Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Jak se vaří dějiny - koprodukční snímek v kinech od 23. dubna 2009

22. 4. 2009

Ve čtvrtek 23. dubna 2009 přichází do kin velký koprodukční dokument režiséra Petera Kerekese Jak se vaří dějiny. Film vznikl v mezinárodní koprodukci, do které se zapojilo i Centrum publicistiky a dokumentu brněnského studia České televize. Dokument vypráví o vojenských kuchařích, o tom, jak každodenní potřeby tisíců ozbrojených a hladových žaludků ovlivňovaly vítězství a prohry státníků. Diváky zároveň provází událostmi, které změnily historii i mapu Evropy. Renomovaný slovenský režisér Peter Kerekes se ve filmu Jak se vaří dějiny, podobně jako ve svých předešlých dokumentech (Ladomírské morytáty a legendy, 66 sezón), se opět zaměřuje na dávnou minulost i nedávnou přítomnost. Prostřednictvím všedních i dramatických příběhů vojenských kuchařů, kteří vařili pro vojáky v průběhu mnoha krvavých válečných konfliktů, provází diváky různými zeměmi, dějinnými epochami a událostmi, jež změnily historii i mapu Evropy. Film vlastně vypráví o tom, jak kuchaři a jejich vojenské kuchyně prožívali a třeba i svým dílem ovlivňovali průběh 2. světové války, konflikt na Balkáně, boje o Alžír, sovětskou okupaci Maďarska a Československa a mnohé další válečné operace. Ukazuje válečné konflikty a klíčové dějinné události z neobvyklého a překvapivého úhlu pohledu. Film Jak se vaří dějiny je postavený na dvanácti receptech vojenských kuchařů od druhé světové války až po válku v Čečensku, od Francie přes Balkán, až po Rusko. „Hlavními hrdiny našeho filmu jsou obyčejní lidé v zástěrách navlečených na uniformě, jejichž úkolem je starat se o naplnění obrovského žaludku velkého hladového dítěte – armády,“ uvedl Petr Kerekes. „Kuchaři tak ovlivňují náladu a výkon vojáků a svými vařečkami zasahují do dějin.“ Ve filmu se objevuje například Němec Franz Wienhart, který pekl chléb pro hladové vojáky Wehrmachtu, Žid Liepke Distel, který přežil pobyt v koncentračním táboře, Ruska Klavdia Lobanovová, která vařila v průběhu blokády Leningradu sovětským letcům, srbské kuchařky Branka Mudrenić a Ankica Pavlović, které se netají tím, že „vařily proti Chorvatům“ a mnozí další. Scénář a režie: Peter Kerekes Kamera: Martin Kolár Střih: Marek Šulík Hudba: Marek Piaček Hana Orošová tisková mluvčí ČT TS Brno

Další zprávy:

  • Český film nás zajímá!

    8. 3. 2013

    Česká televize je největším koproducentem českých filmů. Právě proto loni v létě vzniklo Filmové centrum, které má vysoké ambice – převzít část odpovědnosti za to, jak česká kinematografie vypadá.

  • Cesta ven

    25. 2. 2013

    Režisér Petr Václav natáčí v Ostravě nový film

  • Můj pes Killer vítězem soutěže v Rotterdamu

    2. 2. 2013

    Nový film režisérky Miry Fornay Můj pes Killer získal hlavní cenu Tiger Hivos Award v soutěži 42. ročníku MFF v Rotterdamu 2013, jehož ceny byly vyhlášeny 1. 2. 2013. Je to vůbec první slovenský film uvedený v této soutěži. Předchozí čeští vítězové TIGER AWARD - v roce to byli 1998 Knoflíkáři (Petr Zelenka) a v roce 2002 Divoké včely (Bohdan Sláma).

  • Koprodukční film ČT Alois Nebel je nejlepším animovaným evropským filmem

    2. 12. 2012

    Český snímek Alois Nebel, na jehož vzniku se podílela Česká televize, si na konto připsal další mimořádný úspěch – na slavnostním udílení Evropských filmových cen získal včera prvenství v kategorii animovaných filmů. O titul nejlepšího animovaného celovečerního filmu Evropy usiloval v konkurenci španělského snímku Vrásky z prostředí domova důchodců a britského dětského filmu Piráti!.

  • Posel vjíždí do kin

    18. 10. 2012

    Dnes poprvé mohou diváci zajít do kina na celovečerní film brněnského studia České televize Posel. Podle scénáře Marka Epsteina ho natočil režisér Vladimír Michálek s Matějem Hádkem v hlavní roli.

  • Televizní premiéra filmu El Paso

    17. 7. 2012

    Příběh inspirovaný skutečnými událostmi vypráví film El Paso, který vznikl v koprodukci České televize, Televizního studia Brno a společnosti Total HelpArt T.H.A. V televizní premiéře ho uvede ČT2 ve středu 18. července 2012 ve 22:10. Režisér Zdeněk Tyc, který je zároveň autorem námětu i scénáře, předkládá divákům strhující příběh ovdovělé romské matky sedmi dětí. Hrají Irena Horváthová, Linda Rybová, David Prachař, Vladimír Javorský, Igor Chmela a další.

  • Ocenění koprodukčních filmů ČT Poupata, Polski film a Soukromý vesmír na MFF Karlovy Vary 2012

    9. 7. 2012

    Cena FEDEORA Federace filmových kritiků z Evropy a Středomoří byla udělena sociálnímu dramatu ze současnosti Poupata v režii Zdeňka Jiráského, Zvláštním uznáním byli oceněni Pavel Liška, Tomáš Matonoha, Marek Daniel a Josef Polášek za herecké výkony ve snímku režiséra Marka Najbrta Polski film a Zvláštní uznání získal časosběrný dokument Heleny Třeštíkové Soukromý vesmír na 47. ročníku Mezinárodního filmového festivlau Karlovy Vary (29. 6. – 7. 7. 2012).

  • Posel se představí v Karlových Varech

    4. 7. 2012

    Matěj Hádek jako posel ve stejnojmenném filmu vjede na svém kole poprvé před filmového diváka 5. července 2012. V ten den má Posel premiéru na festivalu v Karlových Varech. Podle scénáře Marka Epsteina film natočil v brněnském studiu České televize režisér Vladimír Michálek.

  • Nové Filmové centrum ČT má zprůhlednit výběr koprodukcí

    2. 7. 2012

    Filmové centrum, které k 1. 7. 2012 vzniklo v České televizi, bude fungovat jako kontaktní místo pro posuzování a zpracování filmových koprodukcí České televize. Tým uznávaných odborníků ve složení Helena Uldrichová jako vedoucí Filmového centra, Tomáš Baldýnský jako kreativní producent a Jaroslav Sedláček jako hlavní dramaturg, má zajistit především přehlednější a transparentnější kritéria výběru koprodukčních projektů ČT. Dalšími úkoly jsou zvýšit procento úspěšnosti koprodukčních aktivit ČT, posílit jméno České televize jakožto uznávaného a vyhledávaného partnera v oblasti filmové tvorby a nastavit aktivnější přístup k dramaturgii koprodukovaných filmů.

  • Domov České televize v rámci MFF Karlovy Vary bude otevřen všem

    28. 6. 2012

    Česká televize jako tradiční mediální partner Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech zvolila pro tento ročník zcela novou formu interakce s návštěvníky festivalu a přítomnými hosty.

 [ 201 - 210 ]  [ 211 - 220 ]  [ 221 - 230 ]  [ 231 - 240 ]  [ 241 - 250 ]