Příměří v Homsu prodlouženo, evakuovali další stovky lidí

Ženeva/Homs – Dalších 300 civilistů se dnes podařilo evakuovat z obležené části syrského Homsu a k nejvíce postiženým lidem se podle OSN podařilo dostat 60 balíků potravin a asi 1 500 kilogramů mouky. Původně třídenní příměří mělo skončit v neděli večer, humanitární práce ale pokračovaly i dnes. Jak oznámila šéfka humanitárních operací OSN Valerie Amosová, příměří bylo prodlouženo o další tři dny a bude trvat až do středečního večera. Do neděle bylo mimo tuto část města už asi 700 lidí. Syrská opozice a zástupci vládnoucího režimu prezidenta Bašára Asada se dnes také sešli k dalšímu jednání v Ženevě.

Původní třídenní příměří se stoprocentně nedodržovalo a v sobotu se konvoje s pomocí dostaly do palby. Viní se z ní navzájem armáda a povstalci. Humanitární koridor a krátké příměří byl zatím jediný výsledek ženevských jednání, odejít z Homsu mělo původně na tři tisíce lidí.

Podle OSN se do neděle podařilo z města dostat 210 žen, 180 dětí, 91 mužů starších 55 let a 130 mladších mužů. Ty ale okamžitě obklíčili syrští vojáci a předvedli k výslechu, protože armáda je podezírá z členství v opozičních skupinách. Většina z evakuovaných vypadala vyčerpaně a mnozí působili velmi křehce. Podle posledních zpráv OSN a syrské opozice bylo do neděle z města odvezeno 700 lidí a dnes dalších 300.

Zástupci syrské opozice a vlády se dnes v Ženevě podruhé sešli. První kolo jednání na konci ledna k ničemu nevedlo, strany se neshodly ani na tom, o čem budou jednat – opozice prosazuje dohodu o přechodné vládě, zástupci Damašku především boj armády s opozičními silami, který Asadův režim označuje za boj proti terorismu. Současná vláda nepřipouští, že by se vzdala moci. Prostředníkem jednání je alžírský diplomat Lachdar Brahímí. Očekává se, že se bude snažit přimět obě strany k dohodě na propuštění vězňů a na humanitární pomoci civilistům.

Brífink zástupců syrské vlády v Ženevě
Zdroj: ČTK/AP/Anja Niedringhaus

Zatímco jednání ve Švýcarsku pozvolna pokračují, v Sýrii se nadále bojuje. O Homsu se mluví jako o centru syrské rebelie. Město je ale rozděleno na sunnitské čtvrti podporující opozici a místa, kde žijí Alávité – ti stojí za vládou. Ve městě se tak bojuje již dva roky. Ani příměří přitom střelbu zcela neutišilo. „Jen během naší včerejší přítomnosti ve starém městě bylo příměří několikrát porušeno,“ upozornil koordinátor humanitární pomoci OSN Yacoub el Hillo.

Arabista Miloš Mendel:

„Je zde spousta obyvatel, civilistů, kteří s tímto konfliktem nemají více či méně mnoho společného a jsou v jakési pasti mezi vládní armádou a povstaleckými jednotkami.“

V homském starém městě je dlouhodobě nejhorší situace. Ukrývají se zde povstalci a obklíčila je armáda. V oblasti ale žije na 2 500 lidí. V Homsu dosud byl – na rozdíl od Allepa a oblastí poblíž hranic – jakýkoli humanitární zásah dosud nemožný.

Evakuace Syřanů z Homsu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Třetí zásilka chemických bojových látek opustila Sýrii

Ze Sýrie mezitím vypravili třetí zásilku chemických bojových látek. Vývoz syrských chemických zbraní je proti harmonogramu v několikatýdenním skluzu. Zbraně vyvážejí z přístavu Latákíja dánské lodi a čekají s nimi na moři, než je posádky budou moci přeložit na americkou speciální loď ke zničení.

Sýrie souhlasila se zničením chemického bojového arzenálu, který čítá asi 1 300 tun bojových látek. Většina z nich měla být mimo Sýrii do 5. února, ty nejnebezpečnější do konce loňského roku. Vývoz ale nepostupuje tak rychle, jak se plánovalo. Syrská vláda tvrdí, že příčinou je hlavně špatná bezpečnostní situace, která komplikuje pozemní převoz do Latákíje. Přesun látek zajišťuje OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Ve společném prohlášení dnes oznámily, že na moře byla odvezena třetí várka chemikálií. V prohlášení se ale neudává množství vyvezeného materiálu. Začátkem února OPCW uváděla, že vyvezeno bylo něco přes čtyři procenta z dohodnutého množství.