První nakažený Neafričan: Vyhrál nad ebolou, aniž by to věděl

Washington - I přes jeden případ amercikého lékaře s rozměry téměř zázraku stále platí, že na smrtíci virus ebola oficiálně neexistuje lék. Její různé kmeny jsou různě nebezpečné. Nejhorší ebola-zaire způsobuje úmrtnost přes 90 procent. Nemoc ale pacient, a to i nevědomky, může přežít. Americký lékař Tom Cairns je pravděpodobně prvním člověkem mimo Afriku, který se ebolou v roce 1972 nakazil. Že sám přispěl k objevení jedné z nejzákeřnějších nemoci, přitom několik let netušil.

Jako lékař-misionář v tehdejším Zairu (dnešní Dem. republika Kongo) prováděl pitvu pacienta, který zemřel na neznámou nemoc. „ Během toho jsem si řízl skalpelem do prstu. Za dva týdny jsem už byl vážně nemocný. Nešli jsme tehdy ani do nemocnice. Starali se o mě v našem vlastním domě,“ vzpomíná muž.

Několik týdnů strávil v horečkách a bolestech, přitom stále netušil, co se mu stalo. „Zhubl jsem o 9 kilo a až pak jsem se konečně dostal do stavu, kdy jsem byl schopný vrátit se aspoň omezeně do nemocnice a znovu se zapojit do práce,“ dodává Cairns. V Zairu proto zůstal ještě několik let. Nemoc, která ho skoro zabila, zůstala velkou záhadou až do roku 1976.

Cairns při přednášce zairským medikům
Zdroj: ČT24

Tehdy propukla epidemie neznámého viru v dnešním Jižním Súdánu a na severu Konga. Z 602 pacientů jich 431 zemřelo bolestivou smrtí. Centrum pro prevenci nemocí spustilo testy lékařů, kteří se na místě pohybovali. „Z těch asi 50 lidí, kteří v oblasti žili a kterým vzali krev, byli všichni na ebolu negativní. Všichni až na jednoho a to jsem byl já.“

Až tehdy přitom Cairns zjistil, že přežil ebolu. „Byl jsem nejspíš prvním člověkem mimo Afriku, který ebolu přežil,“ přiznává. Dnes žije s rodinou v Minnesotě a jako vysloužilý lékař v důchodu stále pomáhá v nemocnici.

První nakažený Neafričan: Vyhrál nad ebolou, aniž by to věděl (zdroj: ČT24)