Hackeři vyhrožují divákům filmu o Kimovi, New York ruší premiéru

Los Angeles - Hackeři, kteří napadli hollywoodské studio Sony, hrozí skutečným útokem. Na internetu to vzkázali návštěvníkům filmu The Interview (Rozhovor). Komedie má v Americe premiéru příští týden. V New Yorku už ji kvůli hrozbě zrušili. Hlavní aktéři se ve filmu pokoušejí zabít severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Týden před premiérou nabírají výhružné vzkazy na intenzitě. „Na místech, kde se bude film Interview promítat názorně, ukážeme, jaký osud si zaslouží ti, kteří se baví zesměšňováním teroru,“ píšou hackeři na internetu. „Za chvíli svět uvidí, jak strašný film Sony udělalo. Svět se bude bát. Vzpomeňte si na 11. září 2001,“ pokračují neznámí útočníci s tím, že „všichni nakonec Sony odsoudí“. 

Americké úřady ale veřejnost uklidňují s tím, že tajné služby žádné přípravy na masivní teroristický útok nezaznamenaly. Některá města přesto varování na lehkou váhu neberou. Třeba v Los Angeles kolem kinosálů dojde k posílení hlídek. „Jsme v kontaktu s FBI, mluvili jsme i se Sony. Tahle situace tu není poprvé. S výhružkami kvůli filmům jsme se potýkali i v minulých letech, třeba v těch s postavou Usámy bin Ládina,“ poznamenal John Miller, vrchní šéf zpravodajských služeb státu New York. 

The Interview - komedie o Kim Čong-unovi
Zdroj: ČT24/YouTube

Talk show se pro jistotu ruší

Výhružky naplno zasáhly také do propagace filmu. Herci James Franco a Seth Rogen na poslední chvíli zrušili účast ve sledovaných talk show. Od očekáváného hitu Vánoc se potichu distancuje i studio Sony. Kinařům nebude stát v cestě, pokud promítání filmu zruší. 

Informace o tom, že Sony čelilo rozsáhlému hackerskému útoku, se dostala na veřejnost koncem listopadu. Od té doby postupně vyplouvá na povrch, co všechno internetoví piráti z firemních databází a e-mailů vyčetli. Dostupné jsou například citlivé údaje o platech, kontaktní informace, zdravotní záznamy a necenzurovaná vyjádření ze soukromých vzkazů. Hackeři se dostali také ke scénáři čtyřiadvacáté „bondovky“, která dostala pracovní název Spectre. 

Hackeři vyhrožují divákům komedie o vůdci KLDR (zdroj: ČT24)

Podle spekulací stojí za útokem na servery firmy Sony Severní Korea. Komedie totiž pojednává o atentátu na vůdce KLDR Kim Čong-una. Útok na servery Sony je prý Kimova odveta. Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) ale tvrdí, že zatím nemá důkaz, který by Pchjongjang s bezprecedentním hackerským útokem na hollywoodské studio Sony spojoval. Snímek má mít premiéru v amerických kinech 25. prosince.

Kim zřejmě vyrazí do Ruska, setká se s Putinem

Rusko údajně pozvalo severokorejského diktátora Kim Čong-una na návštěvu u příležitosti oslav konce druhé světové války, které jsou plánovány na květen příštího roku. Pro mladého vůdce KLDR by to podle agentury Reuters byla první zahraniční cesta od roku 2011, kdy se ujal moci.

Kim se pravděpodobně setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, napsal japonský list Asahi šimbun. Ten připomněl, že Severní Korea podporuje Rusko v ukrajinském konfliktu a Moskva potřebuje spolupráci Pchjongjangu pro zvýšení vývozu zemního plynu do Jižní Koreje. Také Severní Korea, která čelí mezinárodní kritice kvůli porušování lidských práv a kvůli svému jadernému zbrojnímu programu, usiluje o bližší vztahy s Ruskem.

Putin v listopadu jednal se zvláštním vyslancem Kim Čong-una a vyzýval k užší spolupráci mezi oběma zeměmi s cílem posílení regionální bezpečnosti. Rusko a Severní Korea udržují přátelské vztahy, i když už ne tak blízké jako v dobách Sovětského svazu. Tehdy Moskva poskytovala Pchjongjangu významnou hospodářskou pomoc a politickou podporu.