Českým nosorožcům se v Keni daří skvěle

Nairobi - Bílým nosorožcům ze zoo ve Dvoře Králové se v Keni podle ošetřovatelů daří skvěle. O jejich záchraně nyní debatují odborníci po celém světě. A to zejména poté, co českou snahu pochválil britský princ Wiliam. Zoo ve Dvoře Králové poslala před měsícem do Keni čtyři nosorožce z celkem osmi kusů žijících na světě, aby se rozmnožili. Objevila se navíc zpráva, že Rusové našli v Súdánu další tři tato zvířata.

Nosorožcům se v jejich novém prostředí rezervace Ol Pejeta Conservation v centrální části Keni daří skvěle, shodují se odborníci z Čech, Británie i z Keni.

Nosorožci prozatím bydlí ve výběhu, který kopíruje ten, který měli v české zoo. Odsud jsou pravidelně vypouštěni do větších výběhů, které jsou oplocené. To proto, aby nosorožci neutekli a byli chráněni před možnými predátory a hlavně před pytláky. Po měsíci budou zvířata vypuštěna do větších a větších prostorů, aby si pomalu zvykala na volnou přírodu.

Studio 6 o nosorožcích v Keni (zdroj: ČT24)

Záchrana nejistá

Transport nosorožců je pokusem o záchranu druhu. Severní bílí nosorožci jsou kriticky ohrožení. Pokud odborníci nenajdou do konce příštího roku volně žijící jedince, bude druh prohlášen za vyhynulý. Všichni ale doufají, že mise bude úspěšná, první narozené mládě by se pak vrátilo zpět do zoo ve Dvoře Králové, druhé by zůstalo v rezervaci. V zajetí žije ještě samec a samice v americkém San Diegu. Podle posledních údajů prý v Súdánu odborníci objevili tři jedince, samce, samici a mládě. Pokud jsou informace správné, pokusí se je převézt také do keňské rezervace. Žádné hmatatelné důkazy o jejich existenci však zatím nikdo nepodal.

Jestli se poddruh bílého nosorožce podaří zachránit, není vůbec jisté. Pokud bude záchrana druhu závislá pouze na dvou českých párek, je šance přinejlepším pouhých 50 procent.

V královédvorské zoo stále zůstaly dva kusy vzácného nosorožce. Nejstarší samice Nesárí na tom není zdravotně nejlépe. „Ve svých 38 letech na tom není dostatečně dobře, aby transport mohla absolvovat,“ míní Jan Žďárek, ošetřovatel nosorožců. Druhá samice bohužel není schopná reprodukce.