Netanjahu: Zesílíme útoky na Pásmo Gazy

Jeruzalém – Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že se vláda rozhodla „dále zesílit útoky proti Hamasu“ v Pásmu Gazy. Netanjahu tak reaguje na stupňující se útoky mezi židovským státem a Hamasem. Mezi Izraelem a Gazou totiž po celý den létají rakety. Radikálové z hnutí Hamas se mstí za izraelské noční nálety, při kterých byl zabit vůdce extremistické skupiny Islámský džihád Hafes Hamad. Tři rakety ze strany Hamasu dnes směřovaly také na izraelský jaderný reaktor Dimona na jihu země, žádné škody ale nezpůsobily.

Izraelská armáda podnikla v noci na dnešek dalších asi 160 náletů proti cílům radikálního palestinského hnutí Hamas v Pásmu Gazy. Útok zacílil i na dům vůdce extremistické skupiny Islámský džihád Hafese Hamada. Ten spolu s dalšími pěti osobami zemřel, píše Reuters. Během dneška pak armáda v útocích pokračovala. Podle Palestinců si nálety vyžádaly již 51 obětí, včetně několika dětí.

Izrael největší leteckou ofenzivou za téměř dva roky reaguje na ostřelování jihu země raketami vypálenými právě z Pásma Gazy. Desítky střel, které v úterý večer vylétly na Izrael, dosáhly až do severní části židovského státu. Palestinské radikální hnutí Hamas uvedlo, že mířilo i na největší místní město Haifu. Ostřelování Izraele pokračuje i dnes. Od půlnoci vypálili radikálové z hnutí Hamas nejméně 70 střel, asi pět z nich i na Tel Aviv. Protiraketový systém Iron Dome je ale dokázal ještě za letu zničit.

Večer armáda oznámila, že militanti vypálili tři rakety i směrem na jaderný reaktor Dimona v Negevské poušti na jihu Izraele. Jednu z raket zachytil protiraketový systém, dvě dopadly do volného prostranství. Nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani k žádným škodám.

Zvýšené napětí v oblasti je přímým důsledkem vraždy trojice izraelských mladíků a následného upálení palestinského chlapce. Podle izraelského premiéra je armáda připravena na pozemní operaci v Gaze, pokud nálety zintenzivní. Situaci v oblasti prý dnes Netanjahu diskutoval rovněž s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym a šéfem OSN Pan Ki-munem. Právě Rada bezpečnosti OSN by měla o izraelsko-palestinské krizi ve čtvrtek jednat.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po zasedání bezpečnostní rady státu:

„Hamas zaplatí vysokou cenu za ostřelování izraelských občanů. Bezpečnost izraelských občanů je na prvním místě. Operaci rozšíříme a budeme v ní pokračovat, dokud neskončí útoky na naše města a nevrátí se klid.“

Vůdce džihádistů padl

Mluvčí izraelské armády generál Moti Almoz upřesnil, že noční nálety mířily na 120 míst, z nichž palestinští radikálové odpalují rakety, na deset velitelských stanovišť Hamasu a na „řadu tunelů“. Od začátku operace proti radikálům už podle něj bylo provedeno 430 leteckých útoků.

Izraelci zaznamenali i další úspěch – na severu Pásma Gazy se jim brzy ráno podařilo zabít lídra militantní skupiny Islámský džihád. Podle svědků zemřelo také dalších pět osob, včetně členů Hamadovy rodiny. Potvrdila to mluvčí izraelské armády. V úterý odpoledne sestřelili Izraelci raketu, kterou vypálil právě Islámský džihád z Gazy na Tel Aviv.

„Útočili na nás raketami, lidi to zranilo, když seděli před svými domy. Co můžu říct? Musíme se obrátit na boha,“ řekl bratr oběti Nabil Hamad. Jiného radikála z Hamasu zasáhla střela v Rafahu na jihu Pásma Gazy, oznámil samotný Hamas.

Zranění Palestinci
Zdroj: ČT24/ČTK/ZUMA/Khaled Sabbah

Pozemní operace? Ticho po pěšině. Egypt vyjednává o příměří

Premiér Benjamin Netanjahu v pondělí naznačil možnost, že Izrael sáhne k pozemní operaci. „Nebudeme tolerovat raketovou palbu proti našim městům a obcím, proto jsem rozhodl o rozšíření operace proti teroristům z Hamasu a jiným teroristickým skupinám v Pásmu Gazy,“ prohlásil Netanjahu. Zároveň vyzval Izraelce, aby „drželi pospolu a vydrželi, protože tato operace, může nějaký čas trvat“.

Generál Moti Almoz v rozhlase uvedl, že zahájená operace potrvá i v příštích dnech. Nic bližšího k tomu ale říci nechtěl, ani k možné pozemní operaci v Pásmu Gazy. Rovněž ministr obrany Moše Jaalon dnes uvedl, že kroky proti Hamasu budou pokračovat a v příštích několika dnech se ještě rozšíří. „Zabíjíme teroristy různé důležitosti a tato operace bude pokračovat a bude se stupňovat,“ řekl ministr.

Mahmúd Abbás, palestinský prezident

„To, co se děje v Pásmu Gazy, na Západním břehu Jordánu a v Jeruzalémě, není válka mezi dvěma armádami. Palestinci nejsou ozbrojení, jsou okupovaným národem. (…) Toto je genocida - vraždy celých rodin spáchané Izraelem, genocida vůči palestinskému lidu.“

Americký prezident Barack Obama vyzval obě strany konfliktu ke zdrženlivosti. Neočekává se ale, že by výzvu vyslyšely. Izraelská vláda už schválila povolání 40 tisíc záložníků. Ti se do akcí nezapojí hned, ale mají být připraveni pro případ rozšíření operace. Generál Almoz uvedl, že zahájená operace potrvá i v příštích dnech, k pozemní operaci ale nic bližšího neuvedl.

Prezident palestinské autonomie Mahmúd Abbás dnes údajně hovořil se zástupci Hamasu, kteří podle něj mají zájem na uzavření příměří. Podle mluvčího egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího jednání o příměří za egyptského zprostředkování mezi Izraelci a Palestinci již probíhají. K dohodě se prý ale zatím nedospělo.

Izraelský velvyslanec v ČR: Pokud Hamas nezastaví útoky, dojde k pozemní operaci

Podle izraelského velvyslance v České republice Garyho Korena dává izraelská vláda přednost příměří. Pokud prý ale palestinské hnutí Hamas nezastaví útoky z Pásma Gazy, masivní pozemní operace je podle něj velmi pravděpodobná. Hamas, který Pásmo Gazy ovládá, prý totiž neútočí na armádu židovského státu či vojenská zařízení, ale ohrožuje přímo izraelské civilisty.

„Ocitli jsme se v situaci, kdy Hamas, který je nejen Izraelem, ale i EU včetně České republiky, USA a dokonce Egyptem považován za teroristickou organizaci, nemá v úmyslu zastavit útoky. (…) Úkolem vlády je udělat vše pro to, abychom ochránili naše občany. (…) Když se zdrží útoků, masivní pozemní operace nebude potřeba. Když ale budou i nadále pokračovat, můj odhad je, že je velká pravděpodobnost, že k ní dojde,“ řekl Koren.

Střety hlásí i Západní břeh

Podle Palestiny násilí rozpoutává Izrael. „V posledních dnech jsem ve spojení s mnoha různými stranami doma i ve světě, hlavně s lídry hnutí Hamas. Varoval jsem je, že izraelská vláda chce stupňovat násilí, a oni mi řekli, že jsou pro zachování příměří,“ prohlásil prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás.

Krize se přenesla i na Západní břeh Jordánu - v Ramalláhu se střetli palestinští mladíci s izraelskými vojáky. Na rozdíl od Pásma Gazy se ale tento incident obešel bez obětí.