Janukovyč se dohodl s opozicí na příměří

Kyjev – Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se dohodl s představiteli opozice na uzavření příměří a zahájení rozhovorů o ukončení pokračujícího krveprolití. Uvedla to na svých webových stránkách prezidentská kancelář a opoziční vůdci potvrdili, že jim prezident příměří přislíbil. Situace v centru Kyjeva ovšem zůstává po včerejších střetech, které si vyžádaly 26 obětí, dál velice napjatá a dochází k jednotlivým potyčkám mezi demonstranty a policisty.

S Janukovyčem večer jednali opoziční vůdci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok. Po setkání s prezidentem oznámili, že vládní moc odvolala možný úder bezpečnostních sil proti demonstrantům na kyjevském náměstí Nezávislosti. „Bylo vyhlášeno příměří. Nejdůležitější věcí je ochrana lidských životů,“ napsal Jaceňuk na webových stránkách opoziční strany Vlast.

Podle prohlášení své kanceláře se Janukovyč dohodl s opozičními vůdci na příměří a také na „zahájení jednání s cílem ukončit krveprolití a stabilizovat situaci v zemi v zájmu společenského smíru“. Další detaily o příměří ani o těchto jednáních zatím nejsou známé. 

„Tady pokračují střety dál. Je s velkým otazníkem, jaký bude mít tato dohoda vliv na samotné lidi na Majdanu. Podle našich dojmů se ale zdá, že situace zašla tak daleko, že se to nedá zastavit jen pouhou dohodou,“ komentoval dění v centru Kyjeva po jednání opozice s prezidentem zpravodaj ČT Josef Pazderka.

Demonstranti mají nový štáb, armáda nové vedení

Protivládní demonstranti dnes obsadili hlavní poštu a sídlo televizní a rozhlasové rady, kde si budují svůj nový štáb namísto sídla odborů, vyhořelého během uplynulé noci. „Opozičníci přinášejí do budov potraviny, jednorázové nádobí, léky a různé další nezbytné věci. Poslanec Stepan Kubiv z opoziční strany Vlast, který velel Domu odborů, nyní bude velet v budově (televizní) rady,“ napsala agentura Interfax.

Janukovyč dnes jmenoval novým náčelníkem generálního štábu a velitelem ozbrojeným sil Jurije Ilina, který až dosud velel vojenskému námořnictvu. Podle zpravodaje ČT Josefa Pazderky by to mohlo vést k větší „povolnosti“ armádního velení v zapojení vojáků do zásahu proti demonstrantům.

Podle serveru BBC už ministerstvo obrany pohrozilo, že do „protiteroristické operace“ na Majdanu mohou být vojenské jednotky nasazeny. „Hlavním cílem protiteroristické operace je zastavit extremismus a protizákonné kroky radikálních uskupení, které ohrožují životy milionů Ukrajinců, zajistit ochranu pokojných občanů a nepřipustit vypuknutí občanské války na Ukrajině,“ prohlásilo ministerstvo.

Bouřlivá situace na náměstí Nezávislosti
Zdroj: Vasily Fedosenko/Reuters

V „autonomním“ Lvovu se další střety nečekají

Druhé největší ukrajinské město Lvov, které se stalo centrem protivládního odporu na západě země, dnes vyhlásilo „politickou autonomii“ na ústřední moci. V noci na středu zde opozice obsadila všechny důležité úřady a situaci na místě bezpečně kontroluje. Podle zpravodaje ČT Davida Miřejovského se tak další střety zatím nečekají. „Policejní jednotky, které tady včera zasahovaly, se vzdaly demonstrantům. Ulice jsou teď obsazeny opozicí, stovky lidí hlídají přístupy do města a prohlížejí auta, jestli v nich nejsou vojáci a policisté,“ informoval z Lvova Miřejovský.

Obama: Pokud bude pokračovat násilí, Ukrajina bude čelit vážným důsledkům

Násilí na Ukrajině dnes odsoudila řada západních politiků, včetně amerického prezidenta Baracka Obamy. Podle něj by se mělo ukrajinské vedení vyvarovat použití síly proti pokojným protestům. Pokud bude pokračovat násilí, může země podle Obamy čelit vážným důsledkům. USA připisují odpovědnost za násilnosti především vládě prezidenta Janukovyče, která musí na pokojné protesty odpovídat adekvátně. Armáda by neměla vstupovat do situace, kterou mohou vyřešit sami Ukrajinci, prohlásil Obama před dnešním summitem s lídry Mexika a Kanady. 

Znepokojení se situací na Ukrajině vyjádřil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun a ukrajinský exprezident Leonid Kučma, který vyzval obě strany k dialogu. 

Ukrajinská krize na webu ČT24.cz

Jak vznikla ukrajinská krize? Přehledně ZDE.

Středa v Kyjevě - metropole čeká na další střety - více ZDE.

Zahraniční reakce na eskalaci násilí naleznete ZDE.

Reakce českých politiků čtěte ZDE.

Co se dělo celé úterý v Kyjevě? Podrobnosti čtěte ZDE.

Fotogalerii z nepokojů si pak prohlédněte ZDE

ŽIVĚ z kyjevských ulic (espreso.tv):

ŽIVĚ z kyjevských ulic (ukrstream.tv):