Kluci v akci
-
00:00:23
Ty jo, člověče, tady mají košíky,
nepojedeme na houby? -
00:00:26
Můžeme jet na houby.
Já mám kamaráda, -
00:00:27
ten má krásnou chatu v lese.
Je majitel vydry, vlka a kuny -
00:00:32
a jedno z těch zvířat umí hledat
a sbírat houby v lese. -
00:00:34
-Fakt jo? -Tak koupíme košík.
-Tak jdeme. -
00:00:37
-Dobrý den! -Dobrý den,
čím vám mohu posloužit? -
00:00:40
Potřebovali bychom
nějaký košík na houby. -
00:00:43
Košík, na houby dokonce?
Sezóna už je v plném proudu, -
00:00:46
ale tady máme ještě poslední.
Takový typicky houbařský. -
00:00:51
-Jo, ten je pěknej.
-Tenhle? -
00:00:53
Jo, ten je super, perfektní.
My stejně najdeme houby, -
00:00:58
ale to nevadí.
-Ale najdete, najdete. - 00:01:03 Dobrý den, vítám vás.
-
00:01:05
Tak jsme se přijeli podívat
na ten váš zvěřinec. -
00:01:08
-Já myslel,že jste přišli na houby.
-Na houby taky. Prý máte i vlka? -
00:01:11
-Vlky. -Vlky dokonce.
-Vlka jsem taky měl. - 00:01:14 Já bych tam nechodil...
- 00:01:16 HUDBA
-
00:01:58
Když najdeme nějaký houby,
tak udělám neotřepanej recept. -
00:02:02
Ten nikdo nezná.
Nebo málo lidí ho zná. -
00:02:05
Udělám houbový tatarák,
k tomu udělám bylinkovou palačinku - 00:02:10 a doplním to listovým salátem.
-
00:02:12
Když budu mít možnost a čas,
tak k tomu udělám ještě dressing. -
00:02:17
Jako hlavák bych mohl, člověče,
udělat jehněčí na houbách, -
00:02:22
k tomu nějaký brambory
a vinnou redukci, co ty na to? -
00:02:25
Já už myslel, že nenajdeme
houby, a my našli houby. -
00:02:33
-Krásně voněj. -To bude tím,
že jsou z lesa, člověče. -
00:02:36
Madlo, podívej! Madlo,
co tomu říkáš ty jako holka? -
00:02:43
Není to ono, viď?
Lepší je řízek. -
00:02:45
Jako dezert si uděláme suflé.
Dáme tam lesní maliny, borůvky, -
00:02:50
ostružiny. Bude to perfektní tečka
za těmi houbovými delikatesami. -
00:02:55
-Co myslíš, Filipe?
-Miluju to! -
00:03:03
-Tady máš ještě další houby.
-Ty jsem právě hledal,tyhle lepší. -
00:03:06
-Pěkný, člověče, praváky.
-No ne! -
00:03:11
Pěkný.
A víš, co říkal Chaloupek? -
00:03:14
Že ty nekrásnější houby
jsou nejjedovatější. -
00:03:17
-To je jako se ženskejma...
-Přesně. -
00:03:20
Tohle našla ta vydra, tohle našla
liška a tohle našel vlk. -
00:03:25
-Co tam bylo ještě za zvířata?
-Srnky. -
00:03:27
-Tohle našla srnka.
Tohle našel Ondra. -Díky. -
00:03:31
Když si přineseme houby z lesa,
tak je co nejhbitěji zpracujeme -
00:03:35
a očistíme. Odstraníme nečistoty,
které vidíme. -
00:03:39
To čištění ale nemusíme zas
až tak úplně super přehánět, -
00:03:43
protože nějakej kus jehličí
nebo nějakýho lístku nám neuškodí. -
00:03:47
Na tatarák si nakrájíme
houby na drobné kostičky. -
00:03:54
Na tatarák jsou nejlepší
křemenáče,pravé hřiby -
00:03:58
a takové ty tvrdší houby, abychom
v tom ty kostičky měli vidět. -
00:04:03
Můžeme klidně použít třeba půl
na půl čerstvé houby se sušenými. - 00:04:07 Sušené houby mají výraznější chuť.
-
00:04:13
-Tak co?
-Dobrý, akorát mi jdeš do rány. -
00:04:16
-Chceš to osmažit, jo?
-Jasně. -OK. -
00:04:18
Udělej to na másle, tady.
Já zatím nakrájím cibulku. -
00:04:22
Člověče, to by mě zajímalo,
jak je to vlastně s těma houbama. -
00:04:27
Jestli to je rostlina,
nebo živočich? -
00:04:30
-Houby jsou oboje. -Oboje?
-To je i prase i mrkev. -
00:04:34
-Nekecej!
-No jasně! -
00:04:35
Tak to by mě zajímalo,
co s tím ta Kořínková dělá, - 00:04:38 samá dělená strava...
-
00:04:40
Houby, ty mají úplně
speciální republiku. -
00:04:45
Já mám houby rád kvůli tomu,
že mají úplně specifickou chuť. -
00:04:48
Třeba ten tatarák,
ten je úplně ideální. -
00:04:56
-Takže hele. Zprudka, jo?
-Zprudka a krátce, - 00:04:59 aby ty houby nebyly úplně rozbitý.
-
00:05:01
Proto jsem právě říkal,
že je dobrý užít ty tvrdší houby, -
00:05:04
aby bylo pěkně vidět ty kostičky,
když to potom zamícháme. -
00:05:07
-Jo, jo.
-Já přihodím cibulku. -
00:05:10
Nejlepší je jarní cibule,protože
nám v tom pěkně zahraje to zelený. -
00:05:14
Hele, Ondro, můžeme to ochutit.
A jelikož do toho budeme dávat -
00:05:16
římskej kmín a ty děláš
v arabský restauraci, -
00:05:19
tak bys mohl divákům říct,
jaký je rozdíl mezi římským -
00:05:22
a kmínem, který se u nás dává
na Šumavu. -
00:05:25
-Jo, myslíš takový ten český, jo?
-Přesně tak. - 00:05:28 Je to v podstatě jednoduchý.
-
00:05:30
Co se týče tvaru,
tak jsou si hodně podobný. -
00:05:33
Akorát že ten římský kmín
je takový jakoby delší. -
00:05:36
Ale chuťově je každý úplně jiný.
A rostlina, ze které to je, - 00:05:40 je taky úplně jiná.
-
00:05:42
Římský kmín je hodně aromatický,
proto s ním musíme opatrně. -
00:05:44
Ale jinak zpracování a prodej
je úplně stejný. - 00:05:49 My tady máme teď celý.
-
00:06:09
-Já to ochutnám.
-Ochutnej to. -
00:06:12
-Nepřehnals to?
-Hm, dobrý. -
00:06:15
Tady je miska. Dáme do misky,
vychladit pěkně. -
00:06:20
V té rozpálené pánvi nám to
jen tak rychle nevychladne. -
00:06:24
-Voní to dobře.
-Já myslím, že to je v pohodě. -
00:06:26
Necháme to chvíli odstát
a pak to dáme do lednice. -
00:06:28
Takových hub, viď,
a taková troška. -
00:06:30
Už se na to těším. Já jdu
udělat palačinky s bylinkami. -
00:06:34
Velká creperie,
rozjedeme to tady. -
00:06:36
-A ty jdi umýt salát a udělej
mi vinegr, prosím tě. -OK. - 00:06:39 Natrháme si pěkně saláty.
- 00:06:42 Nesmíme se s tím nijak párat.
-
00:06:45
Důležité je to natrhat a nekrájet,
protože když to nakrájíme, -
00:06:48
tak přeřežeme ta vlákna a vyteče
nám z toho všechna ta kyselina, -
00:06:53
nebo ty šťávy, které v tom jsou,
a už to nebude dobrý. -
00:06:56
Jediný salát,
který se dá krájet, -
00:06:58
je ledový salát.
Takový ten kulatý tvrdý. - 00:07:02 A připravíme si dressing,
-
00:07:05
na který budeme potřebovat
limetovou šťávu, - 00:07:08 takže si pěkně vymačkáme limetu.
- 00:07:11 Na toto množství stačí tak jedna.
- 00:07:14 Potom to opepříme.
- 00:07:16 Nejlepší je bílý pepř.
-
00:07:20
Protože je to
taková studená kuchyně -
00:07:23
a většinou se preferuje
do studené kuchyně používat -
00:07:25
spíš jenom bílý pepř,
ne černý. -
00:07:28
I když já si myslím,
že někdy to je úplně jedno. - 00:07:34 Osolíme.
-
00:07:36
S tou solí to nemusíme přehánět.
Teď vezmeme olej. -
00:07:40
Teď už použijeme extra vergine.
Ten potřebujeme,aby to bylo dobrý. - 00:07:47 Vezmeme si metličku.
- 00:07:50 Našleháme.
-
00:07:53
Krásně se nám to spojí.
Zhoustne to. - 00:07:57 Bude to výborný.
-
00:08:06
Voní to bezvadně a hlavně
ta konzistence je perfektní. - 00:08:09 No a teď už to jenom přelijeme.
- 00:08:21 Natrháme si trošku bazalky.
- 00:08:27 Nasekáme najemno.
-
00:08:31
Když nemáme bazalku, můžeme klidně
použít i jiné bylinky. -
00:08:34
Jako třeba oregano, petrželová nať
nebo co máme doma zeleného. -
00:08:40
Bazalka je nejlepší z toho důvodu,
že je nejvýraznější. - 00:08:43 Tak já použiju bazalku.
- 00:08:46 Do misky vyklepneme vejce.
- 00:08:55 Dobře rozšleháme.
- 00:09:04 Přidáme mléko.
- 00:09:10 Teď můžeme přidat bazalku.
- 00:09:15 Přidáváme mouku.
-
00:09:18
Přidáme jí asi tolik,
aby nám vzniklo hladké těstíčko. - 00:09:22 Nebo si můžeme odvážit.
-
00:09:24
Ale palačinky se dají udělat
od oka úplně v klidu. -
00:09:28
Ta konzistence se dá
krásně odhadnout. -
00:09:35
Dobré je, přidat si
do těsta trošku oleje. -
00:09:38
Protože pak se nám
palačinky nelepí. - 00:09:43 Lehce osolíme.
- 00:09:46 Přidáme pepř.
-
00:09:48
Můžeme klidně přidat barevný,
vůbec to nevadí. -
00:09:51
Pěkně nám to v tom zahraje.
Dobře promícháme. -
00:10:53
Jako hlavní jídlo si dnes
připravíme jehněčí kotletky -
00:10:56
na houbách se zeleninou
a k tomu si uděláme -
00:10:59
šťouchané brambory
s tímto nádherným dobromyslem. -
00:11:02
Začneme těma bramborama, ty jsme
si uvařili klasicky ve vodě. - 00:11:08 Přesypu si je takhle do mísy.
- 00:11:14 Nasekali jsme si dobromysl.
-
00:11:16
Většina lidí to tedy zná
asi pod názvem oregano, -
00:11:19
ale mně se tohle líbí víc.
Hodíme to pěkně do brambor. - 00:11:25 Potom k tomu přilijeme šlehačku.
-
00:11:29
Na tohle množství stačí tak deci,
ale chce to opravdu -
00:11:31
takovou tu dobrou šlehačku,
tu 30procentní. - 00:11:34 Vezmeme pepř.
-
00:11:39
Nesmíme zapomenout osolit.
Stačí jemně, -
00:11:42
protože jsme to už uvařili
ve slané vodě. -
00:11:46
No a jelikož tady bydlím jenom
chvíli a ještě jsem si nekoupil -
00:11:48
šťouchadlo,
tak musím použít metlu. - 00:11:50 Pěkně to rozšťoucháme.
-
00:11:53
Kdo by to chtěl jemnější, tak
do toho může přidat ještě máslo. -
00:11:57
Ale já si myslím,
že ta smetana bohatě stačí. -
00:12:00
A dobré je to šťouchat tak napůl,
abychom v tom měli kusy brambor, -
00:12:04
protože pak bychom z toho zase
měli kaši, a to zase nechceme. -
00:12:09
-A pozor, kolega hráč jde.
-Já si jdu nalít jen něco k pití. -
00:12:13
-Výborně, takže támhle je cibule,
prosím tě, houby... -Ne! -
00:12:17
Ne, já nic nedělám. Já si vedle
hraju Playstation, mám to rozjetý, -
00:12:20
nic dělat nebudu.
-Jo, děkuju ti, Filipe, díky. - 00:12:25 Takže houby na velký kusy.
- 00:12:28 Jarní cibuli také.
-
00:12:35
Potom tady máme červenou cibuli,
ať to máme barevné. - 00:12:38 Oloupeme si.
- 00:12:44 Teď si připravíme česnek.
- 00:12:46 Odkrojíme vrch, rozpůlíme.
- 00:12:52 A budeme používat ty se slupkou.
-
00:12:58
Takže jenom tak pěkně
rozmáčkneme nožem. -
00:13:01
Když jenom tak rozmáčkneme,
tak nám česnek v tom nezhořkne. -
00:13:05
Kolikrát se stává,
že když se česnek utře, -
00:13:08
tak z toho můžeme cítit
takovou hořkost. -
00:13:10
Takhle nám v tom ta slupka nevadí
a ještě je ten česnek -
00:13:14
takový jemnější
a vynikne jeho chuť. -
00:13:25
Zeleninu hodíme do pánve
a pečeme na skus. -
00:13:29
Zprudka a rychle, jak vždycky
s Ondřejem říkáme, - 00:13:33 aby byla pěkně křupavá a šťavnatá.
-
00:13:38
Na závěr ochutíme drceným kmínem,
solí a pepřem. - 00:13:44 Do hotových hub přidáme petrželku.
- 00:13:49 A promícháme.
- 00:13:50 A máme hotovo.
-
00:13:56
Máme tady úplně úžasnej
jehněčí hřbet. - 00:13:58 Akorát že si ho musíme očistit.
-
00:14:00
Musíme seříznout vlastně celou
tu tukovou vrstvu z těch žeber. -
00:14:05
Je to poměrně jednoduchý,
nemusíme se toho nijak bát. - 00:14:07 Potom už jenom po kosti stáhneme.
-
00:14:14
Tím nám vznikne jenom
samotný ten hřbet. -
00:14:17
Tady nahoře na tom hřbetu
je panenka. - 00:14:24 To je vlastně tohleto.
-
00:14:26
Takže to jenom stáhneme,
protože ta je k tomu přichycená -
00:14:28
v podstatě jenom
takovou tukovou blánou. -
00:14:36
No a teď tady máme na tom jenom
takovou blánu. -
00:14:39
Někdo si ji tam nechává,
já jsem zastánce toho, -
00:14:41
že je lepší to sundat,
protože po tom opečení je to -
00:14:44
taková věc, která se nám
potom trochu kroutí v puse. -
00:14:48
Takže já to z toho stahuju.
Takže to takhle podříznu. - 00:14:53 Teď to celé otočím.
-
00:14:55
Nasadím tady nůž
a jenom to z toho stáhnu. -
00:15:03
Když to máme takhle hotové,
nakrájíme si jednotlivé kotletky. -
00:15:06
Je dobré to otočit tím masem dolů
a krájet přesně mezi těmi kostmi. -
00:15:11
Jde to poměrně snadno,
ale z druhé strany -
00:15:14
bychom se nemuseli trefit,
takže je to lepší dělat takhle. - 00:15:19 Nakrájíme.
- 00:15:22 A teď už zbývá jen to dočistit.
-
00:15:24
Stačí jenom takhle seříznout
ten tuk a očistit, - 00:15:27 oholit tu kostičku.
-
00:15:33
Takhle by měla vypadat očištěná
kotletka připravená k pečení. -
00:15:38
Jehněčí maso má svou
charakteristickou chuť, -
00:15:40
takže s tím kořením bychom
to neměli přehánět. -
00:15:42
Já to jenom opepřím
barevným pepřem. -
00:15:51
Rozpálíme pánvičku,
ale nesmí to být zase úplně moc. - 00:15:59 Stáhneme a dáme péct.
-
00:16:11
Maso otočíme a jelikož jsme ho
kořenili jen z jedné strany, - 00:16:14 okořeníme si ho ještě jednou.
- 00:16:16 Použijeme znovu sůl a pepř.
-
00:17:20
Jsme u dezertu.
A nejen houby rostou v lese. -
00:17:22
Rostou tam taky borůvky,
maliny, ostružiny -
00:17:26
a jiný samý dobrý věci.
Tak si uděláme suflé, -
00:17:30
česky řečeno nákyp
a dáme do toho lesní ovoce. -
00:17:34
Potřebujeme na to vajíčka,
která si rozklepneme - 00:17:37 a oddělíme si žloutky od bílků.
- 00:17:40 Je to docela zábava.
-
00:17:43
Když nám spadne
trošku žloutku do bílku, -
00:17:46
tak se vůbec nemusíme ničeho bát.
Budeme sice šlehat sníh, -
00:17:49
ale takové ty pověry, že nám
trošku žloutku v bílcích vadí... -
00:17:55
Z toho si nic nedělejte,
to není pravda. -
00:17:58
Je to jenom o tom,
že musíme pořádně šlehat. -
00:18:04
Další důležitou věcí u vajíček je,
že bílek neobsahuje cholesterol. -
00:18:09
Takže se dá říct, že je tento
dezert v podstatě zdravý. -
00:18:12
Říkám v podstatě,
protože v tom je trochu cukru -
00:18:15
a ten cukr přece jenom
úplně zdravý není. -
00:18:19
Bílky máme vyklepané,
takže žloutky uklidíme. -
00:18:22
Ty potom můžeme zpracovat
třeba na nějaká míchaná vajíčka. - 00:18:25 Vezmeme si prkno.
-
00:18:28
Nasekáme tuto zelenou
krásnou meduňku. -
00:18:31
Takové ty hezké špičky
si necháme na ozdobení. -
00:18:36
Meduňka je výborná bylinka.
Já ji mám radši než mátu, - 00:18:40 co se týče sladkých dezertů,
-
00:18:43
protože má takovou
krásně citrónovou chuť. - 00:18:45 A hlavně nádherně voní.
-
00:18:48
Nasekáme pěkně na nudličky,
abychom to měli vidět. - 00:18:59 Takhle to úplně stačí.
- 00:19:01 Nasypeme.
- 00:19:04 Teď si tady vezmu tu zkumavku.
-
00:19:07
To nejsou pozůstatky mých vlasů,
to je vanilkový lusk. -
00:19:11
My samozřejmě nebudeme požívat
žádné chemické, umělé -
00:19:16
a bůhvíjaké esence.
My použijeme čistou přírodu. - 00:19:20 Takže rozpůlíme.
-
00:19:23
Je to krásně měkké. Důležité je
uchovávat to v té zkumavce, -
00:19:26
protože jinak to vyschne
a pak už je to nepoužitelné. - 00:19:29 Pěkně to otevřu.
- 00:19:32 Pěkně to takhle setřeme.
- 00:19:34 No a takhle to vypadá.
-
00:19:36
No a teď už nezbývá nic jiného
než šlehat, šlehat a zase šlehat, -
00:19:40
dokud nebudeme mít
pěkně tuhý sníh. -
00:19:46
Šleháme do odpadnutí ruky
a mně už odpadne teda asi brzo... -
00:19:52
Stačí nám to takhle polotuhé,
protože to budeme dávat do těch -
00:19:55
zapékacích cocottek
a nechceme tam dávat nějaký beton, -
00:19:58
ale aby nám to tam krásně
vklouzlo. Filipe! -
00:20:04
-Ano?
-Co to máš na sobě? -
00:20:06
-Vymaž mi to, prosím tě.
-Playstation. -
00:20:16
-Zrovna když jsem v nejlepším.
-Promiň, no. - 00:20:19 Já jsem v mističce smíchal maliny
- 00:20:26 a krásné lesní borůvky.
-
00:20:30
Přisypeme vanilkový cukr.
Můžeme si ho udělat i doma -
00:20:33
tím, že ten vanilkový lusk přidáme
k normální krupici - 00:20:37 a necháme to tam tak týden stát.
- 00:20:40 Zamícháme.
-
00:20:43
Teď už jen necháme cukr rozpustit
a spojit to s ovocem. -
00:20:47
No a pak už budeme přidávat
jenom do sněhu, - 00:20:49 až Filip vymaže a vysype cocottky.
-
00:20:55
Po všech stranách cocottky
pěkně vysypeme cukr. - 00:21:00 Proč tomu vlastně říkáme cocottka?
- 00:21:03 Víš to ty, Ondřeji?
-
00:21:06
-No jasně že to vím.
-Jo? No tak se pochlub. -
00:21:10
Tak já si myslím,
že to bude určitě z francouzštiny. - 00:21:13 Přesně tak, je to z francouzštiny.
- 00:21:16 Cocotte se říká nádobě na zapékání.
- 00:21:56 Pečeme na 200 stupňů asi 10 minut.
-
00:22:01
-Ahoj, Ondřeji!
-Jak se máte kluci? -
00:22:57
Skryté titulky: Dominika Pelikánová
Česká televize, 2005