Vlámové a Valoni – na čas přátelé, sjednocení díky fotbalu

Brusel/Lovaň – Belgie představuje nejnovější důkaz toho, že sport dokáže stmelit i tradičně znesvářené národy. Francouzsky hovořící Valoni a holandsky mluvící Vlámové začali symbolicky alespoň na čas mluvit společným jazykem – a to díky úspěchům fotbalistů na světovém šampionátu v Brazílii. Ti hladce a v předstihu postoupili ze základní skupiny a na jejich vítězné vlně se vezou také obchodníci a restauratéři.

Fotbal jako dočasný recept na sjednocení Belgie (zdroj: ČT24)

Národní hrdost, která krátkodobě překlene vzájemnou nevraživost, je v Belgii patrná na každém kroku. Řada lidí například vyzdobila své automobily v národních barvách. Očekávání jsou veliká, fanoušci jsou ale připravení odpustit Rudým ďáblům i případnou porážku. „I kdybychom nevyhráli, nebyli na špičce, tak se nic neděje, jsme v Brazílii a to je nedůležitější,“ tvrdí Eric Seggrs.

Na současném úspěchu belgického týmu se ale snaží vydělat také obchodníci: od výrobců ložnic, hraček a potravin, přes aerolinky až po sázkové kanceláře. Pokud by Rudí ďáblové v Brazílii postoupili, čeká se přitom, že by zamilovaní fanoušci sáhli do peněženek ještě hlouběji. „Dobře to vysvětluje, jak průmysl svým marketingem ovlivnil naše vnímání,“ dodává sociolog sportu z Katolické univerzity Lovaň Bart Vanreusel.

Jedinými, kdo si v těchto dnech stěžují, jsou pravděpodobně večerky v centru Bruselu. Magistrát totiž zpřísnil pravidla provozu ve snaze udržet noční klid a zachovat zisky barům a hospodám. Mezi 22:00 a 7:00 je tak možnost odnést si z regálu pivo s logem Rudých ďáblů prakticky bez šance.