Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Vlk z Královských Vinohrad

31. 5. 2016

Film Jana Němce v hlavní soutěži karlovarského festivalu

Vlk z Královských Vinohrad, poslední celovečerní hraný film režiséra Jana Němce, bude uveden v oficiální soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary 2016. V autobiografickém filmu legendárního představitele československé nové vlny ztvárnil hlavní roli mladého režiséra Jiří Mádl, alter ego vypravěče si zahrál Karel Roden.

Reálnými životními zážitky inspirovaný film volně vychází z Němcovy povídkové sbírky Nepodávej ruku číšníkovi a pozoruje jeho životní osudy od šedesátých let 20. století do současnosti. „Film má v názvu Vlka, tvora divokého, lstivého, neovladatelného. Vlk v rouše beránčím a naopak. Film zachycuje místa činu, autentický dialog, autorský komentář, archívy pravé i falzifikáty. To, co je ve filmu, se skutečně stalo a John Jan to skutečně prožil. I když, pravda, občas to trochu nafouknul.Jan Němec

Jan Němec (12. července 1936 -  18. března 2016), který se dokončení filmu bohužel nedožil, obsadil do role mladého režiséra Jiřího Mádla. Po několika letech příprav Němec zahájil natáčení s Mádlem na filmovém festivalu v Cannes v létě 2015, kde zaznamenali osudový rok 1968. Právě události roku 1968, jak je Němec prožil na festivalu v Cannes, jsou ústředním bodem vyprávění filmu Vlk z Královských Vinohrad. Tři zástupci české nové vlny včetně Němce měli tehdy šanci získat Zlatou palmu. Levicoví francouzští filmaři v čele s Jean-Lucem Godardem, François Truffautem a Louisem Mallem ale pod vlivem revolučních studentských bouří festivalovou soutěž předčasně ukončili. Osudovou ránou Němcovy slibné mezinárodní kariéry byl příjezd ruských tanků do Prahy. Jiří Mádl vzpomíná na režiséra Jana Němce s úctou: „Bylo mi potěšením s panem Němcem pracovat, užíval jsem si každý den, jak jen to šlo.  Bylo mi ctí.“

Roli režiséra - vypravěče - ztvárnil Karel Roden, který již v minulosti několikrát s Janem Němcem spolupracoval, například na výjimečném autobiografickém filmu Noční hovory s matkou (2001) nebo na celovečerních projektech Holka Ferrari Dino (2009) a Heart Beat 3D (2010).

„Kromě Cannes se film se natáčel v Praze, v New Yorku, v Californii, i na festivalu v Karlových Varech, kam se ve vzpomínce na Jana Němce symbolicky film vrací.“ říká producent filmu Tomáš Michálek.

Dokončovacích prací se ujal pomocný režisér Tomáš Klein spolu s dramaturgem a kreativním producentem Jakubem Felcmanem a střihačem Josefem Krajbichem, s nimiž Němec pracoval na hrubém střihu. Kameramanem snímku byl Němcův dlouholetý spolupracovník Jiří Maxa. Dokončení filmu probíhalo za pomoci Němcovy manželky - Ivy Ruszelákové. „Jan Němec přizpůsoboval kinematografii těm prostředkům, které pro něj byly dosažitelné, nikoliv naopak - žádný železný scénář, žádné ustálené vyprávěcí normy. Proces vzniku filmu byl živý a neustále se proměňující proud. echno podřízené hlavní myšlence, netvořil žádné obskurní filmy pro úzkou skupinu diváků. Tvořil filmy pro všechny, ale tak aby nehypnotizoval, aby budil, provokoval, vzrušoval, rozrušoval.”, uvedl Jakub Felcman.

Film vznikl v produkční společnosti MasterFilm v koprodukci s Českou televizí, postprodukční společností UPP, francouzskou společností BocaLupo Films a slovenskou Media Film, za podpory Státního fondu kinematografie a Audiovizuálního fondu Slovenské republiky.

„Jan Němec celý svůj život experimentoval s filmem a hledal jeho hranice. Byl to tvůrčí člověk, který nechtěl, aby film posloužil jemu a nějaké jeho kariéře, ale aby on posloužil filmu a něco změnil, posunul… Myslím, že otisk toho všeho nese i jeho poslední film, na kterém měla Česká televize tu čest podílet se také.” Helena Uldrichová, vedoucí Filmového centra.

Do českých film uvede snímek Film Distribution Artcam 15. září 2016.

Námět, scénář a režie: Jan Němec | pomocný režisér: Tomáš Klein | dramaturg/kreativní producent: Jakub Felcman | kamera: Jiří Maxa |  střih: Josef Krajbich |výtvarnice kostýmů: Tereza Kučerová | scénografie: Aneta Grňáková | zvuk: Dominik Dolejší | producent: Tomáš Michálek.

Hrají: Jiří Mádl, Karel Roden, Martin Pechlát, Tatiana Pauhofová, Gabriela MíčováMarkéta Janoušková, Jiří Menzel, Jiří Bartoška a další.

Další zprávy:

 [ 501 - 510 ]  [ 511 - 520 ]  [ 521 - 530 ]  [ 531 - 540 ]  [ 541 - 550 ]