Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Českou komedii Kdyby radši hořelo uvede Berlinale

18. 1. 2022

„Kdyby radši hořelo“ je filmovou komedií debutujícího režiséra Adama Kolomana Rybanského o dobrovolných hasičích s Miroslavem Krobotem, Michalem Isteníkem nebo Annou Polívkovou. Sbor hasičů jedné vesnice v ní čelí úplně jiné výzvě, než přináší obvyklý oheň. Klidný a spokojený život ve vsi totiž zničí podezření na akci teroristů.

Filmový debut Adama Kolomana Rybanského uvede letošní Berlinale v sekci Panorama.

V této sekci jsou dle berlinského festivalu filmy vybrané tak, aby divákům zprostředkovaly „divokou jízdu současnou mladou kinematografií, odsuzující zkorumpované elity a pitvající zatuchlé toxické struktury. Přitom to jsou filmy drsně ozbrojující, ale zároveň vtipné a láskyplné.“

Český filmový debut Kdyby radši hořelo je v sekci Panorama představen jako příběh vesničana, který poté, co je po venkovské pijatice zraněn autem, okamžitě ví, že se jedná o útok spáchaný Araby. Jeho kamarád Standa ale vidí celou situaci jinak. Podle festivalové anotace snímek lakonicky zkoumá příčiny rasismu.

Hodně lidí nám říkalo, že ten film je hodně lokální a český. S tím souhlasím a myslím si, že má potenciál oslovit širokou škálu českého publika, zároveň jsem ale od prvotní myšlenky filmu věřil, že může zaujmout i mezinárodního diváka. Nikdy by mě ale nenapadlo, že ti první budou zrovna na Berlinale," dodává režisér Adam Koloman Rybanský.

Film vznikl v koprodukci s Českou televizí.

72. ročník Berlinale se koná od 10. do 20. února.

Předpokládaná premiéra českých kinech 16. 6. 2022.

Další zprávy:

 [ 551 - 560 ]  [ 561 - 570 ]  [ 571 - 580 ]  [ 581 - 584