USA nedaly vízum šestici vlivných Maďarů, hoří diplomatický požár

Budapešť – Mezi Washingtonem a Budapeští hoří diplomatický skandál. Spojené státy odmítly udělit povolení k pobytu šestici vysoce postavených Maďarů, kteří mají mít blízko k vládnoucí straně Fidesz. Podle Američanů jsou zapletení do korupčních kauz, maďarská vláda žádá důkazy a zevrubné vysvětlení.

Horizont: Diplomatický požár na lince Washington-Budapešť (zdroj: ČT24)

Deset let staré opatření Bílého domu umožňuje zakázat pobyt na americkém území těm osobám, které se dopouštějí korupčního jednání a poškozují tím americké zájmy. Nařízení amerického prezidenta nyní dopadá i na necelou desítku maďarských občanů, o kterých velvyslanectví „hodnověrně zjistilo“, že jsou zapleteny do korupční činnosti.

„Uplatnili jsme prezidentský výnos 7750 proti současným i bývalým maďarským představitelům. Dává nám možnost zamítnout víza vládním představitelům, kteří se podílí na korupci,“ sdělila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Marie Harfová. „Američtí diplomaté už přes deset let sledují korupci v Maďarsku a situace se neustále zhoršuje,“ cituje deník The New York Times amerického chargé d'affaires v Budapešti Andrého Goodfrienda.

Sankce prý postihly i pravou ruku premiéra

Jména šesti nežádoucích osob nejsou známy; podle informací maďarských médií na seznamu figuruje Árpád Habony, poradce premiéra Viktora Orbána, který řídil předvolební kampaně vládního Fideszu a bývá považován za šedou eminenci maďarského kabinetu. Dalším zablokovaným jménem měl být i bývalý mluvčí vlády András Giró-Szász, to ale úřad premiéra popřel.

Sankce v podobě neuděleného víza potom měly stihnout také vysoké představitele maďarského Národního daňového a celního úřadu (NAV) včetně jeho nejvyšší představitelky Ildikó Vidové. Povolení k pobytu prý nedostal ani Pál Heim, předseda provládního institutu Századvég Gazdaságkutató.

Americký chargé d'affaires Goodfriend: „Pokud se situace bude nadále takto zhoršovat, nebudeme moci spolupracovat jako spojenci. Tomu jsme se chtěli vyhnout.“

Právní zástupce Fideszu Gulyas: "Postup Američanů je nepřátelský, stejně jako byla nepřátelská jejich kritika v minulosti."

Budapešť: Američané vedou nepřátelskou politiku

Maďarská vláda se proti americkým opatřením ohradila. „Postup Američanů je nepřátelský, stejně jako byla nepřátelská jejich kritika v minulosti. Americká ambasáda často vyjadřuje názory na naši vnitřní politiku. To nedělá nikde jinde na světě,“ prohlásil právní zástupce Fideszu Gergely Gulyas. „Tento přístup může otrávit a naprosto zničit vztahy mezi našimi zeměmi,“ varoval János Lazar, ředitel úřadu maďarského premiéra.

Ministr zahraničí Péter Szijjártó oznámil, že od Washingtonu očekává informace o „údajné korupční kaze“. Pokud je neposkytne, vzbudí prý podezření, že chce pouze na Budapešť vyvíjet nátlak. Podle deníku Napi Gazdaság, který vlastní Heimův institut, totiž daňový úřad prověřuje některé americké podniky v Maďarsku – a USA se tak připravily na odvetná opatření. Velvyslanectví Spojených států v Maďarsku popřelo, že by mělo informace o jakékoliv kontrole NAV namířené vůči americkému podniku či instituci, proto neexistují ani žádná protiopatření.

Již citovaný New York Times uvádí, že o tvrdých krocích USA vůči vládě Viktora Orbána se zřejmě rozhodlo už dříve. Na problémy s korupcí totiž Spojené státy upozorňovaly Budapešť už v roce 2011, když s premiérem Orbánem jednala Hillary Clintonová, ještě coby ministryně zahraničí. „Zdůraznila jsem, jak jsou pro každou vládu důležité vnitřní kontrolní mechanismy. Ve Spojených státech věříme, že jsou naprosto klíčové,“ konstatovala tehdy.

Bývalý ambasador v USA: Maďarsku hrozí izolace

Vztahy na americko-maďarské lince navíc nejsou harmonické řadu měsíců. Viktor Orbán patří v rámci členských zemí NATO mezi politiky nejvstřícnější Kremlu, USA v Budapešti dlouhodobě nemají ani velvyslance – nahrazuje ho chargé d'affaires.

Podle bývalého maďarského velvyslance ve Washingtonu si Maďarsko současným jednáním pouze kazí reputaci. „Pustilo se do boje s největší supervelmocí světa, tento boj není možné vyhrát a jeho následky budou nešťastné nejen pro vládu, ale i pro celou zemi. Nejpravděpodobnějším výsledkem bude totální izolace,“ cituje Andráse Simonyiho server Aktuálně.sk.

Skandál přichází ve stejnou chvíli, kdy šéf maďarské diplomacie míří za Atlantik; ve Washingtonu se setká s náměstkyní šéfa americké diplomacie pro evropské a euroasijské záležitosti Victorií Nulandovou a premiér Orbán od něj očekává rychlé vyřešení celé aféry.