
  • 00:11:57 Ale já si myslím,
    že ta smetana bohatě stačí.
  • 00:12:00 A dobré je to šťouchat tak napůl,
    abychom v tom měli kusy brambor,
  • 00:12:04 protože pak bychom z toho zase
    měli kaši, a to zase nechceme.
  • 00:12:09 -A pozor, kolega hráč jde.
    -Já si jdu nalít jen něco k pití.
  • 00:12:13 -Výborně, takže támhle je cibule,
    prosím tě, houby... -Ne!
  • 00:12:17 Ne, já nic nedělám. Já si vedle
    hraju Playstation, mám to rozjetý,
  • 00:12:20 nic dělat nebudu.
    -Jo, děkuju ti, Filipe, díky.
  • 00:12:25 Takže houby na velký kusy.
  • 00:12:28 Jarní cibuli také.
  • 00:12:35 Potom tady máme červenou cibuli,
    ať to máme barevné.
  • 00:12:38 Oloupeme si.
  • 00:12:44 Teď si připravíme česnek.
  • 00:12:46 Odkrojíme vrch, rozpůlíme.
  • 00:12:52 A budeme používat ty se slupkou.
  • 00:12:58 Takže jenom tak pěkně
    rozmáčkneme nožem.
  • 00:13:01 Když jenom tak rozmáčkneme,
    tak nám česnek v tom nezhořkne.
  • 00:13:05 Kolikrát se stává,
    že když se česnek utře,
  • 00:13:08 tak z toho můžeme cítit
    takovou hořkost.
  • 00:13:10 Takhle nám v tom ta slupka nevadí
    a ještě je ten česnek
  • 00:13:14 takový jemnější
    a vynikne jeho chuť.
  • 00:13:25 Zeleninu hodíme do pánve
    a pečeme na skus.
  • 00:13:29 Zprudka a rychle, jak vždycky
    s Ondřejem říkáme,
  • 00:13:33 aby byla pěkně křupavá a šťavnatá.
  • 00:13:38 Na závěr ochutíme drceným kmínem,
    solí a pepřem.
  • 00:13:44 Do hotových hub přidáme petrželku.
  • 00:13:49 A promícháme.
  • 00:13:50 A máme hotovo.
  • 00:13:56 Máme tady úplně úžasnej
    jehněčí hřbet.
  • 00:13:58 Akorát že si ho musíme očistit.
  • 00:14:00 Musíme seříznout vlastně celou
    tu tukovou vrstvu z těch žeber.
  • 00:14:05 Je to poměrně jednoduchý,
    nemusíme se toho nijak bát.
  • 00:14:07 Potom už jenom po kosti stáhneme.
  • 00:14:14 Tím nám vznikne jenom
    samotný ten hřbet.
  • 00:14:17 Tady nahoře na tom hřbetu
    je panenka.
  • 00:14:24 To je vlastně tohleto.
  • 00:14:26 Takže to jenom stáhneme,
    protože ta je k tomu přichycená
  • 00:14:28 v podstatě jenom
    takovou tukovou blánou.
  • 00:14:36 No a teď tady máme na tom jenom
    takovou blánu.
  • 00:14:39 Někdo si ji tam nechává,
    já jsem zastánce toho,
  • 00:14:41 že je lepší to sundat,
    protože po tom opečení je to
  • 00:14:44 taková věc, která se nám
    potom trochu kroutí v puse.
  • 00:14:48 Takže já to z toho stahuju.
    Takže to takhle podříznu.
  • 00:14:53 Teď to celé otočím.
  • 00:14:55 Nasadím tady nůž
    a jenom to z toho stáhnu.
  • 00:15:03 Když to máme takhle hotové,
    nakrájíme si jednotlivé kotletky.
  • 00:15:06 Je dobré to otočit tím masem dolů
    a krájet přesně mezi těmi kostmi.
  • 00:15:11 Jde to poměrně snadno,
    ale z druhé strany
  • 00:15:14 bychom se nemuseli trefit,
    takže je to lepší dělat takhle.
  • 00:15:19 Nakrájíme.
  • 00:15:22 A teď už zbývá jen to dočistit.
  • 00:15:24 Stačí jenom takhle seříznout
    ten tuk a očistit,
  • 00:15:27 oholit tu kostičku.
  • 00:15:33 Takhle by měla vypadat očištěná
    kotletka připravená k pečení.
  • 00:15:38 Jehněčí maso má svou
    charakteristickou chuť,
  • 00:15:40 takže s tím kořením bychom
    to neměli přehánět.
  • 00:15:42 Já to jenom opepřím
    barevným pepřem.
  • 00:15:51 Rozpálíme pánvičku,
    ale nesmí to být zase úplně moc.
  • 00:15:59 Stáhneme a dáme péct.
  • 00:16:11 Maso otočíme a jelikož jsme ho
    kořenili jen z jedné strany,
  • 00:16:14 okořeníme si ho ještě jednou.
  • 00:16:16 Použijeme znovu sůl a pepř.
  • 00:17:20 Jsme u dezertu.
    A nejen houby rostou v lese.
  • 00:17:22 Rostou tam taky borůvky,
    maliny, ostružiny
  • 00:17:26 a jiný samý dobrý věci.
    Tak si uděláme suflé,
  • 00:17:30 česky řečeno nákyp
    a dáme do toho lesní ovoce.
  • 00:17:34 Potřebujeme na to vajíčka,
    která si rozklepneme
  • 00:17:37 a oddělíme si žloutky od bílků.
  • 00:17:40 Je to docela zábava.
  • 00:17:43 Když nám spadne
    trošku žloutku do bílku,
  • 00:17:46 tak se vůbec nemusíme ničeho bát.
    Budeme sice šlehat sníh,
  • 00:17:49 ale takové ty pověry, že nám
    trošku žloutku v bílcích vadí...
  • 00:17:55 Z toho si nic nedělejte,
    to není pravda.
  • 00:17:58 Je to jenom o tom,
    že musíme pořádně šlehat.
  • 00:18:04 Další důležitou věcí u vajíček je,
    že bílek neobsahuje cholesterol.
  • 00:18:09 Takže se dá říct, že je tento
    dezert v podstatě zdravý.
  • 00:18:12 Říkám v podstatě,
    protože v tom je trochu cukru
  • 00:18:15 a ten cukr přece jenom
    úplně zdravý není.
  • 00:18:19 Bílky máme vyklepané,
    takže žloutky uklidíme.
  • 00:18:22 Ty potom můžeme zpracovat
    třeba na nějaká míchaná vajíčka.
  • 00:18:25 Vezmeme si prkno.
  • 00:18:28 Nasekáme tuto zelenou
    krásnou meduňku.
  • 00:18:31 Takové ty hezké špičky
    si necháme na ozdobení.
  • 00:18:36 Meduňka je výborná bylinka.
    Já ji mám radši než mátu,
  • 00:18:40 co se týče sladkých dezertů,
  • 00:18:43 protože má takovou
    krásně citrónovou chuť.
  • 00:18:45 A hlavně nádherně voní.
  • 00:18:48 Nasekáme pěkně na nudličky,
    abychom to měli vidět.
  • 00:18:59 Takhle to úplně stačí.
  • 00:19:01 Nasypeme.
  • 00:19:04 Teď si tady vezmu tu zkumavku.
  • 00:19:07 To nejsou pozůstatky mých vlasů,
    to je vanilkový lusk.
  • 00:19:11 My samozřejmě nebudeme požívat
    žádné chemické, umělé
  • 00:19:16 a bůhvíjaké esence.
    My použijeme čistou přírodu.
  • 00:19:20 Takže rozpůlíme.
  • 00:19:23 Je to krásně měkké. Důležité je
    uchovávat to v té zkumavce,
  • 00:19:26 protože jinak to vyschne
    a pak už je to nepoužitelné.
  • 00:19:29 Pěkně to otevřu.
  • 00:19:32 Pěkně to takhle setřeme.
  • 00:19:34 No a takhle to vypadá.
  • 00:19:36 No a teď už nezbývá nic jiného
    než šlehat, šlehat a zase šlehat,
  • 00:19:40 dokud nebudeme mít
    pěkně tuhý sníh.
  • 00:19:46 Šleháme do odpadnutí ruky
    a mně už odpadne teda asi brzo...
  • 00:19:52 Stačí nám to takhle polotuhé,
    protože to budeme dávat do těch
  • 00:19:55 zapékacích cocottek
    a nechceme tam dávat nějaký beton,
  • 00:19:58 ale aby nám to tam krásně
    vklouzlo. Filipe!
  • 00:20:04 -Ano?
    -Co to máš na sobě?
  • 00:20:06 -Vymaž mi to, prosím tě.
    -Playstation.
  • 00:20:16 -Zrovna když jsem v nejlepším.
    -Promiň, no.
  • 00:20:19 Já jsem v mističce smíchal maliny
  • 00:20:26 a krásné lesní borůvky.
  • 00:20:30 Přisypeme vanilkový cukr.
    Můžeme si ho udělat i doma
  • 00:20:33 tím, že ten vanilkový lusk přidáme
    k normální krupici
  • 00:20:37 a necháme to tam tak týden stát.
  • 00:20:40 Zamícháme.
  • 00:20:43 Teď už jen necháme cukr rozpustit
    a spojit to s ovocem.
  • 00:20:47 No a pak už budeme přidávat
    jenom do sněhu,
  • 00:20:49 až Filip vymaže a vysype cocottky.
  • 00:20:55 Po všech stranách cocottky
    pěkně vysypeme cukr.
  • 00:21:00 Proč tomu vlastně říkáme cocottka?
  • 00:21:03 Víš to ty, Ondřeji?
  • 00:21:06 -No jasně že to vím.
    -Jo? No tak se pochlub.
  • 00:21:10 Tak já si myslím,
    že to bude určitě z francouzštiny.
  • 00:21:13 Přesně tak, je to z francouzštiny.
  • 00:21:16 Cocotte se říká nádobě na zapékání.
  • 00:21:56 Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut.
  • 00:22:01 -Ahoj, Ondřeji!
    -Jak se máte kluci?
  • 00:22:57 Skryté titulky: Dominika Pelikánová
    Česká televize, 2005

Související