iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
19. 9. 2005
17:00 na ČT1

1 2 3 4 5

21 hlasů
12016
zhlédnutí

Kluci v akci

Houbařská

Houbový tatarák — Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory — Domácí vanilkové suflé

23 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

přehrát vše

  • Houbový tatarák

    3:01 do playlistu

    Houbový tatarák
    Houby jsou vlastně anomálním úkazem přírody. Dříve byly řazeny k rostlinám, nyní představují samostatnou říši jsou totiž hybridem mezi rostlinnou a živočišnou stravou. Jejich bílkoviny jsou svým složením aminokyselin blízké masu. Jsou málo kalorické, obsahují vitamíny, minerální látky i stopové prvky, mají nízký obsah sacharidů.

  • Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory

    10:55 do playlistu

    Jehněčí s houbami a šťouchanými brambory
    Na houby je dobré chodit zrána nejen proto, aby nám je ostatní houbaři nevysbírali, ale i proto, že po nočním podchlazení nám vydrží déle čerstvé. Nicméně, houby se velmi rychle kazí a je nutné je ihned zpracovat. Dají se připravovat na nesčetně způsobů kvalitní syrové do salátů, dušené, smažené, zapékané, do polévek či omáček. Pro delší skladování je zmrazte (vydrží tak 3 měsíce), zavařte třeba do skladko-kyselého nálevu nebo usušte. Sušené houby před použitím namočte do vody či mléka, aby získaly zpět svůj objem. Ze sušených hub si můžete nadrtit i skvělé koření. Houbové pokrmy zapíjejte alkoholickými nápoji velmi opatrně - přemíra piva či vína v kombinaci s houbami nedělá našemu zažívacímu ústrojí vůbec dobře.

  • Domácí vanilkové suflé

    17:22 do playlistu

    Domácí vanilkové suflé
    Suflé, neboli nákyp, je rychlá a přitom dietní pochoutka. Stačí jen mít doma pěkné zapékací mističky (pro suflé určitě vyšší - nazývají se kokotky, nízké jsou gratinky) a můžete se tak blýsknout i před nečekanou návštěvou. Navíc když ingredience nejsou nijak komplikované vajíčka a nějaké to lesní ovoce ( i z mrazáku) borůvky, maliny, jahody. Množství bílků se nemusíte obávat neobsahují žádný cholesterol. U trouby si raději počkejte, je to skutečně rychlý moučník! A jak zpracovat větší množství zbylých žloutků? Uchovejte je v uzavřené nádobě v ledničce a druhý den si připravte žloutkovou pěnu. Recept naleznete například v díle o italské kuchyni.

Přehrát vše

Související