Přežil atentát na Reagana, po zbytek života bojoval proti zbraním

Washington - Zemřel bývalý mluvčí Bílého domu James Brady, těžce zraněný při pokusu o atentát na prezidenta Ronalda Reagana v roce 1981. Bylo mu 73 let. Podle rodiny jeho úmrtí předcházela série zdravotních problémů. Muž, který strávil přes tři desetiletí života na invalidním vozíku, se ve Spojených státech zasazoval o přijetí zákona zpřísňujícího prodej střelných zbraní.

Zemřel bývalý Reaganův mluvčí Brady, zraněný při atentátu (zdroj: ČT24)

Brady byl těžce raněn kulkou určenou jeho nadřízenému během neúspěšného atentátu před washingtonským hotelem Hilton v březnu 1981. Střelec mu způsobil zranění hlavy, jehož následkem Reaganův asistent a mluvčí trvale ochrnul na dolní polovinu těla. Při střelbě byl raněn i prezident, policista a agent tajné služby, Bradyho zranění ale bylo nejvážnější.  „Operace na odstranění kulky z levé plíce prezidenta Reagana je popisována jako relativně jednoduchá,“ připomíná NBC.

Mnohem náročnější zákroky podstoupil právě Brady. Lékaři mu velké šance nedávali. V několika televizích se postupně objevily zprávy, že zraněním v nemocnici podlehl. „Ve zprávách hráli jeho nekrolog a pak se zázračně uzdravil,“ konstatovala Bradyho manželka Sarah.

Po atentátu se ze spolupracovníka konzervativního republikánského prezidenta stal bojovník za přísnější pravidla prodeje střelných zbraní. Prostřednictvím své společnosti Handgun Control lobboval za novou normu regulující prodej zbraní. Zákon, který zavedl federální prověrky dokumentace lidí kupujících střelné zbraně, přijal Kongres v roce 1993 a nese Bradyho jméno.

Takzvaný Bradyho zákon zavedl zpětnou kontrolu zákazníků i čekací dobu na zbraně. Dost možná tak zachránil další životy. „Vím, že bych tady neseděl v tomto proklatém křesle, kdybychom měli rozumné zákony,“ pronesl Brady.

Do Bílého domu se Brady po svém zranění vrátil pouze na krátkou dobu, avšak dalších více než sedm let až do Reaganova odchodu na počátku roku 1989 mu náležel plat a titul mluvčího. „Byl člověkem, který podle mě způsobil v téhle profesi převrat,“ uvedl mluvčí nynějšího prezidenta Baracka Obamy Josh Earnest.

Brady se legendou tiskových mluvčí, dokonce natolik, že jeho jméno nese v Bílém domě hala pro setkání s novináři.