V Sýrii zuří boje o město Kobani, Damašek vyhrožuje Turkům kvůli intervenci

Damašek/Ankara - Damašek bude jakoukoliv intervenci turecké armády považovat za agresi. Sýrie tak reaguje na rozhodnutí země zapojit se do boje proti radikálům z Islámského státu (IS). Mandát k vojenské intervenci schválil turecký parlament. Na severu Sýrie dál probíhají těžké boje o kurdské město Kobani. Radikálové město obléhají již více než dva týdny. Kurdským lidovým milicím se ho ale daří s podporou dobrovolníků a spojeneckých leteckých úderů bránit. Turecký premiér Ahmet Davutoglu přislíbil městu v obležení pomoc.

Podle syrské exilové organizace pro lidská práva SOHR, která situaci v Sýrii dlouhodobě monitoruje, se kurdským obráncům města podařilo odrazit již tři pokusy islamistů o velkou ofenzivu. Zničili přitom prý dvě jejich vozidla. Podle kurdské tiskové agentury dokonce zneškodnili i jeden tank. I tak se ale ozbrojenci z IS Kobani prý stále přibližují. Podle některých zpráv stojí jejich jednotky jen několik set metrů od okraje města.

Podle politologa Pavla Barši se záměry, které v Sýrii sleduje turecká vláda, liší od toho, co je cílem Kurdů i mezinárodní koalice proti islámským radikálům. „Prioritou prezidenta Erdogana je bojovat proti Asadovi, nikoliv proti tzv. Islámskému státu,“ dodal Barša.

Kobani, které leží přímo u hranice s Tureckem, je poslední baštou Kurdů na severu Sýrie. V jeho okolí islamisté už ovládají asi 300 vesnic. Pokud by město padlo, ovládl by IS souvislý pás turecko-syrského pohraničí od severovýchodního cípu Sýrie až po město Aleppo. Hlavní skupina syrských kurdských bojovníků už proto vyzvala ostatní Kurdy, aby se připojili k obraně města.
 
Turecký parlament schválil mandát k vojenské intervenci proti IS. Premiér Ahmet Davutoglu ve čtvrtek v noci přislíbil Kurdům v obleženém městě pomoc. „Rozhodně nechceme, aby Kobani padlo,“ uvedl premiér. „Uděláme, co bude třeba, abychom tomu zabránili,“ dodal. Konkrétní kroky, které Ankara hodlá podniknout, premiér nezmínil.

Ministr obrany Ismet Yilmaz ve čtvrtek ale zdůraznil, že neočekává, že že by se armáda měla bezprostředně pustit do bojových akcí. Turecko se obává v případě ofenzivy proti IS výrazného zhoršení bezpečnostní situace v zemi. Mezi radikály jsou také desítky tureckých občanů, kteří by pak podle Ankary mohli páchat ve vlasti teroristické útoky.

Reakce Damašku na sebe nenechala dlouho čekat. Syrské ministerstvo zahraničí dnes vydalo prohlášení, v němž rozhodně varuje před vojenskou akcí Turecka. Jakoukoli intervenci turecké armády prý bude považovat za „agresi proti členskému státu OSN“.

Do Turecka uprchlo z obléhaného města a okolí více než 160 000 běženců. Opačným směrem proudí už nyní pomoc v podobě dobrovolníků z řad tureckých Kurdů, často členů v zemi zakázané teroristické Strany kurdských pracujících (PKK). Ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu dnes ale odmítl návrh na vyzbrojení členů PKK, a to i kdyby měli zbraně použít v boji proti IS. Šéf PKK Abdullah Öcalan ve čtvrtek Ankaře pohrozil, že ukončí mírový proces s vládou, pokud v Kobani dopustí masakr.

Jana Hybášková, vedoucí delegace EU v Iráku o fungování IS

„Podle všeho jde o stát organizovaného zločinu. Jde tu o kavkazský/čečenský vliv, vliv bývalých baasistů a sunnitských extremistů. Všem jde o maximální zisk. Ten klíčový pochází z prodeje ropy, ale v současné době jde i o prodej lidských orgánů, žen a dětí, ale i památek. Co se týče ropy, prodává 120 až 150 tisíc barelů denně. Osmdesát tisíc je prodáno syrskému režimu, zbytek končí v Afghánistánu, Íránu, Pákistánu, Turecku a jiných okolních státech. Málo se mluví o tom, že útok na Kobani je rovněž útokem na devět velkých obilných sil, která IS dovolí přežít i celý příští rok.“

Podle agentury AP syrská armáda využívá toho, že IS je pod tlakem Kurdů a také spojeneckých náletů, a bojuje v oblastech, jež radikálové ovládli v minulosti.
Dnes syrská armáda získala tři vesnice u Aleppa. Letadla USA a několika arabských zemí pokračovala v náletech na pozice IS v provinciích Rakka a Aleppo. Zničila prý jednu ze základen islamistů a také dva tanky.
  
Dětský fond OSN UNICEF také ohlásil, že  se na svobodu dostalo 70 kurdských dětí, které IS zajal před čtyřmi měsíci na cestě z Kobani, 50 až 70 dětí a studentů je ale stále v zajetí.

Irácký premiér vyzval ke sjednocení kvůli bojům s islamisty

Ofenzivu islamistů se snaží odrazit i armáda a kurdští bojovníci v sousedním Iráku. Irácký premiér Hajdar Abádí vyzval věčně rozhádané místní politiky k jednotě. „Vyzývám politické síly, aby se sjednotily a rozdíly nechaly stranou,“ řekl Abádí. Dodal, že bitva proti ozbrojencům z Islámského státu bude pokračovat až do konce.

  • Podrobná zpráva Vysokého komisaře OSN pro lidská práva hovoří o jejich rozsáhlém porušování na iráckých územích dobytých jednotkami Islámského státu. Na základě výpovědí přibližně 450 očitých svědků byly zdokumentovány časté případy prodeje žen a dívek do otroctví, takto bylo například letos v srpnu prodáno bojovníkům IS do Sýrie na sto padesát zajatých příslušnic jizídské a křesťanské komunity. V řadách Islámského státu dochází k též používání mladých chlapců v boji coby živých štítů. Některým z násilně naverbovaných chlapců nebylo více než třináct let, tvrdí list Washington Post na základě zmiňované zprávy OSN.