Belgičané si po útocích oblíbili divadelní hru Džihád

Brusel – Už dnes má padnout v Antverpách přes 40 rozsudků nad islamisty, kteří verbovali Belgičany do války v Sýrii. Odhadem odchází bojovat do Sýrie a Iráku deset mladých Belgičanů měsíčně. Fenomén už zasahuje i na divadelní scénu. Enormní úspěch slaví hra Džihád.

Počet mladých lidí, kteří míří na Blízký východ bojovat na straně radikálů, je alarmující. Jedenáctimilionová Belgie drží v přepočtu na obyvatele v Evropě rekord. Téma zaujalo už i belgické divadelní tvůrce.  

Tragikomická hra Džihád zažívá obří úspěch. Tři Bruselané s arabskými kořeny odjíždí bojovat za svatou válku. „Přestaňte, nebo si nás všimnou! My jsme na prázdninách, jsme turisté! Uděláš mi tu radost a fofrem vyhodíš ten svůj skromný žiletkový strojek do koše. A jak se tam budeme holit? Tam se nebudeš muset holit,“ říká herec. 

Hru napsal bývalý policista - muslim, který varuje mladé před léčkou radikálů. „Je to, jako když necháte otevřený kohoutek. Bude to tak dál pokračovat. Mým cílem je hledat řešení, jak zastavit odchody,“ tvrdí Ismaël Saidi. 

Hraje se v hale, kam chodí mladí sportovat. Měsíc po útocích v Paříži je v divadle plno. „Po krizích, slzách, panice se chceme trochu zasmát. Myslet na něco jiného,“ podotkl divák Adil. 

Ve hře jeden z belgických džihádistů pochopí, že Elvise Presleyho může mít rád, i když má prostřední židovské jméno Aaron. Jenže v realitě není situace tak romantická. Zemi čekají rozsudky v takzvaném mega procesu s radikály z organizace Šaría pro Belgii. Klíčové taky je, co dělat s navrátilci: „Co se týče napravování teroristů, nesmíme umožnit šíření radikalizace ve vězení,“ míní česká eurokomisařka pro spravedlnost Věra Jourová. 

Přísnější protiteroristická opatření budou tento týden v Bruselu schvalovat premiéři a prezidenti - na letošním prvním summitu Evropské unie. Kvůli bezpečnostní hrozbě je přímo v ulicích budou poprvé po desítkách let hlídat i vojáci.

V Belgii vznikla divadelní hra Džihád (zdroj: ČT24)