16. 3. 2010
Dokumentární film Petra Kerekese Jak se vaří dějiny získal další významné mezinárodní ocenění. Na Mezinárodním filmovém festivalu v bulharské Sofii (5. - 14. března 2010) mu porota udělila Cenu za nejlepší dokument. Snímek se také stal Filmem měsíce března ve Španělsku a Chile. Film Jak se vaří dějiny vznikl v mezinárodní rakousko–česko–slovenské koprodukci, do které se zapojilo i Televizní studio Brno České televize. Premiéru měl loni na jaře a od té doby získal řadu ocenění. Například zvláštní cenu poroty na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Hot Docs Toronto 2009, cenu FIPRESCI na Mezinárodním festivalu dokumentárního a animovaného filmu Lipsko 2009, hlavní cenu v kategorii dokumentů Zlatý Hugo na MFF Chicago 2009, cenu Memorimage na MFF v Barceloně, Vídeňskou filmovou cenu VIENALLE 2009, stal se Slovenským filmem roku atd. Film vypráví dramatické příběhy vojenských kuchařů. Je svědectvím toho, jak každodenní nutnost naplnit žaludky tisíců vojáků ovlivňovala vítězství a prohry státníků. Je to film o světě, ve kterém se příprava jídla stává taktikou boje. Prostřednictvím vojenských kuchařů Peter Kerekes diváky provází vojenskými konflikty, dějinnými epochami a událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého, až překvapivého úhlu pohledu. Snímek je vlastně o tom, jak kuchaři a jejich vojenské kuchyně prožívali, a třeba i svým dílem ovlivňovali průběh 2. světové války, konflikt na Balkáně, boj o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Snímek Jak se vaří dějiny je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů. „Hlavními hrdiny jsou obyčejní lidé v zástěrách navlečených na uniformě, jejichž úkolem je starat se o naplnění obrovského žaludku velkého hladového dítěte – armády,“ uvedl Petr Kerekes před premiérou filmu. Hana Orošová tisková mluvčí ČT TS Brno
26. 5. 2010
18. 5. 2010
4. 5. 2010
26. 4. 2010
23. 4. 2010
21. 4. 2010
14. 4. 2010
13. 4. 2010
6. 4. 2010
30. 3. 2010