Zpráva pro ukrajinské uprchlíky: Střílí se tu. Ještě se nevracejte

Kyjev – Jevgenija neviděla svého muže už čtyři měsíce. On bojuje za separatisty, ona je s dcerou v uprchlickém táboře. Statisíce ukrajinských uprchlíků by se rády po měsících strávených v táborech nebo u příbuzných vrátily domů. Jejich blízcí, kteří na východě země zůstali, jim ale radí, ať se nevracejí. I přes uzavřené příměří na začátku září se totiž v oblasti stále bojuje. Jejich návrat je tak stále v nedohlednu.

„První příležitost by s nadšením využili k cestě domů. Ale zatím se taková příležitost nenaskytla,“ říká Světlana Dobrovolskaja, vedoucí jednoho z uprchlických táborů v Rostovské oblasti na jihu Ruska. Moskva nechává utečencům ze západu otevřené dveře. „Ukrajinci mohou prakticky do všech regionů v Rusku odjet bezplatně,“ uvedl Sergej Bondarev, vicegubernátor Rostovské oblasti.

Podle informací OSN uteklo do září letošního roku více než 800 000 Ukrajinců za ruské hranice, dalších přibližně 260 000 lidí se vydalo do klidnějších ukrajinských oblastí. Ostatní uprchlíci směřují například do pobaltských zemí, Polska či Běloruska. Čísla ale mohou být mnohem vyšší, protože utečenci, kteří se přestěhovali k příbuzným, nejsou nikde zaevidovaní. Stejně tak se úřadům často nehlásí mladí muži z obavy, že by museli narukovat.

Jevgenija je s dcerou v uprchlickém táboře už čtyři měsíce
Zdroj: ČT24

Je v podstatě jedno, jestli lidé prchají před ukrajinskými vojáky, nebo separatisty. Opouštějí své domovy tak jako tak. A rodiny těch, kteří se bojů aktivně účastní, se rozdělují. Právě ve zmiňovaném táboře v Rostovské oblasti jsou pouze ženy a děti vzbouřenců, kteří se snaží na ukrajinské vládě vynutit nezávislost a své blízké raději poslali mimo dosah bojů.

„Dům je, sláva bohu, zatím v pořádku. Je ale hrozné tam jet. V okolí se bombarduje a střílí,“ popisuje Jevgenija Sergejenková, která svého muže neviděla už čtyři měsíce. Bojuje na straně separatistů a manželku i s dcerou poslal raději do Ruska.

Uprchlíci se na Ukrajinu zatím nevracejí (zdroj: ČT24)

Rusové popírají, že mají v nemocnicích vzbouřence

Boje i přes uzavřené příměří neustávají a zraněných i mrtvých na obou stranách přibývá. Statistiky jsou ovšem v tomto ohledu velmi nepřesné, protože v některých částech východní Ukrajiny, kde jsou střety obou táborů intenzivní, jsou oběti pohřbívány neoficiálně.

V ruském pohraničí jsou tak zcela logicky vedle uprchlíků také zranění separatisté, kteří se zotavují v místních nemocnicích. Úřady i vedení nemocnic ale žádné informace neposkytují a přítomnost vzbouřenců odmítají. Přesto mohou lidé před nemocnicí v ruském Radionově potkat Vasilije, který tvrdí, že je v nemocnic už dva měsíce, protože byl zraněn během bojů nedaleko Luhanska. „Kost ještě nesrostla. Rána se už zahojila, vše je v pořádku, jen ta kost nesrostla,“ ukazuje Vasilij zpravodaji České televize svou zafačovanou nohu.

Vasilij se zranil při bojích u Luhansku
Zdroj: ČT24