Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Česká televize podporuje karlovarský filmový festival více než 15 let

17. 4. 2012

České televize jako největší koproducent českých filmů je nerozlučně spjata s podporou filmového svátku v Karlových Varech již více než patnáct let. Česká televize se tak i letos stala hlavním mediálním partnerem 47. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, který začíná 29. června 2012.

Navazovat na tradici dobré spolupráce České televize a karlovarského festivalu budu velmi rád. A ještě radši budu pracovat na jejím prohloubení. Především co se týče informování diváků, chystáme řadu vylepšení. Festivalové dění v Karlových Varech dostane na obrazovce České televize větší prostor, hlavně ve zpravodajství ČT24, a odrazí se také na našem sportovním programu. Chceme, aby ten letošní závěrečný večer byl divácky zajímavější, atraktivnější,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

O průběhu 47. ročníku MFF Karlovy Vary 2012 bude Česká televize informovat ve známých a oblíbených Festivalových vteřinách. Atraktivní filmové události zachytí i další kulturní pořady. Velmi intenzivně se festivalu bude věnovat zpravodajství ČT24, především prostřednictvím živých vstupů a rozhovorů. Z bohatého doprovodného programu festivalu plánuje ČT4 přenos z dostihů na karlovarském závodišti. V programové nabídce ČT nebude chybět závěrečný slavnostní večer s předáváním cen tvůrcům vítězných filmů. 

V soutěžní sekci Na východ od Západu (výběru nejlepších filmů ze zemí střední a východní Evropy a zemí bývalého sovětského bloku, které byly natočeny v průběhu uplynulého roku, od 1. ledna 2011) bude soutěžit i koprodukční film ČT Poupata debutujícího Zdeňka Jiráského. Sociální drama Poupata už získalo Ceny české filmové kritiky 2011 za nejlepší kameru Vladimíra Smutného a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli Vladimíra Javorského. Výroční Český lev 2011 mu Česká filmová a televizní akademie filmu udělila čtyři České lvy 2011 jako nejlepšímu filmu a za nejlepší režii, nejlepší kameru a nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

V minulých letech získaly koprodukční snímky České televize na festivalu v Karlových Varech mnoho ocenění:

Ene bene (režie Alice Nellis) – Zvláštní cena FIPRESCI (2000)

V pasti – Katka z cyklu Ženy na přelomu tisíciletí (režie Helena Třeštíková) – Zvláštní uznání v kategorii Dokumenty (2001)

Rok ďábla (režie Petr Zelenka) – Hlavní cena festivalu Křišťálový globus (2002)

Obec B (režie Filip Remunda) – Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut (2002)

Smradi (režie Zdeněk Tyc) – Eurotel cena diváků (2002)

Ničeho nelituji (režie dokumentu Theodora Remundová) – Zvláštní uznání (2004)

Kráska v nesnázích (režie Jan Hřebejk – Zvláštní cena poroty (2006)

Ztracená dovolená (režie Lucie Králová – Cena za nejlepší dokumentární film nad 30 minut (2007)

Děti noci (režie Michaela Pavlátová) – Cena za nejlepší ženský herecký výkon: Martha Issová, Cena za nejlepší mužský herecký výkon: Jiří Mádl (2008)

Karamazovi (režie Petr Zelenka) – Zvláštní uznání, Cena mezinárodní filmové kritiky FIPRESCI (2008)

Kuky se vrací (režie Jan Svěrák) – Zvláštní cena poroty (2010)

Cigán (režie Martin Šulík) – Zvláštní cena poroty, Zvláštní uznání za herecký výkon: Ján Mižigár, Cena Dona Quijota od Mezinárodní federace filmových klubů FICC, Cena Europa Cinemas Label pro nejlepší evropský film v soutěžní sekci a v sekci Na východ od Západu (2011)

Nickyho rodina (režie Matej Mináč) – Divácká cena deníku Právo (2011)

Michaela Fričová tisková mluvčí ČT

Další zprávy:

  • Český film nás zajímá!

    8. 3. 2013

    Česká televize je největším koproducentem českých filmů. Právě proto loni v létě vzniklo Filmové centrum, které má vysoké ambice – převzít část odpovědnosti za to, jak česká kinematografie vypadá.

  • Cesta ven

    25. 2. 2013

    Režisér Petr Václav natáčí v Ostravě nový film

  • Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu

    2. 2. 2013

    Nový film režisérky Miry Fornay Můj pes Killer získal hlavní cenu Tiger Hivos Award v soutěži 42. ročníku MFF v Rotterdamu 2013, jehož ceny byly vyhlášeny 1. 2. 2013. Je to vůbec první slovenský film uvedený v této soutěži. Předchozí čeští vítězové TIGER AWARD - v roce to byli 1998 Knoflíkáři (Petr Zelenka) a v roce 2002 Divoké včely (Bohdan Sláma).

  • Koprodukční film ČT Alois Nebel je nejlepším animovaným evropským filmem

    2. 12. 2012

    Český snímek Alois Nebel, na jehož vzniku se podílela Česká televize, si na konto připsal další mimořádný úspěch – na slavnostním udílení Evropských filmových cen získal včera prvenství v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!.

  • Posel vjíždí do kin

    18. 10. 2012

    Dnes poprvé mohou diváci zajít do kina na celovečerní film brněnského studia České televize Posel. Podle scénáře Marka Epsteina ho natočil režisér Vladimír Michálek s Matějem Hádkem v hlavní roli.

  • Televizní premiéra filmu El Paso

    17. 7. 2012

    Příběh inspirovaný skutečnými událostmi vypráví film El Paso, který vznikl v koprodukci České televize, Televizního studia Brno a společnosti Total HelpArt T.H.A. V televizní premiéře ho uvede ČT2 ve středu 18. července 2012 ve 22:10. Režisér Zdeněk Tyc, který je zároveň autorem námětu i scénáře, předkládá divákům strhující příběh ovdovělé romské matky sedmi dětí. Hrají Irena Horváthová, Linda Rybová, David Prachař, Vladimír Javorský, Igor Chmela a další.

  • Ocenění koprodukčních filmů ČT Poupata, Polski film a Soukromý vesmír na MFF Karlovy Vary 2012

    9. 7. 2012

    Cena FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří byla udělena sociálnímu dramatu ze současnosti Poupata v režii Zdeňka Jiráského, Zvláštním uznáním byli oceněni Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Marek Daniel a Josef Polášek za herecké výkony ve snímku režiséra Marka Najbrta Polski film a Zvláštní uznání získal časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivlau Karlovy Vary (29. 6. – 7. 7. 2012).

  • Posel se představí v Karlových Varech

    4. 7. 2012

    Matěj Hádek jako posel ve stejnojmenném filmu vjede na svém kole poprvé před filmového diváka 5. července 2012. V ten den má Posel premiéru na festivalu v Karlových Varech. Podle scénáře Marka Epsteina film natočil v brněnském studiu České televize režisér Vladimír Michálek.

  • Nové Filmové centrum ČT má zprůhlednit výběr koprodukcí

    2. 7. 2012

    Filmové centrum, které k 1. 7. 2012 vzniklo v České televizi, bude fungovat jako kontaktní místo pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí České televize. Tým uznávaných odborníků ve složení Helena Uldrichová jako vedoucí Filmového centra, Tomáš Baldýnský jako kreativní producent a Jaroslav Sedláček jako hlavní dramaturg, má zajistit především přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů ČT. Dalšími úkoly jsou zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit jméno České televize jakožto uznávaného a vyhledávaného partnera v oblasti filmové tvorby a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů.

  • Domov České televize v rámci MFF Karlovy Vary bude otevřen všem

    28. 6. 2012

    Česká televize jako tradiční mediální partner Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zvolila pro tento ročník zcela novou formu interakce s návštěvníky festivalu a přítomnými hosty.

 [ 201 - 210 ]  [ 211 - 220 ]  [ 221 - 230 ]  [ 231 - 240 ]  [ 241 - 250 ]