Někdejší gruzínský ministr: Vpád do Osetie plánoval Saakašvili dlouho

Tbilisi - Někdejší gruzínský ministr obrany Irakli Okruašvili agentuře Reuters prozradil, že gruzínský prezident Michail Saakašvili plánoval podmanit si Jižní Osetii vojenským vpádem už dlouho před 8. srpnem, kdy konflikt v Gruzii začal. Akce gruzínské armády se ale podle Okruašviliho nepovedla a pro Rusy bylo snadné provést odvetný úder.

Někdejší ministr zároveň v rozhovoru pro Reuters přiznal část viny za konflikt na Kavkaze i Spojeným státům. Prý se jim nepodařilo Saakašviliho usměrnit.

Okruašvili, který stál v čele ministerstva obrany v letech 2004 až 2006, tvrdí, že spolupracoval se Saakašvilim na vojenských plánech invaze do Jižní Osetie a Abcházie. „Abcházie byla naší strategickou prioritou, ale v roce 2005 jsme vypracovali vojenské plány na získání kontroly jak nad Abcházií, tak nad Jižní Osetií,“ řekl.   

I když se Okruašvili podílel na plánech invaze, nesouhlasí se způsobem, jakým Saakašvili nakonec konflikt řešil. Válku podle něj vedl ve spěchu, bez diplomatické podpory a vůbec nebral ohledy na ruské jednotky rozmístěné v separatistických regionech.

Šanci na úspěšný útok Gruzie ztratila už v roce 2006

„Podle původních plánů měla být operace vedena po dvou liniích - vpád do Jižní Osetie, obsazení jihoosetské metropole Cchinvali, hlavního hraničního přechodu mezi Ruskem a Jižní Osetií tunelu Roki a města Džavy,“ řekl.    

„Saakašviliho ofenziva se zaměřila jen na obsazení Cchinvali, protože se domníval, že USA zablokují reakci Ruska prostřednictvím diplomatických kanálů. Ale když se ukázalo, že Spojené státy nereagují, vyslal Saakašvili jednotky k tunelu Roki, kde je však Rusové vyšachovali,“ uvedl.

Podle Okruašviliho ztratila Gruzie šanci na úspěšný útok už v roce 2006, kdy Rusové přeskupili a zdokonalili svou vojenskou infrastrukturu na severním Kavkaze.