Jednoho z nejmocnějších čínských komunistů zatkla policie

Peking – Čínská policie zatkla bývalého šéfa vnitřní bezpečnosti Čou Jung-kchanga. Jednoho z nejmocnějších čínských politiků posledního desetiletí viní z přijímání úplatků a vyzrazení státního tajemství. Čou byl navíc vyloučen z řad komunistické strany.

Čínský boj s korupcí: Začaly padat vysoce postavené hlavy (zdroj: ČT24)

Komunistická strana začala Čoua vyšetřovat v červenci pro „vážné porušení disciplíny“. Média následně začala také spekulovat, že si Čou objednal vraždu své první ženy. „Využil svého postavení k získání výhod pro ostatní a přijímal obrovské úplatky osobně nebo přes svou rodinu,“ uvedla Nová Čína ve své zprávě. „Zneužil své moci, aby pomáhal příbuzným, milenkám a přátelům, aby dosahovali značných zisků z provozování podniků, což vyústilo ve vážné ztráty státního majetku,“ dodala agentura.

Jednasedmdesátiletý Čou je podle Reuters nejvýše postaveným čínským politikem vyšetřovaným z podílu na korupčním skandálu od nástupu komunistické strany k moci v roce 1949. Do roku 2012, kdy Čou odešel do důchodu, měl činitel na starosti otázky vnitřní bezpečnosti. Pod jeho kontrolu spadala policie, civilní rozvědka, polovojenská policie i soudy.

Kateřina Procházková, redaktorka zahraniční redakce ČT

„Současný čínský prezident si je jistý v kramflecích, když si dovolil vyloučit Čou Jung-kchanga z komunistické strany Číny. V čínských médiích je to ukazováno jako protikorupční kampaň, v níž prezident pokračuje už v podstatě od nástupu do funkce. Říká se tomu také 'hon na lišku'. Jinak se na to ale dívají zahraniční novináři nebo analytici, kteří si myslí, že by za tím mohla být i nějaká pomsta nebo řešení osobních účtů.“

Čou byl rovněž členem devítičlenného stálého výboru politbyra. Ten je nejvyšším mocenským orgánem vládnoucí Komunistické strany Číny. Dosud přitom platilo nepsané pravidlo určené k zachování jednoty strany, podle něhož členové stálého výboru nebyli trestně stíháni. Právě politbyro podle Nové Číny rozhodlo předat Čouův případ justici, což znamená, že zavrženého činitele čeká soud.

Úplatek
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStockphoto

Korupce má v čínské stranické politice hluboké kořeny

Jednasedmdesátiletý Čou je podle Reuters nejvýše postaveným čínským politikem vyšetřovaným z podílu na korupčním skandálu od nástupu komunistické strany k moci v roce 1949. Podle agentury AFP jde o největší pád někoho ze špiček strany od procesu z roku 1980 s takzvaným gangem čtyř, což byla skupina členů politbyra vedená vdovou po vůdci země Mao Ce-tungovi.
  
Čou před odchodem do důchodu původně usiloval o to, aby na jeho místo šéfa vnitřní bezpečnosti nastoupil další pohlavár Po Si-laj, který byl loni odsouzen na doživotí za korupci a zneužití moci. Poova manželka Ku Kchaj-laj byla usvědčena z vraždy britského podnikatele Neila Heywooda, za niž dostala podmíněný trest smrti s dvouletým odkladem. O Čouovi se již dlouho tvrdí, že byl Po Si-lajovi blízký a že ho hájil.

Si Ťin-pching, čínský prezident

„Dohodli jsme se na podpoře protikorupční spolupráce v Asijsko-pacifickém regionu, na vzniku sítě, která bude korupci trestat, i na tom, že je potřeba odhalovat úředníky, kteří zákonu unikají.“

Čínský boj proti rozsáhlé korupci slaví úspěchy

Prvním vysokým funkcionářem, který byl odsouzen v rámci protikorupční kampaně zahájené prezidentem Si Ťin-pchingem, se stal doživotně odsouzený Wang Su-i. Wang musel kvůli vyšetřování svého případu odejít z významného postu v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko. Třiapadesátiletý politik byl podle místních médií obžalován z toho, že v letech 2005 až 2013 přijal úplatky v celkové výši 10,73 milionu jüanů (35 milionů korun). Za přijaté peníze podporoval různé obchodní dohody nebo zajišťoval povyšování jednotlivých osob.

Obětí čistky se stal i populární televizní moderátor. Žuej Čcheng-kang se proslavil neotřelými rozhovory ve své ekonomické show. Nepokrytý aktivistický novinář a nacionalista s víc než 10 miliony fanoušků na sociálních sítích například pomáhal vypudit americkou kavárnu Starbucks ze Zakázaného města.