Místo, kde jsou filmy doma

Události ze světa filmu, úspěchy a ocenění

Domácí péče a Kobry a užovky v hlavní soutěži 50. MFF Karlovy Vary

3. 6. 2015

Mezi sedmi světovými a šesti mezinárodními premiérami festival představí nové filmy Dietricha Brüggemanna, rumunských tvůrců Anci Damianové a Florina Serbana či debut talentovaného italského tvůrce Ferdinanda Cita Filomarina

Suverénní hrou se žánry a zároveň výraznými politicko-morálními komentáři se v soutěži zaskví trio z nejzajímavějších současných evropských režisérů. Ceněný německý tvůrce Dietrich Brüggemann (Křížová cesta) uvede v premiéře radikální anti-neonacistickou satirickou komedii Heil, jízlivý komentář ke stavu německé společnosti předestřený strhujícím tempem. Červený pavouk, hraný debut předního polského dokumentaristy a kameramana Marcina Koszałky je precizně vystavěným psychologickým thrillerem inspirovaným skutečnými událostmi a pojednávajícím o mechanismech zrodu masového vraha. Uznávaný dánský dokumentarista Daniel Dencik představí hranou prvotinu Zlaté pobřeží, originální historický film, který je lyrickou básní i děsivou noční můrou a především vyhraněným svědectvím o evropském kolonialismu.

Česká republika bude v hlavní soutěži zastoupena dvěma tituly. Domácí péče, debut Slávka Horáka upínající pozornost k obětavé ošetřovatelce, které osud postaví do cesty jen těžko překonatelnou překážku, vypráví o smrtelně vážných věcech s jemným humorem. Jan Prušinovský divákům představí Kobry a užovky, nekompromisní drama dvou bratrů vyrovnávajících se různými způsoby s bezútěšností a nedostatkem prostředků na středočeském maloměstě.

Fakt, že se kvalitní italská filmová produkce nevyčerpala na nedávném canneském festivalu, dokazuje výjimečný debut Antonia, originální vhled do života uznávané básnířky Antonie Pozziové (1912 - 1938), který ani ne třicetiletý Ferdinando Cito Filomarino natočil v produkci proslulého kolegy Luky Guadagnina.

Podobným příslibem pro evropský film blízké budoucnosti je kosovský talent Visar Morina, který v karlovarské soutěži představí svoji celovečerní prvotinu Babai, příběh desetiletého chlapce následujícího otce na dramatické cestě z Kosova do Německa.

S výrazně stylizovanými filmy do Karlových Varů přijedou dvě filmařky. Autorka obdivovaného snímku Crulic – Cesta na onen svět Anca Damianová ve svém novém výtvarně-filmovém počinu Kouzelný vrch líčí dobrodružné osudy horolezce a fotografa Adama Winklera za použití techniky animovaných koláží vycházejících z dobových materiálů. Respektované dílo klasika jidiš literatury Šoloma Alejchema posloužilo jako inspirace ukrajinské režisérce Evě Neymannové (Dům s věžičkou na MFF KV 2012), jejíž třetí film Píseň písní nabízí dějově volně propojené uhrančivé obrazy zaniklého světa židovského štetlu počátku 20. století.

Mezi sedmi soutěžícími debuty se objeví i americký snímek Francouze usazeného v Massachusetts Diega Ongara Bob a stromy, ve stylu verité natočený příběh dřevorubce a chovatele dobytka Boba Tarasuka, charismatického dříče se slabostí pro golf a gangsterský rap. 

Pět let po cenami ověnčeném berlínském soutěžním filmu Když chci, tak písknu přichází rumunský tvůrce Florin Serban s dramatem „na tělo” Box, v jehož příběhu svede dohromady kroky devatenáctiletého talentovaného boxera a o generaci starší atraktivní divadelní herečky.

Drama dospívání a jitřivou fotogeničnost quebeckého venkova ve svém komorním debutu Zvuk stromů komplexně vystihl kanadský tvůrce François Peloquin. Kinematograficky ambiciózní a symboly protkaný způsob vyrovnání se s bolestnou ztrátou blízké osoby představí rakouský tvůrce Peter Brunner v niterné studii Má křídla, kdo končí pádem, jejíž název přiznává inspiraci v básnické tvorbě Ingeborg Bachmannové.

Přílohy:

Další zprávy:

  • Originální teen romance Ani ve snu zažila svou úspěšnou premiéru na prestižním Berlinale

    17. 2. 2016

    Na právě probíhajícím 66. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Berlinale se 15. února uskutečnila slavnostní světová premiéra filmu Ani ve snu! v Zoo Palast. Snímek byl vybrán do soutěžní sekce Generation 14+, která prezentuje to nejlepší ze současné světové tvorby pro děti a mládež.

  • Očekávaný film režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami je přirovnáván ke slavnému filmu Babel, režiséra Alejandra Inárritu

    11. 2. 2016

    Světová premiéra nového českého filmu režiséra Petra Václava Nikdy nejsme sami, proběhne již tento víkend na festivalu Berlinale. Film se bude promítat v neděli 14. 2. od 20 hod v kině Colosseum.

  • Souboj kin o premiéru Trabantem do posledního dechu vyhrálo kino Centrum v Havířově

    11. 2. 2016

    Už od půlky prosince soutěžilo 61 českých kin o premiéru filmu cestovatele Dana Přibáně Trabantem do posledního dechu. V internetovém hlasování, ukončeném 10. února, zvítězilo s bezmála dva a půl tisíci hlasy kino Centrum v Havířově.

  • FILMOVÁ NADACE: čas na odevzdání soutěžních scénářů se krátí

    28. 1. 2016

    Praha, 28. ledna 2016 – Už jen měsíc mají zájemci z řad renomovaných i začínajících autorů původních scénářů, aby přihlásili svá díla do soutěže FILMOVÉ NADACE v kategorii literární příprava celovečerních hraných filmů – dosud nerealizovaný scénář.

  • Ceny filmové kritiky rozdány

    25. 1. 2016

    Každoroční štafeta rozdávání filmařských cen postoupila v sobotu 23. ledna do dalšího kola Cenami filmové kritiky. V druhém kole hlasovalo 41 filmových publicistů. Z přehledné tabulky zveřejněné na webu (filmovakritika.cz) lze přesně zjistit, kdo jak hlasoval.

  • Přesilovka koprodukcí ČT v nominacích na České lvy

    21. 1. 2016

    Česká filmová a televizní akademie vybírala ze 27 hraných a animovaných filmů a 15 celovečerních dokumentů nominace na České lvy za rok 2015. Z titulů, které se utkají o o ceny pro nejlepší snímky loňského roku, může mít Česká televize oprávněnou radost.

  • Další filmová koprodukce ČT na Berlinale!

    21. 1. 2016

    Nový film Petra Václava Nikdy nejsme sami s Karlem Rodenem a Lenkou Vlasákovou v hlavních rolích bude mít světovou premiéru na festivalu Berlinale, který proběhne 11. – 21. února 2016. Film bude uveden v sekci Forum, zaměřené na počiny s výrazným autorským rukopisem.

  • Ocenění FITESu pro koprodukční filmy ČT

    18. 1. 2016

    V sobotu 16. 1. 2016 byly předány výroční ceny Filmového a televizního svazu Trilobit, které jsou každoročně udělovány nejhodnotnějším počinům v oblasti audiovizuální tvorby za uplynulé období.

  • Alena Mihulová - Nejlepší herečku v Palm Springs!

    11. 1. 2016

    I když by se to možná někomu mohlo zdát málo pravděpodobné, film, který se odehrává na Jižní Moravě, sbírá na zahraničních filmových festivalech jednu cenu za druhou. V sobotu 9. ledna, jen pár dní po vyhlášení ocenění 10 Directors to Watch, které získal režisér filmu Domácí péče Slávek Horák, dostala na filmovém festivalu v Palm Springs herečka Alena Mihulová za roli Vlasty v tomto snímku cenu Nejlepší herečka.

  • Slávek Horák s cenou pro vycházející režisérské hvězdy

    8. 1. 2016

    Kromě pěti nominací na Ceny české filmové kritiky si režisér filmu Domácí péče Slávek Horák v posledních dnech připsal další úspěch v podobě ocenění 10 Directors to Watch, které získal v Americe. Tento žebříček vycházejících režisérských hvězd na mezinárodní scéně sestavuje už dvacet let uznávaný filmový magazín Variety. V minulosti se do něj z českých jmen probojovali zatím jen Bohdan Sláma a David Ondříček.

 [ 101 - 110 ]  [ 111 - 120 ]  [ 121 - 130 ]  [ 131 - 140 ]  [ 141 - 150 ]