VIDEO: V Tchaj-peji spadlo letadlo do řeky

Tchaj-pej - V metropoli Tchaj-wanu se dnes krátce po startu zřítilo do řeky letadlo s 58 lidmi na palubě. Havárie má nejméně 31 obětí. Z trupu letounu záchranáři dostali patnáct zraněných, po dalších lidech se stále pátrá. Příčiny neštěstí zatím nejsou známy.

Turbovrtulový stroj ATR-72 společnosti TransAsia Airways odstartoval z Tchaj-peje v 10:53 místního času (3:53 SEČ) a zamířil na tchajwanské souostroví Ťin-men, které se nachází u jihovýchodního pobřeží Číny.

Letadlo se po startu naklonilo na bok, při přeletu nad dálnicí vrazilo do vozu taxislužby, pak zavadilo o dálniční nadjezd a zřítilo se do mělké řeky Ťi-lung. Krátce před pádem letadla vyslal pilot tísňové volání, v němž poukazoval na problémy s motorem.

Záchranáři museli udělat do trupu zpola potopeného stroje otvor, kterým vytahovali zraněné. Do záchranných akcí se zapojilo kromě hasičů také 400 vojáků, které společně s osmi čluny vyslalo ministerstvo obrany.

Na palubě bylo podle úřadů 31 obyvatel pevninské Číny, kteří byli na Tchaj-wanu většinou jako turisté. Posádku tvořilo pět lidí, cestujících bylo 53. Výkonný ředitel letecké společnosti se „hluboce omluvil obětem a posádce“.

Letadlo se zřítilo pouhé tři minuty po startu; turbovrtulový stroj ATR-72 měl zřejmě potíže s tahem motorů. „Ve fázi vzletu je to režim kritický. Ze záběrů se nepozná, zda motory táhnou, nebo ne, protože vrtule se mohou točit setrvačností,“ konstatoval letecký publicista Martin Velek. Piloti byli podle něj zkušení - nalétáno měli tisíce hodin.

Havarovaný letoun francouzsko-italské výroby byl podle médií méně než rok starý a bezpečnostní prověrky naposledy podstoupil 26. ledna. Aerolinky TransAsia Airways ztratily loni v červenci jiný stroj ATR-72, tehdy zahynulo 49 lidí. Od roku 1995 jde už o pátou nehodu.

Na Tchaj-wanu se zřítilo letadlo
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Uncredited