Příznivců skotské nezávislosti přibývá, ukazuje další průzkum

Londýn - Britský premiér David Cameron prohlásil, že rozhodnutí je čistě na Skotech, ale že zbytek Británie si přeje, aby Skotsko zůstalo součástí království. Vůdci britských konzervativců, liberálních demokratů i opozičních labouristů se spojili a povedou ve Skotsku společnou kampaň. Referendum proběhne už příští čtvrtek. Podle aktuálního průzkumu bude výsledek velmi těsný. Pro nezávislost by hlasovalo 38 procent lidí. Proti jen o procento víc. Šok minulý týden způsobila zpráva, podle které by pro samostatnost hlasovalo 51 procent lidí.

Tábor příznivců skotské nezávislosti s blížícím se datem hlasování roste, dokazuje to další průzkum veřejného mínění. Podle aktuální sondáže agentury TNS se pro odtržení vyslovilo 38 procent dotazovaných, pro setrvání v unii s Londýnem 39 procent a zbývajících 23 procent dotazovaných se ještě nerozhodlo. „Obě strany se budou snažit vytěžit co nejvíc z posledních dní kampaně a přesvědčit nerozhodnuté voliče o zásluhách svých programů,“ komentoval výsledky průzkumu ředitel TNS Scotland Tom Costley.

Na zprávy o možné nezávislosti silně reagují i finanční trhy. Například britská libra poklesla vůči dolaru na nejnižší hodnotu od loňského listopadu.

Výsledek průzkumu, kterého se zúčastnilo 990 lidí, ukazuje na těsný rozdíl mezi příznivci a odpůrci samostatného Skotska. To dokládá i sondáž agentury YouGov pro nedělník The Sunday Times, ve které se pro nezávislost vyslovilo 51 procent dotázaných, proti jich bylo 49 procent.

Ve Skotsku žije téměř půl milionu Angličanů, přičemž většina z nich si přeje setrvání v unii s Británií. Průzkumy veřejného mínění ovšem také naznačují, že jeden ze čtyř Skotů, původem z ostatních částí Spojeného království, bude v referendu hlasovat pro nezávislost, upozorňuje server BBC News.

Londýn nabízí víc pravomocí, podle skotského premiéra žádná novinka

Londýn se snaží skotské voliče přesvědčit, aby po 307 letech svazku s Anglií ve spojení pokračovali. Britský premiér David Cameron už se kvůli referendu sešel i s královnou Alžbětou II. Jeho vláda taky Skotům nabídne větší kontrolu nad výběrem daní, výdaji i sociální politikou.

„Je toho hodně, co nás rozděluje. Na jedné věci se ale vášnivě shodujeme: Spojené království je lepší, když jsme spolu,“ uvedl vůdce konzervativců Cameron v prohlášení zveřejněném na síti Facebook. Právě kvůli tomu se podle něj všichni vůdci shodli, že musí být ve středu ve Skotsku, a nikoli v parlamentu, kde by měl tradičně jako každý týden předseda vlády čelit otázkám poslanců. „Chceme naslouchat voličům a mluvit s nimi o zásadní volbě, která je čeká. Náš vzkaz skotskému lidu je jednoduchý: Chceme, abyste zůstali,“ dodal premiér ve společném prohlášení se šéfem liberálních demokratů Nickem Cleggem a vůdcem labouristů Edem Milibandem.

Publicista Jan Jůn

„Řada voličů labouristů, kteří jsou oficiálně proti rozpadu unie, prohlásila, že v nezávislém Skotsku se bude pracujícím vést lépe a že oni nebudou hlasovat v souladu s vedením, nýbrž podpoří separatisty. Podle nepotvrzených informací je královna velmi znepokojena možností odtržení Skotska. Když se podíváme do historie, tak od prvních let 17. století existovala na britských ostrovech personální unie, kdy skotský král Jakub IV. se stal Jakubem I. britským. V 18. století ale bylo ve Skotsku několik povstání proti britské nadvládě.“

S návrhem na přenesení dalších pravomocí na skotský parlament přišel i bývalý
britský premiér Gordon Brown, který se ve Skotsku narodil. „Tento krok nás posune tak blízko federalizaci, jak je to jen možné,“ uvedl Brown, který je ve Skotsku stále velmi oblíbený. Bývalý šéf labouristů je prý rovněž jedním z mála britských politiků, kterých se šéf skotské vlády a lídr kampaně za nezávislost Alex Salmond obává. 

„Skotsko je již nyní národem. Jsme hrdí na naši historii a kulturu. Chceme ale zpřetrhat všechny přirozené vztahy s našimi přáteli, s našimi sousedy, s našimi příbuznými v Anglii, Walesu a Severním Irsku?“ prohlásil Brown.

Salmond ale tento nejnovější návrh předložený Brownem, který podpořily všechny
tři hlavní britské politické strany, kritizoval. „V tom balíčku není vůbec nic nového,“ řekl skotský premiér novinářům v Edinburghu. Jak dodal, s podobným návrhem přišel Londýn již na jaře. Kampaň podporující setrvání Skotska v unii s Británii se podle něj rozpadá.

V referendu 18. září budou lidé odpovídat na otázku: Mělo by být Skotsko nezávislou zemí? Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, budou následovat jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o osudu britských jaderných ponorek, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.