Konec záhady? Jack Rozparovač byl prý výmysl opilého novináře

Londýn - Záhada kolem sériového vraha, který zabíjel před 125 lety převážně v chudé londýnské čtvrti Whitechapel, byla rozluštěna, hlásí bývalý kriminální vyšetřovatel z Británie Trevor Marriott. Tajemný a děsivý Jack Rozparovač podle něj nikdy neexistoval. Vymyslel si ho prý opilý novinář jménem Thomas Bulling, který napsal v roce 1888 dopis Scotland Yardu, v němž se vydával za „Jacka“. Toužil totiž po sólokaprovi. Píše o tom britský server Express.

Nespočet údajných pachatelů a chatrné důkazy

O sériovém vrahovi, který terorizoval ulice Londýna a prořízl hrdlo pěti ženám, bylo sepsáno zhruba 300 knih a natočeny desítky filmů a televizních pořadů. Ty na základě chatrných důkazů ukazovaly celkem na stovku různých pachatelů. Mezi podezřelými se objevil vnuk královny Viktorie - vévoda z Clarence i autor slavné Alenky v říši divů Lewis Carrol. Podle dalších vraždil indický bojovník, který cestoval po Británii.

Marriott, jenž dříve vyšetřoval vraždy u bedfordshirské policie, nyní přišel se závěrem, který mnohé nadšence asi zklame. Bývalý detektiv strávil přezkumem případu dlouhých jedenáct let, během nichž prošel složky Scotland Yardu a využil nejmodernějších policejních technik. „Okolnosti tohoto případu byly v průběhu let značně zkresleny. Veřejnost byla uvedena v omyl řadou autorů a vydavatelů,“ prohlásil Marriott.

Výstava o Jacku Rozparovači
Zdroj: ČT24/ISIFA

„Realita je taková, že šlo jen o řadu nevyřešených vražd, na něž by se zapomnělo – nebýt novináře Bullinga,“ řekl bývalý vyšetřovatel. Bulling pracoval v roce 1888 pro Centrální zpravodajskou agenturu v Londýně. Placen byl za detektivní příběhy a navíc měl mnoho kontaktů ve Scotland Yardu. „Policie dostala dopis, v němž se hovořilo o vraždách, s podpisem Jack Rozparovač,“ konstatoval Marriott s tím, že šlo o „geniální novinářskou práci“. Záhadu nikdo nerozluštil dalších 125 let.

Jednoho z vrahů zřejmě popravili v Americe

Jack má být oficiálně zodpovědný celkem za pět obětí. Podobné vraždy se ale podle detektiva udály před i po těch, které byly přisuzovány „Jackovi“, a to jak v Británii, tak i v zahraničí – konkrétně v Americe a Německu.

Marriott objevil celkem sedmnáct nevyřešených vražd spáchaných mezi lety 1863 a 1894. Všechny se podobaly případům z Londýna. Některé z nich podle detektiva spáchal německý námořník Carl Feigenbaum. Ten pracoval na lodích kotvících pravidelně v přístavu nedaleko Whitechapelu. Byl popraven v roce 1896 v New Yorku, když byl předtím přistižen u jedné své oběti.

Výstava o Jacku Rozparovači
Zdroj: ČTK/AP/Akira Suemori

Série brutálních vražd, které tehdejší policie připisovala na základě dopisu Jacku Rozparovači, vyděsila viktoriánskou Anglii. Policie skutečného vraha nikdy nevypátrala a jeho příběh, stejně jako hledání jeho identity, patří dodnes k nesmrtelným mýtům britské metropole.