Malajsijský premiér: Boeing 777 se zřítil západně od Perthu do moře

Perth/Peking - Hledané malajsijské letadlo, které se před více než dvěma týdny ztratilo, se podle rozsáhlé analýzy satelitních dat zřítilo v Indickém oceánu západně od australského města Perth. Na mimořádné tiskové konferenci to oznámil malajsijský premiér Najib Abdul Razak, podle kterého nikdo z 239 pasažérů nehodu letu MH370 nepřežil. Na brífink byli pozváni i příbuzní cestujících.

Malajsijské úřady došly k závěru na základě analýzy nových údajů od britského úřadu pro vyšetřování leteckých nehod AAIB (Air Accidents Investigation Branch) a britské satelitní společnosti Inmarsat, která již dříve poskytla data, jež pomohla vytyčit jako pravděpodobnou cestu boeingu dva koridory. Severní koridor zahrnoval oblast mezi severem Thajska a Kazachstánem, jižní pak část Indického oceánu na jih od Indonésie.

„Vyšetřovatelé došli k tomu, že letadlo letělo jižním koridorem a jeho poslední známá pozice byla uprostřed Indického oceánu, západně od australského města Perth. Je to odlehlá lokalita, daleko od možných přistávacích ploch. Proto vás musím s hlubokým smutkem a lítostí informovat, že podle nových dat let MH370 skončil na jihu Indického oceánu,“ oznámil malajsijský premiér. Zároveň v této souvislosti potvrdil předchozí obavy, že pád stroje nikdo nepřežil.

Stejnou informaci dostaly před tiskovou konferencí rodiny pohřešovaných osob prostřednictvím krátkých textových zpráv od letecké společnosti Malaysia Airlines, které letadlo patřilo. Razak zároveň oznámil, že v úterý se uskuteční další tisková konference, na níž budou sděleny podrobnější údaje.

V době, kdy malajsijský premiér na tiskové konferenci hovořil se zástupci aerolinií, se v Pekingu setkali s příbuznými ztracených pasařérů. „Řekli nám, že všechny životy jsou ztraceny,“ sdělil televizní stanici CNN jeden z příbuzných, kteří 17 dní věřili v únos. V Číně, jejíž občané tvořili většinu cestujících, přijali příbuzní obětí zprávu s velkými emocemi. Uprostřed křiku a hlasitých vzlyků padla jedna žena na kolena a volala: „Můj synu! Můj synu!“ Zdravotníci museli jednoho zhrouceného muže a ženu dokonce vynést na nosítkách. V Kuala Lumpuru řekl otec 29letého leteckého inženýra, který byl na palubě osudného stroje, že se někteří členové rodiny zhroutili v slzách poté, co se nejnovější informaci dozvěděli.

Malajsijský premiér Najib Abdul Razak:

„Dnes večer mě informovali zástupci Britského oddělení pro vyšetřování leteckých nehod. Sdělili mi, že britská společnost Inmarsat, která poskytla satelitní snímky poukazující na severní a jižní koridor, na základě těchto dat prováděla další výpočty. Díky analýze, která se dosud při žádném podobném vyšetřování nepoužila, dokázali objasnit trasu letu MH370. Oba úřady dospěly k závěru, že MH370 letěl jižním koridorem a jeho poslední pozice byla uprostřed Indického oceánu, západně od Perthu. Je to odlehlé místo, daleko od jakýchkoliv možných přistávacích ploch. Proto vám musím s nejhlubším zármutkem a politováním sdělit, že let MH370 skončil v jižním Indickém oceánu. Zítra uspořádáme podrobnější tiskovou konferenci. Chtěli jsme vám sdělit tento nejnovější vývoj co nejdříve. Tuto informaci s vámi sdílíme, protože chceme postupovat otevřeně a s ohledem na rodiny cestujících a posádky. Malajsijské aerolinie už s příbuznými mluvily a o vývoji je informovaly. Pro ně byly uplynulé dva týdny zničující. Vím, že tohle musí být ještě horší. Prosím proto sdělovací prostředky, aby respektovaly soukromí pozůstalých a dopřály jim klid, který v téhle těžké době tolik potřebují.“

Otázkou dál zůstává, jak se letadlo do místa nehody dostalo. Osudného 8. března totiž mělo namířeno z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé už dřív uvedli, že někdo změnil směr úmyslně. „Tady je nasnadě úvaha, že letadlo bylo doopravdy uneseno. V reálu standardně není možné, aby se posádka rozloučila s vietnamským vzdušným prostorem a nenavázala spojení s dalším vzdušným prostorem,“ řekl České televizi letecký expert Stanislav Fiala.

Severní a jižní koridor pravděpodobné trasy letu MH370
Zdroj: ČT24/ČTK/imago stock&people

Další plovoucí objekty čekají na prověření

Průzkumné týmy mezitím prověřují nález dalších objektů, které by mohly být troskami Boeingu 777. Podle australského premiéra Tonyho Abbotta na místo míří plavidla námořnictva, která by měla dorazit v noci na úterý SEČ.

Abbott oznámil, že posádka australského letadla spatřila v prohledávané zóně asi 2 500 kilometrů jihozápadně od australského pobřežního města Perth dva objekty - jeden kulatý, šedé či zelené barvy a druhý obdélníkový, oranžový. Poblíž místa, kde byly objekty spatřeny, se pohybuje loď australského námořnictva Success, která se je pokusí najít a vyzvednout. Malajsijský ministr obrany sdělil, že plavidlo by u plovoucích předmětů mohlo být během několika hodin.

V jiné části prohledávaného území spatřila předtím posádka čínského pátracího letounu IL-76 dva „relativně velké“ plovoucí objekty tvaru čtverce a několik menších bílých předmětů rozptýlených na ploše několika kilometrů. „Hlášené předměty se nalézají v dnešní zóně pátrání. Budeme se pokoušet je znovu lokalizovat,“ uvedl v tu chvíli Australský úřad pro námořní bezpečnost. Do oblasti zároveň zamířil čínský ledoborec Sněžný drak, jehož posádka se měla pokusit předměty vylovit a identifikovat.  

Následný průzkumný let amerického vojenského Boeingu P-8 Poseidon ale žádné předměty, které by odpovídaly čínskému popisu, neobjevil. „Jsme opět na bodě nula,“ hlásil dnes dopoledne z Kuala Lumpur zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Dnešním zapojením čínských iljušinů vzrostl počet pátracích letadel na deset – oblast prohledávají stroje z Austrálie, Japonska a Spojených států; ty do oblasti také vyslaly vyhledávač černých skříněk letadel. Hloubka oceánu v lokalitě ale sahá od 1 150 metrů do 7 000 metrů. Podle úřadů se navíc během dneška v prohledávané zóně zhorší počasí a viditelnost, zesílí vítr a zřejmě bude pršet.

Záhadné zmizení boeingu: Letadlo linky MH370 s 239 lidmi na palubě se ztratilo z radarů 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Vyšetřovatelé mají podezření, že letadlo bylo úmyslně odkloněno tisíce kilometrů od své plánované trasy, což naznačily některé údaje. Soustřeďují se především na teorie únosu či sabotáže, ale nevyloučili ani technické problémy. Prověřovali i oba piloty letadla, nic zvláštního ale neobjevili.

Ilustrační foto
Zdroj: Jason Reed/ČTK/AP

Pilot měl před letem telefon - ze SIM karty na falešné jméno

Pozornost vyšetřovatelů nadále poutá také osoba Zahariea Ahmada Šaha, kapitána zmizelého letadla. Již v minulých dnech se ukázalo, že na jeho leteckém simulátoru, kde si měl zkoušet mimořádná přistání, chybí některá data. Nyní sledují stopu telefonátu, který obdržel krátce před odletem.

Jak informoval server Daily Mail, kapitánovi volalo neznámé číslo, podle policistů šlo o hovor z nově zakoupené SIM karty. Malajsijské zákony stanovují, že se musí prokázat osobními doklady každý, kdo si chce předplacenou SIM kartu koupit – v tomto případě však zákazník poskytl falešné údaje.

Možné trasy letadla a místo pátrání
Zdroj: ČT24