V USA mají novinku – knihovnu bez knížek

San Antonio – Ve Spojených státech otevřeli vůbec první veřejnou knihovnu, kde není na skladě ani jedna tištěná kniha. Na první pohled sice vypadá spíš jako prodejna elektroniky, lidé si ale projekt v texaském San Antoniu pochvalují. Toto moderní místo přitom nechal vybudovat kdysi zarputilý odpůrce e-knih.

Zakladatel knihovny Nelson Wolff dlouho sbíral tištěné knihy a čtečky pro něj byly něco nepřijatelného. Bývalý starosta texaského San Antonia dokonce díky své vášni vybudoval rozlehlou knihovnu plnou klasických knih. Pak ale změnil názor. „Dneska se na tu knihovnu podívám a jsem na ni hrdý, ale říkám si – co s ní budu dělat?“ podotkl Wolff.

Inspirace přišla, jak jinak, z knížky. Napsal ji slavný zakladatel Applu Steve Jobs. Nelson Wolff najednou uznal, že e-knihy mají něco do sebe a mají budoucnost. Stvořil proto další knihovnu – o mnoho menší a bez jediné knihy.

V nové knihovně si přijdou na své dospělí i děti

Lidé tu mají k dispozici 10 tisíc e-knih, 500 čteček, počítače, iPady a laptopy. Listovat si jimi mohou ve studovnách, ale i v kavárně. Svou místnost tu mají dokonce i děti. „Můžeme se teď víc zaměřit na klienty a na pomoc komunitě. Nemusíme se fyzicky zabývat procesy spojenými s půjčováním knih,“ konstatovala vedoucí knihovnice Ashley Ekloffová.

Knihovnice zároveň veřejnost školí v používání počítačů. Ukazují, jak si na internetu najít publikace, jízdní řády nebo pracovní místo. Třetina lidí v oblasti totiž internet doma vůbec nemá.

Horizont ČT24 o knihovně bez knížek (zdroj: ČT24)

Kvůli elektronickým knihám ale vedou knihovníci už řadu let válku s nakladateli. Ti je často nechtějí dodávat, protože se bojí ztrát. S jedinou e-knihou si totiž vystačí všechny pobočky - navíc se nezničí.

Knihovna tak další kousky nepotřebuje a neplatí. Wolff ale věří, že se nakonec obě strany dohodnou. Sám má pro všechny, kterým e-knihy nevoní, jednoduchý vzkaz: „Pojďte si užít novou dobu. Já to udělal. A pokud můžu já, můžete vy taky!“


Zvětšit mapu