TÉMA

Útok v Nice

Soud rozhodl ve prospěch francouzské cementárny, která v Sýrii platila islamistům

Francouzský odvolací soud částečně zrušil obvinění francouzské cementárny Lafarge a jejích bývalých manažerů kvůli aktivitám v Sýrii. Společnost v minulosti platila takzvanému Islámskému státu, aby mohla působit v oblastech pod kontrolou radikálů. Že by tím napomáhala zločinům proti lidskosti, soud odmítl. Naopak firma stále čelí stíhání za financování terorismu, porušení embarga a ohrožení života zaměstnanců firmy v závodě v syrském městě Džalábíja.
7. 11. 2019|

Nice při karnevalu otestovalo systém, který má rozpoznat člověka i podle 30 let staré fotografie

Nice během karnevalu jako první francouzské město vyzkoušelo nový kamerový systém, který je založený na rozpoznávání obličejů. Cílem je pomoci při identifikaci nebezpečných osob a zabránit možným teroristickým útokům. V roce 2016 zažilo atentát i toto jihofrancouzské letovisko. Zemřelo tehdy 86 lidí.
7. 3. 2019|
Útok v Nice

Nice si připomnělo oběti loňského teroristického útoku

Francouzský prezident Emmanuel Macron v jihofrancouzském Nice uctil památku 86 lidí, kteří se před rokem při oslavách státního svátku stali obětí vražedného útoku teroristy. Prezident přihlížel vojenské přehlídce a vyznamenal Řádem čestné legie 42 lidí, kteří při loňském krvavém útoku pomáhali obětem. Mezi vyznamenanými byli policisté, záchranáři, četníci a lékaři.
14. 7. 2017Aktualizováno14. 7. 2017, 19:47|
Útok v Nice

V lidech to zůstává, všude jsou kontroly, říká rok po útoku Čech žijící v Nice

Útok v Nice si přesně před rokem vyžádal 86 lidských životů, přes čtyři stovky lidí utrpěly zranění. Památku obětí přijede do letoviska v pátek uctít i prezident Emmanuel Macron. „Byl tu strašný zmatek,“ vzpomíná na osudný večer Čech Václav Řeřicha, který byl s rodinou na slavnostním ohňostroji. Lidem podle něj doteď vadí, když sledují záběry, protože prožívají tragédii znovu.
14. 7. 2017|
Útoky v Paříži

Teror změnil tvář Francie: Každodenní život ve strachu, s kontrolami a vojáky v ulicích

Nebývalé množství atentátů v posledních letech změnilo tvář Francie. Ve městech hlídkují kromě policistů i vojáci se samopaly a lidé si museli zvyknout, že se bez kontroly nedostanou ani do obchodních center. Teroristé zanechali jizvy na každodenním životě Francouzů, kteří se musí učit žít ve strachu z dalších masakrů. Změnil se i pohled části společnosti na muslimy, kteří čelí narážkám, ať se „vrátí domů“. Tragickými událostmi utrpěl rovněž cestovních ruch, který je pro ekonomiku nejnavštěvovanější země světa velmi důležitý.
23. 9. 2016|
Útok v Nice

Ve Francii zatkli dalších osm lidí kvůli útoku v Nice

Francouzská policie zatkla dalších osm lidí v souvislosti s červencovým útokem v Nice, který si vyžádal 86 obětí. Podle agentury AFP odvolávající se na zdroj blízký vyšetřování byli podezřelí, mezi nimiž jsou Tunisané a Francouzi, zatčeni v pondělí večer a v úterý ráno na jihovýchodě Francie.
20. 9. 2016|
Útok v Nice

Vlivná média se v době masakrů kloní k autocenzuře. Nedělejme z teroristů hrdiny, říká expert

V novém tisíciletí se teroristé stali profesionály v práci s médii, prostřednictvím kterých se snaží šokovat, zasít strach ve společnosti a získat nové stoupence. Sociolog médií Jaromír Volek mluví o předem připraveném „média plánu“. Po červencových atentátech se některá vlivná francouzská média rozhodla dál nezveřejňovat jména a snímky teroristů. „Pachatelé by měli dostat minimum mediálního prostoru. Není sebemenší důvod jejich jednání či image heroizovat,“ řekl Volek webu ČT24. Podle kritiků ale může autoregulace ještě posílit nedůvěru lidí v média.
31. 8. 2016Aktualizováno31. 8. 2016, 16:56|
Útok v Nice

Teror v západní Evropě? Rok 2016 je černý, dřív ale bylo i hůř

Rok 2016 je co do počtu obětí teroristických útoků v západní Evropě nejtragičtější za posledních dvanáct let. Vyplývá to z výzkumu britské televize BBC. Extrémní byl hlavně letošní červenec – 94 procent útoků se ovšem odehrálo jinde ve světě, většina z nich na Blízkém východě. Třeba v 70. letech 20. století přitom bývaly některé roky ještě mnohem krvavější než ten letošní.
19. 8. 2016Aktualizováno19. 8. 2016, 16:10|
Útok v Nice

Policistka z Nice tvrdí, že její zprávu se snažili ovlivnit nadřízení

Ve Francii pokračuje vyšetřování nedávného atentátu v Nice, při kterém zemřelo 84 lidí. Ze sporu týkajícího se zajištění bezpečnosti během oslav se stává politické téma. Na stranu kritiků vlády se přidala i městská policistka z Nice Sandra Bertinová, která sepsala zprávu o přijatých opatřeních v okamžiku propuknutí útoku na Anglické promenádě a nyní tvrdí, že na ni resort vnitra údajně vyvíjel nátlak, aby hlášení pozměnila. Ministr vnitra Bernard Cazeneuve obvinění popírá a podává na policistku žalobu kvůli pomluvě.
25. 7. 2016Aktualizováno25. 7. 2016, 20:16|
Útok v Nice

Policie kvůli útokům v Nice uvalila vazbu na pět lidí

Francouzské úřady ve čtvrtek uvalily vazbu na pět údajných kompliců útočníka, který minulý týden v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí. Tři podezřelé - Choukriho C., Mohameda Oualida W. a Ramziho A. - prokuratura viní z nápomoci k vraždám spáchaným při teroristickém činu.
22. 7. 2016Aktualizováno22. 7. 2016, 09:49|
Útok v Nice

Útočník z Nice měl při přípravě činu společníky. Tvrdí to prokuratura

Útočník, který před týdnem v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí, měl při přípravě činu společníky. Teroristický čin připravoval několik měsíců. Řekl to francouzský prokurátor Francois Molins. Podle něj policie zadržela pět osob, které podezřívá z terorismu.
21. 7. 2016Aktualizováno21. 7. 2016, 18:37|
Útok v Nice

Francie prošetří bezpečnostní opatření před útokem v Nice

Francouzská policejní inspekce prošetří úroveň bezpečnostních opatření během oslav státního svátku 14. července v Nice, po kterých vjel do davu na místní promenádě útočník s kamionem a zabil 84 lidí. Krátce po útoku se začala ozývat kritika z řad obětí a místních politiků, kteří považovali bezpečnostní opatření za nedostatečná.
21. 7. 2016Aktualizováno21. 7. 2016, 12:43|
Útok v Nice

Francouzský Senát chce kromě výjimečného stavu i přísnější protiteroristický zákon

Prodloužení výjimečného stavu ve Francii na dalších šest měsíců schválila ve středu večer i druhá, horní komora parlamentu Senát. Národní shromáždění vyslovilo souhlas s tímto opatřením v noci na středu. Parlament podpořil výjimečný stav týden po vražedném útoku v Nice s 84 mrtvými. Obě komory se však ještě musejí dohodnout na detailech pravomocí, jimiž budou úřady disponovat. Senátoři totiž chtějí spolu se zákonem o prodloužení výjimečného stavu schválit i zpřísnění protiteroristického zákona.
21. 7. 2016Aktualizováno21. 7. 2016, 09:05|
Útok v Nice

Francouzští poslanci prodloužili výjimečný stav do konce ledna

Národní shromáždění, dolní komora francouzského parlamentu, v noci schválila prodloužení výjimečného stavu v zemi o šest měsíců. Návrhem se nyní bude zabývat Senát. Výjimečný stav by po svém definitivním schválení měl platit až do konce ledna 2017. Poslanci návrh schválili pět dní po vražedném útoku v Nice s 84 mrtvými.
20. 7. 2016Aktualizováno20. 7. 2016, 06:29|
Útok v Nice

Bývalý velvyslanec o Francii: Bezpečnost funguje, během Eura zabránili atentátu

„Francie si na výjimečný stav zvyká,“ upozornil bývalý velvyslanec v této zemi Pavel Fischer v pořadu Interview ČT24. Mezi Francouzi navíc podle něj sílí politický konsensus, aby výjimečný stav trval i nadále. „Během fotbalového Eura byly zmařeny pokusy o atentát. O tom se nemluví, ale je to skutečnost. Systém funguje,“ upozornil Fischer.
20. 7. 2016Aktualizováno20. 7. 2016, 06:00|
Útok v Nice

Idris Elba atentátu nezabrání. Kina ve Francii stáhla po útoku v Nice jeho film

Z francouzských kin zmizel nový akční snímek Den Bastily. Společnost StudioCanal se pro stažení rozhodla po čtvrtečním útoku v Nice. Premiéru už přitom pozdržely loňské teroristické útoky v Paříži. Příběh s Idrisem Elbou v hlavní roli totiž podobnou událost v den státního svátku předpovídá. Titul by ale neměl být z distribuce vyřazen nadobro.
19. 7. 2016Aktualizováno19. 7. 2016, 14:30|
Útok v Nice

Prokurátor: Bouhlel útok na promenádu plánoval, stihl i selfie před kamionem

Pachatel, který vjel ve čtvrtek večer na promenádě v Nice kamionem do davu a usmrtil 84 lidí, plánoval svůj útok předem. Vyšetřovatelé zjistili, že v poslední době projevil na internetu zájem o radikální islamistické organizace, důkazy o jeho přímém napojení na Islámský stát ale nenašli. V sobotu přitom IS označil Tunisana Mohameda Lahouaieje Bouhlela za svého vojáka.
18. 7. 2016Aktualizováno18. 7. 2016, 18:43|
Útok v Nice

OBRAZEM: Promenádu v Nice zahalily slzy a ticho

Minutou ticha v pravé poledne uctili lidé po celé Francii oběti útoku v Nice. Na přímořské promenádě, kde ve čtvrtek mladý Tunisan vjel s nákladním automobilem do davu a zavraždil přitom nejméně 84 osob, se shromáždily tisíce lidí s květinami a svíčkami.
18. 7. 2016Aktualizováno18. 7. 2016, 14:25|
Útok v Nice

Policie zadržela kvůli útoku v Nice další dvě osoby

Policie zadržela ráno v Nice muže a ženu v souvislosti se čtvrtečním útokem na promenádě. Čtyři dříve zadržení lidé zůstávají nadále ve vazbě, bývalá manželka útočníka již byla propuštěna. K atentátu, který měl na svědomí 31letý muž zřejmě s psychickými problémy, se přihlásil takzvaný Islámský stát. Policie útočníkovo napojení na islamisty stále prošetřuje.
17. 7. 2016Aktualizováno17. 7. 2016, 13:54|
Útok v Nice

K odpovědnosti za masakr v Nice se přihlásil Islámský stát

Ke čtvrtečnímu útoku, při němž řidič kamionu zavraždil přes 80 lidí ve francouzském městě Nice, se přihlásil samozvaný Islámský stát. Uvedla to agentura Amak napojená na islamisty. Francouzská policie již zadržela čtyři muže z okruhu pachatele, ve vazbě zůstává i jeho manželka. Po masakru v Nice se zatím nepodařilo identifikovat 16 z 84 obětí. V kritickémstavu je stále mnoho zraněných, včetně pěti dětí, uvedly nemocnice.
16. 7. 2016Aktualizováno16. 7. 2016, 11:29|
Útok v Nice

Hollande nepřiletí do Prahy kvůli útoku v Nice

Francouzský prezident Francois Hollande zrušil svou středeční návštěvu Prahy. Důvodem je čtvrteční útok v Nice, při němž zahynulo 84 lidí. Francouzské velvyslanectví o zrušení návštěvy informovalo prezidentskou kancelář.
16. 7. 2016Aktualizováno16. 7. 2016, 05:35|
Útok v Nice

Zmínku o mrtvém Čechovi francouzská televize stáhla. Podle ministerstva to byla spekulace

Podle ministerstva zahraničí se nepotvrdila informace Aktuálně.cz a francouzské televize BFM TV, že mezi oběťmi útoku v Nice byl i jeden člověk z Česka. Mluvčí ministerstva uvedla, že francouzský krizový štáb takovou informaci neuvolňoval a byla to spekulace. Soustrast rodinám obětí a lítost nad útokem v Nice vyjádřil i prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Oba vyzývají k razantnímu a nemilosrdnému postupu proti teroristům. Podle europoslance Pavla Svobody musí při současných bezpečnostních hrozbách Evropská unie víc spolupracovat se Severoatlantickou aliancí.
15. 7. 2016Aktualizováno15. 7. 2016, 21:58|
Útok v Nice

Premiér Valls připustil spojení útoku s radikálním islámem

Policie potvrdila, že v Nice útočil 31letý muž tuniského původu. Jde o řidiče z povolání Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který figuroval v policejních záznamech pouze kvůli loupeži a násilnostem. Přímá spojitost s radikálními kruhy zatím není známa, premiér Manuel Valls ale takovou možnost připouští. Masakr na pobřežní promenádě nepřežilo 84 lidí různých národností. Dvaapadesát zraněných je stále v kritickém stavu.
15. 7. 2016Aktualizováno15. 7. 2016, 20:38|
Útok v Nice

Svědci z Nice: Bylo to jako na bojišti, všude mrtví, celé město utíkalo

Chaos, panika, všude lidská těla. Svědci tragédie v Nice popisují hororové chvíle poté, co se na promenádu v Nice přiřítil kamion a přejel desítky lidí. Oslav pádu Bastily se zúčastnilo hodně rodin s dětmi. Podle svědků se těla „kutálela od vozu jako kuželky“. Někteří se prý věšeli na dveře kamionu a snažili se ho zastavit. „Utíkalo celé město, většina lidí nevěděla, proč a kam běží, ale všichni utíkali, protože jim to bylo řečeno,“ popsala situaci Češka Jana Křížová.
15. 7. 2016Aktualizováno15. 7. 2016, 20:31|