Izraelský voják zamířil na mladé Palestince a rozpoutal tím smršť

Tel Aviv – Izraelská armáda se dostala do střetu s veřejným míněním. Rozhodnutí velitele postavit mimo službu vojáka, který vytáhl na provokující palestinské aktivisty v Hebronu zbraň, odstartovalo doslova internetovou revoltu. Prostřednictvím Facebooku ho podpořilo už přes sto tisíc lidí.

Izraelská armáda čelí kritice – voják mířil na Palestince (zdroj: ČT24)

Už skoro půlstoletí mají izraelští vojáci na starosti něco, co žádná armáda na světě nedokáže dělat hladce – okupaci území. Hlídání kontrolních stanovišť na Západním břehu, dopravní uzavírky, boj proti zločinu – to všechno je de facto policejní práce. Ovšem v podmínkách neustálé hrozby ze strany palestinských extremistů. Psychické vypětí tváří v tvář dotírající skupině palestinských výrostků s kamerami nejspíš dotlačilo vojáka, aby odjistil a namířil svou pušku.

Po jeho stažení ze služby se strhla internetová smršť, která způsobila generálům hluboké vrásky. Se slogany na podporu odvolaného kolegy se vyfotily stovky vojáků. Facebooková stránka na jeho podporu nabrala během pár dní desítky tisíc hlasů.

Sociální sítě už zažily řadu skandálů se snímky polonahých izraelských vojaček nebo vojáků tančících v nebezpečných zónách. Nikdy ale otevřený odpor vůči velitelům. A to přesto, že se ukázalo, že voják musel mimo službu kvůli jinému konfliktu – napadl dva své nadřízené.

Místo uklidnění se ovšem konflikt po tomto zjištění ještě více vyostřil. Izraelci se ptají, jak je možné, že voják s násilnými sklony byl sám na nebezpečné hlídce.

V minulých letech navíc řada podobných incidentů skončila tragicky – zabitými nebo zraněnými Palestinci. Pro izraelské vojenské i politické velení to znamená další náročný úkol navíc – dohlédnout na to, aby armáda vůbec nejvíc sledovaná lidskoprávními organizacemi, vycvičila své vojáky co nejlépe pro styk s palestinským civilním obyvatelstvem.